Aikido + Karate ?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Krokac » ned 26. čer, 2005 9:12

ukropcany píše:Bez ohľadu na obrovské :!: rozdiely v chápaní aikida rôznymi majstrami je podstatné si uvedomiť, že v strednej európe nie je žiadny majster u ktorého by sa ho malo zmysel učiť. Aikido sa dá naučiť iba v Japonsku - bez ohľadu na organizáciu...

Co je tohle za blbost :?: :?: :?: ®e se dá Aikido naučit jen v Japonsku. To by potom se zde nešlo naučit žádné BU. A rozhodně Aikido neptří k těm exotickým BU po kterých je sháňka jako např. Ninjitsu.

Přátelé už se z toho zase vytváří diskuse o ničem. Teď se tu vychvaluje Aikido a kdybychom se byili a jiných dvou bude se zase vychvalovat jiné. Mi to tedy přijde jako diskuse o ničem. Založte téma, Které BU je lepší. Tam se můžete hádat a rozroste se to v osobní napadání a zjištění, že každé BU má své přednosti a slabiny. Tudíž nemůže být nějaké lepší a to druhé horší.

Jinak co se výuky táká u nás v regionu si myslím, že je to na vysoké úrovni. min. 2x do roka jezdí za našimi aikiďáky mistři přímo z Japonska a dělají zde i několika denní semináře.

No Radu tady chtěl "radu" co si má vybrat. Já osobně bych si nevybral ani jedno a když už bych musel tak aikido. Ale jen proto, že už nějakou dobu cvičím a dostal jsem se na úroveň. kdy jsem schopný pochopit a přízpůsobit se jejich stylu aniž bych si kazil ten svůj kmenový styl, kterým se zabývám. Občas se s nějakými aikiďáky setkám a pocvičím s nimi a vždy je to pro mě velkým přínosem. Je to možná jen můj dojem, ale Aikido se mi zdá velmi kreativní a skýtá mnoho možností a kombinací (tím nechci říct, že jiné BU to nenabízí). Jen mě prostě Aikido občas posune dál, když mám pocit, že jsem zamrz na jednom místě.
Bojovat se musí se ctí, houževnatě, chytře, ale nikdy ne zakaždou cenu !!!

http://mtulak.sweb.cz
Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 26. čer, 2005 9:16

Hmmmm,právě,že "Které BU je lepší" už tu také bylo..... :cry: :roll: 8O

Tady nejde o napadání.....jsou tady i někteří,co se chtějí bavit normálně...jenže pak by to chtělo,aby se to tady rozdělilo na skupiny,některá fóra zaheslovat...atd.

2Krokac-Si ty příspěvky od Ukropčányho přečti taky...tahle diskuze tu proběhla cca před 1/2 rokem.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krokac » ned 26. čer, 2005 9:21

Určitě je pročtu. A přiznávám, že má znalost co se Aikida týká ení až tak moc znalá, takže konkrétně mé přízpěvky z této oblosti berte s rezervou a případně mé mýlky si nechám vysvětlit.

Tím chci říct, že jak jsem citoval Ukropcanyho nějak jsem ho nenapadal, ale zdá se mi to trochu divné, když napíše, že v Evropě se Aikido nedá naučit.
Bojovat se musí se ctí, houževnatě, chytře, ale nikdy ne zakaždou cenu !!!

http://mtulak.sweb.cz
Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 26. čer, 2005 9:26

Krokac píše:Tím chci říct, že jak jsem citoval Ukropcanyho nějak jsem ho nenapadal, ale zdá se mi to trochu divné, když napíše, že v Evropě se Aikido nedá naučit.

Právě proto....blablabla :wink: Velice podrobně,bez velkých emocí a podle svých zkušeností(a že není zrovna začátečník) popsal,co a jak a proč.Mohým aikidokům dal(společně s Marvinem) námět k přemýšlení.
Ono ani nemá smysl napadat....lepší je si to přečíst a pak třeba pokračovat v diskuzi(pokud najdeš něco,s čím nesouhlasíš)...vždyť nikdo netvrdí,že s ním musíš souhlasit a přijmout jeho názory za vlastní....ale omýlat to dokolečka v několika dalších threadech,to už zbytečné je :idea:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » ned 26. čer, 2005 9:44

Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 26. čer, 2005 9:48

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 26. čer, 2005 10:29

:wink: 8) :idea:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » ned 26. čer, 2005 10:46

Ukropcany, díky za odpovědi.

Moje osobní zkušenost po 11 letech cvičení AIKIDO (není to příliš velká praxe, ale také nejsem úplný začátečník) je ta, že ve střední Evropě má člověk velmi dobré vyhlídky učit se dobrému AIKIDO.

Podrobnosti a zkušenosti mohu poskytnout v osobní zprávě, nemám však chuť předkládat je zde do diskuze.

AIKIDO preferuji oproti jiným BU na základě mého zaměření a dispozic, tedy nenárokuji si tím žádnou obecnou pravdu.

Na závěr:
®ádný byť sebegeniálnější učitel NIC nenaučí špatného žáka.
Naopak dobrý žák dostane v pravý čas vše co potřebuje.
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

aikido .. p .Tamura

Příspěvekod Noname » ned 26. čer, 2005 11:15

Taký jemný príspevok - na zamyslenie

Upresnujúce informácie:
Ze kolko bol p. Tamura v Iwame neviem presne, ale spítam sa ho(alebo jeho najblizsieho ziaka Nebiho), jednoznacne Ti mozem povedat ze Kisshomaru nebol jeho ucitelom. Podla jeho slov najviac moze dakovať p. Osawa(ovi) koho povazovali za najtechnickejsieho aikidáka svojej doby. Na videách OSenseia p Tamura zopárkrát vystupuje ako uke, takze tazko povedat za ako to stihol za tých pár mesiacov, lebo O Sensei nebral hocikoho na vystupenie.

napísem Ti - 21.júla odpoved

Osobne si myslím ako si aj písal o majstra vsetci pochodili na tom ze chceli kopírovat majstra a nerozumeli technikám.
To je aj terajsi problém, lebo tých 80000 tisíc studentov má rovnaký problém. Ja osobne poznám iba jedného ucitela kto hmmmm rozumie tomu co robí p. Tamura a dokáze vysvetlit a zopakovat jeho techniky.A má vsetko hlavu a patu - nikdy som nepocul slovo ze sa to nedá ... Más pravdu v tom ze okrem "starého majstra " ziadny jeho ziak nie je taký dobrý, lebo videl som cvicit p.Tamuru a Nebiho a vypadalo to ako by cvicil s malým chlapcom.
Ludia nevedia vysvetlit stále sa meniaci technickú formu lebo principy im chýbajú .... Na tom to celé padá
Urcite ze nestaci vidiet p. Tamuru 2-3 do roka....+ Nebiho naprk 5-6 do roka ale neni to celkom tak.
Moj osobný názor - keby som nevidel N. tak nerozumel by som ani p. Tamurovi. On a jeho pohyby a riesenie sú natolko krátke, ze ja tomu bez vysvetlenie Nebiho by som nerozumel . Vela ludi nemá moznost vidiet medzistupen a robí stále iba slabu kopiu. Ja osobne potrebujem este dalsí medzistupen (mojich trénerov - ktorých aj poznás).ak más dobré základy vies na com más pracovat ...

Dalsia vec
Ak mozes dobehnut svojho majstra za 3 roky tak ten urcite nie je majster alebo nerozumie tomu co robi. Medzi mnou a mojimi ucitelmi je iba 6 - 8 rokov ale je to taký priepastný rozdiel co v aikide nie je mozné dobehnut. Nedá sa povedat ze som nemehlo alebo "ze to flákam". Jednoducho to neide ...

Ze nakolko to vychádza ? Za tých 5 apol roka som minul na aikido dokopy 160-175000 Sk - ale tam su vsetky cesty sústredenia , strava, hotel, prepitné, clenské, lekár atď. a bol som zhruba na 55 sústredeniach po vcelej Europe ...
Ja si myslím ze nie je to také drahé lebo získané skusenosti a hlavne radosť je na nezplatenie.
a to co som mohol videit si myslím ze 98% percent aikidostov nikdy neuvidi ....

Ine
Sú aj iné nadané Aikido ucitelia ktoré aspon nasli súvislosti a drzia ho.
Shoji Nishio pekne aplikoval prácu mecom a svoje karate do Aikida. Bol jedinecný ... ale nepoznám jeho ziakov ...
Jaff Raji je takisto ucitel ktorý velmi dobre rozumie k tomu co robí a podla mna velmi daleko dotiahne ...

O ostatných nepísem,....

Aikido je drina kde clovek po pár rokov zistí ze je absolutny niemand a potrebuje 25 rocný studium aby bol hmmmm dobrý. ale tá vynalozená práca sa vráti ....

Zdraví
Ondro
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Noname » ned 26. čer, 2005 11:50

:)

Velký chlap okolo 100 kg ??? :))
JA poslednej dobe chodievam iba pondelok vecer vtedy je tam Richard on je cca 75 kg a on je tým karatistom.
ostatných dnoch (utorok - stvrtok sobota) chodievam do Tomásova.
Pato má poslednej dobe omnoho menej casu - málokedy robí tréning. Raz do týzdna iba ... :(

4 roky ?? a vyrovnal si sa danistom ?
JA pod dvoch rokoch som mal ten pocit na sústredeniach, a bol som uplne znechutený ze akú má hodnotu 1 a 2 dan
v aikide. Ale nemal som sancu s Patom alebo Risom, s tým 100kg vým som ani neskusal ... Vsetko mi islo ked som do toho dal viac sily. Teraz ale mám problémy lebo sa snazím to robit bez sily a to neide ... z 8 pokusov max 2-3, ked cvicim s 2 metrovým kamosom.

Vtedy aj ja placem nad tým, ze keby som do toho oprel tak vsetko OK,
presne cítim to, aby som to dokázal bez sily a nadvedzovat na útok - bude to trvat dlhé roky.....

Nezabudni co som Ti písal, prístup ludi uz nie je to co kedysi býval, uz je len pár ludi ktorým sa chce cvicit... a to je platné aj u nás... Ja poslednej dobe som sa presunul do Tomásova presne kvoli tomuto, lebo som nemohol cvicit ...
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » ned 26. čer, 2005 11:50

No,abych byl dneska taky ON-TOPIC :wink: :oops: :lol:

Myslím si,že Karate a Aikidó není nejlepší kombinací...už jen pro odlišnost stylů....a pokud jsi začátečník,pak teprve nekombinuj(ale nic Ti nebrání,pokud sám cítíš,že na to máš,to udělat).
Budeš se učit chodit,hýbat,stát.....spousta práce okolo a v těhle dvou stylech je pojetí trošku odlišné,takže budeš mít(možná,nevím,neznám Tě) problémky,když půjdeš na hodinu karate poté,cos byl na aikidó....nebudu unavovat nějakou filozofickou stránkou...prostě a jasně,co se dělá v Karate takhle,v aikidó se dělá jinak(A stím,jako začátečník,budeš mít hodně problémů....tím netvrdím,že jako pokročilý budeš zvládat v pohodě.Nebudeš... :wink: 8) )
Začni s jedním a pak si třeba časem přiber to druhé...... :wink:
Klady a zápory?Jeden Ti poví tohle,druhý ono...běž se podívat a sám si ujasni,co by více vyhovovalo Tvému naturelu :!:

Nevím,proč chceš cvičit zrovna to a to,ale hlavní je,aby Tě to,co se nakonec rozhodneš cvičit,BAVILO :idea: :!: :!: :!: :!:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

to - ukropcanimu

Příspěvekod Noname » ned 26. čer, 2005 12:17

3 pokrocily ?? :))) pokrocilejsssí

3 pokrocilymi mozes nazvat iba trénerov ....

pocet si presne uhádol ....
Okrem troch trénerov iba ja chodievam na vsetky sústrenie co si mozem dovolit ... Velakrát placem aj ja nad tým ze nemozem na niektoré sústredenie lebo nemám urcitý dan... a na tých sustredeniach browsuju ludia ktorých by vyfackal 15 ročný šuhanc ... a maju vysoké danove stupne a mudruju hore dole.

Co sa týka nás ? z mojej generácie sme uz iba traja-styria - dvaja su mlady -stýhly a gumený - oni parádne sa hýbu ale nemaju napr. zabijácky instinkt a odpadaju vsetky techniky jak balet. Ked s nimi cvicim ja napríklad nemusím sa namáhat lebo mojich 80 kg so stabilitou co mám bohato vystacím. Mi dalsi dvaja sme tridsiatnici a hmmm Zlý chlapci. JA prezívam moje najhorsie obdobie aikide (vaha sa mi zmenila z 74 na 82 kg) z effektu priliz vela sedenia.
Krityka na mna - uz sa nemusím namáhat s "menej zdatnými" a nerobí mi to dobre.... ja odmalycka som hral proti lepsími a chýba mi to. Teraz velmi velakrát odblafnem techniky zo skusenosti :(((

Mne najviac dávaju sústredenie lebo vtedy mám moznost zacvicit Richardom alebo Partikom. POZN Pato má velmi "vdacné" telo, jeho mastím najradsej... Risom to je rizikové lebo sa to snim strasne boli ... Drahos mi vzdycjy napravý zuby...
Kedysi dávno 4-roky dozadu som mal moznost cvicit na tréningoch s Risom a strasne vela mi to dalo.
Asi to bolo rovnaké ako si aj Ty hovoril ze individuálna výuka s Marvinom. Teraz také individuálne je Tomásove. Stalo se ze sme zisli 7 a z toho 5 sme mali hakamu. .... To sa Blave uz dávno nestalo. Po tréningu som musel lezat 1 den.

Obcas dojdu aj starsi (medzigenerácia mnou a Patrikom) ale chodievaju iba provizorne .... ale ked tam nie je Pato alebo Drahos tak oni robia tréning ... Otvorene poviem nevyhovuje mi to ale vtedy si snazim pouzit tieto detaily co som videl na sústredkách ....

Terajsí mladý hmmmm
Ja som mal moznost vidiet tZv "úpadok" ostatných krajinách ze ludia na zaciatku boli snazivý a casom sa menily k pohodlniejsimu. Obavam sa ze je to aj rovnaku u nás ... ale sú aj vynimky.. ktorý su snazivý ale je ich menej a menej.
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Empty_Bell » ned 26. čer, 2005 12:33

V podstate jsem byl pritomny u pocatku rozvoje aikido v CR, takze nemam k AKIDO ucitelum vztah rozmazleneho ditete, ktere prijde jen k hotovemu.

KONKRETNI informace jsem se rozhodnul dat zdarma v soukrome zprave, protoze jsou osobniho charakteru a nesmeruji k jedincum, kteri si na BU leci nizsi sebevedomi.

Ohledne pripominky Ukropcanyho, ve veci vyspelosti behem 4 roku cviceni aikido jsem se docela dobre pobavil. :D
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Noname » ned 26. čer, 2005 12:40

Nech je to okruhlé ...

Mna odmalicka fascinovala jedna vec ako sa dá (dajú) prekonat silnejší a lepší.
Ja tuto moznost vidím v aikide. Nielen ze vidím ale mal som moznost aj odskusat na odo mna omnoho silnejsích vacsích.
Ale trvá to ....

Debatovali sme o tom takto
Clovek by mal robit BU aby sa mu zlepsil zivot. Ak sa tomu správne pristupuje vedlajsím effektom bude ze sa aj dokáze ubránit hocikedy hocikde ak musí. Musi mat ale na pozor - nepatrí do ringu. Jednoznacen nesmie sa tlacit do ringu lebo skaredo pochodí.
Ak sa bude venovat "jemným BU" ako Aikido - Taichi atĎ tak potrebuje velmi dlhý cas. Nedávnu som videl dok, film o Taichi majstrov. Smial som sa nad tým lebo generácie 20-30 rocnou praxou mal úplne rovnaké problémi ako aikidisti ked sa pustili do seba ze ukázu nieco pre kameru. Ale hlavný čavó (odhadujem 40 a viac rokov praxe uz bol dobrý a robil to tak ako to mal)
Ak clovek chce vymlátit niekoho čím skorej, potom nemá robiť BU ale zacat boxovat, robit tvrdé bojové umenie ktoré su vyslovene zamerané na fiziké schopnosti jedinca ....

nedávno som videl na EUROSP kyokushin karate sútaz - vo finále mal jeden 2m 105kg druhy 180cm a cca 80kg.
Výsledok bol jasný napriek tomu ze ten druhy mensí bol a 100% lepsí a mal aj hlave 100% viac. Len jednoducho nemal prostriedky v SPORTE ....
A ten vysoký sa správal tak ako by bol majstrom sveta a podla mna nesahal druhému ani po kotník

Ja dlho som býval clovekom ktorý bol schopný ma zdvihnut s jednou rukou - vtedy som pochopil ze tvrdé cesty nedajú moznost - odpoved na vsetky otázky ....
Noname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Empty_Bell » ned 26. čer, 2005 17:20

4ukropcany

Arogance vyšších pásků je legrační, o tom není pochyb.

Případ nižšího sebevědomí na BU (myšleno na www stránkách BU) - tato poznámka nepatřila Ukropcanymu. Směřovala k těm, kdo umí bořit, ale nic postavit, slovně napadají druhé, ale sami nic konkrétního neřeknou, neumějí se chovat a nemají ani dost odvahy podepsat se v soukromém dopise.
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » ned 26. čer, 2005 18:58

ukropcany píše:4EB - súhlas... aj keď musíš uznať, že občas malá provokácia nemôže škodiť... čo keď vypadne hodnotná informácia? :P

Souhlas, ale vše s mírou.
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pon 27. čer, 2005 6:13

Tady to padá a padá a padá... uživatelé jsou líní číst si staré příspěvky a tak se to tu opakuje a znovu a znovu a určitě mi uniká spousta důležitých informací, které jsou nejen mezi řádky, ale také mezi jednotlivými slovy, které přeskakuji ;)

Takže jestli aikidó + karate ano nebo ne... IMHO proč ne když ne tréninku nebudeš aikidisty poučovat, že to maj dělat takhle, jax to viděl na karate a karatistům nebudeš hubovat za to, že se nehýbou, jak Tě to učili aikidisti :)

Můžeš cvičit cokoliv + cokoliv a u všeho Ti někdo (na základě svý zkušenosti) řekne, že to nemá smysl, že je to na hovno a že se tím neubráníš... že nemůžeš dělat dvě bojový umění pořádně a prostě, že si vůbec nějakej divnej

Jinak mě by třeba zajímaly Tvé pohnutky... proč chceš cvičit tohle... aby ses ubránil? líbí se Ti to? nemůžeš si vybrat jedno, chceš cvičit obě?

Ukropčány udělal zkušenost a je pro něj aikidó u nás a na Slovensku nepředstavitelné a zkuste se zeptat Pucmaze na kvalitu českého karate ;) Koho to překvapuje...

lehce OT

Aikidó cvičím aktivně od roku 1992 a udělal svou zkušenost a dělám stále nové a aikidisti padaj a padaj ;) u mě a v mých očích...

Stále dokola opakujou svý pravdy naučený od lidí, který jim je řekli... a který je slyšeli, zase od jiných... Málokdy si něco z toho ověří, málokdy jdou do hloubky...

Nechci tu rozebírat svůj pohled na aikidó, nebavil by Vás, ale radil bych, buďte (E.B.) opatrní ve vypravování tohoto typu Zakladatel aikido Uyeshiba byl vsak ve sve dobe nepremozitelny mistr napric ruznymi BU. To je normální aikidistická "propaganda", která má naprosto nepodložený a chatrný základy...

za prvé jste u toho (ani já) nebyli u toho, jak nebyl přemožený a jak bojoval a jak ho zkoušeli přemáhat

za druhé nemáte páru o tom, jak fungovala BU a především klasické školy v JPN před 2. světovou válkou (jestli vůbec máte představu o tom, co klasické školy jsou... tj. kendžucu, džódžucu a pod.)

za třetí zřejmě obvykle nevíte o úrovni vzdělání v BU M. Uešiby skoro nic, krom nějakých nepřesných citací o "různých", "mnohých", "několika" nebo třeba "všech" ;) bojových uměních

za čtvrté kdo z vás/nás cvičí aikidó tak jako Uešiba :?: :!: obvykle se pouze věnujete/me tomu, jak aikidó interpretují různí Uešibovi žáci a jejich žáci a žáci jejich žáků a vůbec... vůbec nejste nepřemožitelní nebo mistři několika BU

To jen na okraj

Patrik...

