©koly Jujutsu v ČR

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod zm » čtv 05. úno, 2009 8:34

kamiwaza píše:
zm píše:Ano metoda, ale pouze jedna metoda z mnoha a není nutné ji proto, že neznáme jinou, přeceňovat.

Já ji nepřeceňuji, ale když jsem tě žádal, ať napíšeš jak trénujete vy zápasení v hakko ryu, tak jsem od tebe neobdržel žádnou odpověď, krom toho, že to děláte jak nejlépe umíte.

No napsal jsem ti to proto, že fakt nevím, co bych ti na to měl napsat. Zase by to byla jen slova, která nemusí nutně odrážet skutečnost. Možná budeš spokojený, když ti napíšu, že těžiště Hakkoryu jujutsu neleží v zápasení. Používáme všechny možné tréninkové metody, asi podobně jako ty, děláme jujutsu, ale Hakkoryu jujutsu nebylo, není a nebude směs judo, karate a aikido. Vychází z odlišně pojatých principů - blíže na http://bojova-umeni.martial.cz/hakko-ryu.html a http://www.otokodate.com/docs/informace.pdf .
Kdysi (ale opravdu to bylo kdysi, dnes s odstupem cca 9 let už bych to napsal zas jinak), když jsem studoval trenérství jujutsu na FTVS, jsem na téma metodiky v jujutsu napsal práci - http://www.otokodate.com/docs/metody_jujutsu.pdf - tady je. Je tam i o tom randori.
kamiwaza píše:
Ho živí trénování, kdežto tebe rozdávání pokut :lol:

Kamaráde už dávno ne. Svou poslední pokutu jsem dal v roce 1994 u MP Brno. U PČR jsem byl jako vyšetřovatel, pak jako učitel spec. tělesné přípravy v "Údolí dutých hlav" v Brně, pak jako instruktor zásahovky, pak jako normální bojař a teď už v podstatě 5 let v civilu - po 16 letech se mi podařilo vrátit do oboru, který jsem kdysi vystudoval. Takže nedělé machra, víš prd. Profesionálně jsem trénoval kdysi taky a jsem dnes rád, že už to nemusím dělat, jako zkušenost bohatě stačilo a už nemusím.
V podstatě jsem odpůrcem profesionálního trénování v jujutsu a v budo vůbec. Má to samozřejmě i jisté pozitivní stránky ale zásadně se tím mění motivace k trénování jak u trenérů tak i u studentů-klientů. A z toho vyplývá mnoho nezdravého v oblasti budo. Pozor, teď nepíšu v žádném případě o bojovém sportu, tam to funguje trošku jinak.
Picard píše:Prosím zkuste to pánové bez osobních útoků a provokací a trochu slušnějším tónem. Pokud to opravdu bez toho nejde, tak si to řešte soukromě (email, soukromé zprávy, máme tu i kategorii Přátelé a nepřátelé, kam se můžete přesunout). Řekl bych, že návštěvník tohoto vlákna by se třeba rád dozvěděl o JJ v ČR (když už je to v názvu), vaše osobní slovní pranice ho asi moc zajímat nebudou. Díky všem.

Klid, myslím, že nejde o útoky, tak jak je zde na webu obvyklé, je to jen nevinné špičkování. Ale je fajn, že "velký bratr" bdí 8) . Snad jsem něco pro rozšíření vědomostí zvídavých (a "zuřivých inkvizitorů" :D ) udělal tím, že jsem dal v plen pár svých článků.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » čtv 05. úno, 2009 15:40

4 zm
zdeněk san, buďme tolerantní a trpěliví, kamarád kamiwaza je mladý a horkokrevný, bojím se si myslet, že jediné po čem touží, je vidět mne boxovat v hakama a nažehleném karategi :lol: :lol: moc by mne mrzelo, kdyby se jeho svět budo "zúžil" na tuto jeho touhu...

jsem rád, že je tak vnímavý k historii druhých, možná by nám mohl objasnit historii svých námluv s "jistou školou sebeobrany" sídlící na sever od Prostějova...docela mne to zajímá, pokud se stydí může i přes SZ (nebudu to medializovat)

jen doufám, že se mu nepodaří dosáhnout toho, co v případě vlákna o Shihanu Petrášovi, kdy díky jeho dialogu bylo vlákno uzavřeno

4 all - zkusme zde VĚCNĚ diskutovat o JJ v CZ, v novém Fighteru vyšel zajímavý článek o klukovi co po těžkém úrazu cvičí dál v ZANCHIN BUDO, dokazuje to, co vše lidská vůle a mysl dokáže.
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » čtv 05. úno, 2009 20:57

kamiwaza píše: Ho živí trénování, kdežto tebe rozdávání pokut :lol:

zm píše: Kamaráde už dávno ne. Svou poslední pokutu jsem dal v roce 1994 u MP Brno.

Já vím že ne, to byl jen vtip :lol: kterým jsem chtěl mimo jiné poukázat na odlišnou motivaci vás dvou. Když skončí váš (tvůj) klub, tak se nic neděje a v poho si s pár kamarády zatrénujete někde na okraji města, ale pro Rudu je to byznys, živobytí, a proto tě tak bral jako konkurenci, ačkoliv si myslím, že je pro něj prioritou judo nikoliv JJ.

zm píše:
V podstatě jsem odpůrcem profesionálního trénování v jujutsu a v budo vůbec.

To já nikoliv. Beru to mimo jiné jako poskytování služeb v tělovýchově stejně jako v aerobiku, tenise … Krom toho si ale myslím, že BU/BS tyto ostatní PA převyšují, nicméně to majoritní část spoluobčanů jaksi nechce chápat.

kumori píše:jsem rád, že je tak vnímavý k historii druhých, možná by nám mohl objasnit historii svých námluv s "jistou školou sebeobrany" sídlící na sever od Prostějova...docela mne to zajímá, pokud se stydí může i přes SZ (nebudu to medializovat)

Pokud máš nějaký konkrétní dotaz, tak napiš, rád se s tebou podělím. Ale pokud se to netýká mě, tak to adresuj té konkrétní osobě, která ti evidentně leží v žaludku zřejmě proto, že je stále nejrespektovanější u nás.

kumori píše:jen doufám, že se mu nepodaří dosáhnout toho, co v případě vlákna o Shihanu Petrášovi, kdy díky jeho dialogu bylo vlákno uzavřeno

Pokud se nepletu, tak jsi na tom měl právě velký podíl ty s Pepíkem z Prahy, jak jsi jednoho zdejšího diskutéra nazval. Vzpomeň si. Kolik lidí ti tehdy psalo, ať se ho zeptáš osobně a neřešíš to přes net :idea:

4 zm: Děkuji za odkaz, podívám se a třeba něco nového a zajímavého pochytím.

4 all: Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik je v ČR organizací JJ a jestli by bylo možné je stmelit v např. jednu velkou organizaci, nebo je to jen utopie a pro obrovské rozdíly mezi jednotlivými školami je to nereálné.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod zm » pát 06. úno, 2009 11:50

kumori píše:...že jediné po čem touží, je vidět mne boxovat v hakama a nažehleném karategi :lol: :lol: moc by mne mrzelo, kdyby se jeho svět budo "zúžil" na tuto jeho touhu...

To snad ne. Ale docela rád bych to viděl taky. I když z mého hlediska na tom není nic zas až tak nepochopitelného. "©katulky" si vytváříme my sami.

kumori píše:4 all - zkusme zde VĚCNĚ diskutovat o JJ v CZ, v novém Fighteru vyšel zajímavý článek o klukovi co po těžkém úrazu cvičí dál v ZANCHIN BUDO, dokazuje to, co vše lidská vůle a mysl dokáže.

No je to určitě úctyhodný počin. Chce to asi hodně sebezapření. Myslím, že u nás by ten hoch taky asi neměl problém cvičit - 50% technik cvičíme totiž taky suwariwaza (vkleče). Je to součást kihonwaza.
Je to prostě borec.

kamiwaza píše: ale pro Rudu je to byznys, živobytí, a proto tě tak bral jako konkurenci, ačkoliv si myslím, že je pro něj prioritou judo nikoliv JJ.

No taky si to myslím. OK, tak ale proč ty kecy o konkurenci? To je ten nešťastný zvyk Svazu judo - jaký stupeň mám v judo, takový mám i v jujutsu.

kamiwaza píše:To já nikoliv. Beru to mimo jiné jako poskytování služeb v tělovýchově stejně jako v aerobiku, tenise … Krom toho si ale myslím, že BU/BS tyto ostatní PA převyšují, nicméně to majoritní část spoluobčanů jaksi nechce chápat.

To mě celkem v tvém případě udivuje,protože tak jak to budeme chápat, tak to budeme i provádět a postupně jujutsu "spadne" od komplexního bojového umění (technika, taktika, psychologie, sebeobrana, boj) do podobné úrovně jako tebou zmiňované pohybové aktivity a nebude to už pak nic jiného než pouhá jedna z mnoha pohybových aktivit (aerobik?, tenis?, to snad ne). A tak to přece jednoznačně NENÍ. A slova "bojové umění" budou jen slova a naše zbožná přání, klišé, za které schováme úplně všechno. Jo jo, je těžké jít od slov k činům a dotahovat je do všech důsledků. Sorry, ale právě jsem si udělal docela zajímavý obrázek o tvé praxi v jujutsu.
kumori píše: tak to adresuj té konkrétní osobě, která ti evidentně leží v žaludku zřejmě proto, že je stále nejrespektovanější u nás.

Jestli myslíš toho, co myslím já, tak to určitě nemůžeš myslet vážně. Kde "u nás"? Ve vašem oddíle/klubu? Možná. Ve vašem městě? Taky možná. V našem teda zcela určitě ne, za to dám ruku do ohně. A můžu konkrétně jmenovat, kde taky ne. Tak prosím nepřeháněj.
kumori píše:
4 all: Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik je v ČR organizací JJ a jestli by bylo možné je stmelit v např. jednu velkou organizaci, nebo je to jen utopie a pro obrovské rozdíly mezi jednotlivými školami je to nereálné.

Ano u nás je mnoho organizací, škol, klubů, ... , jujutsu. Utěšovat se tím, že jinde, např. v Německu je to ještě horší, nemá smysl a taky to není relevantní.
Osobně jsem už po zkušenosti několika posledních let přesvědčen, že doba velkých mamutích organizací je už dávno pryč. Alespoň v jujutsu. Pokud vím, tak všechny takové velké organizace mají poslední dobou velké problémy, ať už s členskou základnou nebo s financováním činnosti, či se zajištěním atraktivní činnosti pro své členy. Ostatně v čele jedné z takových organizací jsem mnoho let stál. Mám za to, že budoucnost patří jednotlivým klubům, oddílům a školám, které jsou flexibilní, lokální a schopné. A pokud se jedná o např. pořádání něčeho zajímavého velkého (seminář, soustředění), není v dnešní době problém domluvit se jeden dva tři subjekty, za nějakým takovým účelem se spojit a všestranně na tom participovat. Teď mluvím z aktuálních zkušeností. Je to nezávazné, flexibilní, pohotové a většinou i programovou náplní úspěšné. Jde o to nespojovat se z nějakého apriorního principu, který časem se může stát zvykem až povinností, ale spojovat se spíše za podobnými aktuálními cíli. Je to ale také o tom dost přemýšlet a zvažovat právě tyto cíle a náplň, nedělat vše automaticky a ze setrvačnosti. Činnost nesmí sklouznout ke stereotypu, ze kterého pramení právě ty už zmiňované zásadní problémy a politikaření velkých organizací. V těchto velkých organizacích totiž profituje právě jen několik lidí ve vedení a právě proto vznikají (vznikaly) podobné národní/mezinárodní organizace jako houby po dešti a přitom, pokud se na ně podíváme zpětně dnes, fungují +/- stejně jen na lokálních úrovních.
Jsem přesvědčen, že úspěch v budoucnosti jujutsu stojí, jak jsem už napsal, v jednotlivých klubech a v jednotlivých dobrých osobních kontaktech představitelů těchto klubů. K tomuto přesvědčení jsem došel nejen na základě zkušeností u nás v ČR ale zejména na základě svých kontaktů a zkušeností ze zahraničí. Já osobně se svou činností snažím už několik let toto naplňovat a ovoce jsem už několikrát sklízel.
Zeptal bych se - k čemu by bylo konkrétně dobré stmelit různé oddíly, kluby, školy, organizace v jednu velkou mamutí? K získávání financí např. od Sazky, od vlády? Pak je přerozdělovat? Se všemi těmi negativními dopady a politikařením vedoucích představitelů? S jednotným zkušebním řádem a mocí úpramenící z "všemocnosti" zkušebních komisařů? S rozhodováním o školení a doškolování instruktorů a trenérů? Příkazy a zákazy? S proplácením a machinacemi v oblasti např. cestovních náhrad? Se zbytečným schůzováním? S udělováním technických stupňů "za záskluhy o výstavbu" a "zasloužilým členům"? To všechno tu už bylo. Aby pak ale byla vůbec příležitost a čas k vlastnímu cvičení. Zase by to vedlo k odlivu členů a zakládání jiných organizací.
Samozřejmě je mnoho lidí, kteří mají odlišný názor než já, mnohokrát jsme o tom diskutovali. Bylo by taky dobré, kdyby se vyjádřili zde a náležitě svůj názor odargumentovali. Když totiž člověk takovou věc napíše, tedy převede myšlenky do psané formy, spousta věcí se vyjasní. Rád se ještě poučím a jsem přístupný jakýmkoli relevantním argumentům, byť v našem klubu a škole se asi těžko něco změní, protože naše cesta daná školou je jasná, srozumitelná a přímá.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » pát 06. úno, 2009 14:49

zm píše:Osobně jsem už po zkušenosti několika posledních let přesvědčen, že doba velkých mamutích organizací je už dávno pryč. Alespoň v jujutsu. Pokud vím, tak všechny takové velké organizace mají poslední dobou velké problémy, ať už s členskou základnou nebo s financováním činnosti, či se zajištěním atraktivní činnosti pro své členy. Ostatně v čele jedné z takových organizací jsem mnoho let stál. Mám za to, že budoucnost patří jednotlivým klubům, oddílům a školám, které jsou flexibilní, lokální a schopné. A pokud se jedná o např. pořádání něčeho zajímavého velkého (seminář, soustředění), není v dnešní době problém domluvit se jeden dva tři subjekty, za nějakým takovým účelem se spojit a všestranně na tom participovat.....
....Jsem přesvědčen, že úspěch v budoucnosti jujutsu stojí, jak jsem už napsal, v jednotlivých klubech a v jednotlivých dobrých osobních kontaktech představitelů těchto klubů. K tomuto přesvědčení jsem došel nejen na základě zkušeností u nás v ČR ale zejména na základě svých kontaktů a zkušeností ze zahraničí. Já osobně se svou činností snažím už několik let toto naplňovat a ovoce jsem už několikrát sklízel...
----Zeptal bych se - k čemu by bylo konkrétně dobré stmelit různé oddíly, kluby, školy, organizace v jednu velkou mamutí? K získávání financí např. od Sazky, od vlády? Pak je přerozdělovat? Se všemi těmi negativními dopady a politikařením vedoucích představitelů? S jednotným zkušebním řádem a mocí úpramenící z "všemocnosti" zkušebních komisařů? S rozhodováním o školení a doškolování instruktorů a trenérů? Příkazy a zákazy? S proplácením a machinacemi v oblasti např. cestovních náhrad? Se zbytečným schůzováním? S udělováním technických stupňů "za záskluhy o výstavbu" a "zasloužilým členům"? To všechno tu už bylo. Aby pak ale byla vůbec příležitost a čas k vlastnímu cvičení. Zase by to vedlo k odlivu členů a zakládání jiných organizací.

Tohle téma mě hodně zajímá,protože sám to prožívám na vlastní kůži.Ale není snadnější odmítnou organizaci,protože dnešní JiuJitsu má blíže k mma než k nějakému stylu ? Kdyby hypoteticky existovaly v JJ "čisté" styly jako např. TKD ITF neznamenalo by to jejich konec a opět nasměrování k mma ? Pozná pak vůbec někdo,že v té oné škole se cvičí JiuJitsu ?
Reagoval jsi negativně na větu o komerční výuce,ale pokud pojede každý klub za sebe a jenom se bude domlouvat s jinýma podle určitého zájmu nebude se vývoj více řídit trhem ? Co když budu chtít studovat nějaký méně oblíbený styl,nebudu mít horu prachů a všichni mě pošlou do háje ? Jsem členem několika velkých organizací a líbí se mi na nich,že dávají prostor i těm neznámým mistrům atd. Na druhou stranu už jsem některé opustil,které živily ohromný aparát a já nechápal proč místo zkvalitnění výuky financují různé reprezentace a výlety na MS,ME atd.
Opravdu je to tak jednoduché vést svůj vlastní "nekomerční" klub,učit styl,který v takové formě nikde jinde necvičí a modlit se na každém semináři,abych neprodělal kalhoty ?
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 06. úno, 2009 15:47

severin píše:Tohle téma mě hodně zajímá,protože sám to prožívám na vlastní kůži.Ale není snadnější odmítnou organizaci,protože dnešní JiuJitsu má blíže k mma než k nějakému stylu ? Kdyby hypoteticky existovaly v JJ "čisté" styly jako např. TKD ITF neznamenalo by to jejich konec a opět nasměrování k mma ? Pozná pak vůbec někdo,že v té oné škole se cvičí JiuJitsu ?
Reagoval jsi negativně na větu o komerční výuce,ale pokud pojede každý klub za sebe a jenom se bude domlouvat s jinýma podle určitého zájmu nebude se vývoj více řídit trhem ? Co když budu chtít studovat nějaký méně oblíbený styl,nebudu mít horu prachů a všichni mě pošlou do háje ? Jsem členem několika velkých organizací a líbí se mi na nich,že dávají prostor i těm neznámým mistrům atd. Na druhou stranu už jsem některé opustil,které živily ohromný aparát a já nechápal proč místo zkvalitnění výuky financují různé reprezentace a výlety na MS,ME atd.
Opravdu je to tak jednoduché vést svůj vlastní "nekomerční" klub,učit styl,který v takové formě nikde jinde necvičí a modlit se na každém semináři,abych neprodělal kalhoty ?

No hele je to všechno o tom, že všechno je v lidech, co chtějí a o co usilují. Všechno se samozřejmě může jakýmkoli způsobem zvrhnout. Asi nedokážu na tvoje otázky odpovědět, byla by to asi čistá spekulace. Co se týká toho financování malýho klubu s malým dojo, tak to ti můžu odpovědět úplně přesně z vlastní zkušenosti. Je to úplně jednoduchý, člověk jen musí vědět, co chce, co je důležitý, co není důležitý a jakým směrem to chce kočírovat. my např. jsme občanský sdružení, platíme roční členský příspěvky, platíme si dojo. Semináře si děláme ve vlastní režii nebo se domlouváme a participujeme na organizaci, nákladech i ziscích, jak jsem už napsal v předchozím příspěvku. Semtam dostaneme nějakou kačku od magistrátu, ale nic závratnýho. Ale v tom posledním odstavci jsi to charakterizoval velice přesně, tos popsal Hakkoryu jujutsu v ČR. Ohledně klepání se, aby vyšel seminář aspoň šulnul, tak do určité míry je to stres vždycky, ale my se nepouštíme do žádných akcí, na který zase nemáme. Ono jde o to udělat si pokud možno co nejrozumnější rozpočet a pak to klapne, aspoň nám to zatím vždycky klaplo tak, jak to bylo vypočítaný a mnohdy i ještě líp. Ale jak jsi sám napsal, jsme nekomerční, protože i náš učitel je nekomerční. A jak jsem už předtím napsal, všechno je v lidech a osobních přátelských kontaktech. Jen ale aby nedošlo k nějakýmu nedorozumění, nikdy jsme po nikom nechtěli žádnou charitu a ani jsme nikdy nikomu nezůstali nic dlužni. Stačí věci dělat nezištně a ono se to vždycky nějakým způsobem vrátí. To je moje zkušenost. Má zkušenost je také o tom, že je důležité pevně demonstrovat svůj názor, svůj postoj a svou cestu. Pak to budou ostatní respektovat, a to i přes určité pomluvy apod., na ty se nesmí dát, pochybnostem ani konvencím se nesmí dát volný průběh. A navíc si ale člověk musí uchovat určitý nadhled, protože na základě toho, co jsem napsal může sklouznout k určité zaslepenosti, sektářství, hnidopišství, atp. Je důležité prostě i s tím nadhledem zůstat stát oběma nohama na zemi. Tak asi tak. Někde jsem četl nádhernej citát:
"Ber vážně oddanost
Zatímco ostatní se honí za zásluhami
Soustřeď se na čistotu úmyslu
Ať se ti ostatní utopí ve svém sobectví."
Možná jsem naivní a idealista, ale zatím to funguje, tak co ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » pát 06. úno, 2009 16:15

4 zdeněk san - vkládáš mi do úst něco co jsem neřekl, já nesdílím názory kolegy kamiwaza... 8)
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » pát 06. úno, 2009 21:50

zm píše:To mě celkem v tvém případě udivuje,protože tak jak to budeme chápat, tak to budeme i provádět a postupně jujutsu "spadne" od komplexního bojového umění (technika, taktika, psychologie, sebeobrana, boj) do podobné úrovně jako tebou zmiňované pohybové aktivity a nebude to už pak nic jiného než pouhá jedna z mnoha pohybových aktivit (aerobik?, tenis?, to snad ne).

