Goju-ryu vs Shotokan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Goju Ryu a Ryu Ryu Ko

Příspěvekod Yvan » pon 07. lis, 2005 17:42

Xiao píše:Ked som bol maly, vraveli mi, ze Gojuryu obsahuje tieto majstrovske kata:
Saifa, Sechin, Sanzeru, Shisochin, Seisai, Seipai, Kururunfa, Suparinpei.
Karate sa uz nevenujem, ale kedze ma v mladosti hodne zasiahlo, a Saifu a Seichin som cvicil (Sanzeru len skusal), zaujimali by ma nejake dalsie informacie (napriklad ze vraj pochadzaju z Chinskeho Chuan Fa), pripadne nejake materialy na internete, videicka a tak. Rad by som tie zvysne kata aspon videl. Za kazde info budem vdacny.

Já karate nedělám, ale můj učitel taiji vyučuje také styl Fujian White Crane v přímé lini od Xie Zhong Xianga (Ryu Ryu Ko).

A některé školy Goju Ryu uvádějí Ryu Ryu Ko ve své linii, např. :
http://www.gojuryu.com/lineage.htm
http://davidcwood.com/interests/karate/Goju-canada.html
http://www.jundokan.org.uk/lineage.htm

Ve škole Goju Ryu Karate v Norwichi, kde mám kamaráda, se cvičí kromě karate také styl Fujian White Crane v této linii.
http://www.jundokan.org.uk/whitecrane.htm
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mamushi » úte 08. lis, 2005 10:11

ukropcany píše:Tak ja neviem, ale čo som počul rozprávať japonských senseiov na tých málo seminároch, tak yakuza tam frčí všade a je bežnou súčasťou života... tak neviem...

No, jestli ty sensejove presprilis holdujou kjabakure, pink salonum a jinejm variacim na bordely, tak to si s Yakuzou asi uzijou...

Jedinym "Normalnim" odvetvim, kde na ne beznej Japonec jeste tak muze narazit je, pokud je zacinajicim zpevakem japonskyho popiku - t.z.v. "Enka"...
...but your counsciosness is all you, can take to your grave.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mamushi » úte 08. lis, 2005 10:20

pucmaz píše:
Jendis píše:Goju-Ryu - kata (nevím,co je to za katu-Pucmaz jistě doplní)- Meitatsu Yagi, 10. dan

http://fileserver.uechi-ryu.com/videos/yagi_kata.wmv

Nedotazene pohyby, zadny tanden, zadna sila v technikach, skoro jako kdyby uz to chtel mit co nejdriv za sebou...
... nechapu jak je to mozne... :cry:

Cau,
...nemuze to byt nejakym onemocnenim? Treba diabetes, nebo tak neco... Me na tom videu prijde priserne unavenej...
...but your counsciosness is all you, can take to your grave.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod SianLang » pon 14. lis, 2005 9:31

Dý den.

Omlouvám, se že sem lezu. Delší čas hledám nějaké stránky školy Takegi Ogawy (ve Vídni?), ale v žádný databázi vídenských škol není. Nebo je, ale schovává se mi. 8) Mohl byste mi někdo poradit?

Díky.
SianLang
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod oswald » úte 23. led, 2007 16:41

8O
legio patria nostra - "já jsem všude zdejší"
oswald
diskutér - nováček
diskutér - nováček

8O
oswald
diskutér - nováček
diskutér - nováček

FIHA

8O
oswald
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod icehand » úte 30. led, 2007 16:00

Panda píše:Asi máte pravdu, když se nad tím teď zpětně zamýšlím napsal sem blbost...myslel jsem to tak že když by cvičili dva lidé stejně dlouho, pak už výše danu není rozhodující, když se bavíme o vnějších projevech karate...na vyšší dany prostě musíte své umění veřejně prezentovat což taky nedokáže každý...

OMYL!
Je mnoho seminářů určených pouze pro x dan a výše.Bude-li to 5.dan a vyšší, nedostaneš se tam a nebudeš tím pádem moci pít jak se říká přímo z pramene.Samozřejmě záleží na tom,zda ten 9.dan na seminář do Japonska pojede nebo ne :-)
Proč si s tím ale lámat hlavu.....u nás v republice se permanentně provádí standardizace různých kata, změny a td.Ten to cvičí tak,ten zase onak a všichni dohromady umíme slušně řečeno hovno.Chtěl bych tento rok navštívit ITKF summer camp tak uvidíme.Už jen těch rozdílů v Shotokanu podle ITKF, JKA ..... to je horor, i když mi to spíše připadá jako neznalost detailního provedení.Př.: V ITKF jsem odjakživa cvičil zenkutsu-dachi v hanmi s pokrčenou zadní hohou (umožňuje lepší práci boků při gyaku xxxx.....a hlavně to vychází opravdu ze země - paty - kolena - kyčle - do ruky / nohy).V JKA CR na to přišli teprve nedávno....
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » úte 30. led, 2007 17:24

No já cvičil skoro 5 let shotokan ,jiného tu nic v té době nebylo.Ale měl jsem obě knížky od ©ebeje a docela jsem záviděl Slovákum ,že cvičí Goju ryu. Jak jsem se tam dočetl tak ty měké techniky ruzné formy krytu nataši uke a stahovaní rukou ,uchyty s využitím energie soupeře mají puvod ve stylu pa-kua a tvrdé techniky s toho stylu bíleho jeřába jenž má blízko k wing chun.Prostě mně přišlo goju ryu rozmanitější a mělo blíž ke kung fu aspon mně to tak přišlo.Kdyby za komunistu bylo nějaké kung fu u nás ,tak bych neváhal.Ale byl tu jenom jakýsi pan hladík. A k němu se dalo dostat jen protekcí
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 30. led, 2007 21:49

Př.: V ITKF jsem odjakživa cvičil zenkutsu-dachi v hanmi s pokrčenou zadní hohou (umožňuje lepší práci boků při gyaku xxxx.....a hlavně to vychází opravdu ze země - paty - kolena - kyčle - do ruky / nohy).V JKA CR na to přišli teprve nedávno.

Kecáš!! v JKA už konečně pokrčili zadní nohu v zenkutsu-dachi?? Od kdy? Už jsem nevěřil, že se jim to během mého života podaří. No nic Strnadovci jsou plní překvapení. Co očekáváš od summer campu?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » stř 31. led, 2007 7:44

SianLang píše:Dý den.

Omlouvám, se že sem lezu. Delší čas hledám nějaké stránky školy Takegi Ogawy (ve Vídni?), ale v žádný databázi vídenských škol není. Nebo je, ale schovává se mi. 8) Mohl byste mi někdo poradit?

Díky.

Jestli on to není spíš Ogawa Takeji. Zkus kdyžtak http://oejkv.at/gasshuku/Instruktoren/Ogawa.htm, tam píšou, o který kluby se v Rakousku stará a v kterých organizacích je členem. No a pak už jenom Google, Google a Google (je zajímavý, že jsem ho našel hned na první pokus :twisted: )
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod icehand » stř 31. led, 2007 7:58

Jojo, .Já nevim ale je to celý postavený na závodní činnosti což nechápu.

Víš co, já bych je nenazýval Strnadovcema.Podívej se,jak cvičí H.Kanazawa a porovnej to s Nishiyamou teď.Ale bacha!Mrkni se na starý video s Nishiyamou a nenajdeš rozdíl mezi Kanazawou.Je to nějakej záhadnej vývoj, protože naopak když koukám na starej film s Funakoshim, blíží se to co výšky postojů k nynějšímu Nishiyamovi.Problém je,že Funakoshi na tom videu je už poměrně v pokročilém věku stejně jako dnes Nishiyama, takže buď je to tělesnejma dispozicema nebo prostě maj postoje už tak vypilovaný, že v krátkym můžou bejt jako kámen.No jo, ale proč teda Kanazawa cvičí pořád nízký postoje?Taky už neni nejmladší.Opravdu nevim....

Summer camp?Já se nechám překvapit.Rozhodně to asi bude takovej nával informací, že to všechno nepoberu ale vždycky jsem tam chtěl jet.Teď jsou prostředky, tak se to snad podaří.Buď mě to zklame, nebo zase posune dál.Uvidím.Je to i z toho důvodu, že Nishiyamu asi zatím považuji za správnou cestu.Taky doufám, že se ještě dostanu na nějakej jeho seminář tady nebo v Polsku.
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

RBR

Příspěvekod icehand » stř 31. led, 2007 9:09

Taková perlička!Mám doma knihu,která byla výdána asi před 70.lety v Německu nějakym střevem (pardon), který popisuje dokonce striktní délku postoje ZD,KD,KD na 60cm!!!!Samozřejmě striktně znamená, že jedno jestli měříš 150cm nebo 2m.No,jo tehdá to prostě bylo ještě horší, myslim, že si dneska díky lepší komunikaci s opravdovými mistry či jejich žáky atd, můžeme hvízdat.Tenkrát se snad považoval za nejlepšího karatistu ten co zvednul nohu nejvýše.Nebo třeba taková hudební kata, to luxus :-) "podívej jak kopnul nad hlavu, to je ale borec" a jedno že je to úplně k h...... ale vypadá to pěkně.To je ten problém, vypadá to hezky je to správné...... a basta.Proč tyhle lidi radši nechodili na balet :-)
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kurt78 » stř 31. led, 2007 10:30

4 icehand
jak ze nechodili chodili ! , vid. velky- J.C. Van DAM 8) :D :D :D
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod icehand » stř 31. led, 2007 11:03

Pravda, já zapoměl..... to je ten velký válečník a idol mnoha mladých nadšenců?
No, potěš koště!!!Ale asi jsem k nim dřív taky patřil :-)
Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » stř 31. led, 2007 17:17

kurt78 píše:4 icehand
jak ze nechodili chodili ! , vid. velky- J.C. Van DAM 8) :D :D :D

No mně van damme nikdy moc nebral.Přišel mi tuhej a křečoviteJ.Muj favorit byl korejec Hwang jang lee hrál vetšinou hlavní zaporáky v tech starejch kung fu filmech měl nejvychytanější kopací techniky co jsem ,kdy viděl.V oblíbených fimových bitkách jsem o něm psal a je tam odkaz i na ukázku instruktážního filmu věnovanému kopum.A kdo s nohama umí ten vás dovede pekně potrápit.Pamatuju v odíle byl kluk vysokej hubenej uvolněnej a měl vychytaný hlavně ura mawashi a kombinace mawashi a při sparingu s tím potrápil i trenéra obcas
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 31. led, 2007 18:46

icehand píše:Taky doufám, že se ještě dostanu na nějakej jeho seminář tady nebo v Polsku.

Na kolik příjde summer camp se vším všudy (zhruba)? Jak dlouho to trvá?
Osobně jsem několik seminářů s Nishiyamou absolvoval (tady v ČR), nebylo to špatný, ale nebylo to co jsem očekával. Ty informace co tam dával byli pořád k základním věcem. Osobně jsem čekal, že tam rozebere nějakou katu, především aplikace. ©koda.
Myslím, že poněkud něšťastný způsob prezentace ČATKy způsobil, že se již nevyplatí Nishiyamu sem pozvat. Na posledním semináři v ČR tam bylo pár lidí (z doslechu, osobně jsem se neúčastnil). Pořádnou reklamu a slušnou cenu za seminář. Ne jak bylo zvykem dvojí ceny. Osobně bych byl rád, kdyby se sem podařilo dostat Aviho. Na jeho seminář bych rád zajel.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod icehand » čtv 01. úno, 2007 9:58

RBR píše:
icehand píše:Taky doufám, že se ještě dostanu na nějakej jeho seminář tady nebo v Polsku.

Osobně jsem několik seminářů s Nishiyamou absolvoval (tady v ČR), nebylo to špatný, ale nebylo to co jsem očekával. Ty informace co tam dával byli pořád k základním věcem. Osobně jsem čekal, že tam rozebere nějakou katu, především aplikace. ©koda.

RBR

No jo, chtěl vybudovat pevný základy což je si myslim hoodně důležitý.To je přesně o tom, jak jsme se bavili shotokan v.s. shotokan a zenkutsu-dachi.Tam možná probíraj na seminářích stále něco nového,snaží se jít dál a dál ale opomíjejí to hlavní (nevím, neúčastnil jsem se) a pak to dopadá tak ,že to předělávaj a předělávaj a co je horší, jde i o ty základy....tím se jim zhroutí "všechno" co na tom postavili.Všichni víme jak je těžký dělat něco jinak , když to cvičíš s pocitem správnosti třeba 11 let.....
Taková menší kuriozita z vlastní zkušenosti:Ač je to divný,ještě horší je něco se naučit - odnaučit - a pak zase zpátky naučit :-) ....vlastní zkušenost.Člověk si je potom hrozně nejistej.

Na ten SUmmer camp zatím reagovat nemůžu, už asi měsíc my visí nezodpovězený e-mail u ORG.Mám prostě něco bokem a doufám, že se do toho veldu :( .Asi je ještě brzy a sami nevědí podrobnosti.
Jinak k Avimu, Rakousko není zas tak daleko :-), mě akorát mrzí, že tyhle semiínáře nejsou delší netrénuje se tam opravdu intenzivně.To dělení podle Kyu od tolika do tolika....nakonec si zacvičíš třeba jen 6hodin.Proto camp, zdá se mi efektivnější.

Když jsi začal s tou katou, mám na tebe dotaz ohledně Kanku-dai.V tech. 6-10 se provádí přetáčení pata-špička, že jo?Viděl jsem to provádět jen na patách....Naopak v podání Enoedy stále pata/špička i když teda jen velmi neznatelně.
Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod icehand » čtv 01. úno, 2007 10:06

Ovšem pánové, Když jsme u těch filmovejch hrdinů.Co třeba takovej Kein z Kung-fu legenda pokračuje!Mě se hrozně líbí.
Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kik » čtv 01. úno, 2007 22:02

v shotokanu je tolik technik co se necvičí a nevím proč třeba existuje gyaku mawashi geri a v životě jsem jej na tréninku nejel,nebo se zaměnují techniky v kata místo age cuki se jede klasické oicuky atd např.chinte atd.myslím si ,že je chyba v systému bylo by dobré dát zkušebního komisaře nějakého japončíka a češi by mohli zkoušet tak maximálně kyu.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...