Bojutsu

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 11:57

patrik píše:Sandře jsem odpověděl už víš v tomhle fóru... A TOBĚ TAKY...

P.

Nerozumíš něčemu z toh, co jsem psal, pitominko?

Jsi zralý na léčebný ústav.......... Co k tobě víc......
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 07. čer, 2004 12:02

andromeda píše:
patrik píše:Sandře jsem odpověděl už výše v tomhle fóru... A TOBĚ TAKY...

P.

Nerozumíš něčemu z toh, co jsem psal, pitominko?

Jsi zralý na léčebný ústav.......... Co k tobě víc......

:?:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Jodo (nebo džódó) jako varianta cvičení se zbraněmi

Příspěvekod mikeone » pon 07. čer, 2004 12:23

No, namísto osobních invektiv bude možná dobré zkusit se držet tématu a tyhle poznámky si nechat do vlastních klubů...
Jodo je možnou variantou cvičení s krátkou tyčí (128 cm délka, 2.4-2.8 průměr). U nás se jako samostatné bojové umění cvičí ve dvou rovinách, Zen Nihon Kendo Renmei Džódó (to, co komise ZNKR označila jako průřez starými školami a poslala do světa) a pak stará škola, v případě ČR tu máme Shinto Muso Ryu Jodo. ZNKR Jodo obsahuje soustavu 12-ti základních kihon technik, kde se pracuje samostatně jen s tyčí nebo tyč proti bokenu (dřevěná obdoba katany, na rozdíl od kendistického shinaje pevné dřevo tvaru katany), případně tyč proti tyči. Další rovina je cvičení kata, vždy proti soupeři s bokenem. Když člověk zvládne tohle, může se přesunout ke starým školám (co se výuky ZNKR jodo týče). Protože Shinto Muso RYu není pod ZNKR, zálěží na každém, jestli zvolí nejdřív cestu ZNKR Jodo, nebo přejde rovnou ke koryu (staré škole).
U nás se ZNKR jodo vyučuje v Praze, Vyškově a Plzni, pokud já vím. Pod Českou Federací Kendó je součástí Muso Shinden Ryu v oddílech ShinBuKan dojo, takže i jako výuka stylem ZNKR obsahuje vlastní koryu, ale to už je myslím příliš do detailu...
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Jodo (nebo džódó) jako varianta cvičení se zbraněmi

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 12:27

mikeone píše:No, namísto osobních invektiv bude možná dobré zkusit se držet tématu a tyhle poznámky si nechat do vlastních klubů...
Jodo je možnou variantou cvičení s krátkou tyčí (128 cm délka, 2.4-2.8 průměr). U nás se jako samostatné bojové umění cvičí ve dvou rovinách, Zen Nihon Kendo Renmei Džódó (to, co komise ZNKR označila jako průřez starými školami a poslala do světa) a pak stará škola, v případě ČR tu máme Shinto Muso Ryu Jodo. ZNKR Jodo obsahuje soustavu 12-ti základních kihon technik, kde se pracuje samostatně jen s tyčí nebo tyč proti bokenu (dřevěná obdoba katany, na rozdíl od kendistického shinaje pevné dřevo tvaru katany), případně tyč proti tyči. Další rovina je cvičení kata, vždy proti soupeři s bokenem. Když člověk zvládne tohle, může se přesunout ke starým školám (co se výuky ZNKR jodo týče). Protože Shinto Muso RYu není pod ZNKR, zálěží na každém, jestli zvolí nejdřív cestu ZNKR Jodo, nebo přejde rovnou ke koryu (staré škole).
U nás se ZNKR jodo vyučuje v Praze, Vyškově a Plzni, pokud já vím. Pod Českou Federací Kendó je součástí Muso Shinden Ryu v oddílech ShinBuKan dojo, takže i jako výuka stylem ZNKR obsahuje vlastní koryu, ale to už je myslím příliš do detailu...

Děkuji - mám ještě otázku : Jaký máte názor na školy evropského boje s tyčí i mečem a na jejich kombinace s tradičními japonskými školami - pro moderní reálnou aplikaci ?

Jen pro vysvětlení - nejde mi o snižování významu tradic a tradičního učení - jen o reakce na aktuální způsoby, formy a netody násilí a použití toho, co se dá nyní, tady a teď.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pon 07. čer, 2004 12:39

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 23:01, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 12:41

marvin píše:andromeda:
Souhlasím, asi jsem jej nepoužil správně. Sorry.

andromeda to nebolo na teba ... ale kludne sa omluv.

add: pocuj nie su tvoji rodicia surodenci ?
Tak ma napadlo, ze by to vysvetlovalo niektore tvoje reakcie.

Máš zajímavé nápady 8) Z vlastního dětství ?
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Jodo (nebo džódó) jako varianta cvičení se zbraněmi

Příspěvekod mikeone » pon 07. čer, 2004 12:43

andromeda píše:Názor na školy evropského boje s tyčí i mečem a na jejich kombinace s tradičními japonskými školami - pro moderní reálnou aplikaci ?

©iroké téma a nevím, jestli to spadá do tohoto klubu. Osobně neznám příliš důkladně evropské školy boje s tyčí, takže se k tomu bohužel nemůžu adekvátně vyjádřit. Mám několik studentů, kteří dělají (většinou více než 2 roky) historický šerm (ne scénický), a kombinují ho s japonským iaidó (iaidžucu), případně kendó (kendžucu).
Obecně k praktickému použití může říct asi tolik - dnes už málokdo běhá po ulicích s mečem nebo tyčí různé délky (i když dostupnost tyče je zřejmě o něco lepší než u meče, libovolné délky obou zbraní). To, co se dnes vyučuje ve školách tradičních B.U. se zbraněmi, se dá jen obtížně brát jako něco, co doufáte, že vám bude přínosem pro každodenní život, pokud mluvíme o bojové stránce. Mám tendenci brát studium B.U. jako prostředek zlepšení svalové koordinace, zlepšení motoriky, rovnováhy a pohyblivosti. Když tvrdím studentům, že první rok se budou učit chodit a že to málokdo z nich umí, většinou mi nikdo nevěří :-).
Moderní reálná aplikace - to je velice specifická oblast, když přihlédneme k tomu, co jsem nastínil výše. Pohyb lidského těla je pořád stejný, tam není co nového vymyslet. Už jen z toho hlediska i tradiční škola má přínos pro "moderní reálnou aplikaci" (a ten termín se mi právě proto nelíbí, před 300 lety se člověk stejného typu ve volném oblečení hýbal stejně jako jeho moderní ekvivalent). Jestli si to někdo vztáhne na konrétní zbraň, je to zbytečné omezení, které si sám nastavil.
Když se někdo naučí pohybovat, a zbraň (i tradičního systému) mu v tom může dopomoci si lépe uvdomit vlatní těžiště, bude to jedině plus.
Je to dostatečná odpověď na otázku ?
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod marvin » pon 07. čer, 2004 12:46

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 23:01, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 12:54

Pro Mikeone :

Máte na jednu stranu pravdu, na druhou stranu je dnešní doba velmi odlišná - i když se člověk hýbe stejně (a možná ani to není tak úplně pravda).
V současné době žije většina lidí ve městech a je přepadána ve stísněných prostorách - na schodech, ve výtahu, ..... Když jsem se snažil aplikovat tradiční techniky NINJUTSU (beze zbraně i se zbraní) v reálném prostředí městských podmínek, nedalo se to. Moc dlouhé, pomalé, složité. Proto věřím, že je třeba změnit přístup i techniky.

Tyč je dobrá zbraň, protože její ekvivalet se dá v sebeobraně nalézt i v městském prostředí. Pak se dají použít jakékoli techniky.

Ještě jedna věc - mistrovské ovládnutí zbraně a svého těla vede k dovednosti bez omezení prostředí - ale na to dnes nemá téměř nikdo čas - kolik procent z veřejnosti, která má potřebu se ubránit násilí, má "mistrovské dovednosti", získané 30 letým studiem BU ?

Svět se změnil, obrovsky změnil, ne za posledních 300 let, ale za posledních 100 let, za posledních 50 let, dokonce za posledních 20 let - a neuvěřitelně rychle se mění každým rokem. Buď se krok udrží, nebo ne.

Proto se ptám na aktuální využití toho, co se využije v tradičních systémech - umí žák tradičních škol (ve věku 15- 25 let) po jednom roce výcviku čelit pouličnímu násilí ?
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 12:56

ukropcany píše:4androš - pytal si sa "Umění hole" podle tebe v Aikidu nenajdeš ?", tak som Ti odpovedal. Co sa tyka pouzitia/pouzivania palice v sucasnosti, nic z principov sa za posledne roky nezmenilo. Mozno je problemik niekde inde - ze Ty sa pytas na sebaobranu a ja hovorim o principe. Na sebaobranu "jo" moc vhodne nie je, kedze s nim clovek normalne nechodi a v ulickach sa tiez po zemi nevala, ze. Takze jeho vyuzitelnost spociva "do praxe" hlavne v tom, ze sa s nim naucis principy, ktore Ti funguju aj ked ho v ruke nedrzis. To sa rovnako tyka bokkenu a aj pasti. Pokial sa jedna o cisto sebaobrannu zalezitost, su vsetky takto rozmerne zbrane podla mna hovadina, pretoze ich clovek nemoze nosit pri sebe bez toho aby nevyzeral ako magor...

V tom ti dávám za pravdu, nicméně připravenost nikdy nevadí.... :)

A toto je diskuze o tyči. A máš pravdu - jde mi o reálné využití při napadení, ne o tradiční systém sestav a technik. Tím je ovšem nijak nesnižuji - v jejich principu. Jde mi o uplatnění.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mikeone » pon 07. čer, 2004 13:03

andromeda píše:- mistrovské ovládnutí zbraně a svého těla vede k dovednosti bez omezení prostředí - ale na to dnes nemá téměř nikdo čas - kolik procent z veřejnosti, která má potřebu se ubránit násilí, má "mistrovské dovednosti", získané 30 letým studiem BU ?
Proto se ptám na aktuální využití toho, co se využije v tradičních systémech - umí žák tradičních škol (ve věku 15- 25 let) po jednom roce výcviku čelit pouličnímu násilí ?

Vždycky záleží na přístupu a snaze. Nevěřte tomu, že před stovkami let nebyli lidé líní a měli neomezený čas na výuku. Po roce se ani tehdy člověk nemusel umět ubránit pouličnímu násilí, pokud neměl nožnost a snahu věnovat se výuce naplno.
Dnes je situace stejná, ten, kdo vážně studuje B.U. a má za cíl dokonalou vlastní obranu, tomu prostě musí podřídit svůj život. Pak bude (v závislosti na vlastních motorických schopnostech) dosahovat lepších výslědků. Navíc ten, kdo vážně studuje B.U., netráví celý den sezením, ale určitě po práci tráví určitou část dne cvičením. Jestli to nedělá, nemůže se divit.
Termín bujutsu ve starém Japonsku označoval průřez bojovými uměními, ne zaměření na jednu oblast, ale celkové penzum znalostí, které je třeba zvládnout. Cesta za dokonalostí vede přes široké spektrum, těžko si můžu myslet, že po dokonalém zvládnutí jedné sekce B.U. budu neporazitelný. Vynikající příklad širokého záběru je třeba Don Dreager.
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » pon 07. čer, 2004 13:03

andromeda píše:Proto se ptám na aktuální využití toho, co se využije v tradičních systémech - umí žák tradičních škol (ve věku 15- 25 let) po jednom roce výcviku čelit pouličnímu násilí ?

Tak jestli sneseš odpověď od někoho choromyslného...

Aktuální využití toho, co se vyučuje v tradičních systémech není schopnost bránit se na ulici... schopnost bránit se na ulici totiž není jediným možným využitím bojových umění...

Zajímá-li Tě, co tím myslím, představ si, že jsem se o víkendu věnoval technikám, kdy holí pouze mířením na protivníkovi oči, znevýhodňuješ jeho situaci natolik, že nemůže vytáhnout meč (4mikeone jako ran-ai :wink: )... jsem si jistý, že se nikdy na ulici nebudu věnovat zastavování šílence s mečem za pasem, ale naprosto přesně vím, proč se tomu věnuju...

...mno a upravování starých postupů pro moderní potřeby?

Existuje (dodnes) keibó sóhó, umění policejní hole, které používá džó... Policajti se učí, jak zacházet s džó ... učí se několik základních technik klasického džódó... veřejnost to necvičí... důležitý ale je, že tohle keibó sóhó "vymyslel" hlavní představitel klasického umění džó, tedy člověk, který to džódó už měl zmáknutý.

