Aikido - boj na život a na smrť

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod honzicekpo » sob 01. lis, 2003 15:37

K dotazu, podle čeho dělím tvrdé a měkké styly: Jako tvrdé beru ty, které síle oponují ještě větší silou, tedy bloky, a stejně chápou i útok. Příklad - karate, shaolinské kung fu, i když se v různých stylech dají vysledovat aspoň občas i jiné myšlenky. Měkké styly jsou pro mě ty, které využívají soupeřovy energie - vnitřní čínské styly, aikido ad. Tvrdé styly jsou určitě rychlejší na naučení aspoň trochu funkčního boje, ale jak např. blokovat háky hovada, které má o 50 kilo víc, to se tam asi nedozvíš. To jen tak namátkou, co mi na tvrdých stylech nesedí. Měkké vědí, co a jak právě proto, že jsou měkké, ale bohužel až moc.
Ani jeden přístup mi z pohledu reálného boje nesedí, nic víc, nic míň.
P.S. Tahle diskuse je už příliš vážná, tak příště zase něco veselejšího. (Doporučuju přečíst si reakci na můj vzkaz mému žáku z 13.9. na fóru AVSE. Docela prdel. :lol: )[/quote]

Promin, tim jak jsi odpovedel jsi ukazal, ze o cinskem kung fu nevis zhola nic. Jenom tady reprodukujes dost ubohy deleni jak je zvykem v EWTO a jejich odnozich - coz je opravdu ten nejlepsi pramen kde se o cinskem kung fu neco muzes dozvedet:-)))))))))))))))))
A to vedes nejaky zaky? Ty jsi instruktor? No nic. Ty se na to divas z pohledu "realneho boje" vid :lol: :lol: :lol: ? Ty si jdi podat ruku s Hladikem, ten taky vypravi pohadky a sam tomu veri :lol: .[/quote]

Ja myslim, ze napr. karate taky neni zase az tak ,,tvrde" jak tu kolega aikidista tvrdi! Vzdyt prece vetsina bloku vychyluje uder a nesnazi se ho nejakou jeste vetsi silou zastavit!!! Tot muj nazor!!! Myslim, ze kolega se plete!!!
honzicekpo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod honzicekpo » sob 01. lis, 2003 15:38

K dotazu, podle čeho dělím tvrdé a měkké styly: Jako tvrdé beru ty, které síle oponují ještě větší silou, tedy bloky, a stejně chápou i útok. Příklad - karate, shaolinské kung fu, i když se v různých stylech dají vysledovat aspoň občas i jiné myšlenky. Měkké styly jsou pro mě ty, které využívají soupeřovy energie - vnitřní čínské styly, aikido ad. Tvrdé styly jsou určitě rychlejší na naučení aspoň trochu funkčního boje, ale jak např. blokovat háky hovada, které má o 50 kilo víc, to se tam asi nedozvíš. To jen tak namátkou, co mi na tvrdých stylech nesedí. Měkké vědí, co a jak právě proto, že jsou měkké, ale bohužel až moc.
Ani jeden přístup mi z pohledu reálného boje nesedí, nic víc, nic míň.
P.S. Tahle diskuse je už příliš vážná, tak příště zase něco veselejšího. (Doporučuju přečíst si reakci na můj vzkaz mému žáku z 13.9. na fóru AVSE. Docela prdel. :lol: )[/quote]

Promin, tim jak jsi odpovedel jsi ukazal, ze o cinskem kung fu nevis zhola nic. Jenom tady reprodukujes dost ubohy deleni jak je zvykem v EWTO a jejich odnozich - coz je opravdu ten nejlepsi pramen kde se o cinskem kung fu neco muzes dozvedet:-)))))))))))))))))
A to vedes nejaky zaky? Ty jsi instruktor? No nic. Ty se na to divas z pohledu "realneho boje" vid :lol: :lol: :lol: ? Ty si jdi podat ruku s Hladikem, ten taky vypravi pohadky a sam tomu veri :lol: .[/quote]

Ja myslim, ze napr. karate taky neni zase az tak ,,tvrde" jak tu kolega aikidista tvrdi! Vzdyt prece vetsina bloku vychyluje uder a nesnazi se ho nejakou jeste vetsi silou zastavit!!! Tot muj nazor!!! Myslim, ze kolega se plete!!!
honzicekpo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod honzicekpo » sob 01. lis, 2003 15:40

[/quote]
honzicekpo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Tomas » sob 01. lis, 2003 23:28

Ahoj. Aniz bych chtel komukoliv nutit svuj nazor, vnimam v aikido dost odlisne styly. Nektere zalozene na ladnosti pohybu, nektere s dost razantnimi (a silne destruktivnimi) ucinky. Ve stylu, ktery cvicim (shi kon), pouzivame atemi s jemnosti, kdy v pripade nevykryti, odejdes minimalne s prerazenym nosem. Mozna to bude tim, ze nas styl spoluzakladal jeden z elitnich prislusniku SAS a vetsina technik byla koncipovana jako maximalne funkcni. Na druhou stranu - na ulici bych to nedoporucil. Ciste proto, ze v karate se naucis uderit velmi silne behem roku - a pokud mas to stesti, ze se trefis, bude to fungovat. Aikido po roce, ale ani 2, 3... fungovat bez spoluprace ukeho nebude. Pokud nepouzijes nektere z jutsu modifikaci. Nicmene mel jsem tu cest cvicit se sensei Shishiyo a i kdyz mi jeho styl pripadal velmi jemny, lital jsem kolem nej, jak hadr na holi. A to podotykam, ze mne hazel bez pouziti bolestivych pak - proste mne "jen" zbavil rovnovahy. Mozna, ze jeho 40 let treninku mi dava nadeji, ze to jednou taky prijde i v te "ciste" podobe harmonie. Obdobne zkusenosti mam ze cviceni se sensei Lorencem, ktery mne v jeho veku (76 let-tusim) dokaze sestrelit k zemi, kdykoliv si vzpomene. Tomas http://shikonaikido.webpark.cz
Tomas
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Shishiya a Lorenc

Příspěvekod Anonymní » ned 02. lis, 2003 21:18

Tomáš: Koukám, že máme stejný zkušenosti. Při cvičení se Shishiya senseiem jsem měl naprosto stejné pocity jako ty a to vážím možná o 40 kg víc než on a jsem skoro o hlavu větší ... Jedeš na něj ve středu do Kolína?
Jinak na tréninku pana Lorence jsem byl jen jednou. Sice chvilku cvičil u O'Senseie, ale je to především judista a mně judo moc neříká, takže na tom tréninku jsem se jen plácal od jedné techniky ke druhé. Ale že by mě dokázal sestřelit, kdy by chtěl, o tom vůbec nepochybuju.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Shishiya a Lorenc

Příspěvekod Anonymní » ned 02. lis, 2003 21:18

Tomáš: Koukám, že máme stejný zkušenosti. Při cvičení se Shishiya senseiem jsem měl naprosto stejné pocity jako ty a to vážím možná o 40 kg víc než on a jsem skoro o hlavu větší ... Jedeš na něj ve středu do Kolína?
Jinak na tréninku pana Lorence jsem byl jen jednou. Sice chvilku cvičil u O'Senseie, ale je to především judista a mně judo moc neříká, takže na tom tréninku jsem se jen plácal od jedné techniky ke druhé. Ale že by mě dokázal sestřelit, kdy by chtěl, o tom vůbec nepochybuju.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kusa » pon 03. lis, 2003 9:53

Tomas píše:Ahoj. Aniz bych chtel komukoliv nutit svuj nazor, vnimam v aikido dost odlisne styly. Nektere zalozene na ladnosti pohybu, nektere s dost razantnimi (a silne destruktivnimi) ucinky. Ve stylu, ktery cvicim (shi kon), pouzivame atemi s jemnosti, kdy v pripade nevykryti, odejdes minimalne s prerazenym nosem. Mozna to bude tim, ze nas styl spoluzakladal jeden z elitnich prislusniku SAS a vetsina technik byla koncipovana jako maximalne funkcni. Na druhou stranu - na ulici bych to nedoporucil. Ciste proto, ze v karate se naucis uderit velmi silne behem roku - a pokud mas to stesti, ze se trefis, bude to fungovat. Aikido po roce, ale ani 2, 3... fungovat bez spoluprace ukeho nebude. Pokud nepouzijes nektere z jutsu modifikaci. Nicmene mel jsem tu cest cvicit se sensei Shishiyo a i kdyz mi jeho styl pripadal velmi jemny, lital jsem kolem nej, jak hadr na holi. A to podotykam, ze mne hazel bez pouziti bolestivych pak - proste mne "jen" zbavil rovnovahy. Mozna, ze jeho 40 let treninku mi dava nadeji, ze to jednou taky prijde i v te "ciste" podobe harmonie. Obdobne zkusenosti mam ze cviceni se sensei Lorencem, ktery mne v jeho veku (76 let-tusim) dokaze sestrelit k zemi, kdykoliv si vzpomene. Tomas http://shikonaikido.webpark.cz

No ale Tome vidis, ide to, mate tam atemi, tie su sami o sebe dostatocne nicive na to, aby niekoho zastavili... Pokial nefunguje aiki, tak sa treba sa k tomu postavit pragmaticky a spolahnut na atemi a hotovo... :D
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kusa » úte 04. lis, 2003 12:58

ukropcany píše:
kusa píše:
No ale Tome vidis, ide to, mate tam atemi, tie su sami o sebe dostatocne nicive na to, aby niekoho zastavili... Pokial nefunguje aiki, tak sa treba sa k tomu postavit pragmaticky a spolahnut na atemi a hotovo... :D

Dovolim si otazku - kolko ludi z tych, ktorych poznate z aikida ma taky uder, ze s istotou viete, ze by ste ho neustali? Ja dvoch - jedneho kamosa, ktory chodi popri aikide na MT (chodim spolu s nim :twisted: ) a druheho, ktory robil vyhadzovaca, takze vie ako na to...

P.S. Ide mi o to, ze na aikide sa o atemi hovori vela, ale neviem o tom, ze by ho niekto udieral inam ako do vzduchu...no a paprcka ked nie je zvyknuta, tak clovek ublizi skor sebe, ako tomu druhemu...

Nuze, ako ste na tom vy? Berte to ako otazku to diskusie, nie ako provokaciu.

UK

Coje to MT? :?:

Poznam takych ludi a nechodia na MT. Ja nevravim, ze tie udery netreba cvicit. Tvrdim vsak, ze aiki v sebe obsahuje aj pomerne rychlo pouzitelne veci, kedze paky potrebuju nejaky cas odstat...Do toho zduchovnenia a hramonie treba obcas vniest aj trochu pragmatizmu a pristat na zemi. :wink:

Pravdaze treba na uderoch a kopoch pracovat, na ich sile a presnosti. Napriklad na makivare, alebo na mechu. Urcite nestaci na treningu naznacovat a uspokojit sa s tym, "ako to kotegaeshi po tom co som supera rozhodil pekne svisti". Tak to veru nepojde, je to otazka trenerov, ze tieto veci nezaraduju. My sa napriklad o makivaru aj o mech roztlkame (au), dokonca cvicime aj ine manevre, ktore sa akosi z modeneho pojatia aiki stratili. :wink:
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

RE:Kusa

Příspěvekod Anonymní » úte 04. lis, 2003 14:18

Potiz je, ze tomu tak vetsinou neni. Takze aikido obecne budi dojem jako BU, ktere se specializuje na dobre svazani premozeneho soupere provazy aniz by se cvicilo, jak soupere premoci. Protoze k rozhozeni soupere potrebujes uder nebo kop, je potom otazka, jestli neni lepsi delat BU, ktere se na tyto techniky specializuje?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re:ukropcany

Příspěvekod Anonymní » stř 05. lis, 2003 8:14

V podstate nachazime spolecnou rec. Na me cviceni aikida, tak jak jsem ho poznal, dela dojem bludneho kruhu. Vetsina lidi neumi uhodit a ani se uder necvici, tudiz se technika nezlepsuje. Casu na treninku se tedy travi cvicenim obrany proti naprosto nerealnym utokum se spatnou technikou. Je to jako trenink obrany proti strelne zbrani zpusobem, kdy po sobe se souperem hazis kulku. Znam par aikidistu, co dokazou uhodit, ale nikdo z nich to nema z aikida. :(
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 05. lis, 2003 10:01

Problém úderů v Aikido je asi fakt problém. Je to ale problém spíše těch lidí a ne Aikida. S nadsázkou se dá říct, že Aikido je něco jako vysoká škola boj.um., takže je zde předpoklad, že ten kdo Aikido cvičí má alespoň základní dovodnesti s jiných bu a měl by umět provést atemi tak, aby splnilo účel a sám si neublížil. Toto v praxi však neplatí, tak by každý měl v tomto směru na sobě pracovat!

Další věc je reálnost a nereálnost útoků a technik v Aikido. Cvičí se spoustu útoků a technik, které určitě nejsou myšleny jako "reálné", ale jsou velice důležité! (nebudu teď rozepisovat proč ...).
Spíše bych chtěl nahodit téma do diskuze. Jaké jsou více či méně "reálné" útoky a techniky v Aikido? Bylo by také dobré vždy uvést proč je to tak či tak!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 05. lis, 2003 11:16

ukropcany píše:
Anonymní píše:Spíše bych chtěl nahodit téma do diskuze. Jaké jsou více či méně "reálné" útoky a techniky v Aikido? Bylo by také dobré vždy uvést proč je to tak či tak!

Realne? Vsetky hody...hod sa da spravit z lubovolneho utoku, pretoze nie je nevyhnutne viazany na uchop konkretnej casti koncatiny. Mozem ho drapnut za co chcem a leti, dovidenia. Paky su tiez dobre, ale su skor proti uchopom ako proti uderom, hlavne bleskovo stahovanym, proti krcmovym hakom by to este ako tak slo.

Nerealne? Ani jedna. Toto vsak plati len za uvedomenia si toho, ze mnohe techniky, resp. utoky su VELMI specificke. T.j. ked ma za rameno drzi, taha, alebo tlaci, tak su 3 ABSOLUTNE odlisne utoky, na ktory neexistuje spolocna technika.

Riesenim je snaha o max. prisposobivost. Treba si uvedomit, ze japonske BU su na rozdiel od predoslej vety MAXIMALNE NEPRISPOSOBIVE a TRADICIONALISTICKE. Japonci videli karate prvy krat az v 20. storoci, box Boh vie kedy a tym padom ich BU neriesia utoky tychto BU. Hlavnou zbranou bol mec a xxxjutsu/xxxdo samuraj potreboval az vtedy ked on prisiel. xxxjutsu/xxxdo nebolo nikdy pre masy, tym padom ich nosenie zbrani velmi okliestlivo a nie su univerzalne! Treba si to uvedomit a potom clovek nema chaos v hlave a nehlada v tom nieco, co v tom nie je.

Kapitolou samou o sebe je to, ze jap. BU predpokladaju az sebevrazednu odvahu a rozhodnost. Ona je pusnym prachom jap. BU...a toto casto (myslim 99,99999%) z nas postrada...je to frustrujuce...

Z aiki do sa stratila praca v priestore a par principov, ktore ho robia pouzitelnym, resp. stali sa az tak zrejmymi, ze ich v tych technikach nie je vidiet... :(
K tej japonskej strategii by som bol opatrnejsi, treba to totiz zasadit do spravneho historickeho ramca, moze sa nam zdat, ze to bolo sebevrazedne, ale neviem si predstavit, ako by sa dala inak prezit velka bitka. Podla mna "sebevrazedne" techniky fungovali aj v Europe, no postupom casu tu serm zdegeneroval na subojovu zalezitost a tam sa uz moze uplatnovat uplne iny "bezpecny" pristup, ale napriklad ked ta napadne viac ludi, tak so subojovym systemom pravdepodobne moc nepochodis, nemas cas sa patlat z kazdym z tych ludi. :)
Ale mozno to bolo uplne inak :D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kusa » čtv 06. lis, 2003 21:49

ehm, nebol som pihlaseny a zabudol som sa podpisat :?
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

možná otázka....?

Příspěvekod Anonymní » sob 28. úno, 2004 6:25

Píšete tu hodně o tom, zda jde či nejde použít Aikido na ulici, ale studoval někdo pořádně filozofii Aiki... vyuzivani životní energie "KI" a co přesně má přinášt "AI"
Ano, Aikido je bojové umění, ale také všude se píše a ze škušeností vím, že dosažení 1.danu je teprve začátek, kdy člověk začne pořádně chápat co je to Aikido... a na druhou stranu neznám moc lidí co studují déle Aikido a raději na ulici utecou pred rvackou nez aby neco alespon zkusily = filozofie Aiki. Mě osobně nepřináší pocit vítezství vidět se někoho válet v bolesti a nebo ve vlsatní krvy na zemi, ale úplně jiné věci. A když k věci přistupujete tímto způsobem tak útočníka (nemyslím tím nějakého troubu co dělá třeba box a chce si na ulici dokazat co se naučil) k věcem takovým, že najednou využijete technik, které jste se učili...
Ale tohle jsou jen mé osbní zkušenosti a klidně se přiznám k tomu, že kdyby na mě někdo zaůtočil nějak agresivne, tak bych se asi bez katany neubranil :-)) A z toho vychazi ta obrana... malo kdo nosi sebou porad katanu proti agresivnim utocnikum....

Ve vašich textech jste na ni uplne zapomeli!!!!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: možná otázka....?

Příspěvekod Picard » sob 28. úno, 2004 23:35

Cowboj píše:Píšete tu hodně o tom, zda jde či nejde použít Aikido na ulici, ale studoval někdo pořádně filozofii Aiki... vyuzivani životní energie "KI" a co přesně má přinášt "AI"
Ano, Aikido je bojové umění, ale také všude se píše a ze škušeností vím, že dosažení 1.danu je teprve začátek, kdy člověk začne pořádně chápat co je to Aikido... a na druhou stranu neznám moc lidí co studují déle Aikido a raději na ulici utecou pred rvackou nez aby neco alespon zkusily = filozofie Aiki. Mě osobně nepřináší pocit vítezství vidět se někoho válet v bolesti a nebo ve vlsatní krvy na zemi, ale úplně jiné věci. A když k věci přistupujete tímto způsobem tak útočníka (nemyslím tím nějakého troubu co dělá třeba box a chce si na ulici dokazat co se naučil) k věcem takovým, že najednou využijete technik, které jste se učili...
Ale tohle jsou jen mé osbní zkušenosti a klidně se přiznám k tomu, že kdyby na mě někdo zaůtočil nějak agresivne, tak bych se asi bez katany neubranil :-)) A z toho vychazi ta obrana... malo kdo nosi sebou porad katanu proti agresivnim utocnikum....

Ve vašich textech jste na ni uplne zapomeli!!!!

Jeste jsem nikdy zadny flamewar nezahajoval, tak me omluvte, pokud delam neco spatne :-)

Nicmene: zpusob jaky jsem videl u aikidistu pouzivat mec (na ruznych exhicich a tak) mi v lepsim pripade prisel jako krajne nemozny a v horsim jako nebezpecny pro samotneho uzivatele :-) Proste ani neumej poradne seknout a zachazi s tim jak se smetakem, sorry za to prirovnani.

Asi to neni pripad uplne vsech, ale co jsem videl, tak dost slaby. Tazke i s tou katanou na ulici bych to nevidel az tak nadejne :-) I zrucnejsi duchodce se spacirkou by se vam mohl stat souperem hodnym Miyamota Musashiho :-)

Opravte me, pokud se mylim.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » sob 28. úno, 2004 23:51

A prosim nechapejte to jako vysmech duchodcum, kdo ma tu uzasnou moznost cestovat prazskou MHD, tak mi jiste da za pravdu, ze nasi seniorsti bojovnici s holemi a berlami ovladaji celou skalu nebezpecnych technik. A to od tech hokejovych typu hakovani, kroscek, a nebezpecna hra vysokou holi az po ty smrtelne u kterych zacinate chapat kapitolu z knihy peti kruhu o "uderu ohnem a kamenim" :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 29. úno, 2004 9:58

Je to jako trenink obrany proti strelne zbrani zpusobem, kdy po sobe se souperem hazis kulku.
:D :D :D :D ano suhlasim a este raz :D

Problém úderů v Aikido je asi fakt problém. Je to ale problém spíše těch lidí a ne Aikida. S nadsázkou se dá říct, že Aikido je něco jako vysoká škola boj.um., takže je zde předpoklad, že ten kdo Aikido cvičí má alespoň základní dovodnesti s jiných bu a měl by umět provést atemi tak, aby splnilo účel a sám si neublížil. Toto v praxi však neplatí, tak by každý měl v tomto směru na sobě pracovat!
Ok ono vsetci ludia co sem nieco napisali maju viacej mnej jasno v com je problem. Ale toto co si napisal ma korene este trosku o poschodie nizsie - je to dosledok penazi v aikide. Aikido kde som ja "obcas" chodil covek co to vedie uz roky masiruje na plagatikoch a cez web, ze aikido je vhodne pre deti, telesne postihnutych, starsich ludi bez rozdielu veku a pohlavia a nevyzaduje ziadnu predoslu skusenost blbbla... a nauci vas ucinne sa branit a blbablba priklad -
aikido je brilantným systémom sebaobrany. Držania, znehybnenia, hody, údery a kopy sa používajú na potlačenie a zastavenie akéhokoľvek útoku. S rovnakou účinnosťou ho môžu praktizovať všetci bez ohľadu na vek, pohlavie a silu. Nájdeme v ňom aj vyššiu úroveň tréningu, ktorá buduje schopnosť vycítiť nebezpečenstvo ešte skôr, ako by bolo potrebné podstúpiť skutočný fyzický boj.
Co k tomu povedat no nic je to reklamny bullshit ... Vysledok? Plne telocvicne neskusenych naivnych a filmovym priemyslom zblbnutych ludi cakajucich zazrak ked budu chodit 3x tyzdenne na trening aikido - kde obcas po nich niekto hodi uder a oni ho akoze zvladnu :) a dosledok ? Plna penazenka organizatora/trenera a mnozstvo nechopnych ludi branit seba, ale v kazdej chvili ochotnych polozit svoj zivot za obhajobu aikida :) Ked je este trener/sensei/ clovek co dokaze slusne oblbovat a mudrakovat tak nie je problem chudakovi co cvici aikido napr. x rokov a vlastne nic nevie nabulikat, ze to nie je chyba vyuky. :) Ano vlastne ma pravdu je to chyba cloveka, ze tam tych x rokov plati za blbosti a nejde inde ... A viete ako to je ked tam chodi uz teda tych x rokov je mu blbe vsetko to hodit za hlavu, lebo co ked ma ten trener pravdu a mozno fakt len treba tento cirkus cvicit dalej a ono to o 10 - 20 -30 -40 rokov pride .... atd.
Jasne, ale dochadza vam, ze vlastne ani jeden z tych co v cechach, alebo na slovensku ucia aikido, ho necvicia dlhsie ako 10-12 rokov ? Ako mozu vediet co a ako? A to sa ho tych 10-12 rokov neucili priamo od niekoho kto to vie, ale len chodili po seminaroch. Tak co ta moze takyto clovek naucit - iba to co sam vie - a toho teda vela nie je. Takze ja hlavny problem vidim v tom, ze tu sa nie je od koho aikido naucit. Ostatne je len dosledkom. Tym "tu" myslim vlastne celu europu.
A to co videl Picard ohladne prace s bokenom - nuz a nie je sa co cudovat. Poznam cloveka co s tym zacal "machat" a uz to hned aj ucil druhych :) a to to este nevedel ani poriadne drzat v rukach :) Ach joj aikido ... :) :cry:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

