will píše:No to záleží, kdo a co považuje za bojové umění, je tedy páka součástí bojového umění, odpovím si sám, vzhledem k tomu, že v některých karate katách jsou obrany proti různým druhům tzv. pák, lze z toho dovodit, že páky jsou součástí různých bojových umění.
To je fakt novinka, ze paky jsou soucasti bojovych umeni

Ovsem paky, ktere funguji jenom pokud jsem schopen protivnika pretlacit v arm-wrestlingu, do nej nepatri
Jestli si někdo myslí, že na nasazení páky nepotřebuje fyzickou sílu tzn. sílu svalů, tak je silně na omylu, opak je pravdou ve většině případů je k úspěšnému nasazení páky potřeba i tzv. hrubá síla, tzn. síla svalů a je třeba překonat sílu svalů toho druhého , protože často nastávají situace, kdy protivník zatne a k nasazení páky je potřeba hrubé síly nebo zatne např. v polovině nasazení páky a musí se přecházet do jiné páky, kdy opětovně se částečně překonává síla svalů. Troskám fungují páky, tak akorát na tatami

.
Nasazovat paku proti 'zatnutym svalum' tim, ze vic tlacim, je analogii toho, kdyz se snazim knockoutovat protivnika pres dvojity kryt. Pokud jsem o hodne silnejsi nez protivnik, tak mi to bude fungovat, ale je to proste nesmysl uz od podstaty. Je to boj neandrtalcu - kdyz prijde vetsi neandrtalec, tak mensi neandrtalec je v haji

Tim se samozrejme nechci nikoho dotknout - urcite jsou tu lide, kteri jsou temi nejvetsimi neandrtalci v celem sirokem okoli, ba mozna v cele CR, takze jim to vyhovuje
Do kategorie pindu patri i stesky, jak ze teda nasadim paku, kdyz protivnik zrovna 'neni na volneny'(sic). Tez v dnesnim vydani:
"Jak mam prastit protivnika do hlavy, kdyz si ji zrovna kryje."
"Jak mam protivnika hodit, kdyz zrovna neni vyvedeny z rovnovahy."
Use more force, Luke!
Conclusion: Paka, pro jejiz fungovani musim byt fyzicky silnejsi nez souper, se hodi do variete, ne do bojoveho umeni.
PS: Loseri (fyzicti) na tatami jsou zabavni, ale rozhodne nemene zabavni jsou loseri mentalni