Bujinkan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod NOKT » sob 02. úno, 2008 15:49

ingwe píše:dawatsering: můžeš mi prosím jen v hrubém nástinu vysvětlit, jak ninjové hýbali děním v Japonsku? Klidně do SZ ať nespamujem.

a čistě jen jako zajímavost na okraj: proč používáš ve slově ninjutsu "ju", a v taijitsu "ji"? nevyslovuje sa ta druhá část obou pojmů stejně?
dik

No ono je to asi takhle. Záleží na tom kdo to překládal. Správně by tam mělo být jutsu(umění) a ne jitsu. Jitsu je jiné slovo, konkrétně znamená den :) Ono je v tom asi stejný rozdíl jako Jiujitsu a Jujutsu
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » sob 02. úno, 2008 16:37

NOKT píše:
ingwe píše:dawatsering: můžeš mi prosím jen v hrubém nástinu vysvětlit, jak ninjové hýbali děním v Japonsku? Klidně do SZ ať nespamujem.

a čistě jen jako zajímavost na okraj: proč používáš ve slově ninjutsu "ju", a v taijitsu "ji"? nevyslovuje sa ta druhá část obou pojmů stejně?
dik

No ono je to asi takhle. Záleží na tom kdo to překládal. Správně by tam mělo být jutsu(umění) a ne jitsu. Jitsu je jiné slovo, konkrétně znamená den :) Ono je v tom asi stejný rozdíl jako Jiujitsu a Jujutsu

"správně" je velmi ošemetné slovo, asi jako pravda... Podle toho, co mi kdysi v debatě o psaní jujutsu/jujitsu/atd napsal p. Minařík, tak je to v celku jedno, jak se to napíše, protože v naší abecedě stejně nejsou potřebné prostředky pro zaznamenání japonské výslovnosti(ve smyslu - "správně" jsou jen znaky, vše ostatní není přesné). já jsem se podivoval jen nad tím, že to někdo píše v jednom slově tak a v dalším tak.

k tomu slovu "jitsu"... netuším, já se den učil pouze jako yóbi/niči. znaky neovládám.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NOKT » sob 02. úno, 2008 17:01

ingwe píše:
NOKT píše:

dik

"správně" je velmi ošemetné slovo, asi jako pravda... Podle toho, co mi kdysi v debatě o psaní jujutsu/jujitsu/atd napsal p. Minařík, tak je to v celku jedno, jak se to napíše, protože v naší abecedě stejně nejsou potřebné prostředky pro zaznamenání japonské výslovnosti(ve smyslu - "správně" jsou jen znaky, vše ostatní není přesné). já jsem se podivoval jen nad tím, že to někdo píše v jednom slově tak a v dalším tak.

k tomu slovu "jitsu"... netuším, já se den učil pouze jako yóbi/niči. znaky neovládám.

Když jsme na semináři Kobudo stručně prolétávali historii bojových umění v japonsku tak nám bylo řečeno toto. No asi bude nejlepší se obrátit na slovník :D
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: pro ghekona

Příspěvekod ghekon » sob 02. úno, 2008 17:47

dawatsering píše:Milý ghekone,

už teď vím, že toho budu litovat, ale...

myslím si, že účelem této diskuze bylo přiblížit veřejnosti umění boje Ninjutsu tak, jak se ho vyučuje v Bujinkanu. Z Tvých komentářů usuzuji, že Tě velmi zajímá reálná aplikace tohto umění v boji, neboli lépe řečeno „na ulici“.

Většina diskutujících je buďto přílis slušná, skromná, nebo jen čistě „nad věcí“ k tomu, aby se nechala vyprovokovat (myslím většinu lidí, kteří k tomuto tématu mají co říct), a tak zůstává na mně, abych uspokojil Tvou dychtivou touhu po poznání.

Ano, ninjutsu (v tomto případě taijitsu, volě přeloženo „umění těla“) JE plnohodnotné bojové umění s reálným využitím. Sparring, na který ses ptal se pravděpodobné nejvíce podobá našemu Henka, což můžeme přeložit jako volnou aplikaci techniky a její variant ve dvojici se sparringpartnerem. Lámaní kostí, drcení kloubů, trhaní šlach, poškozování orgánů, vypichování očí přece nejde aplikovat v plném účinku na kamaráda. To ale ani ve sparringu.

Velkou výhodou (alespoň pro mě) ninjutsu je velice široké spektrum technik, a ano, i nejrůznější kopy, údery pěstmi, loktama, hlavou (i jiné, které by Tě možná ani nenapadly :)) k tomu patří.

Abych pravdu řekl, tak ninjutsu je nejkomplexnější BU, na které jsem do teď narazil.

Ano, i ninjutsu se dá dělat špatně.

Ninjutsu je o umění přežít. V reálném boji neexistují naprosto žádná pravidla, je to: buď Ty, nebo on. Princip boje v ninjutsu spočívá v co nejrychlejším zlikvidování útočníka. Každý člověk (a to platí i o útočníkovi) ma jiné tělo, jinou konstituci, jinou sílu, váhu, atd., ovládá jiný bojový styl, zkrátka má své výhody i nevýhody. Každý „reálný boj“ je improvizace. Vyhraje ten, kdo toho dokáže lépe využít. Jinak bojuješ s se stopadesátí kilovým hromotlukem, jinak s např. Japončíkem který váží 50 kilo.

Ninjutsu Tě nesvazuje technikou. Neexistuje něco jako: „musíš stát takhle a ruce držet takhle atd.“ V tom je velká síla ninjutsu. Ninja, který půjde na pěstní souboj s profesionálním boxerem je podle mě magor. K dispozici má přece x jiných faktorů, které mohou ovlivnit výsledek boje.

Nebudu teď rozebírat, zda je morální či etické použit na člověka, který útočí pod vlivem hněvu nebo alkoholu nebo nevím proč zrovna na mě (mimochodem slušného a skromného člověka :D ), použít tyto likvidační techniky.

Kromě toho nezapomeň, že to byli právě Ninja, kteří po stáletí hýbali s politickým i historickým děním ve státě (myslím Japonsko :)) jež je kolébkou tolika bojových umění, známých po celém světě.

Sice jsem se uz k tomuhle topicu nechtel vyjadrovat, ale neda mi to.
Pokud rikas ze ninjutsu je plnohodnotne bu, ok beru, je tam preci to slovo umeni, ale to, ze je to fajn pro boj "na ulici" ti vazne nezeru. Je fajn, ze bujinkan obsahuje siroke spektrum uderu, kopu pak a vseho mozneho, ale imho z toho budes umet jenom malo, imho je lepsi zamerit se na jedno (strike, boj na zemi atd. ) a az to budes ovladat, pribrat si neco dalsiho. A mimochodem ty kecy o likvidacnich technikach jsou vazne k smichu, pokud to netrenujes na sparinzich kazdy trenink az se ti to dostane do zil, tezko to v realu pouzijes, spis se zmuzes tak na kryti hlavy a rvani dost.
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Pepah

Příspěvekod Pepah » sob 02. úno, 2008 19:25

dawatsering píše:
Pepah píše:... ninjutsu, presneji Bujinkan nejkomplexnejsi rozhodne neni.
A s tou historii a tak .. at zije romantika ... :roll:

ad sparring: já vím, ono to úplně to samý není.. ale fakt si neumím představit v Bujinkanu full-contact :)

tím slovem "nejkomplexnější" jsem myslel to, že se nezaměřuje jen na určitý druh technik oproti jiným, více specializovaným BU (napr. judo, aikido, kendo,thajský box apod.) ale na všechny. Kromě toho se trénuje i s velikým množstvím zbraní. šlo mi o "nejširší repertoár technik"

začínal jsem jako malý kluk na judu, pak jsem si postupně vyzkoušel karate, aikido, kendo, wing tsun, box, v poslední době Bujinkan, ale úctu mám ke všem bojovým úměním, v podstatě všechny vycházejí od stejného základu a jako jsou různí lidé tak existují i různá bojová umění

a ano, ať žije romantika... (historia magistra vitae). 34. generace osobního odkazu??? já ani nevím jak se jmenoval můj pra-pra-praděda

Ty mas k Bujinkanu uctu, ja mam spise pochybnosti. A k tem me nevede nekoplexnost z hlediska mnozstvi a ruznorodosti technik. Ale prakticka pouzitelnost pri dannem stylu vyuky. Pokud se nenaucis pouzivat pistoli, je ti v praxi k ...

Co se tyce 34 generaci ... k tomu sem tu uz daval jeden odkaz ... i o tom se da pochybovat. :wink:

Mimochodem, ja nemam uctu ke vsemu co kdo nazyva bojovym umenim. :oops:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ghekon » sob 02. úno, 2008 20:01

[quote="Pepah]Mimochodem, ja nemam uctu ke vsemu co kdo nazyva bojovym umenim. :oops:[/quote]
To mame jako chapat jak? :roll: :roll: :roll:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pepah » ned 03. úno, 2008 7:57

ghekon píše:
Pepah píše:Mimochodem, ja nemam uctu ke vsemu co kdo nazyva bojovym umenim. :oops:

To mame jako chapat jak? :roll: :roll: :roll:

Jako jak kdo chce. :wink:
Ale myslim tim ,ze kdyz nekdo neco cvici a tvrdi o tom, ze je to bojove umeni. Nebudu k tomu mit automaticky uctu. :lol:
Krom toho, ze nakonec to vetsinou neni o BU ale o poslednim clanku, tedy o tom kdo cvici.
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ghekon » ned 03. úno, 2008 8:40

Takze mi chces rict ze nemas uctu k judu, karate, kungfu a jinym? :roll:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Buji » ned 03. úno, 2008 12:17

Ať žije internet :wink:

Chceš-li si něco vyzkoušet,nebo se něco dozvědět není nic jednodužšího,než
zadat název do vyhledávače,kliknout na odkaz,který tě zajímá a můžeš se
v klidu, bezpečí a pohodlí domova věnovat "poctivému" studiu každého BU,které si jen zvolíš... NO a než se naděješ jsi mistrem... Pak už si jen stačí vybrat fórum,následně i dané téma a přispívat a přispívat... 8)

Takhle nějak to vidím já...

®e je to blbost? Ano je, ale třeba si z toho pár lidí tady vezme ponaučení
a zvednou se ze židle,aby si nejprve danou věc vyzkoušeli a to myslím jako naživo,než začnou předvádět jak rychle umí psát všemi deseti :roll: ....

Nerad bych tímto někoho urazil, ale je na káždém jestli si to vezme osobně,nebo ne.... Buji 8O
Roman Kurc
Buji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Pepah » ned 03. úno, 2008 14:48

ghekon píše:Takze mi chces rict ze nemas uctu k judu, karate, kungfu a jinym? :roll:

Ne, to tedy rict nechci :lol:
Je tu v cechach hodne dobrych skol a ucitelu ke kterym mam uctu.
A nerikam ani ,ze nemam uctu k rade lidi, kteri cvici Bujinkan. Cvici IMHO dost poctive a naplno. :twisted:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pepah » ned 03. úno, 2008 14:49

Buji píše:Ať žije internet :wink:

Chceš-li si něco vyzkoušet,nebo se něco dozvědět není nic jednodužšího,než
zadat název do vyhledávače,kliknout na odkaz,který tě zajímá a můžeš se
v klidu, bezpečí a pohodlí domova věnovat "poctivému" studiu každého BU,které si jen zvolíš... NO a než se naděješ jsi mistrem... Pak už si jen stačí vybrat fórum,následně i dané téma a přispívat a přispívat... 8)

Takhle nějak to vidím já...

®e je to blbost? Ano je, ale třeba si z toho pár lidí tady vezme ponaučení
a zvednou se ze židle,aby si nejprve danou věc vyzkoušeli a to myslím jako naživo,než začnou předvádět jak rychle umí psát všemi deseti :roll: ....

Nerad bych tímto někoho urazil, ale je na káždém jestli si to vezme osobně,nebo ne.... Buji 8O

Umim psat vsemi deseti a Bujinkan uz jsem si vyzkousel, takze na me to asi neni ze . :?:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ghekon » ned 03. úno, 2008 15:16

Hadam ze to bude spis na mne...
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » ned 03. úno, 2008 18:17

Mno, k té použitelnosti v praxi. Nedalo mi to a na tréninku jsem se o otm bavil s jedním pokročilým studentem (5 kyu (kyu je dohromady 10)

Nuže, on mi ukázal, že to použitelné opravdu je. Jakkoli sme zaútočil, on automaticky něco provedl a zneškodnil mě a docela bolestivě - údewry na solar fakt bolí, například...

Takže jsem is to nechal i názorně ukázat, že ot je opravdu využitelné i kdžy nejsou sparingy.
Kombinovat techniky se lze naučit díky Henka, kdy děláte různé variace na techniku, popřípadě prostřídáváte různé jiné techniky...
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » ned 03. úno, 2008 18:38

A muzu se zeptat jak jsi na nej zautocil? V plne rychlosti? Pokud jsi jen "pomalu" machl pesti, je mi jasne ze kdejaky divak americkych filmu ti tu ruku umi pacit atd.
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » ned 03. úno, 2008 19:30

ghekon:
Ano, útočil jsme rychle..

On oto probíhalo tím způsobem, že kdžy jsme mu dával třeba pěst na hlavu, skrčil sea zároveň s tím skrčením mi jí napálil, dřív než jsem stihl vystartovat druhou urkou nebo něco jiného..
Popřípadě mi ránu odrazil úderem do loketní jamky a provedl proti úder atd..
Prostě různě se bránil na moje různé útoky a nijak sem nešetřil na intenzitě..
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » ned 03. úno, 2008 21:17

ukropcany:

No, řekněme, že jsem údery brzdil, abych ho náhodou neflákl příliš, dkybych se trefil. Jinak řečeno m,ke konci jsme údery brzdil ,ale ono to nebylo potřeba..
Ono se o tom těžko mluví, muselo by se to vidět a odzkoušet.
Kdyžtak se pojď podívat na seminář, který bude 19-20. dubna v českých Budějovicích...

Kdybych mohl, tak ybch si s tebou domluvil na někdy sparring, ale byl bych bez šance: Tvoje dlouholeté kzušenost s Muay Thai vs Moje pár měsíční zkušenost s Bujinkanem..
Naučit se reálěn používta Bujinkan mi bude trvat při nejmenším 3-5 let.. Asi přibližně
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » ned 03. úno, 2008 21:24

Emiel: Ono hodně záleží jak umíš praštit, když sem dělal TKD itf asi tři měsíce, tak mě taky kluk co to dělal pár let úplně roznes a řikal sem si hustý, to funguje. Teď po půl roce kickboxu si řikám že bych ho asi dal a už to co bylo tak super a fungovalo tak super nevypadá.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » ned 03. úno, 2008 21:30

Genesis:
Praštit umim, ale mám zábrany: Pomalu zjišťuji, že pokud opravdu není krizová situace a nejde to jinak, nedokážu člověku napálit pěst.. Bojím se, že bych mohl ublížit...
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » ned 03. úno, 2008 21:33

[quote="Emiel"]Genesis:
Praštit umim, ale mám zábrany: Pomalu zjišťuji, že pokud opravdu není krizová situace a nejde to jinak, nedokážu člověku napálit pěst.. Bojím se, že bych mohl ublížit...[/qu

Tak to promiň, ale myslim že praštit neumíš.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » ned 03. úno, 2008 21:58

uropcany:
o to nejde. Moncle je moncle, to se dá vydržet a okecat ,ale blbě se trfíš a co potom? špatně bouchneš do obličeje a ochrne půlka obličeje a podobně. Na lidksém těle je hodně míst, kde můžeš jedním úderem zabít nebo velice těžce zrnait. Lidksé tělo je velice citlivá schránka a lehko se poškodí..
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...