Moc se omlouvam, ale opravdu nejak stavkovalo odesilani, takze omluvte moje prispevkove koktani
Diky Senine nejakou dobu tam nahodou uz cvicim
Z pocatku jsme spolupracovali s p. Cibulkou a lidmi kteri dnes predstavuji Sitra Achra System. Nebudu zakryvat, ze jsme nakonec meli na nekolik veci jine nazory a nase cesty se tak trochu rozesly. Na druhou stranu, povazuji jejich system vychazejici z Evropskych tradic za dobry a uceleny. Pokud vam bude vyhovovat jejich system treninku, myslim ze to je dobra volba.
Pokud se dobre pamatuji, tak na severu Cech uci p. Cmuk Nemeckou skolu. (ale jenom jsem o nem slysel) Uci predevsim na individualni bazi, takze se k nemu dostat je odpovidajicim zpusobem obtizne.
Nekde v Brne existuje Ceska Skola Boje Nozem. Pro me je to dost daleko, abych si tam jen tak zajel na vyzvedy. Takze jak se tam cvici a jaka je kvalita nedokazu posoudit.
Dalsi lide to delaji v ramci Filipinskych systemu. V Praze je uci Matej Novak, ale ten se vice zameruje na Yamaue Aiki-JiuJitsu. Byl jsem na jednom jeho seminari - moc se mi libil a mohu ho s klidem doporucit.
V Praze je take klub Di-Pen-Shi. Ti vychazeji predevsim s Filipin, ale integruji je i s dalsimi smery. Take jsem byl na seminari - byl zajimavy a osobne jsem mel dobry pocit. Take mohu doporucit, ikdyz vam musi jejich system treninku "sednout".
Bohuzel moc zkusenosti s Japonskym Tanto nemam. Kdo beze sporu poskytuje spickovy vycvik je skola Nagomi. Ma sidlo v Praze a uci Kosyu-Ryu Gunpo. Nedelaji jen Tanto, ale take Bato Do, Aiki-JiuJitsu + more dalsich veci (coz by mel rict nekdo povolanejsi). Pokud budete mit moznost se tam dostat doporucuji. (Predevsim Zazen je uplne super!)
Pak jsem slysel, ze Tanto dela nekdo na severu (mozna v Usti?) nevim, pamet uz mi moc neslouzi.
No a posledni clovek, o kterem vim, ze Tanto delal, je Ivo Kosina v Olomouci. Par let jsem ho nevidel tak venim, jestli ho jeste vyucuje. Videl jsem ho nekolikrat cvicit a vyznelo to velmi realisticky a presvedcive. Nikdy jsem vsak pod nim necvicil.
Uf tohle jsou lide, o kterych mam nejakou povedomost. Zajimalo by me jestli mate zkusenosti s nekym jinym a do jake miry sdilite moje nazory.
(Ted to uz snad odejde jen jednou!)