Proc vetsina odsuzuje aikido?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod nihara » ned 23. dub, 2006 14:21

Taky jsem to dost nepochopil. A ta poznámka, že aikidisti nemaj soudnost v tom starším příspěvku, to považuju za dost nevhodné tvrdit. Jo tak to bych rád věděl z čeho kdo čerpá :-)
nihara
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » ned 23. dub, 2006 14:27

nihara píše:Taky jsem to dost nepochopil. A ta poznámka, že aikidisti nemaj soudnost v tom starším příspěvku, to považuju za dost nevhodné tvrdit. Jo tak to bych rád věděl z čeho kdo čerpá :-)

Z čeho, kdo čeprá? V případě nesoudnosti aikidistů? Možná z patnáctileté aikidistické zkušenosti. Tedy subjektivně hodnotím na základě zkušeností.

V případě ostatních postů z něčeho úplně jiného..

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » ned 23. dub, 2006 14:30

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 19:28, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 23. dub, 2006 14:49

marvin píše:patrik - v tom clanku je kopec dobrych postrehov. Ty si z neho vydestiloval to do coho sa ti hodilo opriet. V tom clanku sa tiez nikde nepopiera, ze neexistoval system pouzitia tanto - aspon ja to tam nevidim. Tam sa pise o tom, ze na to nebola primarne zamerana ziadna skola ci smer a ze na rozdiel v europe ich bolo naopak niekolko a to je snad rozdiel.(...)

Určitě jsou tam zajímavé postřehy, to je možný, ale z hlediska historie Japonska a japonských klasických BU se mi tam žádná informace nezdá relevantní. Radši se zeptej někoho, komu důvěřuješ.

"Použití nože v boji bylo doménou chátry a nájemných vrahů."

(Už jsem vysvětloval jinde, že šlo poměrně často o dámskou zbraň.)

Srovnání wakizaši a tantó (tanken apod.)... je poměrně častý, že se jedno zaměňuje za druhý...

Ohledně absence sparringu... Taky složitější. Sparring je v mnohých BU až novodobou záležitostí...

Já ten článek podrobněji nebudu rozebírat, proč? Víš kolik takovejch textů vyšlo? Jsou kvalifikovanější osoby a osobnosti a hoplologie je věda, na kterou mám málo nastudováno.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nihara » ned 23. dub, 2006 15:27

Tak toto je nejspíše opět důsledek znalosti pouze jedné tradice :-) Bych se raději poradil s nějakým evropanem a soudil až poté. Máme tu příliš slabé zastoupení opozice, takže se nám to vyvíjí jen jedním směrem. To je myslím značná chyba!
nihara
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod romantimpl » ned 23. dub, 2006 19:32

Patriku, ale ta věta o chátře a nájmených vrazích byla použita v kontextu, že samurajové nůž prostě běžně nepoužívali. To nevylučuje, že byl i dámskou zbraní. Ani to, že se někde vyučoval jako okrajová záležitost (jak sám píšeš).
Autor tam také nikde nezaměňuje tantó a wakizaši. Jenom říká, proč by používali dýku, když měli krátký meč.
Mě osobně se spíš nepozdává ta strategie jednoho finálního útoku (rychlá smrt) - i když autor sám vyjadřuje svoje pochyby, že by to tak ve skutečnosti bylo.
A pokud jde o absenci sparringu v aikidó, tak si myslím, že by tam nějaká volnější forma hry jenom prospěla. Vem si, co to udělá, když náhodou při technice neděláš přesně to, co partner očekává nebo to prostě ustojíš - partner to tam hned začne rvát silou, žádná reakce na změnu - to nejsou dobré návyky.
romantimpl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » pon 24. dub, 2006 7:05

Ano i to o tom "finálním útoku" popisuje na základě čehosi kýmsi řečeného, nikoliv na základě studia tradičních klasických škol... tedy praxe.

To tantó a wakizaši myslím tak, že wakizaši (respektive později tanken) je často pro japonské bu totéž, jako tantó... Nejde o kategorizaci ve smyslu mečířství, nožířství, ale o kategorizaci ve smyslu bojových umění.

A z toho, co jsem měl možnost číst vyplývá, že samuraj poměrně často v boji používal právě wakizaši. A to mluvím o boji v bitvě... Později znovu wakizaši mohl převládat. Jednak měli krátkej meč "vždycky" u sebe, a potom bych ho viděl jako praktičtější ;)

Je to prostě povrchní text, toť vše.

A zase niharovi. Já nehodnotím část o evropských BU, všim sis?

K těm dámám a oproti ostatnímu (chátra). Každá samurajská dáma tantó nebo aikuči dědila nebo dostávala věnem. Tedy, každá vdaná samurajka měla za úkol umět s tím kuchnout ;) Chátra? Nevím, o těchto lidech toho v análech moc není :) a nájemní vrazi? Ti myslím používali vše, co se hodilo...

