Moderátor: Picard
Panda píše:http://youtube.com/watch?v=XxdLH0ax64I
Je to Japonský styl boje nožem...škola ninjutsu...snad...
siegfried píše:Jendis: zkus se zeptat Iva Kosiny z Olomouce, ten se Tanto Jutsu venoval...
Makoto píše:
Jak se tam resi eskalace konfliktu...
Jendis píše:Makoto píše: Jak se tam resi eskalace konfliktu...
Nijak, respektive nevím, jestli to řešej ještě nějakým tréninkem. To funguje bylo spíše ve smyslu toho, že uměli ovládat nůž.
Já na všechno nekoukám pouze z pohledu sebeobrany, nezapomeň, že mým hlavním zájmem je šerm (a ten taky se sebeobranou nemá moc společného).
Jendis píše:Počkej....jak "účinné v době svého vzniku"???Já si vždycky myslel, že ať řezal borec před x staletíma, nebo dneska, vždycky je to stejné. Řeže ostří, když se trefíš, teče (v lepším případě jen ) červená.
Otázkou je pouze to, jak si to obhájíš potom. A to je, dle mého, stejné, jako u RBSD, FMA i všude jinde....záleží přece na bojovníkovi, kam a jak bude řezat,ne?!
BU učí v první řadě dovednost, alespoň dle mého.
Mimochodem, nedávno jsem narazil na takovou libůstku, netýká se ale TJ, takže Ti odkaz pošlu přes SZ.
Existuje tedy nejaka forma aplikovana do soucasneho sveta nebo na celej nuz ma (prakticky) monopol jen FMA? To se mi nechce verit....Co ja vim, tak to byly uplne jine koncepty boje....
mysmys píše:Existuje tedy nejaka forma aplikovana do soucasneho sveta nebo na celej nuz ma (prakticky) monopol jen FMA? To se mi nechce verit....Co ja vim, tak to byly uplne jine koncepty boje....
Japonci maji armadni system tankendo (soucast dzukendo) - viz vlakno zde na BU. Je to urcene spise pro bodak (delsi nuz). Boda se (oblast bricha, ledvin), tne (hlava, zapesti ), blokuje, pridrzuje. Aplikovatelne to zrejme je, nicmene asi jen pro armadni slozky, jelikoz dlouhy nuz / bajonet nikdo jiny asi nenosi. V Cechach se tomu nikdo jiz nevenuje - dle poslednich informaci.
Nicmene si myslim, ze principy jsou pouzitelne pro jakoukoli chladnou zbran drzenou v jedne ruce a technika bude podobna - podobne treba jako Ucida rju tandzucu - to je ale spise pro Patrika (Oruta) otazka.
Jinak to vidim asi tak, co napsal Jendis.
Makoto píše:Jo tak. Takze rozumim-li tomu dobre, pak techniky, ktere jsi videl, jsou hezke (i) na pohled, v dobe sveho vzniku byly s nejvetsi pravdepodobnosti ucinne a ty, jakozto sermir a nozar, dokazes ocenit tu historickou krasu a efektivitu technik. Rozumim tomu dobre? Opet mineno 100% uprimne, opravdu nechci rozpoutat flame, bo TJ nerozumim, tak nemohu jakkoliv diskutovat.
Gino píše:Makoto píše:Jo tak. Takze rozumim-li tomu dobre, pak techniky, ktere jsi videl, jsou hezke (i) na pohled, v dobe sveho vzniku byly s nejvetsi pravdepodobnosti ucinne a ty, jakozto sermir a nozar, dokazes ocenit tu historickou krasu a efektivitu technik. Rozumim tomu dobre? Opet mineno 100% uprimne, opravdu nechci rozpoutat flame, bo TJ nerozumim, tak nemohu jakkoliv diskutovat.
Tohle je sice hezky a mile, ale pořád cíleně psaná ošklivá provokace, ať už si to myslíš, nebo ne (možná už to jen sám nevidíš). Všichni jste už tak zaslepení z těch ultrafunkčních jiných stylů rozřezávání a kuchání... a nakonec vyhraje stejně Jendis, protože jeho kord je prostě delší, než váš nůž![]()
![]()
Makoto píše:... Jak se tam resi eskalace konfliktu, je tam utok nejak odstupnovany nebo se utoci jen a pouze na vitalni mista a nazdar? Pak to bude pro soucasneho cloveka a v podminkach soucasneho pravniho radu asi problem, ze? ...
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků