Tato debata podle mě je úplně irelevantní. Jsou tu lidé, kteří si uvědomují co je Aikido a jeho podstatu, ale jsou tu lidé, kteří vidí v Aikido jako špatné bojové umění, které je při boji na ulici na dvě věci.
Aikido není soutěžní sport, je to duchovní disciplína, ale ne však náboženství, je to comsonantia. A jak náš sensei říká: „jestli chcete poznat skutečnou podstatu Aikido, měli bychom jej zkoumat mnohem hlouběji a nedívat se na něj pouze jako na sebeobranný prostředek“. Účelem Aikido není stát se silnější a porazit protivníka! Já osobně necvičím Aikido jen pro to, abych vyhrál nějaký boj na ulici, ale abych vyhrál ten nejtěžší boj – nad sebou samým. Asi bych rád položil otázku lidem, kteří sem píší: „cvičím (cvičil jsem) Aikido několik let a musím říct, že je na nic...“ Proč to teda děláš? Proč se snažíš tady psát, že Aikido je na nic? Pořád většině lidí uniká hlavní idea Aikido. Když budu chtít umět mlátit a ubránit se, tak začnu studovat úplně jiné bojové umění. Ale jsou to vaše názory a já vám je neberu! Souhlasím s tím, že někteří aikidoka nejsou schopný použít techniku na ulici, ale o tom to není. Studuj hraní na kytaru a stěžuj si, že neumíš noty! Přesně tak mi vaše slova připadají. Naučili jste se brnkat na struny, ale nikdy jste se nepodívali na noty a nezkusili jste si tu kytaru naladit. Komu se Aikido nelíbí ať ho necvičí

Ale ať nekritizuje něco co ještě neumí! Trénoval jsem jednu techniku kde bylo atemi na obličej každý den několikrát denně po dobu 1/2 roku. Umím několik variací jak se ubránit a zkoušel jsem několik lidí ať mě zkusí uhodit do obličeje. Mezi těmito lidmi byli kamarádi co v životě nedělali žádné bojové umění, byli tam i kamarádi co trénují přes tři roky různé bojové umění, také hospodský rváči a jeden boxér. Ani jednomu se nepovedlo mě uhodit a všichni skončili na zemi. Nevím co vy si představujete pod pojmem pouliční napadení. ®ádný sensei nebude učit pouliční boj, ale pokud o to máš zájem tak si ve svých volných chvilkách nastin se svým kamarádem pouliční napadaení, začněte nejdříve strašně pomalu a různé situace si zkoušejte s různými technikami. Tohle trénuj každý den, třikrát denně po dobu jednoho roku (možná bude stačit i 1/2 roku) a pak řekni někomu kdo tě nezná ať na tebe jakýmkoliv způsobem zaútočí. A pokud tě uhodí, tak to bude známka toho, že jsi málo trénoval a musíš tomu věnovat mnohem víc.
Jenže v dojo se tohle cvičit nemůže a ani by se mi to nelíbilo. Každý pohyb, každá technika v Aikido má svůj význam a účel. Někdo je umí používat za rok a má i dobrý načasování, někomu nestačí ani 8. let. Chce to cvičit a ně se to učit.