Tohle je poslední post na téma článek pana Schovance. Cokoliv dalšího ve vztahu k tomuto článku pouze prostřednistvím SZ. Je to offtopic a já chtěl pouze upozornít, že je nepřesný a pochopitelně to hodnocení je subjektivní.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod O-hanami » pon 18. zář, 2006 12:36

Nechcu prudit, bo Aikido dělám velmi krátce(asi rok), ale jenom reakci na DMC bod 2b - pokud se "útočník" nebrání není Aikido, protože jestliže útočník neútočí tak mi vlastně nic nedělá a musela bych útočit já, což je tak trochu proti smyslu Aikido... :idea: Nebo ne?!??
O-hanami
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod graver » pon 18. zář, 2006 15:56

4Ohanami: to, co píše Ukropcany, je praktická ilustrace, jak správně pochopit všechny ty teze o tom, jak xx je sebeobranné BU a yy neútočí první. Pokud je jediným rozumným řešením konfliktu preventivní útok, zaútoč. Ty fráze jsou myšleny tak, že nemáš své dovednosti zneužívat, ne že máš čekat jak tele na porážku, i když jsi mistr.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TRiTON » pon 18. zář, 2006 16:12

romantimpl píše:Patriku, ale ta věta o chátře a nájmených vrazích byla použita v kontextu, že samurajové nůž prostě běžně nepoužívali. To nevylučuje, že byl i dámskou zbraní. Ani to, že se někde vyučoval jako okrajová záležitost (jak sám píšeš).
Autor tam také nikde nezaměňuje tantó a wakizaši. Jenom říká, proč by používali dýku, když měli krátký meč.
Mě osobně se spíš nepozdává ta strategie jednoho finálního útoku (rychlá smrt) - i když autor sám vyjadřuje svoje pochyby, že by to tak ve skutečnosti bylo.
A pokud jde o absenci sparringu v aikidó, tak si myslím, že by tam nějaká volnější forma hry jenom prospěla. Vem si, co to udělá, když náhodou při technice neděláš přesně to, co partner očekává nebo to prostě ustojíš - partner to tam hned začne rvát silou, žádná reakce na změnu - to nejsou dobré návyky.

Mýlíš se.V akido existuje tzv"volná technika" ,a tam útočník útočí dle libosti..
TRiTON
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod defendu » pon 18. zář, 2006 16:48

Máš pravdu TRiTONE,ale jsou to stále útoky "jen" v rámci aikido.Obrana proti háku,úderu hlavou... na ulici jsou to běžné věci,ale právě tyto útoky tradiční styly sebeobrany neřeší,proto taková skepse u ostatních.
Aikido beru jako vysokou školu Budo,ale u nás se jí věnují lidé aniž by prošli základkou a střední :cry: Zkuste si přečíst Ueshibův životopis,nebo jeho rozhovory s novináři,zjistíte,že jeho mládí i dospělost byly jen rvačky,bitky,konflikty a vyzývací zápasy.Ueshiba nebyl vždy jen vetchý stařeček,svého času to byl známý rváč praktikující jujitsu :lol: :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » úte 19. zář, 2006 16:12

zdravím vás,Pan Nishio 8dan. měl stáž v polsku a poláci se s ničím neserou vyzvali ho na souboj byli tam nějací borci z kyokushinkai karate pak nějaký mistr světa v kickboxu a on řekl ,že už je na takové věci starý tak nechal bojovat svého žáka Tanaku a ten je zrušil jak dekret na papír.A plně souhlasím s názorem ,že aikido je vysoká škola bojových umění protože bez předchozích zkušeností z boje to nemá cenu,pak vznikají takové ty modelové situace ,kdy jsou metrové nápřahy a kilometrové pády,lidi nemají přehled o vzdálenosti ....je toho moc
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nemea » úte 19. zář, 2006 16:44

ja by som povedala, ze k aikidu sa najcastejsie vyjadruju dva druhy ludi.
ti, co aikido kedysi cvicili a uz ho necvicia a kedze teraz robia nieco ine, najcastejsie, aj ked to nie je pravidlo, aikido roznasaju na kopytach, ako sa hovori.
potom su tu ti druhi /ako napriklad ja :D / ktory aikido cvicia, pripadne cvicili a su stale tak optimisticky neuveritelne naivni, ze obhajuju aikido zubami nechtami.
na tomto mieste podotknem, ze ja som prisla na to, ze tak ako u vsetkeho, problem nie je v aikide, ale v ludoch, ktori aikido cvicia, vyucuju, formuju ho.
aikido ako take nie je problem, ale kvalita vyuky a casto zmatok v jeho aplikacii urcite je.