Psal jsem, že BU/BS jdou nad rámec neúpolových disciplín, a že nabízejí i jiné hodnoty než tenis, basket, kulturistika …, ale stále se jedná primárně o pohybovou aktivitu nikoliv o meditaci, etiku.
Co se týče profesionálních trenérů BU/BS, tak nevidím jediný důvod, proč by kvůli placenému trenérovi měli jít ostatní aspekty BU stranou. To mi vysvětli :idea: V dnešní době se za vše platí a pokud je někdo taková kapacita, že k němu budou lidé chodit a budou mu platit, tak s tím osobně nemám problém. Ty jo? Když chodíš do práce pobíráš mzdu, co když je pro někoho trenérství zaměstnání.
Položím ti otázku: Proč pobíráte dotace z Brna? Není to proto, aby ses nemusel chovat jako „profesionál“? Buď ti přispějí cvičeneci, co u vás cvičí, nebo město. Není to to samé? Sorry ale z mého pohledu je výsledek stejný – vlk se prostě nažral, koza v podobě cvičence zůstala celá :lol: Zkrátka jste se zaregistrovali kvůli dotacím, sponzorům, jako každý jiný. Jedeš za Johnym a část výletu ti prostě platí někdo jiný. Proto u tebe v klubu nemusí cvičenci platit tolik jako u Rudy. To je rozdíl mezi profesionálním trenérem a oddílem na bázi OS. Profesionální trenér zpravidla nedostává dotace z města a kraje. Proto pokud se dá někdo na dráhu „profesinála“ tak musí prostředky na studijní pobyt vybrat od „klientů“ nikoliv z rozpočtu Brna.

kumori píše: tak to adresuj té konkrétní osobě, která ti evidentně leží v žaludku zřejmě proto, že je stále nejrespektovanější u nás.

zm píše: Jestli myslíš toho, co myslím já, tak to určitě nemůžeš myslet vážně. Kde "u nás"? Ve vašem oddíle/klubu? Možná. Ve vašem městě? Taky možná. V našem teda zcela určitě ne, za to dám ruku do ohně. A můžu konkrétně jmenovat, kde taky ne. Tak prosím nepřeháněj.

Nepřeháním, ale abys mě vyvedl z omylu, tak můžeš z demonstrativních důvodů jmenovat někoho známějšího a respektovanějšího v rámci ČR :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » sob 07. úno, 2009 7:51

4 kamiwaza - a Tebe nesponzoruje město Prostějov?Nebo nějaký soukromý sponzor?Dneska to jinak nejde.Proč nečerpat nějaké granty nebo neshánět sponzory?Podívej se kolik stojí v CZ tatami - buď na něj přispěje třeba město nebo sponzor anebo musíš dávat pravidelně sportku, teď je tam pěkný jackpot :lol: v tomhle mají výhodu už zavedené kluby juda nebo judo-jitsu...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

pro přiznivce korju džúdžucu

Příspěvekod mysmys » sob 07. úno, 2009 15:04

Ahoj,

davam sem jeden typ pro příznivce korjú džúdžudu.

Tentokráte je to odkaz na knihu o Tenšin ©injó rjú džúdžucu (天神真楊流

http://kindai.ndl.go.jp/BIImgFrame.php? ... d_of_data=

Ještě podotýkám, že knihu je možno po 10 stranách stáhnout do pdf přes oranžové tlačítko.

Info ke knize....

タイトル : 天神真楊流柔術極意教授図解
タイトルよみ : テンジン シンヨウリュウ ジュウジュツ ゴクイ キョウジュ ズカイ
責任表示 : 吉田千春,磯又右衛門著
形態 : 272p;20cm
西暦年 : 1893
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » sob 07. úno, 2009 19:50

kumori píše:4 kamiwaza - a Tebe nesponzoruje město Prostějov?Nebo nějaký soukromý sponzor?Dneska to jinak nejde.Proč nečerpat nějaké granty nebo neshánět sponzory?tomhle mají výhodu už zavedené kluby juda nebo judo-jitsu...

Souhlasím s tebou až na to judo-jitsu a sponzoring města Prostějov :roll: Prostějov nám nemá důvod přispívat, jak jsi na to přišel??? Olomoucký kraj nám dává určité prostředky + nějací sponzoři, ale město Prostějov nám nedává ani vyndru.
Jinak se to tady motalo kolem komerce, profesionálních trenérů a toho, že někdo ze sebe může dělat filantropa, když mu na to někdo jiný přispěje (však to známe, ne :?:) Jak správně říkáš, všechno stojí peníze - cesta, semináře, cvičební pomůcky, proto je dobré, když máš možnost, získat peníze od sponzorů. Ale každý tuto možnost nemá, a tak se to logicky přenese na cvičence v oddíle nebo klienty.
Další věc. Myslím si, že pokud povedeš semináře (tréninky, kurzy) a řekneš si o peníze, tak je to OK a nemám pocit, že to bude mít negativní dopad na BU, jak psal ZM.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » ned 08. úno, 2009 10:53

judo-jitsu je styl, který vznikl transformací sportovních judistů do jiujitsu, jujitsu etc.Netýká se to jen LP, ale především chlapců z Práglu.Musím sebekriticky přiznat, že LP nejspíš nešel až tak úplně "pražskou cestou" , tj. napřevedl si dan z judo do jujitsu...myslím, že v roce 1994 měl 4.dan JJ, za 12 let postoupit o 3 stupně je rozumné...

jaký byl seminář?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 10. úno, 2009 15:26

kumori píše:judo-jitsu je styl, který vznikl transformací sportovních judistů do jiujitsu, jujitsu etc.Netýká se to jen LP, ale především chlapců z Práglu.Musím sebekriticky přiznat, že LP nejspíš nešel až tak úplně "pražskou cestou" , tj. napřevedl si dan z judo do jujitsu...myslím, že v roce 1994 měl 4.dan JJ, za 12 let postoupit o 3 stupně je rozumné...

jaký byl seminář?

