Moderátor: Picard
ukropcany píše:Daniel píše:Celkom zaujimave prispevky. Ale mam pocit, ze vacsina ucastnikov diskusie sa stala obetou pojmoveho chaosu. AIKIDO nie je a nikdy nebolo prisposobene na boj. Mozno som prave niekomu prekazil marketingove plany, alebo znicil iluzie, ale je to tak. Je to duchovna transformacia, resp. esencia bojovych umeni, ktore studoval O Sensei. Naozaj v nom treba hladat iba principy fungovania vesmiru a nie nejakeho poulicneho otlkania. To by mal mat clovek zvladnut cvicenim niektorych umeni JUTSU, a preto podla mna vobec nema zmysel o AIKIDO ako o umeni boja vobec rozmyslat.
![]()
Na bojovanie je urcene JU JUTSU, alebo AI KI JU JUTSU, pripadne BATTO z ktorych AIKIDO vychadza. V nich sa ľudia učia naozaj bojovať, nie tancovať a tomu je prisposobena aj metodika vyuky tychto bojovych umeni...![]()
Vsetko dobre
No, cely moj marketing je prdeli...![]()
Prosim Ta pekne, na toto si ako prisiel? To si sa urcite docital v nejakom clanku od zufalca, ktory je oblbnuty knizkami o zazrakoch osenseia. Uznavam, ze v europe je moderne aikido podstatne rozsirenejsie ako iwamske, ale toto je fakt drsna myslienka... Prosim Ta, uvedom si, ze ucitelov uciacich v europe aikido, ktori studovali u osenseia spocitas na prstoch jednej ruky! To, ze su tu Japonci, ktori vyucuju, neznamena ze ucia osenseiove aikido. Oni cvicia hombu dojo aikido (tzv. happy style) a to su 2 veci, ktore sa sice podobaju, ale vobec nie su to iste. Je to ako nabliskany trabant a nabliskany mercedes - obe su auta, obe su nabliskane, obe Ta odvezu, ale kazde inac... Mozno by si si mal precitat tento clanok http://www.iwama-ryu.se/index.php/5/6/12 (EN), v ktorom najdes vysvetlenie svojho omylu. Cvicil som Jutsu 5 rokov a po pravde, po tom co som videl Saito senseia nazivo mi jutsu vobec nechyba, pretoze uz verim, ze to funguje. Uznavam vsak, ze mas pravo na svoj omyl, pretoze svet aikida je skutocne plny cudnych veci. Problem vsak nie je v aikide, ale v ludoch, ktori ho ucia a ucia ho zle, pretoze sa znazia konektnut na nejake vesmirne baterky.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků