dawatsering píše:Milý ghekone,
už teď vím, že toho budu litovat, ale...
myslím si, že účelem této diskuze bylo přiblížit veřejnosti umění boje Ninjutsu tak, jak se ho vyučuje v Bujinkanu. Z Tvých komentářů usuzuji, že Tě velmi zajímá reálná aplikace tohto umění v boji, neboli lépe řečeno „na ulici“.
Většina diskutujících je buďto přílis slušná, skromná, nebo jen čistě „nad věcí“ k tomu, aby se nechala vyprovokovat (myslím většinu lidí, kteří k tomuto tématu mají co říct), a tak zůstává na mně, abych uspokojil Tvou dychtivou touhu po poznání.
Ano, ninjutsu (v tomto případě taijitsu, volě přeloženo „umění těla“) JE plnohodnotné bojové umění s reálným využitím. Sparring, na který ses ptal se pravděpodobné nejvíce podobá našemu Henka, což můžeme přeložit jako volnou aplikaci techniky a její variant ve dvojici se sparringpartnerem. Lámaní kostí, drcení kloubů, trhaní šlach, poškozování orgánů, vypichování očí přece nejde aplikovat v plném účinku na kamaráda. To ale ani ve sparringu.
Velkou výhodou (alespoň pro mě) ninjutsu je velice široké spektrum technik, a ano, i nejrůznější kopy, údery pěstmi, loktama, hlavou (i jiné, které by Tě možná ani nenapadly

) k tomu patří.
Abych pravdu řekl, tak ninjutsu je nejkomplexnější BU, na které jsem do teď narazil.
Ano, i ninjutsu se dá dělat špatně.
Ninjutsu je o umění přežít. V reálném boji neexistují naprosto žádná pravidla, je to: buď Ty, nebo on. Princip boje v ninjutsu spočívá v co nejrychlejším zlikvidování útočníka. Každý člověk (a to platí i o útočníkovi) ma jiné tělo, jinou konstituci, jinou sílu, váhu, atd., ovládá jiný bojový styl, zkrátka má své výhody i nevýhody. Každý „reálný boj“ je improvizace. Vyhraje ten, kdo toho dokáže lépe využít. Jinak bojuješ s se stopadesátí kilovým hromotlukem, jinak s např. Japončíkem který váží 50 kilo.
Ninjutsu Tě nesvazuje technikou. Neexistuje něco jako: „musíš stát takhle a ruce držet takhle atd.“ V tom je velká síla ninjutsu. Ninja, který půjde na pěstní souboj s profesionálním boxerem je podle mě magor. K dispozici má přece x jiných faktorů, které mohou ovlivnit výsledek boje.
Nebudu teď rozebírat, zda je morální či etické použit na člověka, který útočí pod vlivem hněvu nebo alkoholu nebo nevím proč zrovna na mě (mimochodem slušného a skromného člověka

), použít tyto likvidační techniky.
Kromě toho nezapomeň, že to byli právě Ninja, kteří po stáletí hýbali s politickým i historickým děním ve státě (myslím Japonsko

) jež je kolébkou tolika bojových umění, známých po celém světě.