marvin píše:daniel .. to co tvrdis je trochu extremne vidis to cierno bielo. Nie ze by si nemal pravdu ale nie je to take jednoznacne. Mam skorej pocit, ze nemas jasno ani v tom co sam pises.
najskor napises rozhodne: "AIKIDO nie je a nikdy nebolo prisposobene na boj. "
a v dalsom prispevku sam seba znegujes ... "na ulici nerozhoduje ci cvicim Iwama, aj ked je to jeden z najtvrdsich a najucinnejsich stylov .. "
v com je najjucinnejsi z aikido stylov v boji ? tak si to myslel ? ale to nejako nesedi s tym co tvrdis ...
no tak ako to vlastne vidis ?
a ak to nie je tajomstvom kde si cvicil aikido, ked si zistil ze je cele nefunkcne na boj ? Ja netvrdim ze nemas pravdu len chem vediet ako si na to prisiel?
ty pises : "Ide o to aky si bojovnik a co si schopny si z vysvetlovanej latky zobrat a pouzit. a nizsie .. :"Opat ale opakujem, zavisi len na mne ci budem mat dostatocnu inteligenciu a dajme tomu temperament, aby som bol schopny to v konkretnej situacii aplikovat. "
to je pravda, ale dokazuje to aj to ze je jedno aka je technika - v boji je podstatne kto ju robi ... ty sam si si odpovedal preco ti neslo aikido a preco ti nefunguje ... co vlastne hladas ?
myslis ze iny styl ti bude fungovat ? ved je to o tebe a nie o style tak si to sam napisal
Mas pravdu, ten moj prispevok bol trochu zmateny. Len som chel poukazat na to, ze na to aby bojove umenie fungovalo, treba pri treningu pouzivat urcite metodicke postupy, ako aj oboznamit cviciacich s istymi taktickymi pristupmi. Pokial sa to vyucuje je to v poriadku a zalezi na tebe co si zoberies. Ale v tom pripade to uz nie je do, ale jutsu, z ktoreho sa postupne vyvynie do, ak clovek neprepadne svojej "velkosti a dokonalosti" a neprestane cvicit.
Osobne si myslim, ze velmi dobrym doplnkom k bojovym umeniam je zen. neviem, ci to bolo kombinaciou bojoveho umenia a zenu, alebo jednoducho osobnostnym vyvojom, ale postupne som dosiel sam, ze ide skor o to konfliktu zabranit, ako sa do niekoho pustit. Cital som to aj v tone knih, snad kazdy autor o tom hovori, ale to nie je ono. Clovek sa s tym snazi stotoznit na silu. To vsak musi prist zvnutra.
Moje poznamky k "poulicnym" technikam nesmerovali k tomu, ze ked sa na mna niekto zle pozrie, tak sa mu hned zavesim na krk, ale don bodnem noz. Skor to bola ilustracia toho co naozaj funguje a co sa pouziva.
Vsetko dobre D.