vsimla som si este, ze malokedy odsudzuju aikido ti, co nikdy aikido necvicili, ale robia aktivne ine BU. a este su tu potom ti, ktori aikido cvicia a maju na to svoj nazor a snazia sa ho cvicit co mozno najlepsie a ak si tieto debaty citaju, nenechaju sa strhnut k neuvazenym vyjadreniam, ked mnohe z prispevkov su pisane pod vplyvom "mavania cervenej satky pred ocami byka". viem, sak aj ja som take popisala a ked sa nad tym clovek zamysli, zisti, ze su to casto vyjadrenia na urovni deticiek, ktore sa hadaju na piesocku o formicky a lopatky.

no a to potom aikidu skodi asi zo vsetkeho najviac, lebo na zaklade takych prispevkov /aj ja som zopar takych napisala/ potom hadzu do vreca vsetkych aikidakov, aj takych, ktori nemaju ten naivne blahosklonny pristup k aikidu. aj taky existuju, je mi luto, ze k takym nedokazem patrit, lebo ked som uz konecne dostala "rozum", tak som cvicenie z rodinnych dovodov musela prerusit a tak vobec netusim, ci niekedy budem mat moznost dorast a nejake BU aj poridne zvladnut.
nemea
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod severin » úte 19. zář, 2006 17:21

kik píše:zdravím vás,Pan Nishio 8dan. měl stáž v polsku a poláci se s ničím neserou vyzvali ho na souboj byli tam nějací borci z kyokushinkai karate pak nějaký mistr světa v kickboxu a on řekl ,že už je na takové věci starý tak nechal bojovat svého žáka Tanaku a ten je zrušil jak dekret na papír.

Je z toho nějaké video ? Viděl jsi to na vlastní oči ? Jakým způsobem se bojovalo ? Aikido proti KK a v polském provedení ? Tomu říkám informace,která stojí za prozkoumání.Mimochodem slyšel jsem podobné historky o nějacích lidech co cvičí fma a doslovně profackovali několik v Japonsku známých mistrů aikida.Video z toho nemám.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » úte 19. zář, 2006 20:37

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 11:59, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » úte 19. zář, 2006 21:14

Bojovalo se bez pravidel a šlo prý o samé údery.Video mám slíbené od poláků.
Naposledy upravil kik dne čtv 11. led, 2007 11:57, celkově upraveno 1
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » stř 20. zář, 2006 7:22

Myslíš toho Nishio co má kromě 8.danu Aikido taky 6.dan Judo,5.dan Karate a já nevim co ještě ? Kolik danů v jiných bu měl ten jeho žák když tam granátoval ty Poláky ? Chtělo by to video,protože mě docela zajímá,jak se tam pomocí Aikida vypořádává s KK lowkickama.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 20. zář, 2006 9:05

:roll: :roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 11:58, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » stř 20. zář, 2006 9:42

veru tak - chce to to video.
PS: slo len o same udery - hm to mi ako moc ako aikido nepripada... :wink:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nemea » stř 20. zář, 2006 9:58

marvin, keby som patrila do tretej skupiny, tak by som sem nepisala. ja som sa snazila brat aikido vazne, aby som si zlepsila kondicku, tak som behavala, trochu som posilovala, venovala som sa strecingu pre bojove umenia /presadzovala som aj rozcvicky, ked sa dalo-strecingove aj kondicne/, a ked sa mi pritrafil na treningu sikovny chalanisko, tak som koncila treningy s uplne prepotenym keikogi.
ano, mala som vdaka aikidu kamaratov, ale to aj vdaka literarnemu klubu, plachteniu/vetron/, kalanetike, jazdeniu na koni a vobec vsetkemu, co robim, alebo som robila a boli tam aj ini ludia.
ak si si pozorne precital moj prispevok, napisala som, ze problem je v ludoch, ktori ho cvicia a nie v tych, ktori ho necvicia.

ja som mala vyhodu v tom, ze u nas jeden cas boli sami chalani /teraz neviem, ako to je/ a tak som sa musela veeeelmi snazit, aby som s nimi stihala a to mi pomohlo aj na skuskach, lebo ja som sa snazila zo seba dostat maximum. tak aj na seminaroch.

ak mam pravdu povedat, prave skusky boli pre mna akymsi medznikom, tam som videla veci, s ktorymi som nesuhlasila a tak neviem, ci sa vratim k aikidu a ak ano, urcite budem hladat inu cestu.

ale aj tak tvrdim, ze na aikide nie je nic zle, je to vec pristupu k BU v europskych pomeroch. nikdy nezabudnem na ten saitov neveriaci, mozno aj trochu posmesny vyraz na tvari, ked som bola na seminari v bratislave /este na tom prvom/.
nemea
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...