V naší krásné současnosti si techniky vymýšlejí lidé podle knížek, videokazet nebo kusých informací z nějakých tréninků... potom ale používají možná stejnou zbraň ale rozhodně ne techniku...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 13:09

ukropcany píše:4 androš - zla otazka (za rok sa ubranit). Preco?
1. nemozes hadzat vsetky tradicne BU do jedneho vreca, pretoze kazde je inac komplexne a zamerane
2. zavisi od ucitela - 60 rokov cviciaci cinan vie toho asi trochu viac ako 30 rocny chalan v europe
3. zavisi od ziaka - nejaky drbo sa ani za 10 rokov nic nenauci

Ak to potrebujes do propagacneho materialu, tak kludne napis co uznas, ale ale bude to klamstvo. Po jednom roku sa ako-tak odputa od masovej spodiny xxxx-boxer, pretoze ma par technik, ktore frci dokola. Ale za rok ziadne zazraky nikto nespravi. A so zbranami uz vobec nie...

Co kdyby ses jako velkej kluk odpoutal od strachu z propagace filmu a NTDFW - jsme na jiném tématu ?

Vše vychází z jedné jediné věci - mnoho lidí potřebuje sebeobranu (teď nemluvím o mistrovství v BU) co nejrychleji umět a moci použít - v situacích násilí. Nemají roky čas.
Na druhou stranu, když je to málo, co mohou použít, zaujme, mohou se pak v klidu věnovat BU roky a třeba celý život.

Nehážu všechny BU do jednoho pytle, přesně naupak, poznal jsem jich více a mohu si dovolit širší a komplexnější stanovisko - a právě proto vím, jaké jsou názory.

To, že něco nejde, je jen výzva pro nalezení cesty, aby to šlo. A doba je jiná. A´t si to už někdo přizná, nebo ne ..... na realitě nic nezmění.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mikeone » pon 07. čer, 2004 13:12

To ukropcany :
Tak to je dost presne.
I kdyz bereme jen serm japonsky vuci evropskemu, jak jsem mel moznost porovnat, dobry sermir je adekvatnim souperem dalsimu dobremu sermiri, jedno z jake skoly. Za iaido muzu rict, ze styl vyuky u nas nese vysledky az po urcite dobe, ale celkem presvedcive. Prvni dva roky by si me dal k veceri kazdy stejne dlouho studujici evropsky sermir, proste proto, ze kladli vetsi duraz ve vyuce an prakticke aplikace. Po dalsich dvou letech se situace celkem dost obracela, proste drilovani technik prineslo zrcyhleni pohybu i reakci. Zalezi na stylu vyuky ... Tradice ma vzdycky neco do sebe, minimalne v systemech, jejichz ucitele kdysi prezili na bojistich prave proto, ze jejich system byl zivotaschopny.
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 13:12

ukropcany píše:4androš - "A toto je diskuze o tyči. A máš pravdu - jde mi o reálné využití při napadení, ne o tradiční systém sestav a technik. Tím je ovšem nijak nesnižuji - v jejich principu. Jde mi o uplatnění." Je mi luto, ale cvicenie zostav a technik je NUTNE na schopnost bojovat so zbranou. Aj na thaiboxe tienujes, lapujes, buchas do mechu a sparujes. Keby si len sparoval, v zivote sa nenaucis dobre (technicky = bezpecne pre seba) kopat, ked nebudes buchat do mechu, nebudes mat bomby, ak nebudes lapovat, nebudes mat dobre oci a koordinaciu, ak nebudes sparovat, je ti to vsetko predosle na nic. A so zbranami je to rovnake...dost pruser ze si to neuvedomujes... :!: Ak nebudes trenovat v spravnej skladbe, nic neuplatnis, pretoze to nebudes mat v sebe :!: sorry, ale kvoli niecomu sa to tak uz par storoci robi...neojebes to.

Taky si už dvacet šest let mimo jiné denně procvičuji základní techniky ...... a pohyby. Máš svou pravdu a vnímáš to správně. Ale teď každý mluvíme o trochu něčem jiném.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 13:15

patrik píše:
andromeda píše:Proto se ptám na aktuální využití toho, co se využije v tradičních systémech - umí žák tradičních škol (ve věku 15- 25 let) po jednom roce výcviku čelit pouličnímu násilí ?

Tak jestli sneseš odpověď od někoho choromyslného...

Aktuální využití toho, co se vyučuje v tradičních systémech není schopnost bránit se na ulici...

No právě ....
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mikeone » pon 07. čer, 2004 13:18

andromeda píše:Vše vychází z jedné jediné věci - mnoho lidí potřebuje sebeobranu (teď nemluvím o mistrovství v BU) co nejrychleji umět a moci použít - v situacích násilí. Nemají roky čas.

V tom pripade neni tradicni vyuka japonskych B.U. to prave orechove. Kdyz to dovedeme ad absurdum, je pak idealni koupit si raketomet (kanystr s napalmem, granat atd.) kde je minimalni obsluha, snadna manipulace a vysledek zarucen. Skoleni v rozsahu cca 2 hodin, vcetne praktickych zkousek. (ale to je opravdu hodne absurdni rozvedeni a tak to berte).
Je jen malo jedincu, kteri dokazi dokonaly system sebeobrany tak, aby byl ucinny v podani kazdeho. Jeet kune do bylo tak dobre diky svemu predstaviteli, Win Tsun je vhodne i pro zeny (aspon chodim kolem prezencniho plakatu, kde tvrdi, ze se staci naucit kop do rozkroku ...), Musado dokaze provozovat clovek v plne vystroji a po narocnem pochodu atd. Obavam se, ze svaty gral snadneho uspechu po par tydnech treninku neexistuje. Pak uz je to prilis individualni, nez abychom tady mohli stvorit nejakou odpoved...
Naposledy upravil mikeone dne pon 07. čer, 2004 13:19, celkově upraveno 1
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » pon 07. čer, 2004 13:19

add tradice na ulici pro a-medu

tak jinak... není to tohle, protože je to defacto hrozně jednoduchý... máš-li tu zbraň... a nemáš-li jí, budeš zřejmě podobně rychlej a schopnej reagovat na pohyb (přemístění, vzdálenost), jako vytrénovanej boxer...

ale, když někdo vezme hůl a řekne tohle je technika z tohoto starého bojového umění, neznamená to, že jí ovládá a bude moct použít... na to musí ovládat to staré bojové umění

Patrik
Naposledy upravil patrik dne pon 07. čer, 2004 13:20, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 13:19

[quote="mikeone"]To ukropcany :
Prvni dva roky by si me dal k veceri kazdy stejne dlouho studujici evropsky sermir, proste proto, ze kladli vetsi duraz ve vyuce an prakticke aplikace.

To ale mluvíš o porovnání technik dobrého šermíře

Já mluvím o tom, když si tě za rohem vyčíhne banda raubířů a ty máš po ruce tyč, nebo trubku.

Rozlišujme pojmy - mnoho tradičních škol nabízí sebeobranu a přitom praktikuje klasický výcvik - to je podle mne špatně - a mělo by se správně pojmenovávat, co je co. Přitom to může stále být součást jedné školy, či systému.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 13:22

ukropcany píše:4androš - "velky kluk" je od tamtej debaty odputany. Len nechapem (resp. prestavam chapat) zmysel otazok, ktore kladies. Ak to chces do propagacneho materialu, pre mna ne problem. Ale ak to chces ucit, tak je to pruser, ze sa na to pytas na fore...no offense! Ak chcem nieco ucit, tak by som to mal sam vediet, ze...ked vies bojovat s palicou, ako to, ze nevies kolko casu treba na jej zvladnutie?

Sorry, ale za mesiac sa so zbranou bojovat nenaucis, pretoze psychiku (t.j. strach) len tak neprestelujes. Ak ano, tak si gut! Ak chces aby sa niekto vedel ubranit, nech si kupi pistolet. Zbran vzdy zvysuje vyhodu, tak naco ma vlacit nejaky kyjak, ked moze mat pistolku. Staci kal. 22... nepotrebuje ani desert eagle, ani magnum 44...

Ne, já vím přesně, co učím a proč to učím. To tu nehledám. Zajímají mne názory jiných, protože jsou to jiné názory a já jsem otevřený přemýšlení a hodnocení - a diskuzi. A ..... není ta věta o propagačních materiálech už nějakou tvou úchylkou ?
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...