Judo

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Makoto » pon 19. úno, 2007 15:39

chachar píše: jo jeste k tem uderum. nejaky ten uder umi dat kazdy. jak utocnik na ulici tak i judista.

A to neni pravda. Jakozto byvaly judista vim sve. Kdyz jsem se poprve postavil proti boxovacimu pytli, nasledujicich par minut mi poupravilo me mineni o znalosti "nejakeho toho uderu". Judo je uchopovy sport ne uderovy a podle toho take vypadaji jejich schopnosti.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kaze18 » pon 19. úno, 2007 15:48

Je jasné ,že když cvičíš všechny výše zmíněné prvky nebudeš je nikdy umět tak dobře jako lidé,kteří se věnují jen kopům,úderům, nebo strhům...Nadruhou stranu zase umíš od všeho něco.Např. těd jsem ještě začal trenovat kyokushin karate a ve srovnani s karatisty podobne technicke urovne jsem na tom docela dobře.V našem oddíle se snažíme rozvíjet většinu aspektů bojových umění.Je zde několik bývalých karatistů,judistů atd.,takže tréninky bývají velmi rozmanité.Mnoho technik,ale přináší jistou povrchnost.Záleží na přístupu.
kaze18
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Angus » pon 19. úno, 2007 15:56

junior píše: Ránu pěstí ustojí takřka kde kdo,

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kaze18 » pon 19. úno, 2007 16:03

Pro Makoto,
netvrdil jsem,že je to výsada pouze jj.To že jsem uvedl jujutsu,měl být spíš důvod k pousmání.Hodně lidí tady píše,že to jejich BU je nejlepší.Tak jsem měl v úmyslu jemně to parodovat. :P
kaze18
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » pon 19. úno, 2007 16:11

kaze18 píše:Je jasné ,že když cvičíš všechny výše zmíněné prvky nebudeš je nikdy umět tak dobře jako lidé,kteří se věnují jen kopům,úderům, nebo strhům...Nadruhou stranu zase umíš od všeho něco.Např. těd jsem ještě začal trenovat kyokushin karate a ve srovnani s karatisty podobne technicke urovne jsem na tom docela dobře.V našem oddíle se snažíme rozvíjet většinu aspektů bojových umění.Je zde několik bývalých karatistů,judistů atd.,takže tréninky bývají velmi rozmanité.Mnoho technik,ale přináší jistou povrchnost.Záleží na přístupu.

Osobne si myslim, ze tohle je prave budoucnost BU - kompletni repertoar technik na dlouhou, stredni a kratkou vzdalenost. Nespecializovat se na jednu vzdalenost nebo jeden typ "zbrane". Mas pravdu, ze neni mozne umet boxovat tak dobre jak boxer, ale zase muzes vyuzit vetsi repertoar technik a vice operovat se vzdalenosti nez treba prave zminovany boxer.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chachar » pon 19. úno, 2007 19:14

Makoto: jsi me asi nepochopil. uder umi dat kazdy jak judista tak utocnik na ulici. sice ne nejaky technicky, ale dokaze to.
tim jsem chtel jen rict ze judista neni odkazan jen na judo, ale ze muze taky dat treba uder.
chachar
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod player » pon 19. úno, 2007 20:38

chachar píše:Makoto: jsi me asi nepochopil. uder umi dat kazdy jak judista tak utocnik na ulici. sice ne nejaky technicky, ale dokaze to.
tim jsem chtel jen rict ze judista neni odkazan jen na judo, ale ze muze taky dat treba uder.

aha....a ja, jakozto clovek nezamereny na judo, nemohu nikoho podrazit?
To je logika pritazena trosku za vlasy, nemyslis?

Mimochodem, proti veskerym technikam z juda(pokud nebudu brat v podtaz, ze sportovni judo zahrnuje udery a kopy) spolehlive fungujou veskere mozne nizke postoje, o kterych tu byla kdysi rec a nekteri je povazovali za vec nepraktickou.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rychi » pon 19. úno, 2007 20:40

chachar píše:Makoto: jsi me asi nepochopil. uder umi dat kazdy jak judista tak utocnik na ulici. sice ne nejaky technicky, ale dokaze to.

bez znalosti techniky a treninku je to risk, ale jak zde jiz bylo tisickrat receno - vzdy zalezi na bojovnikovy a ne na stylu.
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod migli » pon 19. úno, 2007 22:46

player píše:Mimochodem, proti veskerym technikam z juda(pokud nebudu brat v podtaz, ze sportovni judo zahrnuje udery a kopy) spolehlive fungujou veskere mozne nizke postoje, o kterych tu byla kdysi rec a nekteri je povazovali za vec nepraktickou.

Hele, to je zase trochu slozitejsi. I kdyz to neni primo moje parketa, tak pokud pouzijes nizky postoj zpusobem, ze zareagujes v klinci tak, ze jdes tezistem niz, nez je protivnik, abys udrzel stabilitu, rozumim. Ale pak riskujes, ze prijde napr. morote-gari. Vychyleni je nejsnazsi smerem kolmym na spojnici chodidel, takze kdyz se zapichnes v hlubokem postoji, tak jsi pro judistu jako kachna na bidylku :)

Kdyztak at me nejaky judista opravi ci doplni :oops:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chachar » pon 19. úno, 2007 23:11

aha....a ja, jakozto clovek nezamereny na judo, nemohu nikoho podrazit?
To je logika pritazena trosku za vlasy, nemyslis?
[/quote]

nic takoveho jsem nepsal. jde videt ze jsi opet nepochopil. proste jsem chtel upozornit na to ze judista neni odkazan na pouze na judo. muze taky dat nejaky ten uder nebo kop. nic vic v tom nehledej.
chachar
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod chachar » pon 19. úno, 2007 23:16

player: no tak nemyslim ze proti judu fungujou nizke postoje.
zkus to vysvetlit podrobneji. nejlepe na nejake konkretni situaci.[/quote]
chachar
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod nickname » úte 20. úno, 2007 8:04

Přece judista reaguje při některých chvatech tak, že sníží vlastní těžiště, pokud to nejde, resp. jsi v nízkém postoji, použije vychýlení
nickname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Gino » úte 20. úno, 2007 10:50

Blá blá blá...to jsou gigabajty přínosných diskuzí :)

Chtěl jsem reagovat na víc věcí, ale ono by to zase bylo jako když křiknu do tmy... tak jen napíšu, že jsem poznal judistu, kterej mi "plácnul" dlaní do nosu a šel jsem k zemi taky... a opravte mě, jestli takové teisho není úder.

Dejte si radši dobrej oběd a pak si běžte zatrénovat, kluci... každej to svoje, co má rád... šel bych taky, ale nemůžu :(
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » úte 20. úno, 2007 14:46

Hmm, zajímavá diskuse Judo vs. údery... :D

Judo jsem kdysi dělal víc jak 8 let, jednalo se o klasickou spíše "sportovní" verzi. Nějaké údery a kopy jsme se v omezené míře učili pouze v rámci sebeobrany Jiu-Jitsu, která se trénovala jako doplněk. Nějaký základ v úderové technice nám to sice dalo, ale za plnohodnotné zvládnutí se to rozhodně považovat nedalo. Na ubránění se laickému útoku (například facka) stačilo i Judo samotné, tu jednu ránu jste vykrýt dokázali, navázali kontakt a s dotyčným "zametli". Ona sebeobrana pak řešila mimo obrany proti útoku rukama i obranu proti jiné variantě útoků, jako kopy, úchopy, obejmutí, škrcení, nůž, hůl... Problém byl v tom, že se vždy jednalo o jednotlivý útok, ale v případě napadení pěstmi musí člověk spíše počítat se sérií úderů a na to nás Jiu - Jitsu nepřipravilo... Proto jsme pořídili 10oz rukavice a někteří z nás těžce amatérsky boxovali... :D I když jsme proti boxerům měli příšernou techniku, praštit rukama jsme nějak uměli. Ale hlavně jsme se naučili výkrýt či uhnout pár úderům, dostat se soupeři na tělo a použít Judo. Tedy hodit (spíše srazit) ho na zem a tam ho dorazit rukou, nebo přiškrtit a podobně... Pro sebeobranu 1 proti 1 se tak naše Judo stalo dobře použitelným. :wink: Já osobně považuju Judo za výborný základ pro přípravu "kompletního" bojovníka. Dobré je i to, že se dá relativně naplno trénovat už od dětství a když na něj na prahu dospělosti navážete například boxem (kickboxem, thaiboxem), vznikne velice "jedovatá" kombinace... 8)

Jinak s Kodokan Judo nemám žádné zkušenosti, tehdy u nás nic takového nebylo. Ale předpokládám, že pojetí úderových technik bude blízké japonskému Karate. Víte k tomu někdo něco bližšího?
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

judo

Příspěvekod kanja-san » úte 20. úno, 2007 15:05

koukám, jak tu psaní jde lidem od ruky a tak přidám také svoji trošku na hromádku ;-)
koukám, že se tu několikrát objevilo srovnávání bojových umění a sportů a jejich vazba na realitu. Jediné co se dá v tomto směru s jistotou řici je, že nejde o styl, ale o člověka. Znám několik kluků co trénujou judo a musím říci, že jsou opravdu dobří a své zkušenosti využívají i v praxi u policie. A taky znám pár lidí, kteří cvičí judo stejně dlouho, ale když jej chtěli užít ke své obraně tak to nevyšlo. Tím chci říci, že každé srovnávání je pouze o lidech a momentalní formě a taky štěstí. Bez toho by to nešlo.
já sám jsem judo dělal už před hodně lety, teď se věnuju už jinému budo (Bujinkanu), tak jen doufám, že jsem se nikoho nedotkl.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Snooorri » úte 20. úno, 2007 16:32

Sukuba píše:Snooorri a chtěl by sis to z nějakým judistou vyzkoušet? Není na vlastní zkušenosti. Pak se člověku líp argumentuje.

No, trik je v tom ze sem to zkousel (ne jednou), trenoval sem judo asi 4 roky.
Nic
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Snooorri » úte 20. úno, 2007 16:47

nickname píše:To Snoori

V tom s tebou moc nesouhlasím - jednak se to tu probírá často - jde hlavně o lidi, ale taky o to že velká většina judistů má doopravdy natrenované i ty údery a kopy, judistický podmet je taky kop, a pokud se ti fakt povede, tak soupeře ta noha zatraceně zabolí

Pokud nekdo trenuje formu juda kde sou udery a kopy pak nejde nesouhlasit, ale pravdepodobne by pak vitez zvitezil udery a ne technikamy porazu, kterymi je Judo znamo.
Nic
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod player » úte 20. úno, 2007 16:48

Strucna odpoved - kokucudaci.
Vic to rozebirat nehodlam, prakticky overene, nemam potrebu nekomu to dal potvrzovat ci vyvracet, teoreticky.
Hezdej den.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Snooorri » úte 20. úno, 2007 16:59

Aspon z me osobni skusenosti: Judo je neden z nej zakladu pro BU (a to rikaj i lidi co cvici karate ci kung-fu), ale jako pokracujici nebo konecna forma je (nmohem) lepsi treba Wing-tschun, Hung gar nebo Sing-i.......
Nic
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod chachar » úte 20. úno, 2007 21:20

player: kokucudaci :D :D :D
synku ty jsi mimo
to je uplne nestabilni postoj zbytecne dlouhy atd... nohy jsou v rovine za sebou takze te snadno zhodi na bok...
tyto postoje jako je kokucudaci, zenkucudaci, kibadaci to proste nejsou postoje pro boj. :roll: zbytecne nizke, dlouhe a znemoznuji pohyb.
chachar
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...