od Gino » sob 10. črc, 2004 6:58
Tak už jsem přihlášen... Tak... a pokud jde o Judó. Jako bojové umění... ono už jako takové mělo hlavní důraz na zápasení, ale čistě jako sport se mezi veřejností začíná brát až nyní... také si myslím, že judo ztrácí svůj věhlas.. což je škoda. Osobně jsem rád, když mi na cvičení přijde nějaký zkušený Judista. Ne, proto, že by měl někdo z našich šanci dát mu lekci (to vážně bylo nevhodné rýpnutí, ravoji), ale proto, že jejich zkušenosti se hodí našim začátečníkům. Protože všichni v dojo by si měli pomáhat, bez vyjímky. Osobně se k nám před rokem zapsal Judista, který cvičil Judo 6 let, ale přešel k nám na Miura ryu Ju jitsu. Tak a pozor, nikdo mu lekci nedával, naopak se spíše lidé snaží přebrat od něj jeho zkušenosti, protože jak tu někdo zmínil, tak Judo obsahuje hodně technik nage waza, čili hody mají Judisté zvládnuté dobře. Je to přínos. Jsem rád, že ho tu mám, protože na něm lze skvěle ukazovat techniky, protože pády má zvládnuté na jedničku a hody také - může s nimi tedy pomáhat začátečníkům. Zdá se mi, že spousta lidí tu myslí jen na sebe... pokud někteří nechápou o čem je cvičení Boj.umění, nebo nechápou základní principy dojo a etiku, nechť je jim přán brzký konec.
Sayonara... ja mata.