Tradicni a netradicni karate

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Low » čtv 17. lis, 2005 18:18

jo už vim :D seiken ago uchi. ale pochybuju že v shotokanu něco takovýho znáte.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 17. lis, 2005 18:48

Low píše:jo už vim :D seiken ago uchi. ale pochybuju že v shotokanu něco takovýho znáte.

neboj,i v Shotokanu jsou háky,direkty.....fšechno tam je.... :wink:

A nech si,prosím,ten sarkasmus....fakt to není potřeba.... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sumo » čtv 17. lis, 2005 19:04

RBR píše:
Sumo píše:Velmi záhy mezi Nakajamou a Nishiyamou došlo k rozporům (jeden z důvodů byl snap back- pokud bude zájem vysvětlím jindy)
Vysvetluj mna to zaujima...

Snap back - "je nejoblíbenější úder" sportovního karate. Jeho využití je obrovské. Není to jak píši výše úder, ale způsob provedení úderu.
Vypadá asi tak, že karateka bez spojení těla "máchne" úderovou rukou směrem k soupeři. Tak, tak se ho něčím dotkne a rychle úderovou ruku strhne zpět do hikite. Je to hodně rychlé. Diváci i rozhodčí mají problém něco vidět. Většinou akce končí tak, že karateka stojí jak dřevo na místě s jednou rukou v hikite, druhou volně spuštenou podél těla, vřeští jak opice a čumí po rozhočím, zdali mu to náhodou nezaboduje. Vnitřně je celý uspokojený jakou dal "fantastickou ránu"
Snap back je pojem pro to rychlé strhnutí ruky zpět.
Abych to lépe popsal, zkusím to vyjádřit obrazně: Představte si vosu, která vás chce píchnout. Každá normální vosa přiletí, bodne, vypustí jed,vytáhne žihadlo a odletí. Naše speciální vosa přiletí, nějak bodne, jed nevypustí (nebo jen velmi málo), rychle se schová žihadlo a peláší se pryč.
Prostě strhaváte pěst zpět bez toho, aniž by jste ji nechali předat veškerou svou energii, okrádáte se sami o možnost maximální destrukce soupeře
Je to následek sportovních pravidel, kdy není důležitá todome technika, ale velké množství "dotyků" soupeře. V podstatě sportovní karatisté v rámci svých pravidel předvádějí to nejlepší co je možné. Má to jen malý háček. A to, že tyto pravidla vůbec nekorespondují s tím co se děje mimo sportoviště na ulici při jakémkoliv sebeobraném střetu. Proto potom občas na forech čtu hlášky typu: Dělám karate XX let a dostal jsem na disce přes hubu. Karate stojí za ..... . Jdu dělat MT atd. Další co nic nepochopil.

RBR

To je uz lepsie vysvetlenie ako moje prirovnani k sermu :wink:
Sumo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Low » čtv 17. lis, 2005 19:53

Jendis: háky tam jsou? a kolikrát v životě s nim na tréninku shotokanista neco trefí? asi ani jednou. a i tak asi jak kde.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 17. lis, 2005 20:19

Low píše:Jendis: háky tam jsou? a kolikrát v životě s nim na tréninku shotokanista neco trefí? asi ani jednou. a i tak asi jak kde.

Má smysl se konkrétně s Tebou o něčem bavit????Promiň,ale na povídání tímhle stylem fakt nemám náladu....háky,zvedáky,přímé údery(kagicuki,agecuki,Chokucuki,Tatecuki a jiné) jsou v Shotokanu normálně,normálně se cvičí.....jestli je někdo používá,nebo ne....to není můj problém... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pát 18. lis, 2005 11:15

jendis: no to bude právě ten problém. je mi jasný že tam jsou ale nikde se necvičej. existujou kluby zaměřený výhradně na sportovní kumite a soutěžení v kata a těch je naprostá většina kde si k háku aninečuchnou.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 18. lis, 2005 12:05

Low píše:...je mi jasný že tam jsou ale nikde se necvičej.....

Jestli k tomu můžu jako naprostý začátečník a laik něco dodat, tak zrovna u nás se cvičí. Ne, že bych je dělal já na své úrovni (snad párkrát agecuki a chokucuki), ale vidím to okolo sebe.
Jinak ti dost závidím - projít všechny kluby (což jsi asi udělal, když víš, co se tam cvičí), to už je posedlost :wink:
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pát 18. lis, 2005 12:10

graver: ne neprošel jsem všechny ale znám pár lidí z pár klubů. např. takovej Strnad co má buhvíkolikátej dan ve svym klubu háky taky nezaved..a jako hák je technika pro nějakou vysokou úroveň?
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 18. lis, 2005 12:40

Ne, asi to není technika pro vysokou úroveň, já jsem ale naprostý začátečník - dovolil jsem si reagovat jen proto, že dělám tradiční shotokan a tyhle techniky u nás vidím. Jinak do toho nemám co kecat - v jiných klubech jsem se byl tak jednou podívat...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » pát 18. lis, 2005 13:34

Ahojte, na stranke www.kobudo.sk v sekcii Kobudo - v podsekcii Yamanni Ryu najdete tri rozhovory s Toshihirom Oshirom - ktore sa (ciastocne) dotykaju problematiky tradicne karate vs. moderne...
choze
p.s.: nie su to finalne verzie, este su tam nejake preklepy a chybaju aj fotografie, ale verim, ze zaujmu...
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 18. lis, 2005 14:04

Low píše:jendis: no to bude právě ten problém. je mi jasný že tam jsou ale nikde se necvičej. existujou kluby zaměřený výhradně na sportovní kumite a soutěžení v kata a těch je naprostá většina kde si k háku ani nečuchnou.

To opět není pravda....i sportovní karatisti cvičí háky :wink: Jen je pravda,že většinou potom vidíš závod o to,kdo nejrychleji zaboduje gyaku-cuki....ale zase,jsou i sportovní karatisté,jejichž umění a technika je na velmi vysoké úrovni-viz.třeba Honza Tuček.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pát 18. lis, 2005 14:19

no dobře dobře, v celé republice se jistě najdou dva tři kteří na tom tak špatně nebudou :o)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod adho » pát 18. lis, 2005 14:34

Zatial sa tu bavime len o technickej stranke, ale myslim, ze najvacsi rozdiel je v pristupe. Niekto to tu uz spominal - moderne vs. tradicne je v podstate SPORT vs. CESTA (DO).
Niekto sa vyskace pri kumite jak opica na špagáte a je na seba hrdy, ze robi karate. V hlave ma mišmaš a zlozi ho jedna facka na ulici.
Bez spravneho pristupu to nejde. Vacsina starych majstrov karate popri cviceni studovala ZEN, pripadne robila cinnost uzko spojenu so zenom (poezia, kaligrafia,...). Ked sa vlozi do cvicenia karate (zenova) koncentracia - mozno hovorit o tradicnej ceste??? :wink:
adho
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 18. lis, 2005 16:07

Low píše:no dobře dobře, v celé republice se jistě najdou dva tři kteří na tom tak špatně nebudou :o)

Kolik že Ti je let????
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pát 18. lis, 2005 18:14

Honzo ale já to myslim skutečně vážně. Shotokan je karate pro děti a s tim nic neuděláš. Nic jako tradiční Shotokan neni, a když tak je to jedno a to samý jako sportovní. Shotokan je ostuda karate, to je důvod proč se dneska slovu karate lidi smějou. A mysli si o tom co chceš.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 18. lis, 2005 19:00

No nic...budu si myslet své :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pát 18. lis, 2005 19:08

To že něco děláš a máš to rád neznamená že je to dobré.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 18. lis, 2005 20:14

opravdu v tom nehodlám pokračovat....
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » sob 19. lis, 2005 11:08

Low píše:To že něco děláš a máš to rád neznamená že je to dobré.

Kdyby mi to řekl pedofil, budu souhlasit. Když to říká někdo, kdo dělá BU, tak začnu přemýšlet, proč to vlastně dělá. Nevím přesně, co děláš ty (asi ne shotokan :wink: ), ale zajímalo by mě proč. Pokud jen pro tu techniku, abys obstál v konfliktech apod., tak nic proti - to je platný a dost dobrý důvod, ale jsou i jiné důvody, a pak může i to, co je (podle tebe) špatné, být dobré. K diskusi o definici špatného a dobrého karate se asi už vracet nebudeme - pro mne je to právě takové, které mi něco dává, i když neplní cíle, pro které ho dělají jiní.
Ještě jednou se omlouvám, že si jako naprostý začítečník vůbec troufám o tom diskutovat, ale je to prostě názor. IMHO nemusím být dokonalý v technikách a dělat karate xx let, abych to nějak cítil...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » sob 19. lis, 2005 12:12

Proč? Protože mě to baví. Někoho baví Shotokan. Proč ne. Ale nelíbí se mi když se Shotokan spojuje s dobrým karate. Ja si myslím to co jsem napsal naposled.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...