Moderátor: Picard
Jendis píše:Modlitba válečníka
Jsem, co jsem:
Když mám víru v sebe, rozvíjím sebevědomí.
Když jsem něžný, mám také sílu.
Když umím mlčet, kráčím s bohy.
Když jsem smířlivý, rozumím sobě i světu.
Když se ocitnu ve sporu, odejdu.
Když se vzdálím, jsem volný.
Když projevuji úctu ke všemu živému,
vážím si i sebe.
Když se poddám, neškodím své odvaze.
Když vidím skrze věky, mám slitování s každou
přirozeností.
Když miluji, přijímám svobodu ostatních.
Když jsem svobodný, jsem také mocný.
Když umím být sebou, zrcadlím se v Bohu.
Když sloužím, nic neztrácím.
Jsem, co jsem:
Věčný, nesmrtelný, všepronikajicí a všeobjímajicí.
Amen
Saigon píše:...
Dnes je ucta k mecu len prazdna fraza. To co robi 90% iaidistov je len mechanicke prevadzanie - akoze Torei. O kendistoch ani nehovorim. Bohuzial. Mec je v rukach hlupaka obycajnym kusom zeleza. V rukach samuraja (busiho, vojaka) sa ale meni na nieco viac. Nech to znie akokolvek gycovo, je to tak. Ako povedal jeden mudry clovek: Mec je dusou samuraja. Ked je spinava dusa, zaspini aj mec. Viac sa neda napisat, bolo by toho trochu vela.
...
ingwe píše:Saigon píše:...
Dnes je ucta k mecu len prazdna fraza. To co robi 90% iaidistov je len mechanicke prevadzanie - akoze Torei. O kendistoch ani nehovorim. Bohuzial. Mec je v rukach hlupaka obycajnym kusom zeleza. V rukach samuraja (busiho, vojaka) sa ale meni na nieco viac. Nech to znie akokolvek gycovo, je to tak. Ako povedal jeden mudry clovek: Mec je dusou samuraja. Ked je spinava dusa, zaspini aj mec. Viac sa neda napisat, bolo by toho trochu vela.
...
chápu dobře, že podle tebe ten, kdo neuctívá meč, přesto že s ním cvičí, je hlupák? i kdyby s ním cvičil dobře? dejme tomu nejlíp co kdo kdy viděl? alespoň zhruba tak jsi to myslel?
radši si to chci ujasnit dopředu, než začnu ostře nesouhlasit
zm píše:Domnívám se,že je uctívání a je uctívání. Jde taky o to, co si kdo pod tím taky představuje. Předpokládám, že nepůjde o nějaký fetišismus v pravém slova smyslu.
ingwe píše:zm píše:Domnívám se,že je uctívání a je uctívání. Jde taky o to, co si kdo pod tím taky představuje. Předpokládám, že nepůjde o nějaký fetišismus v pravém slova smyslu.
šak jasně, já nemyslím fetišismus, myslím uctívání, jak si dnes představujeme že ve třídě buke feudálního japonska fungovalo...
úcta k meči je moc slabej výraz, fetišismus zas moc silnej... něco mezi. snad mi rozumíš.
zm píše:Rozumím velice dobře, právě že ty představy jsou u každého malinko jiný. Moje představa je úcta k meči jako k nástroji, který byl vytvořen k braní anebo dávání života, přičemž obojí je neoddělitelně spjato, a je pro samuraje prostředkem jeho služby Japonsku (císaři), pánovi, rodičům, rodině a sobě, což meči dává malinko mystický význam. Nehledě na úlohu meče Kusanagi no tsurugi v japonské mytologii a jeho nezastupitelnou úlohu společně s klenotem a zrcadlem v symbolech státnosti japonského císaře.
ingwe píše:Protože dneska už nikomu, až na vzácné výjimky, meč život nevezme ani nedá. takže k němu nemůžem mít stejný "vztah" jako buši.
ingwe píše:Mně přijde nejjednodušší nechat každého ať má k meči vztah jaký libo, ať je ten vztah u každého prostě přirozenej jeho mysli...
zm píše:Naopak, domnívám se, že musíme, jinak bychom nemohli ten meč používat, a to ani bokuto.
...
Saigon píše:Pre Jendisa: tvoj prispevok o modlitbe valecnika je perfektny. Co to je? Patri do nejakeho obdobia? alebo to platilo vseobecne v europe. poprosim popripade nejake info o zdroji. Dik.
Saigon píše:Nie. Vsimni si ako funguju kendisti...
Saigon píše:Nie. Vsimni si ako funguju kendisti. Pouzivaju shinai. Castokrat sa stava, ze pri vykonavani techniky sa im stoci mec opacne, takze sekaju tak, ze struna je smerom dolu. Stava sa to pri haya suburi, kakari geiko, kirikaeshi, jigeiko, ucikomi geiko. Nenapadne ich vsak otocit ten shinai spat, pokracuju v technikach, aby mohli zaznamenat bod. Potom sa vsak stane to, ze struna praskne a nasledky si vies urcite predstavit. Preto nosim v taske vzdy lekarnicku vo full vybave. Samotne kendo kata sa cvici velmi malo, poznam klub kendo, kde mi povedali, ze s bokutom cvicia raz do roka asi 20 min. A tak to aj vyzeralo. Vzhladom na to, ze ma tvar iny ako shinai, zrazu nikto nevedel ako sa drzi. A to si mal vidiet tie techniky. Skratene kote, skrateny men a bum kata akosi nevychadzala. A velmi zlu skusenost mam pri vysvetlovani technik. Vtedy je sice yasume (co by mal byt akysi volny postoj), ale to neznamena, ze pichnem shinai do podlahy a oprem sa on. A su aj taki experti, co si to otocia tsubou dolu a opieraju sa o spicku. Uplne perfektny pocit mam, ked sa sada do seiza, ten buchot shinaiov po podlahe je proste uzasny. Najkrajsim zakoncenim je, ked sa cvicenec hodi do zvlastneho postoja, kde sa navazi na zadnu nohu, hornu cast tela vysunie dopredu (pozicia velmi opiteho cloveka) a shinai si cestou do satne supne na rameno ako lopatu. A najma najhorsie je, ze vacsina ludi cviciacich kendo necvici vobec s mecom. A preto si neuvedomuju, ze to co sa da spravit so shinaiom sa s mecom spravit neda (blokovanie ostrim).
A nakoniec vyjadrujem uctu vsetky kendistom, ktori kendo studuju na urovni, prispevok sa zaobera len tzv. plevelom, ktori sa vyskytuje v kazdej oblasti nasho zivota. Ako hovori Roši Kaisen: Radsej necvicit nic, ako cvicit zle.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků