Bujinkan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Pepah » pon 17. bře, 2008 16:38

kanja-san píše:Pepah:

myslím, že rozumím tomu, co zde píšeš. A mnohdy tomu tak skutečně je. Přesto se Ti tu pokusím oponovat, nebo lépe řečeno napíšu sem svůj pohled, to je lepší ;-).
Já sám nemám problém s tím jak se trénuje v Bujinkanu. 6 let jsem se věnoval thajskému boxu, který je moc fajn, a je to plně kontaktní sport. Přesto si myslím, že trénink v Bujinkanu tak jak ho znám já je plně schopný konkurovat v oblasti reality.
Možná máš zkušenosti s Bujinkanem jiné, třeba je to tím, že cvičils v jiném Dojo, nebo nevím? Setkal jsem se s rozdílným pojetím tréninku v rámci Bujinkanu. Někde se cvičí velmi zvláštně, ale nehodlám to posuzovat, na to nemám to správné číslo. Všechno alemůže mít svůj smysl. Každý si musí vybrat co a kde chce cvičit. Já si vybral ;-)

Paklize cvicite nejaky z moznych typu kumite/zapasu/kontaktu a pouzivate pri trenincich pytle a pod. Pak by me zajimalo jestli je to v ramci uceni Bujinkanu, nebo je to vase volne rozsireni ?
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

chce to i štěstí ;-)

Příspěvekod kanja-san » úte 18. bře, 2008 12:47

pro Emiela:

tady jsem Pavla kontaktoval mailem a nebyl žádný problém asi do hodiny přišla vstřícná odpověď. Nemyslíš, že by mohla být někde chyba jinde než u Tebe nebo Pavla?
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

realný trénink

Příspěvekod kanja-san » úte 18. bře, 2008 12:56

pro Pepah:

Ano na tréninku je občas zařazeno Randori - volný boj. Většina technik je v rámci Bujinkanu nacvičována s partnerem. Je zde jen minimum kat, ktere by student cvičil sám. To je také dosti důležité pro navázání technik správným způsobem na útočníka.
A při trénincích v přírodě se využívá i trénink na různé úderové plochy včetně úderů na kmeny stromu. Při běžných trénincích v Dojo to možné není protože tam není toto vybavení.

Nechci, ale o realnosti technik Bujinkanu a jiných Budo spekulovat. Možná se to může někomu zdát, že jsou funčnější formy Budo. Já s tím ale nemám problém. Dělal jsem několik let Thajský box a Bujinkan mi v tomto ohledu příjde v pohodě. Každá si hledá tu svou cestu, ale to už všichni vědí ;-)
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: realný trénink

Příspěvekod Pepah » úte 18. bře, 2008 19:42

kanja-san píše:pro Pepah:

Ano na tréninku je občas zařazeno Randori - volný boj. Většina technik je v rámci Bujinkanu nacvičována s partnerem. Je zde jen minimum kat, ktere by student cvičil sám. To je také dosti důležité pro navázání technik správným způsobem na útočníka.
A při trénincích v přírodě se využívá i trénink na různé úderové plochy včetně úderů na kmeny stromu. Při běžných trénincích v Dojo to možné není protože tam není toto vybavení.

Nechci, ale o realnosti technik Bujinkanu a jiných Budo spekulovat. Možná se to může někomu zdát, že jsou funčnější formy Budo. Já s tím ale nemám problém. Dělal jsem několik let Thajský box a Bujinkan mi v tomto ohledu příjde v pohodě. Každá si hledá tu svou cestu, ale to už všichni vědí ;-)

To Randori je typu ty zautoc a ja neco vymyslim, nebo prosta vymena utoku + obran?
Nemoznost vybaveni, to je bohuzel smula. No mozna by se to dalo nejak resit. :wink:
Apropo je tajemstvim kolik stoji seminare ? Nejak mi ta informace na pozvankach chybi ?
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: chce to i štěstí ;-)

Příspěvekod Emiel » úte 18. bře, 2008 22:05

kanja-san píše:pro Emiela:

tady jsem Pavla kontaktoval mailem a nebyl žádný problém asi do hodiny přišla vstřícná odpověď. Nemyslíš, že by mohla být někde chyba jinde než u Tebe nebo Pavla?

