ukropcany píše:Bez ohľadu na obrovskérozdiely v chápaní aikida rôznymi majstrami je podstatné si uvedomiť, že v strednej európe nie je žiadny majster u ktorého by sa ho malo zmysel učiť. Aikido sa dá naučiť iba v Japonsku - bez ohľadu na organizáciu...
Co je tohle za blbost

Přátelé už se z toho zase vytváří diskuse o ničem. Teď se tu vychvaluje Aikido a kdybychom se byili a jiných dvou bude se zase vychvalovat jiné. Mi to tedy přijde jako diskuse o ničem. Založte téma, Které BU je lepší. Tam se můžete hádat a rozroste se to v osobní napadání a zjištění, že každé BU má své přednosti a slabiny. Tudíž nemůže být nějaké lepší a to druhé horší.
Jinak co se výuky táká u nás v regionu si myslím, že je to na vysoké úrovni. min. 2x do roka jezdí za našimi aikiďáky mistři přímo z Japonska a dělají zde i několika denní semináře.
No Radu tady chtěl "radu" co si má vybrat. Já osobně bych si nevybral ani jedno a když už bych musel tak aikido. Ale jen proto, že už nějakou dobu cvičím a dostal jsem se na úroveň. kdy jsem schopný pochopit a přízpůsobit se jejich stylu aniž bych si kazil ten svůj kmenový styl, kterým se zabývám. Občas se s nějakými aikiďáky setkám a pocvičím s nimi a vždy je to pro mě velkým přínosem. Je to možná jen můj dojem, ale Aikido se mi zdá velmi kreativní a skýtá mnoho možností a kombinací (tím nechci říct, že jiné BU to nenabízí). Jen mě prostě Aikido občas posune dál, když mám pocit, že jsem zamrz na jednom místě.