Ja bych to zase tak uplne nepausalizoval ;-) Ja vim, ze nas v "tej zatacce" nemate moc radi, ale ze bychom vsichni byli az tak spatni? :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » úte 10. úno, 2009 21:20

Kumori: Seminář byl velmi povedený. 3 instruktoři (v čele s LP) a 5 hodin cvičení. Všichni byli spokojení i borci z FJJČR, kteří přijeli z Břeclavy. LP dělal hanbo jitsu, ukazoval nějakou katu, dále se cvičila obrana proti holi a úderům - taková ta JJ klasika, obrana proti přední ruce v klasickém (boxérském) střehu + obrana proti kombinaci úderů. Náplní byla i práce s lapami (krytí, úhyby, údery...). Zajímavá akce. :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » ned 15. úno, 2009 19:29

kumori píše:4 zdeněk san - vkládáš mi do úst něco co jsem neřekl, já nesdílím názory kolegy kamiwaza... 8)

Jestli je to tak, omlouvám se. nicméně jsem přesvědčen, že není. Snažím se vždy dělat citace, jako např. nyní dělat citace. Můžeš mi to prosím připomenout? Týden jsem zde nebyl - soustředění v Rakousku - přes den lyžování v Amadé a večer na tatami - neskutečně náročná věc.
kamiwaza píše:…, ale stále se jedná primárně o pohybovou aktivitu nikoliv o meditaci, etiku.

Zásadně nesouhlasím, aby se jednalo o umění zvaná bojová (u bojových sportů bude situace zřejmě poněkud konvenující s tvým názorem) musí být součásti v rovnováze. Nelze něco vypíchnout na úkor jiného - tedy waza jako fyzická cvičení, taktika, strategie, atd. včetně i oněch často vysmívaných (neprávem opomíjených) meditací a etiky.
kamiwaza píše:Co se týče profesionálních trenérů BU/BS, tak nevidím jediný důvod, proč by kvůli placenému trenérovi měli jít ostatní aspekty BU stranou. To mi vysvětli :idea: V dnešní době se za vše platí a pokud je někdo taková kapacita, že k němu budou lidé chodit a budou mu platit, tak s tím osobně nemám problém. Ty jo? Když chodíš do práce pobíráš mzdu, co když je pro někoho trenérství zaměstnání.

Vysvětlím rád - jde o motivaci ke cvičení/tréninku/praxi (jak libo). V podstatě to souvisí s předchozím odstavcem - s tou etikou. U trenéra profesionála se často (u nás nejaponců) mění právě ta motivace k trénování druhých. ®ák v pravém slova smyslu se mění na klienta a může tak spolurozhodovat o tom, co a jak trenér/učitel/instruktor (jak libo) ho má učit. Zatímco trenér amatér není materiálně závislý na svých žácích a může se svobodně rozhodnout koho, kdy a jak bude učit. Trenér pofesionál závislý na svých klientech je závislý po všech stránkách a musí se ohlížet i na to, zda od něj klient náhodou nechce odejít a musí svou výuku v mnohých aspektech přizpůsobit požadavkům klienta, čímž často a běžně v mnohých aspektech výuka trpí. A může se to stávat jak vědomě tak nevědomky. Bohužel. V Nipponu je situace zcela jiná, osoba učitele je zcela respektovaná, placení zde existuje, ale probíhá tak, že sám učitel o tom téměř ani neví. Byl jsem něčemu takovému před devíti lety v kendojo přítomen a čučel jsem jak tele na nový vrata. ®áci i dospělí v dojo sami nosili obálky, položoli je vždy na určité msto v dojo a nezajímali se dál, nezajímal se ani učitel. Když je učitel odnášel, ani se do nich nepodíval. I tehdy měl ale učitel vlastní, jiné zaměstnání, byť mu dojo vyplňovalo jeho veškerý "volný" čas.
Tak nějak to vidím já. V podstatě tak nějak to i dělá můj učitel. Ode mně nevzal nikdy ani kačku.
V podstatě jsem se ale minule vyjádřil neobratně. Jsem sice odpůrcem profesionality v bojových uměních, ale na druhou stranu to nikomu nezazlívám a nikoho proto nekritizuju, jen to sám nedělám. Ať si v tomto směru každý dělá, co uznává za vhodné.
kamiwaza píše:Položím ti otázku: Proč pobíráte dotace z Brna? Není to proto, aby ses nemusel chovat jako „profesionál“? Buď ti přispějí cvičeneci, co u vás cvičí, nebo město. Není to to samé? Sorry ale z mého pohledu je výsledek stejný – vlk se prostě nažral, koza v podobě cvičence zůstala celá :lol: Zkrátka jste se zaregistrovali kvůli dotacím, sponzorům, jako každý jiný. Jedeš za Johnym a část výletu ti prostě platí někdo jiný. Proto u tebe v klubu nemusí cvičenci platit tolik jako u Rudy. To je rozdíl mezi profesionálním trenérem a oddílem na bázi OS. Profesionální trenér zpravidla nedostává dotace z města a kraje. Proto pokud se dá někdo na dráhu „profesinála“ tak musí prostředky na studijní pobyt vybrat od „klientů“ nikoliv z rozpočtu Brna.

Sám sis kamaráde odpověděl. Bohužel zcela zcestně. Dotace od města nepobíráme, ale jsou nám přidělovány. Není to automatické, musíme každoročně pro to udělat poměrně dost. To bude ale asi to samý u vás. ®ádáme o ně ale z toho důvodu, abychom nemuseli zvedat členské příspěvky (jsme občanské sdručení) a naše cvičení bylo finančně přístupné zejména pro mladé lidi, kteří k nám chodí nejčastěji. Příspěvky slouží zejména na nájem dojo, potom na pořádání některých akcí (semíináře s naším učitelem). Náš učitel nebude k nám jezdit, ani bydlet a jíst u nás za své, to by nás hanba fackovala. Donedávna jsme to ale já a někteří pokročilejší studenti platili taky ze svého. Já na druhou stranu do Belgie za peníze našich žáků nejezdím. To je moje vzdělávání. Jestli chceš podrobnější vysvětlení, budeš si muset udělat čas a příležitost na osobní setkání. Odpověděl jsem ti po pravdě i přes tvou neomalenou "otázku". Zbytek ponechám na tvé fantazii anebo na osobním vysvětlení, jak moc ti to stojí za to. A prosím nesrovnávej mě po této stránce s Rudou. I on jako profesionál dostává od města dotace. Viděl jsem to na stránkách Magistrátu města Brna (ne možná letos ,ale v nedávné minulosti zcela jistě). Takže ani v tomto nemáš tak docela pravdu, pracuje jen tvoje fantazie.
kumori píše:
Nepřeháním, ale abys mě vyvedl z omylu, tak můžeš z demonstrativních důvodů jmenovat někoho známějšího a respektovanějšího v rámci ČR :wink:

Nechci tě vyvádět z tvých omylů, to jsou tvoje omyly. Nevím proč bych měl uvádět někoho známějšího a respektovanějšího v rámci ČR, to není mým úmylsem a možná ani nikdo takový není, protože je prostě jen jeden v řadě mnohých. Kdybys však chtěl někoho poctivějšího, pracovitějšího, prostě lepšího člověka, tak to jsou snad všichni a tento nejmenovaný by byl až na úplném chvostu. Jestli náhodou tento respekt a známost nejsou náhodou jen uměle nafouknutá bublina.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » ned 15. úno, 2009 20:03

kumori píše:jMusím sebekriticky přiznat, že LP nejspíš nešel až tak úplně "pražskou cestou" , tj. napřevedl si dan z judo do jujitsu...myslím, že v roce 1994 měl 4.dan JJ, za 12 let postoupit o 3 stupně je rozumné...

Doporučuju zeptat se shihana Strausse, jak to tenkrát, když se rozdávaly karty (dany) bylo. Já jsem se zeptal :roll: :lol: a divil jsem se i na zadeli.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » ned 15. úno, 2009 20:37

Zm: V otázce profesionálního trenéra se neshodneme, ale akceptuji tvůj názor. Já se tím rovněž neživím, ale pokud to někdo zvládá, tak mu v tom jen fandím. Toť vše.
Co se týče komplexnosti BU, tak pokud se nepletu, tak primárně BU sloužilo a slouží k boji, ostatní složky byly k tomu, aby se vyrovnal válečník s tím, že nevěděl kdy a odkud to přijde apod. Osobně dávám přednost praktické stránce, k meditování mi slouží tento server :wink:
Apropos od Japonců bych očekával, že už umí posílat peníze přes net, né že dávají obálky, i když chápu, že mistr s tím mohl mít problém :wink:
V oblasti financování vašeho klubu jsem si scestně neodpověděl, protože sám uvádíš, že dostáváte finanční prostředky z Brna, kraje… proto, aby mimo jiné vaši studenti nemuseli platit horentní sumy za výuku, což by v mnoha případech znamenalo konec. Na druhou pokud děláte seminář s Johnym L. z dotací, tak je akce zcela zdarma předpokládám? My když děláme seminář, tak by si na sebe měl vydělat.
Jinak tě s Rudou nesrovnávám, protože je to v prvé řadě sportovec, ačkoliv má vychytanou i teorii, a hlavně se nad to vše dokáže povznést. Ale určitě Ruda dotace neobdržel, nebo myslíš že mu přispělo Brno na mzdu? Ten kdo bral dotace bylo spíš Judo-Budo, ale jak říkám Ruda je koumes a má to vychytané a hlavně tam má mnoho šikovných judistů a na mládež všichni slyší a to zejména když má výsledky, což vy asi nemáte. To nemyslím ve zlém, ale prostě vy nesoutěžíte, a proto je pro vás mnohem těžší finance obdržet.
Jinak řekni jak dost musíte pro dotace udělat? Napsat grant(y), prezentovat se? Nemyslím, že je to tak těžké. Horší je, že pokud v komisi bude sedět někdo, kdo ti nepřeje, hájí zájmy basketu, fotbalu, hokeje…, tak projít přes někoho takového je mnohem těžší, než napsat žádost o dotace, pár článků do novin, fightersu... Mám s tím osobní neblahou zkušenost.
A na závěr. Kumori má pravdu. Vkládáš mu do úst to, co nevzešlo z jeho péra, pardon klávesnice :D
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » ned 15. úno, 2009 21:11

kamiwaza píše:A na závěr. Kumori má pravdu. Vkládáš mu do úst to, co nevzešlo z jeho péra, pardon klávesnice :D

Tak už nechoďte okolo horké kaše, tolik šampónu nesnesu. Aspoň jeden mi napište, o co jde. Je to možné, připouštím. Pokud je to pravda, tak jsem to určitě neudělal úmyslně a vše vysvětlím.
kamiwaza píše:Co se týče komplexnosti BU, tak pokud se nepletu, tak primárně BU sloužilo a slouží k boji, ostatní složky byly k tomu, aby se vyrovnal válečník s tím, že nevěděl kdy a odkud to přijde apod.

Bojové umění sloužilo, slouží a sloužit bude především k boji. Jinak to nebude umění bojové. Ale pohybová aktivita, tedy aktivita zaměřená na pohyb? Snad ne. "Ostatní složky", jak je nazýváš, slouží k podpoře toho boje, neboť taktika a strategie a psychycká přžíprava jsou neoddělitelnou složkou jakéhokoli boje. Někdy ani k vlastnímu boji dojít přece nemusí, pokud jsou dobře zvládnuté ty "ostatní složky" a přesto člověk zvítězí, nebo snad i o tom se budeme přít?
kamiwaza píše: Osobně dávám přednost praktické stránce, k meditování mi slouží tento server :wink:

Dávej si přednost čemu chceš, to je věc názoru. Apropos, netušil jsem, že rád medituješ v kanále nad hromadou sr...ek :lol:
kamiwaza píše:Na druhou pokud děláte seminář s Johnym L. z dotací, tak je akce zcela zdarma předpokládám? My když děláme seminář, tak by si na sebe měl vydělat.

Na základě čeho to předpokládáš? Co znamená, že "by si na sebe měl vydělat"? Nechápu, proč se v tom tolik hňácáš? Mně to na rozdíl od tebe tolik netrápí. Jde přece jen o to, jakým způsobem se získané prostředky ať už ve formě členských příspěvků,ve formě městských dotací nebo ve formě vstupného na seminář použijí. U nás se používají výhradně na režii ve které není zahrnut poplatek učiteli nebo organizátorům. Stačí už konečně takto? Nadále už na dotazy nebo podobné výpady ohledně financí budu reagovat jen a pouze osobně face to face. Piš si, co chceš a pootevři stavidla své fantazii.
kamiwaza píše:Nemyslím, že je to tak těžké. Horší je, že pokud v komisi bude sedět někdo, kdo ti nepřeje, hájí zájmy basketu, fotbalu, hokeje…, tak projít přes někoho takového je mnohem těžší, než napsat žádost o dotace, pár článků do novin, fightersu... Mám s tím osobní neblahou zkušenost.

Co považuješ za těžké a co ne, je mi celkem fuk a co musíme udělat, aby nám byly přiděleny dotace, tak po tom ti s prominutím nic není, ale zkušenost máme asi podobnou.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marten » ned 08. bře, 2009 18:14

zm píše:
kamiwaza píše:A na závěr. Kumori má pravdu. Vkládáš mu do úst to, co nevzešlo z jeho péra, pardon klávesnice :D

Tak už nechoďte okolo horké kaše, tolik šampónu nesnesu. Aspoň jeden mi napište, o co jde. Je to možné, připouštím. Pokud je to pravda, tak jsem to určitě neudělal úmyslně a vše vysvětlím.
kamiwaza píše:Co se týče komplexnosti BU, tak pokud se nepletu, tak primárně BU sloužilo a slouží k boji, ostatní složky byly k tomu, aby se vyrovnal válečník s tím, že nevěděl kdy a odkud to přijde apod.

Bojové umění sloužilo, slouží a sloužit bude především k boji. Jinak to nebude umění bojové. Ale pohybová aktivita, tedy aktivita zaměřená na pohyb? Snad ne. "Ostatní složky", jak je nazýváš, slouží k podpoře toho boje, neboť taktika a strategie a psychycká přžíprava jsou neoddělitelnou složkou jakéhokoli boje. Někdy ani k vlastnímu boji dojít přece nemusí, pokud jsou dobře zvládnuté ty "ostatní složky" a přesto člověk zvítězí, nebo snad i o tom se budeme přít?
kamiwaza píše: Osobně dávám přednost praktické stránce, k meditování mi slouží tento server :wink:

Dávej si přednost čemu chceš, to je věc názoru. Apropos, netušil jsem, že rád medituješ v kanále nad hromadou sr...ek :lol:
kamiwaza píše:Na druhou pokud děláte seminář s Johnym L. z dotací, tak je akce zcela zdarma předpokládám? My když děláme seminář, tak by si na sebe měl vydělat.

Na základě čeho to předpokládáš? Co znamená, že "by si na sebe měl vydělat"? Nechápu, proč se v tom tolik hňácáš? Mně to na rozdíl od tebe tolik netrápí. Jde přece jen o to, jakým způsobem se získané prostředky ať už ve formě členských příspěvků,ve formě městských dotací nebo ve formě vstupného na seminář použijí. U nás se používají výhradně na režii ve které není zahrnut poplatek učiteli nebo organizátorům. Stačí už konečně takto? Nadále už na dotazy nebo podobné výpady ohledně financí budu reagovat jen a pouze osobně face to face. Piš si, co chceš a pootevři stavidla své fantazii.
kamiwaza píše:Nemyslím, že je to tak těžké. Horší je, že pokud v komisi bude sedět někdo, kdo ti nepřeje, hájí zájmy basketu, fotbalu, hokeje…, tak projít přes někoho takového je mnohem těžší, než napsat žádost o dotace, pár článků do novin, fightersu... Mám s tím osobní neblahou zkušenost.

Co považuješ za těžké a co ne, je mi celkem fuk a co musíme udělat, aby nám byly přiděleny dotace, tak po tom ti s prominutím nic není, ale zkušenost máme asi podobnou.
:roll:
marten
diskutér - nováček
diskutér - nováček

:-)

Příspěvekod kumori » ned 08. bře, 2009 19:10

zkusme se tu bavit věcně na téma JJ (jujitsu, ju-jitsu, jiu-jitsu, jujutsu, ju-jutsu...) v naší malé zemičce.

Dost s tu opomíjí takové veličiny JJ jako je Soke PhDr. et Ing. Alois Konečný, kpt. v záloze, 10.Dan ji-jitsu...myslím, že by zasloužil fundovaný komentář, třeba o tom, jak se nám tu snaží všem ukazovat tu správnou DO 8) :lol:
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...