Gino píše:makoto - nechci polemizovat jak moc velka tradice je barevne deleni pasu v JBU (to bychom se asi neshodli)... nicmene, kdyz uz teda - ty vis, jak je to v "tradicnim" ninjutsu? (pokud neco takoveho vubec je). Protoze ja to nevim, treba tam nosej cerny pasy vsichni normalne, proc by ne.
Ale shodli - Jigoro Kano, predtim nic podobneho nebylo. V tradicnim ninjutsu je hodnoceni tusim genin, chunin, jonin. Zminuje se o tom aj Hatsumi. Ale je to detail, zily mi to netrha, takze pro me za me, at treba nosej cervenobilej pas...Jen je to dle meho kockopes...tot vse.
Gino píše:BTW: vzit si maskace, pujcit si pistoli s kulickama a vyrazit do lesa se postrilet s bandou kamosu by me docela lakalo - doufam, ze bych kvuli tomu u tebe nespadnul do te nejnizssi skatulky. K cervenemu hadru pro byka - pro me je napriklad jujutsu taky srdcovka a i kdyz uz ho necvicim a cvicit nebudu, tak me "rychlopasky" taky tocej, o tom zadna. Ale problem s tim maji ve vsech TBU. To bych pak zil sakra smutnej zivot, kdybych se tim mel trapit (nerikam, ze to obcas taky nedelam)

Vsak ja to taky delal sveho casu. Nic proti klukum, kteri si hraji na vojaky, vazne

Bylo to pouzito jako priklad.
Ja vim, ze je to asi problem i v jinych bojovkach, ale ja aktivne delam jujutsu a proto me stve, kdyz vidim patnactileteho manika jak se naparuje v cernem jujutsu pasu, vede treninky, ale vi kulove o etice, filozofii a vlastne o jujutsu samotnem. Proste nekdo mi bere meho medvidka, ostatni medvidci jsou mi ukradeni, o ty at se staraji ostatni. Muj mistr mi nechce dovolit ho z toho vysvliknout (protoze nepatri do nasi skoly, protoze musime uchovavat dobre vztahy, atd...) a tak zatinam zuby na seminarich, kde me tihle cucaci arogantne poucuji, jak to mam delat a pritom me treba tim kopem, co mi vysvetluji, nedokazou sestrelit...na rozdil od me....Proste me stve, ze se jujutsu diky temhle kokotum tak devalvuje. Ale uz jsem si sehnal Valetol a omezil navstevy podobnych podujati. Uz nemam tolik casu, abych jej mohl venovat bez rozmyslu.