Je možné, že se to někde zatoulalo... To už je prakticky jedno ;)
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

chce to chtít ;-)

Příspěvekod kanja-san » stř 19. bře, 2008 18:25

Pro Emiela:
to je jasné, že je to teď jedno. Ostatně, kdyby si chtěl tak by ses ozval ještě jednou a nebo přišel přímo na trénink ;-).
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

semináře

Příspěvekod kanja-san » stř 19. bře, 2008 18:30

pro Pepah:
To je divné, že si na to nikde nenarazil. Je to skoro všude dostupné ;-).
Cena semináře se odvíjí od toho kdo jej vede. Dvoudenní seminář v zahraničí stojí asi 70 - 130 Euro. Seminář pod vedením Luboše Pokorného tady v Čechách stojí 1000,- Kč až 1200,- Kč. U Shidoshi jsou ceny daleko nižší. Někde to může být jiné, ale většinou se ceny pohybují v těchto částkách.
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: semináře

Příspěvekod Pepah » stř 19. bře, 2008 18:46

kanja-san:

Koukal jsem na stranky Pavla Slavika a tam jsem to fakt nikde nevidel
:)

Oprava: koukal jsem na ruznych strankach vasich skol a nikde nic ... :P
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: videa s tréninkem Bujinkanu

Příspěvekod Pepah » stř 19. bře, 2008 21:22

Jenom bych doplnil info .. nektera ta videa jsou dost stara. Ja osobne to nepamatuju, ale kdo chce da se o tom neco zjistit i na netu. V 90-tych letech se pry ponekud zmenil zpusob vyuky Bujinkanu a trochu organizace.
Manaka sensei, jeden z ucinkujicich na uvedenych videiich, uz neni v Bujinkanu - zalozil Jinenkan.
Videa z Dalas ninjutsu (z konce 80-tych let) bych jeste doplnil odkazem
http://www.jinenkanseigi.com/about_the_jinenkan.htm
kde se da uz z popisu vycist, kdo zustal v Bujinkanu. Vetsina skoncila v Gebunkanu, ci Jinenkanu.
Odtrhnul se i S. Hayes a zalozil si svou skolu.

Jake zmeny to tenkrat byly a nazory nekterych akteru se take daji najit. Tedy pokud nekdo chce ;)
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » čtv 20. bře, 2008 1:56

Pepah píše:V 90-tych letech se pry ponekud zmenil zpusob vyuky Bujinkanu a trochu organizace.
Manaka sensei, jeden z ucinkujicich na uvedenych videiich, uz neni v Bujinkanu - zalozil Jinenkan.
kde se da uz z popisu vycist, kdo zustal v Bujinkanu. Vetsina skoncila v Gebunkanu, ci Jinenkanu.

No na internetu se dá najít opravdu všelico ;-). Jen bych upravil několik věcí. Způsob vyuky se změnil, to nedokážu posoudit, ale co vidím na videozáznamech a slyším na různých seminářích, tak vše pokročilo dále, prostě vývoj. Hatsumi sensei začal vyučoval témata pro pokročilé studenty a studiu základních technik se věnují na svých trénincích Shihané.
Mamaka Sensei odešel a založil si vlastní školu, kde vyučuje většinou to co studoval v Bujinkanu akorát pod svou hlavičkou. To se prostě stává, že lidé odcházejí. Jinak tvrdit, že většina odešla je bohužel střelba špatným směrem. Pouze dva z japonských studentů (Manaka a Tanemura) odešlo z Bujinkanu a založili si svou školu. Ostatní zůstali a trénují pod Hatsumiho dohledem. Navíc Bujinkan Dojo je mnohonásobně větší organizací co se týče počtu studentů než má Jinenkan a Genbukan dohromady.
No a to, že se odtrhnul Hayes ... kdysy byl velikou kapacitou Ninjutsu, ale pak přestal studovat a nakonec byl v Japonsku vymazán ze seznamu učitelů Bujinkan Dojo. Mnoho amerických studentů, kteří sami učí Bujinkan v USA se již před mnoha lety odpojili od Hayese, protože jeho výuka neodpovídala tomu, jak se učí v Dojo pana Hatsumiho. I toto se dá vyčíst na internetu a navíc ne všechno co se člověk na netu dočte tak ve skutečnosti musí být ;-).
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pepah » čtv 20. bře, 2008 6:24

kanja-san píše:
Pepah píše:V 90-tych letech se pry ponekud zmenil zpusob vyuky Bujinkanu a trochu organizace.

No na internetu se dá najít opravdu všelico ;-). Jen bych upravil několik věcí. Způsob vyuky se změnil, to nedokážu posoudit, ale co vidím na videozáznamech a slyším na různých seminářích, tak vše pokročilo dále, prostě vývoj. Hatsumi sensei začal vyučoval témata pro pokročilé studenty a studiu základních technik se věnují na svých trénincích Shihané.
Mamaka Sensei odešel a založil si vlastní školu, kde vyučuje většinou to co studoval v Bujinkanu akorát pod svou hlavičkou. To se prostě stává, že lidé odcházejí. Jinak tvrdit, že většina odešla je bohužel střelba špatným směrem. Pouze dva z japonských studentů (Manaka a Tanemura) odešlo z Bujinkanu a založili si svou školu. Ostatní zůstali a trénují pod Hatsumiho dohledem. Navíc Bujinkan Dojo je mnohonásobně větší organizací co se týče počtu studentů než má Jinenkan a Genbukan dohromady.
No a to, že se odtrhnul Hayes ... kdysy byl velikou kapacitou Ninjutsu, ale pak přestal studovat a nakonec byl v Japonsku vymazán ze seznamu učitelů Bujinkan Dojo. Mnoho amerických studentů, kteří sami učí Bujinkan v USA se již před mnoha lety odpojili od Hayese, protože jeho výuka neodpovídala tomu, jak se učí v Dojo pana Hatsumiho. I toto se dá vyčíst na internetu a navíc ne všechno co se člověk na netu dočte tak ve skutečnosti musí být ;-).

Ja pisu, ze odesla vetsina tech kteri tvorili ono Dallas ninjutsu, ktere jsi zde pastoval jako hezka videa. :wink:
Ze ma Bujinkan mnohem vic zaku nez Gebunkan a Jinenkan dohromady taky nepopiram. ;)
Taky verim, ze Bujinkan nese mnohem vice penez nez G. a J.
Rozhodne neupiram p. Hatsumimu, ze neco umi. Nicmene patrim mezi ty , kteri neveri jeho tvrzeni o 9 skolach a ninjutsu. I s tim, ze nekteri predci jeho linie, respektive linie, kterou udaval jeho ucitel Takamatsu jsou smysleni. 8O
Hatsumi ma nepochybne dobry obchodni model. :roll:
Ale Bujinkan mi pripomina spis nabozenskou sektu nez skolu. Svou neochotou pripustit pochybnosti, rozpory a konfrontaci. :roll:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: chce to chtít ;-)

Příspěvekod Emiel » čtv 20. bře, 2008 9:23

kanja-san píše:Pro Emiela:
to je jasné, že je to teď jedno. Ostatně, kdyby si chtěl tak by ses ozval ještě jednou a nebo přišel přímo na trénink ;-).

To bylo v době, kdy se se chtěl zatím jen informovat a začít chodit na tréninky až na výšce :D
Prakticky se nic nestalo a navíc to bylo dávno.. CCA před dvěma lety a něco... Asijk
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

zapřísáhnej odpůrce Bujinkanu ;-)

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 11:09

zase dvakrát, sorry ;-)
Naposledy upravil kanja-san dne pát 21. bře, 2008 11:13, celkově upraveno 1
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

zarputilej odpůrce Bujinkanu ;-)

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 11:12

pro Pepah:

inu to se nedá nic dělat když, jak říkáš, patříš mezi ty co nevěří ... ;-)

bujinkan a obchod - proč ne. když lidi dělaj něco dobře, tak proč by si tím nemohli vydělávat. ty nechceš být odměňován za svou práci? já jo. škoda jen, že nejsem tak dobrý abych se tím mohl živit a koupit si třeba letadlo ;-)

smyšlená tradice ... no co na to říci asi nic moc. to se totiž nedá :-). ještě, že mi dva víme jak to všechno je a i kdo zabil Kennedyho, viď. Jo jen mimochodem Hatsumi sensei dostal vysoké ocenění od kanceláře japonského císaře a asi za šíření jeho vymyšlených tradic. ještě, že se to uděluje jen tak. a o ťech světových oceněních se tu také nebudem zmiňovat, proč taky. když jsou lidé co nevěří. a věříš, že se slovo kniha řekne anglicky book, třeba všechny slovníky lžou :-)
dělám si jen legraci, v žádném případě se tě nechci dotknout. je mi jedno jak se na Bujinkan pana Hatsumiho díváš ;-).

jj, o sektě jsem už slyšel. jsem rád, že jsem do ní vstoupil. naštěstí tam můžem probrat všechno a spolupracujem a komunikujem i s Dojo a oddíly jiných Budo. Také lidí z Bujinkanu píšou knihy, články, dělají exhibice, přednášky, vystupují v TV a jen proto, aby se odtrhli od reality a konfrontace. ;-)
ne, vážně. s něčím podobným, o čem si psal, jsem se v Bujinkanu nesetkal. asi máš nějaké špatné zkušenosti nebo informace a je to opět jedno.
za sebe - rozpory neznám, pouze jinou prezentaci třeba na základě nedostatečných informací. všechny strany musejí odbourat jazykovou bariéru ;-). konfrontace je důležitá, ale nezažil jsem stranění od diskuze. třeba to jednou zažiju a bude klid :-)

jen pro jistotu ... víš o tom, že by takhle mohl kdokoli říkat o jakémkoli Budo to samé? :-)
Jedinou obranou je říci ... ano, ta tužka je opravdu růžová :-)
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

pekelné video :-)

Příspěvekod kanja-san » pát 21. bře, 2008 11:49

tak jsem našel toto video a ještě teď čumím a čumím co je možné natočit. možná by to chtělo doktora :-):-):-)
http://www.youtube.com/watch?v=2on1JZlc ... re=related
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod aldur » pát 21. bře, 2008 21:23

Staci si pozriet poznamku k videu, Ashida Kim to vysvetluje vsetko. Zober trosku mysticizmu pridaj k tomu nejake techniky, nazvi to tajomne a predas to vsade (bohuzial uz nie len v Amerike ale aj tu u nas vo vychodnom bloku)
aldur
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Pepah » pon 24. bře, 2008 16:23

kanja-san:
jasne , ze mas pravdu. Hatsumi dostal oceneni jap. vlady. A taky je to clovek s nejvetsim srdcem a klenot Japonska. :lol:
Rozpory samozrejme po tobe nemuzu chtit abys videl. A preju ti hodne radosti pri sledovani prezentaci vydavanych p.l Hatsumim. Veris-li, ze opravdu takhle chce sirit onu "kvalitu" a rozdat ji celemu svetu .. :wink:
No mozna to maskuje, je to preci ninja ;)
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » úte 25. bře, 2008 13:09

Pepah:
:lol: :lol: :lol: - jasan, nikdy nikomu nevěř, Pepah ví jak to je ;-)
dík za přání ;-)
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emiel » čtv 12. čer, 2008 12:43

Zdravím...
Tak se mi poštěstilo dát si sparring s klukem, který čtyři roky trénuje judo.
Nevím, kdo tu říkal co o nepoužitelnosti ,ale dopadlo to zajímavě.

1. zápas: remíza. Po zhruba třech vteřinách sme oba leželi na zemi v zájemném sevření. On byl na mně, ale držel jsem ho, že mě nemohl pořádně zpacifikovat. Prý ale, kdyby mě tam udržel ,tka by dle pravidel juda vyhrál. Chtěl přejít do jiné techniky, kterou by mě zpacifikoval úplně, jenže mi dal lehce prostor a já se dokázal vysmýknout, kotoulem se dostat pryč a šli bysme do sebe na novo..

2. zápas: Chtěl mě hodit, ale já si snížil těžiště a strhl ho do zadu, pak sem přejel kotoulem a kolenem mu přirazil halvu k pdolaze )Jemně, ne žádné kop, ale jen jsem ho tam tím držel.) pak jsem mu druhou nohou přišlápl paži, aby se nemohl vysmeknout a byl konec. To jsem vyhrál :) ¨

Každopádně zápas s úplně jiným stylem byl velice poučný :)

a jeho názor na bujinkan:
Prý je to celkem univerzální umění, když se tam objevují páky, hody, údery i kopy.. Prostě vše pro boj. (Necituji ho doslova, ale zhruba v tom smyslu, jak to říkal)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 12. čer, 2008 13:01

Emiel píše:
Každopádně zápas s úplně jiným stylem byl velice poučný :)

:idea: :idea: :idea: :wink: tož gut...jen houšť...... :!:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...