Napadlo tě někdy, že se v blbém shotokanu hned v první katě (hean shodan), hned první technikou řeší obrana proti útoku tyčí?
Chachachaaa, tak ten byl fakt dobrej.
Moderátor: Picard
DMC píše:Napadlo tě někdy, že se v blbém shotokanu hned v první katě (hean shodan), hned první technikou řeší obrana proti útoku tyčí?
Fritz01 píše:Hmmm, anoano, ale vercajk tohoto typu neblokujeme nikdy tak, abychom se sebepoškozovali, ale bud ruku držící zbraň nebo pokud máme dost rozumu a času, tak úhybem, zbraně jsou jen ("zpomalujícím") prodloužením rukou-našich zbraní.
Sukuba píše:Dlouho jsem nevěděl (karate není můj obor), že v okinawském karate existují i opilé formy:
http://youtube.com/watch?v=dWs0yNOlnBY
Je to příjemné překvapení, hlavně ten pragmatický přístup k boji v opilosti z rukama pro jistotu blízko země.
graver píše:To jsem se právě snažil naznačit - že si neumím představit, jak pomocí první techniky v heian shodan kryju útok tyčí. Ale jsem začátečník, tak mě snad někdo poučí.
DMC píše:Napadlo tě někdy, že se v blbém shotokanu hned v první katě (hean shodan), hned první technikou řeší obrana proti útoku tyčí?
graver píše:Fritz01 píše:Hmmm, anoano, ale vercajk tohoto typu neblokujeme nikdy tak, abychom se sebepoškozovali, ale bud ruku držící zbraň nebo pokud máme dost rozumu a času, tak úhybem, zbraně jsou jen ("zpomalujícím") prodloužením rukou-našich zbraní.
To jsem se právě snažil naznačit - že si neumím představit, jak pomocí první techniky v heian shodan kryju útok tyčí. Ale jsem začátečník, tak mě snad někdo poučí.
Aplikací Kata jsou spousty, útok tyčí je jedna z mnoha možností,
Samozrejme nekryješ tyč na jej konci, kde má najvačšiu silu ale v mieste kde ju drží ruka súpera. Preto ten výkrok..dostať sa bližšie. A práve preto, že blokuješ tyč tak kime v tejto technike je dlhšie. ..toť aspoň moje chápanie.
Takové ty zakladní kryty jako gedan barai,uči uke,age uke a soto uke pracují s rotací v predloktí a dostavají energii z rotace boku mužou sloužit i jako utočný uder a soupeřovu končetinu. A při protiutoku pomocí cuky mužete místo pesti otevřít dlan a máte hned velmi učinou sebeobranu
A mám pocit,že se tak i puvodní kata tak cvičila až funakoši je upravil
RBR píše:DMC píše:Napadlo tě někdy, že se v blbém shotokanu hned v první katě (hean shodan), hned první technikou řeší obrana proti útoku tyčí?
Jaké máš zkušenosti s tréninkem karate?
RBR
Fritz01 píše:RBR píše:defendu píše:
Copak tě vede k tomuto chytrémupojmenování?
Aplikací Kata jsou spousty, útok tyčí je jedna z mnoha možností, podstatnější je zdali provádíš správně princip cvičení, což je pro začátečníka go no sen, kde je na rozdíl od Kata forma, krátký odsun nebo u pokročilejších tai no sen, což je na dlouhý, čitelnější útok(maegeri, bo) snadněji proveditelné, již po relativně krátkém čase správného cvičení, proto jsou Kata Heian považovány za základní, žákovské
Pokud se v nějakém stylu učí jednoduchá obrana a následný protiútok proti na ulici běžným útokům (capáky,údery hlavou,držení jednou rukou a mlácení druhou,kravatě,klinčům apod.) tak je úplně jedno co cvičíte za styl,ale pokud to v tom stylu není a to proto,že to tam ani nikdy nebylo,tak na ulici můžete mít značný problém.
Takže otázka pro o. karatisty - řešíte na trénincích i tyto "přízemní" věci,nebo je neberete v potaz?V shotokanu,který jsem jako kluk dělal to nikdo neřešil,jak je to v Okinawa stylech?Tu otázku zkuste prosím brát seriózně,ne jako úvod do nějaké hádky,kterých je tady mraky.
Zkousel nekdy nekdo z vas dat kamosovi do ruky tyc a rict mu, at vas s ni mlati, a pak se zkouset branit gedan barai?
Jak se tomu uderu vyhnes?
Proč bych se mu měl vyhýbat, když mu pouze stačí vzít vzdálenost. Každá zbraň potřebuje správnou vzdálenost k tomu, aby mohla být efektivní. Když ji vezmeš pak není problém. Celé tajemství je v práci se vzdáleností, nic víc. Samotný kryt má vedlejší roli.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků