Je to jako trenink obrany proti strelne zbrani zpusobem, kdy po sobe se souperem hazis kulku.

ano suhlasim a este raz
Problém úderů v Aikido je asi fakt problém. Je to ale problém spíše těch lidí a ne Aikida. S nadsázkou se dá říct, že Aikido je něco jako vysoká škola boj.um., takže je zde předpoklad, že ten kdo Aikido cvičí má alespoň základní dovodnesti s jiných bu a měl by umět provést atemi tak, aby splnilo účel a sám si neublížil. Toto v praxi však neplatí, tak by každý měl v tomto směru na sobě pracovat!
Ok ono vsetci ludia co sem nieco napisali maju viacej mnej jasno v com je problem. Ale toto co si napisal ma korene este trosku o poschodie nizsie - je to dosledok penazi v aikide. Aikido kde som ja "obcas" chodil covek co to vedie uz roky masiruje na plagatikoch a cez web, ze aikido je vhodne pre deti, telesne postihnutych, starsich ludi bez rozdielu veku a pohlavia a nevyzaduje ziadnu predoslu skusenost blbbla... a nauci vas ucinne sa branit a blbablba priklad -
aikido je brilantným systémom sebaobrany. Držania, znehybnenia, hody, údery a kopy sa používajú na potlačenie a zastavenie akéhokoľvek útoku. S rovnakou účinnosťou ho môžu praktizovať všetci bez ohľadu na vek, pohlavie a silu. Nájdeme v ňom aj vyššiu úroveň tréningu, ktorá buduje schopnosť vycítiť nebezpečenstvo ešte skôr, ako by bolo potrebné podstúpiť skutočný fyzický boj.
Co k tomu povedat no nic je to reklamny bullshit ... Vysledok? Plne telocvicne neskusenych naivnych a filmovym priemyslom zblbnutych ludi cakajucich zazrak ked budu chodit 3x tyzdenne na trening aikido - kde obcas po nich niekto hodi uder a oni ho akoze zvladnu

a dosledok ? Plna penazenka organizatora/trenera a mnozstvo nechopnych ludi branit seba, ale v kazdej chvili ochotnych polozit svoj zivot za obhajobu aikida

Ked je este trener/sensei/ clovek co dokaze slusne oblbovat a mudrakovat tak nie je problem chudakovi co cvici aikido napr. x rokov a vlastne nic nevie nabulikat, ze to nie je chyba vyuky.

Ano vlastne ma pravdu je to chyba cloveka, ze tam tych x rokov plati za blbosti a nejde inde ... A viete ako to je ked tam chodi uz teda tych x rokov je mu blbe vsetko to hodit za hlavu, lebo co ked ma ten trener pravdu a mozno fakt len treba tento cirkus cvicit dalej a ono to o 10 - 20 -30 -40 rokov pride .... atd.
Jasne, ale dochadza vam, ze vlastne ani jeden z tych co v cechach, alebo na slovensku ucia aikido, ho necvicia dlhsie ako 10-12 rokov ? Ako mozu vediet co a ako? A to sa ho tych 10-12 rokov neucili priamo od niekoho kto to vie, ale len chodili po seminaroch. Tak co ta moze takyto clovek naucit - iba to co sam vie - a toho teda vela nie je. Takze ja hlavny problem vidim v tom, ze tu sa nie je od koho aikido naucit. Ostatne je len dosledkom. Tym "tu" myslim vlastne celu europu.
A to co videl Picard ohladne prace s bokenom - nuz a nie je sa co cudovat. Poznam cloveka co s tym zacal "machat" a uz to hned aj ucil druhych

a to to este nevedel ani poriadne drzat v rukach

Ach joj aikido ...