příspěvek do diskuze

Příspěvekod mstoilov » ned 29. úno, 2004 12:07

Vážení přátelé, čistě náhodou jsem narazil na vaší diskuzi, a řekl jsem si, že přidám vlastní názor, protože aikido už chvilku praktikuji. Jistě všichni víte, že i aikido se po smrti zakladatele ubíralo různými směry a tak by možná bylo dobré to rochu upřesnit. Francouzský styl aikida, který je v našich končinách znám nejčastěji, se asi v reálným situacích dá využít až pozdním věku, ovšem Iwama ryu styl nebo tomiky aikido jsou dle mého názoru využitelné relativně dobře. V zásadě si nemyslím, že problém je v aikidó, ale v lidech,kteří tu mluví. Definujte co si představujete pod termínem bojová situace. Já osobně si v práci představuji ochránit klienta tak aby neměl právní problémy - to aikido řeší. V soukromém životě si představuji nemít problémy na ulici - zatim to aikido vyřešilo. Věnuji se i jiným věcem než aikido, ale v životě jsem je ještě nemusel použít, naštěstí. Je pravda, že v aikido se nenaučíte efektní kopy a šílené otočky, ovšem naučíte se předcházet problémům. Nedávno jsem vedl po tréninku rozhovor, při kterém jsem zastával, že aikido je humánní a bylo mi řečeno: "hodně dlouho už cvičim musado, ale když provedeš jakoukoliv techniku aikido dobře, je to mnohem horší...". Aikido je běh na dlouhou trať, není to na pár týdnů. Před tréninkem za mnou občas choděj menší kohaiové a říkaj : " budem se už dneska bít?" a já na to: "už umíš padat?". Prostě to chce svůj čas, nesmí se to uspěchat... Aikido vychází z velmi starých principů, a samo osobě není koncipováno pro dnešní dobu palných zbraní, ovšem je jen na vás jak si ho přizpůsobíte v boji o život a jak moc se budete držet tradice. Ješte poslední věc - kdyby se techniky aikido na tréninku cvičily v plné a rychlé formě, tak by tu žádní aikidisté nebyli. To lze pouze v uzavřené skupině po večerním tréninku pokročilých a nejlépe za přítomnosti lékaře. Martin
mstoilov
diskutér - nováček
diskutér - nováček

příspěvek do diskuze

Příspěvekod mstoilov » ned 29. úno, 2004 12:07

to je vše
mstoilov
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » ned 29. úno, 2004 15:36

1) pro "opekanou slaninku", ktera se kazdou chvili prihůlasuje pod jinym jmenem... o aikidu a moznosti ho tady cvicit (nikolv "se naucit")

... ono je lepsi knucet, ze te tady nikdo nic nedokaze naucit, nez proto neco delat - je tu par lidi, kteri cvcici vic nez patnact let... a nekteri, kteri sem jezdi z venku ho cvici i mnohem dele

2) Picardovi

naprosto souhlasim s tim, ze vetsina aikidistu neumi zachazet s bokkenem...

3) vsem...

aikido neni sebeobrana

Patrik Orth

(dal se hadat nebudu - nemam ani plnou penezenku a ani se neperu a prat nebudu... kdyz chci cvicit s mecem, cvicim kendo, kendzucu a iaido...)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...