P.S.
a víte co, o aikidó jsem toho už napsal a namluvil... ztráta času - nesportovní, nesoutěžní, nenásilné a mnohem harmoničtějších věcí kolem BU najdete... a tolik se o tom neplká
Naposledy upravil patrik dne pon 27. čer, 2005 6:57, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » pon 27. čer, 2005 7:49

Morihei Uyeshiba atd.: Na tom jestli něco vyhrál nebo prohrál, NENÍ AIKIDO posazené, je možné věřit některým zprávám či nikoliv.

"Nenásilné ukončení" je dáno samotnou technikou, PRINCIPEM a samozřejmě myslí praktikujícího. Pokud jsou techniky vedeny mentálně a technicky správně, neobsahují žádný záměr k destrukci, ke zlomení, k poškození či k vyřazení protivníka. Tehdy jde o cestu aiki v pravém slova smyslu.

Součástí aikido jsou i myšlenky, či učení zakladatele.
Jako u každé lidské činnosti či umění, samo o sobě není cvičení AIKIDO samospasitelné. A bohudík jako u každého jiného umění aikido POTŘEBUJE interpretaci, vývoj a osobnost praktikujících. Takže aikido je přesně takové, jaké jsou možnosti praktikujících a tedy může být cvičeno na mnoha úrovních. A není to dané pouze možností mít perfektního superborce učitele geniálního.

Tak jako nevymluvím jinému jeho náhled, s dovolením si podržím ten svůj. :)
Naposledy upravil Empty_Bell dne pon 27. čer, 2005 7:59, celkově upraveno 1
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pon 27. čer, 2005 7:58

Empty_Bell píše:Morihei Uyeshiba atd.: Na tom jestli něco vyhrál nebo prohrál, NENÍ AIKIDO posazené, je možné věřit některým zprávám či nikoliv.

Pojďme začít jeho jménem... nejmenoval se Uye... tedy Uješiba, ale Uešiba... rozhodně bych se o výhrách a prohrách nezmiňoval, kdybys je, vedle plků o nenásilí nenabízel jako argument...

Empty_Bell píše:Součástí aikido jsou i myšlenky, či učení zakladatele.

"Nenásilné ukončení" je dánou samotnou technikou, PRINCIPEM a samozřejmě myslí praktikujícího. Pokud jsou techniky vedeny mentálně a technicky správně, neobsahují žádný záměr k destrukci, ke zlomení, k poškození či k vyřazení protivníka. Tehdy jde o cestu aiki v pravém slova smyslu.

Ano i o tom mluvím... nenásilné ukončení, vítězství sama nad sebou, apod... to je ve většině klasických japonských škol, tedy u Uešiby bych to viděl jako objevení jednoho světadílu, myslím Ameriky ;)

Slyšel si někdy pojem kacudžinken a sacudžinken? Meč beroucí život a meč ochraňující život? S tím nepřišel ani Uešiba ani jiný akidista... jen to prodal víc do světa ;)

Je to prostě povrchní.

Empty_Bell píše:Tak jako nevymluvím jinému jeho náhled, s dovolením si podržím ten svůj. :)

To je dobré stanovisko v diskuzním fóru.

Trvám na svém P.S. z minulého příspěvku.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » pon 27. čer, 2005 8:03

Součástí aikido jsou i myšlenky, či učení zakladatele.
Jako u každé lidské činnosti či umění, samo o sobě není cvičení AIKIDO samospasitelné. A bohudík jako u každého jiného umění aikido POTŘEBUJE interpretaci, vývoj a osobnost praktikujících. Takže aikido je přesně takové, jaké jsou možnosti praktikujících a tedy může být cvičeno na mnoha úrovních. A není to dané pouze možností mít perfektního superborce učitele geniálního.

Patriku, kolik desítek let Ti ještě bude trvat, než pochopíš, že ani já, ani ty nepíšeme z pozice vševědoucího boha dědečka hříbečka, ale tak jako každý jiný, poskytujeme pouze svůj osobní relativní náhled na věc? Nebo mi chceš tvrdit, že jsi dál? Nebo neakceptuješ jiný náhled? Ok. Tvůj náhled zde nechám vedle svého. Hezký den.
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...