Neuraž se prosím není to myšleno zle, a zároveň to není ani mířeno proti zenbudhistům, ale mluvíš jako typický člověk který dosáhl praxí odproštění od věcí pozemských ale zároveň se to ještě nenaučil dostatečně maskovat

Moderátor: Picard
zm píše:Uchideshi není nic víc a nic míň než označení "žáka v domě", někdy taky "vnitřního žáka", ... , ale zažil jsem to a zažívám to poměrně často a nakopává mě to neustále vpřed.
zm píše:Uchideshi není nic víc a nic míň než označení "žáka v domě", někdy taky "vnitřního žáka", ... , ale zažil jsem to a zažívám to poměrně často a nakopává mě to neustále vpřed.
mamushi píše:zm píše:Uchideshi není nic víc a nic míň než označení "žáka v domě", někdy taky "vnitřního žáka", ... , ale zažil jsem to a zažívám to poměrně často a nakopává mě to neustále vpřed.
Na ZM bych mel s dovolenim dva dotazy:
1) "uchideshi"... Nejde mi o slovickareni, ale v mem okoli je nekolik lidi fungujicich coby uchideshi... u ucitele nebydli ale denne dojizdeji, pracuji 12 hodin denne, volno maj jeden den v mesici, odmena je strava a kapesny, co sotva pokreje najem na jejich garsonku 1+nic... Alespon prvni dva, tri roky... Tohle nebo neco podobneho absolvujes? Klobouk dolu...
2) Dival jsem se na Vas web a moc me zaujala tahle fotka:
http://www.otokodate.com/pics/johnyBrno0207/P1000422.jpg
Prosim, vazani "technickeho" obi pres hakamu, to je tradice v Hakkoryu?
Diky moc za odpoved.
kumori píše:toddb píše:kumori píše:Milí přátelé BUDO,BUJUTSU,BUGEI etc.
No a to ti nestaci, co si myslis sam? Potrebujes znat nazory ostatnich, aby ses podle nich rozhodl?
nemám potřebu se nijak rozhodovat-přečti si výše uvedené příspěvky, nejsem ani hledač pravdy, jen mne to zajímá.Nemáš někdy také takovou představu?Nebo Tě nic nezajímá?
DrGlock píše: Když jsem cvičil JJ, nechápal jsem smysl kimona, tak jsem si představoval, že je to oblek. Ale hakama? K té mají i český zvonáče daleko. Asi je to snaha být japonštější než japonci, nebo jen normální fetišismus, ale jak se říká, proti gustu žádný dišputát! A to platí i o těch čínských saténových pyžámkách, maskáčových kimonech v musado, atd.
DrGlock píše:A můj osobní názor je, že pan Petráš je jeden z nejlepších učitelů bojových umění u nás a to co umí má opravdu promakaný do detailů. Na druhou stranu z hlediska použitelnosti v sebeobraně si o jeho stylu myslím svoje a není to nic dobrého, ale né všichni cvičíme kvůli sebeobraně.
tekara píše:...
Aniž bych řešil Vaši diskuzi, tak mi to nedá nezareagovat na Tvé poznatky:
Ad 1) pokud někoho zajímá pouze technika, kterou může učitel naučit, tak to je naprostá devastace morálky.
Ad 2) Nejlepší učitel BU a nefunkčnost toho co učí - to podle mne nejde dohromady. Může být nakrásně někdo dobrý pedagog, psycholog atd., ale pokud nenaučí BU (mimochodem bojová od slova "bojovat" )komplexně, tak k dokonalosti asi něco chybí, ne?
zdenekk píše:To, že DrGlock nevidí opodstatnění morálky je jen a pouze jeho nezralost. To, že dnes tento aspekt bojovnictví opomíjí, znamená pouze to, že se s tím bude v budoucnosti velmi potýkat.
Když se trošku zamyslím, tak zjistím, že morální dilemata řeší každý člověk každý den. Troška povědomí o tom, co je správné se hodí. Přímé konflikty řeším jednou za čas.
A pokud jde v dnešní podobě bojových umění jen o přežití a ostatní je nepodstatné, pak jsme všichni odsouzeni k prohře. A ani DrGlock nepřežije. Proč se učí za každou cenu takové nepodstatné techniky, které pouze upevňují iluzi přežití je také pouze jeho věc. Můj děda má 90 let a aniž se učil jakékoliv techniky přežití, přežil válku a žije dodnes.
Takže, co z toho vyplývá? DrGlock umře a s ním i jeho názory. Například.
ukropcany píše:P.S. Ale k téme - neviem od koho Láďa dostal všetky tie dany a ani neviem z môjho dnešného pohľadu ohodnotiť jeho fighting skills (videl som ho naposledy niekedy v roku 96, 97), ale na jeho humor a zubařské techniky (řve jak u zubaře) nezabudnem nikdy... nech už je aký je...
zm píše:ukropcany píše:P.S. Ale k téme - neviem od koho Láďa dostal všetky tie dany a ani neviem z môjho dnešného pohľadu ohodnotiť jeho fighting skills (videl som ho naposledy niekedy v roku 96, 97), ale na jeho humor a zubařské techniky (řve jak u zubaře) nezabudnem nikdy... nech už je aký je...
Souhlasím, že ten jeho humor je nezapomenutelný, ale prosím Tě, nepřijde Ti tak docela dost ubohý? Byl jsi sám někdy v pozici jeho sparingpartnera, který s ním NEBOJUJE, ale vydává se mu jednoduše dobrovolně do rukou při předvádění nějaké techniky namarkýrovaným útokem a on by si přitom ještě dělal legraci na Tvůj účet, jak Tě to bolí? Je to opravdu velmi zábavné, bohužel jen pro Petráše a pro ty ostatní.
DrGlock píše:Re 1) Pokud jde o tvé přežití, nejdůležitější jsou dovednosti a všechno ostatní je jen bonus navíc, který tě může, ale nemusí zajímat. S morálkou to nemá co dělat. Dejme tomu, že se chystáš někam, kde bude tvůj život záviset na tom, jak dobře umíš bojovat nožem. Máš na výběr ze dvou učitelů. Jeden si říká mistr boje nožem, ale jediná situace, kdy se v životě setkává s ostrým nožem je, když si krájí chleba. Druhej si odseděl deset let za vraždu, mezitím ho ve vězení šestkrát pobodali a v sebeobraně zabil dva spoluvězně. Koho si vybereš?
defendu píše:Fascinuje mě když někdo plete dohromady slova jako BU,morálka,čest apod.
Čím se zasloužil člověk trénující mnoho let BU o to,aby byl morálnější (mimochodem pod tímhle slovem,doslova frází,si každý představuje něco úplně jiného ) než např. člověk který tu samou dobu léčí lidi,staví baráky apod.
defendu píše:V Japonsku nikdy neuvidíte mladšího jak pustí v MHD sednout staršího,nikdo vám tam do očí neřekne co si o vás myslí,služebně starší kolega se k mlaďochovi chová s absolutní přezíravostí,někdy jako se psem,což by se u nás kvalifikovalo jako šikanování na pracovišti,kolegyně je spíš trpěna než akceptována,jen proto že nemá koule apod.Podle mnoha lidí je tohle chování nemorální,podle jiných je to naopak morální standard vytořený kulturou dané země.Tak se prosím nevyjadřujte k morálce (nebo alespoň vysvětlete co si pd tím termínem představujete) když o ní vy i vaši učitelé víte kyselou prd...![]()
defendu píše:Ty dva odstavce znamenají jen jedno - jiný kraj,jiný mrav.Tím chci říct,že morálka,jak se tady k ní mnozí vyjadřují,může být brána jinak tady a úplně jinak v jiné kultuře.Navíc pro každého jednotlivce slovo morálka znamená úplně něco jiného,takže bych prosil aby se ostatní vyjadřovali konkrétně - co podle vás morálního vám má předat váš učitel BU,třeba p. Petráš a druhá otázka - jak tréninkem BU získáte "morální hodnoty".Protože tréninkem BU cvičíte jen tělo a váš charakter zůstává stále stejný (pokud ovšem ve svém klubu nepraktikujete nějakou super ultra mystiku)
Doufám,že se zdejší borci vyjádří konkrétně.
4pucmaz
Ne,všichni Japonci netrénují mnoho let BU.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků