kumori píše:...že jediné po čem touží, je vidět mne boxovat v hakama a nažehleném karategi

moc by mne mrzelo, kdyby se jeho svět budo "zúžil" na tuto jeho touhu...
To snad ne. Ale docela rád bych to viděl taky. I když z mého hlediska na tom není nic zas až tak nepochopitelného. "©katulky" si vytváříme my sami.
kumori píše:4 all - zkusme zde VĚCNĚ diskutovat o JJ v CZ, v novém Fighteru vyšel zajímavý článek o klukovi co po těžkém úrazu cvičí dál v ZANCHIN BUDO, dokazuje to, co vše lidská vůle a mysl dokáže.
No je to určitě úctyhodný počin. Chce to asi hodně sebezapření. Myslím, že u nás by ten hoch taky asi neměl problém cvičit - 50% technik cvičíme totiž taky suwariwaza (vkleče). Je to součást kihonwaza.
Je to prostě borec.
kamiwaza píše: ale pro Rudu je to byznys, živobytí, a proto tě tak bral jako konkurenci, ačkoliv si myslím, že je pro něj prioritou judo nikoliv JJ.
No taky si to myslím. OK, tak ale proč ty kecy o konkurenci? To je ten nešťastný zvyk Svazu judo - jaký stupeň mám v judo, takový mám i v jujutsu.
kamiwaza píše:To já nikoliv. Beru to mimo jiné jako poskytování služeb v tělovýchově stejně jako v aerobiku, tenise … Krom toho si ale myslím, že BU/BS tyto ostatní PA převyšují, nicméně to majoritní část spoluobčanů jaksi nechce chápat.
To mě celkem v tvém případě udivuje,protože tak jak to budeme chápat, tak to budeme i provádět a postupně jujutsu "spadne" od komplexního bojového umění (technika, taktika, psychologie, sebeobrana, boj) do podobné úrovně jako tebou zmiňované pohybové aktivity a nebude to už pak nic jiného než pouhá jedna z mnoha pohybových aktivit (aerobik?, tenis?, to snad ne). A tak to přece jednoznačně NENÍ. A slova "bojové umění" budou jen slova a naše zbožná přání, klišé, za které schováme úplně všechno. Jo jo, je těžké jít od slov k činům a dotahovat je do všech důsledků. Sorry, ale právě jsem si udělal docela zajímavý obrázek o tvé praxi v jujutsu.
kumori píše: tak to adresuj té konkrétní osobě, která ti evidentně leží v žaludku zřejmě proto, že je stále nejrespektovanější u nás.
Jestli myslíš toho, co myslím já, tak to určitě nemůžeš myslet vážně. Kde "u nás"? Ve vašem oddíle/klubu? Možná. Ve vašem městě? Taky možná. V našem teda zcela určitě ne, za to dám ruku do ohně. A můžu konkrétně jmenovat, kde taky ne. Tak prosím nepřeháněj.
kumori píše:
4 all: Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik je v ČR organizací JJ a jestli by bylo možné je stmelit v např. jednu velkou organizaci, nebo je to jen utopie a pro obrovské rozdíly mezi jednotlivými školami je to nereálné.
Ano u nás je mnoho organizací, škol, klubů, ... , jujutsu. Utěšovat se tím, že jinde, např. v Německu je to ještě horší, nemá smysl a taky to není relevantní.
Osobně jsem už po zkušenosti několika posledních let přesvědčen, že doba velkých mamutích organizací je už dávno pryč. Alespoň v jujutsu. Pokud vím, tak všechny takové velké organizace mají poslední dobou velké problémy, ať už s členskou základnou nebo s financováním činnosti, či se zajištěním atraktivní činnosti pro své členy. Ostatně v čele jedné z takových organizací jsem mnoho let stál. Mám za to, že budoucnost patří jednotlivým klubům, oddílům a školám, které jsou flexibilní, lokální a schopné. A pokud se jedná o např. pořádání něčeho zajímavého velkého (seminář, soustředění), není v dnešní době problém domluvit se jeden dva tři subjekty, za nějakým takovým účelem se spojit a všestranně na tom participovat. Teď mluvím z aktuálních zkušeností. Je to nezávazné, flexibilní, pohotové a většinou i programovou náplní úspěšné. Jde o to nespojovat se z nějakého apriorního principu, který časem se může stát zvykem až povinností, ale spojovat se spíše za podobnými aktuálními cíli. Je to ale také o tom dost přemýšlet a zvažovat právě tyto cíle a náplň, nedělat vše automaticky a ze setrvačnosti. Činnost nesmí sklouznout ke stereotypu, ze kterého pramení právě ty už zmiňované zásadní problémy a politikaření velkých organizací. V těchto velkých organizacích totiž profituje právě jen několik lidí ve vedení a právě proto vznikají (vznikaly) podobné národní/mezinárodní organizace jako houby po dešti a přitom, pokud se na ně podíváme zpětně dnes, fungují +/- stejně jen na lokálních úrovních.
Jsem přesvědčen, že úspěch v budoucnosti jujutsu stojí, jak jsem už napsal, v jednotlivých klubech a v jednotlivých dobrých osobních kontaktech představitelů těchto klubů. K tomuto přesvědčení jsem došel nejen na základě zkušeností u nás v ČR ale zejména na základě svých kontaktů a zkušeností ze zahraničí. Já osobně se svou činností snažím už několik let toto naplňovat a ovoce jsem už několikrát sklízel.
Zeptal bych se - k čemu by bylo konkrétně dobré stmelit různé oddíly, kluby, školy, organizace v jednu velkou mamutí? K získávání financí např. od Sazky, od vlády? Pak je přerozdělovat? Se všemi těmi negativními dopady a politikařením vedoucích představitelů? S jednotným zkušebním řádem a mocí úpramenící z "všemocnosti" zkušebních komisařů? S rozhodováním o školení a doškolování instruktorů a trenérů? Příkazy a zákazy? S proplácením a machinacemi v oblasti např. cestovních náhrad? Se zbytečným schůzováním? S udělováním technických stupňů "za záskluhy o výstavbu" a "zasloužilým členům"? To všechno tu už bylo. Aby pak ale byla vůbec příležitost a čas k vlastnímu cvičení. Zase by to vedlo k odlivu členů a zakládání jiných organizací.
Samozřejmě je mnoho lidí, kteří mají odlišný názor než já, mnohokrát jsme o tom diskutovali. Bylo by taky dobré, kdyby se vyjádřili zde a náležitě svůj názor odargumentovali. Když totiž člověk takovou věc napíše, tedy převede myšlenky do psané formy, spousta věcí se vyjasní. Rád se ještě poučím a jsem přístupný jakýmkoli relevantním argumentům, byť v našem klubu a škole se asi těžko něco změní, protože naše cesta daná školou je jasná, srozumitelná a přímá.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...