Moderátor: Picard
Makoto píše:Mas pravdu Patriku, ja spise nez na korju se zameril na napravu obrazu jj obecne. Stale je to totiz vnimane jako mismas karate juda a aikida a bohuzel i mistri sami tomu vesele nahravaji. Po dotazu co drive delali je casta odpoved karate / judo / aikido a po naslednem druhem dotazu, jak se dostali k jj je odpoved: "na tom neni nic tajneho, jsem to jen zkombinoval, protoze jj je pouze kombinace juda a karate...." A v ten moment vidim rudeNeberou v uvahu jine misto vzniku, cas, ucel, proste je to z Japonska a to staci.... Absolutni ignorance historie Nipponu.
kamiwaza píše:No já nevím, jak moc se vyznáš v karate, ale pochybuji, že v něm jde o stavění síly proti síle. Možná to tak vypadá ve filmech s Bruklim nebo to tak prezentuje někdo v ČR, ale moje zkušenosti ze seminářů jsou zcela opačné. Zkus si vyhledat na netu např. kryty sukui a nagaši.
Ty údery v karate jsou jistě tvrdé, ale rozhodně ne tlačné. To jsi zase viděl nebo slyšel kde? Odtlačit někoho kopem do provazů je spíš doménou kick (thai) boxu. Beru to v kyokušinu, ale to je tak všechno.
Jinak nechápu, že když napíšu, že je dobré obohacovat systém o to, co v něm chybí, tak hned zmíníš studio moon a spamera nejhrubšího zrna. Co to má společného s BU? Já mám na mysli to co dělá např. SCJJ, něco co má hlavu a patu a vzájemně se to nebije. To z mého příspěvku nešlo poznat?
Četl jsi někdy knihu od Matrase??? Podívej se na fotku z obalu. Je tam snad zenkutsu dači, ani dál v knize jsem neviděl kokutsu, nekoaši, kiba dači …? Ty jo? Nebo jsi je viděl stát v karatistickém střehu, i když si myslím, že kamae není zase tak špatnej postoj.
Co se týče footworku a spouštění rukou, tak o tom se snad tady nebudeme vůbec bavit. Píšeš o tom, jako kdybys to objevil teď v lednu. Hezky tady mluvíš o uhýbání a obcházení, ale kolik lidí jsi takhle při sparringu obešel. A navíc udělat sidestep, když do tebe někdo jede je pěkně těžké, neříkám však, že to nejde udělat.
A co se týče zbraní, tak určitě doporučuji z pohledu reálné sebeobrany (jak tomu vy tady teď rádi říkáte) cvičit s tím co frčí, s čím se dostanete teoreticky do styku apod. Ale to je snad každému racionálně uvažujícímu tvorovi jasné, pokud nechce cvičit s Pokornym proto, že se mu líbí kultura nindžů. Nic proti tomu. Znáte to: Proti gustu žádný dišputát.
patrik píše:.Ale na rovinu, zase nejde o sebeobranu na dnešní ulici... páč k čemu je člověku dobré umět zblokovat něčí ruce ve chvíli, kdy mi sahá na saju meče
Patrik
akusan píše: Jinak s tím ninjutsu a Lubošem Pokorným-je to tak naco potřebuješ zvlášt cvičit s holí a zvlášt s teleskopickým obuškem-je to pořád to samý.Takže bych neřek,že má "zastaralý zbraně"-Princip a myšlenka je stejná.
RBR píše:I když to modernisté neradi slyší, ale většinu technik a principů převzali ze starých BU, jen změnili metodiku výuky, přizpůsobili ji současným požadavkům. Pokud se jim ten koktejl technik, principů a metodiky podaří dobře namíchat tak proč ne, jen čas ukáže nakolik byli úspěšní. Rozhodně tímto vstupem nechci rozproudit další nesmyslnou debatu na téma TBUxMBU.
RBR
patrik píše: Je tu tedy otázka, zda kdy v Japonsku (řekněme dříve než ve 20. století nebo třeba na konci 19.) existovalo nějaké džúdžucu jako celek. Jako jedna definovaná disciplína. Myslím, že v tomto je to podobné jako u šermu... Jestliže žádná nebyla, jestliže šlo často o konkrétní rjúha nepodobné jiným, potom je přirozené, že současné džúdžucu může být něco jako MMA. Prostě všechno, co by se mohlo hodit (karate+džúdó+aikidó atp.). Jenže jak moc je korektní tvrdit o nějaké formě mixu bojových umění, že jde o (víc nebo míň) tradiční džúdžucu (teď nemluvím o korjú nebo kobudó vs. šinbudó). Proto jsem zmínil onu definici džúdžucu... Je to všechno japonské holýma rukama, co se nejmenuje jinak? Všechno, co není džúdó, karate, nebo aikidó? Když ano, proč by to nemohl být mix všech těchto věcí? Patrik
Makoto píše: Nase jujutsu vychazi z jujutsu, ktere uci Petras, ale je tam dost velkych uprav, abychom byli schopni stat proti boxerovi, zapasnikovi, atd. Nakonec i sam Petras uznal meho mistra a kamarada za sveho nejlepsiho zaka a smer, kterym se toto jujutsu ubira se mu velice libil. Ale mas pravdu, nechme toho, bo se to za chvili opet zvrhneMuzeme pokecat pres SZ, pokud chces
BuFF píše:tohle jsem nějak nepochopil.... proč by se měla upravovat technika podle zbraně.... je přece celkem jedno co držím za zbraň jediné čemu se přizpůsobuji je délka, váha, tvar čepele ... technika pracuje pořád stejně... stejně jako footwork se lehce přizůsobí vzhledem k podkladu na kterém stojím a prostoru v kterém se pohybuji, jinak funguje stejně. Přece když jsem bos nebo mám boty nemělo by to mojí techniku ani styl boje pozměnit.
RBR píše:No takový policajt ve službě může řešit situaci, kdy mu bude někdo sahat po pouzdře s pistolí a pak by se mu teoreticky ta dovednost po určité úpravě mohla hodit. Tenkrát ten co sahal po saji se chtěl zmocnit meče, v současné době to bude pistole, zbraně se mění, ale podstata je stejná. Útočník se bude snažit využít nepozornosti (ztráty zančin), rychle zkrátit vzdálenost a zmocnit se zbraně. Pořád máme stejné tělo, dvě ruce atd. Postup akce se nemění.
RBR píše:Makoto píše: Nase jujutsu vychazi z jujutsu, ktere uci Petras, ale je tam dost velkych uprav, abychom byli schopni stat proti boxerovi, zapasnikovi, atd. Nakonec i sam Petras uznal meho mistra a kamarada za sveho nejlepsiho zaka a smer, kterym se toto jujutsu ubira se mu velice libil. Ale mas pravdu, nechme toho, bo se to za chvili opet zvrhneMuzeme pokecat pres SZ, pokud chces
Hm....Takhle se veřejně přiznat ke svým kořenů je nezvyklé, zvlášť když pan P. je velmi kontroverzní osobnost. Jinak pokecat můžeme, ale přece jenom neznám systém LP tak dokonale, abych mohl posoudit nakolik jste se odchýlili od originálu.
Vím o jednom žáku LP, kterého Matěj dobře zná, co toto prohlášení LP bude těžce kousat.
RBR
RBR píše: I když to modernisté neradi slyší, ale většinu technik a principů převzali ze starých BU, jen změnili metodiku výuky, přizpůsobili ji současným požadavkům.
Makoto píše:Jujutsu ma daleko vice blize k cinskym stylum nez japonskym.
nedivil, to je přece logický a jasný ale footwork to stejně nesmí/nemělo ovlivnit... alespoň u nás ne. Můj footwork mi musí pomáhat kdekoliv a v čemkoliv, jinak postrádá smysl ho cvičit.... techniky jsou jen víc nebo míň účinný (bos/obutý).Makoto píše:Zacnu od konce - bos vs boty - to by jsi se divil, jak moc to ovlivni techniku...
patrik píše:Jen technická
Myslím, že postup akce se mění zcela zásadně![]()
Saja je 70 cm dlouhý kus dřeva a ten, co po ní sahá nechce ten meč, ale chce blokovat možnost tahat meč ven... Mno a tam bude postup poměrně jiný, IMHO. Dvě ruce ano, dvě nohy ano, ale ta saja a meč v ní chybí...
2. technická - už si to tady jednou četl
zanšin (!) ne zančin (to je?)
Ale hlavně, byl to příklad, fakticky jenom příklad. Jestli to, kdo využije dnes na ulici a jak moc se to vzdálí od původní myšlenky já sám hodnotit neumímpřesto, že si taky myslím, že klasické budó má jakés-takés uplatnění i dnes
ale o tom tady přece nepíšeme.
Patrik
akusan píše: Jinak nesouhlasím,že by ses musel učit s teleskopickým obuškem zvlášt.Jestli se na to zaměřujou moderní umění,tak at se zaměřujou(je to moderní zbran).Ale proto existuje taijutsu,které ti dává šanci se ubránit proti čemukoliv.Jestli cvičíš s bo,hanbo,tanto,tessen,yawara,biken,katana,atd..,tak tam máš všechny zbraně,Jinak bys musel cvičit zvlášt techniky proti kladivu(může tě napadnout zedník:-)-je to dnes častější,než tě někdo s hanbo),nebo zvlášt cvičit proti vidlím(třebazahradník),proti nůžkám(švadlena),proti tágu...,atd..to bych mohl psát a psát....
Makoto píše:Prvni dan, jak to chapu ja, by mel umet improvizovat, perfektne rozumet principum, utoky by mely byt realisticke, mel by prokazat nejen technickou, ale psychickou zrucnost ovladnuti boje.
Gino píše: Ja osobne chapu 1.Dan ciste jako zvladnuti zakladnich technik a principu, porozumeni jim, priblizeni se trochu kodexu busido atp., ale co se bojovych schopnosti a technickych tyce, tak v tomhle ohledu je 1.Dan spise opravdu tim slabym zacatkem. Staci se na to zeptat lidi, co se starym skolam (nebo skolam, kde se jede proste po staru) venuji... at uz je to treba karate (pucmaz), patrik (dzodo), picard (kendo) atp atp... To, ze cerny pasek znamena smrtelne techniky, smrtelne schopnosti atp. to vzniklo az mimo japonsko, za to JPN nemuze.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků