Moderátor: Picard
mamushi: no jasne,to zni smysluplne,ale nerikej,ze se dneska jeste ucis psat?Jak sem kdysi psal,sveho nynejsiho ucitele sem videl cvicit sestavu jen jednou a to tehdy,kdyz ji udelal "namiru" pro cloveka,kteregho soukromne uci,aby si zrejme lepe zafixoval jiste pohyby,kdyz zacinal. ]
player píše:WT Martin:vis,me proste plavani na suchu vubec nebavi.Jak sem napsal,pro zacatek,tedy pro spravne vedeni uderu,nepriklad,tedy ze nema byt propnuty loket apod. je to sikovne.Ale pokud budu chtit v praxi taky nekoho bouchnout,tak je mi razem nekolikalete cviceni kat uplne k nicemu.Uz jenom pro to,ze na ulici nebudu kopat a bouchat do vzduchu.
A abych rekl pravdu,techniku pochopim nejrychleji tak,ze mi ji ukaze ucitel pri cviceni ve dvojici,ne ze mi rekne zacvic tuhle sestavu,pak ti reknu,k cemu to je dobre,to co v ni delas.Takhle to totiz chodi ve spouste skol.
Joe_boxerka píše:kde je kazda tak silne nadrzena a da kazdemu, kde ma kazda fakt dobrou postavu, kde kazdej frajer vyvrcholi minimalne 15x primo po sobe a je toho pokazde skoro na litry, kde neni problem mit nekolik zenskych najednou a navic lesbo zalozenych - no proste co Ti budu rikat, REALITA
Apropos, Kata - nebo sestavy - nejsou vubec jenom vynalezem japonskych nebo cinskych bojovych umeni. I ty, i kdyz to asi tezko prekousnes - jsi sam prvni cviceni "kata" absolvoval minimalne v prvni tride - kdyz ses ucil cist a psat. Pokud jsi to zvladl - tak dneska uz nepremyslis, jak se pise nebo cte "a", "b"... - ale uz rovnou reagujes na nastalou situaci...
A zaroven pripoustim, ze vety typu "Mama mele maso" - na kterych ses to naucil - jsi asi "na ulici" nikdy nepotreboval...
Bouchání do lap a do pytle je sice hezká věc ale nenaučí tě bojové umění, naučí tě prát se na určité úrovni a dost,STROP, konec.
marvin píše:Apropos, Kata - nebo sestavy - nejsou vubec jenom vynalezem japonskych nebo cinskych bojovych umeni. I ty, i kdyz to asi tezko prekousnes - jsi sam prvni cviceni "kata" absolvoval minimalne v prvni tride - kdyz ses ucil cist a psat. Pokud jsi to zvladl - tak dneska uz nepremyslis, jak se pise nebo cte "a", "b"... - ale uz rovnou reagujes na nastalou situaci...
A zaroven pripoustim, ze vety typu "Mama mele maso" - na kterych ses to naucil - jsi asi "na ulici" nikdy nepotreboval...
pekne - skoda ale, ze si to nedomyslel do dosledku pretoze tu je presne odpoved na ostatne preco. Tie "kata" nikto kto sa nauci pisat uz neprecvicuje - vlastne len "volne sparuje" a uci sa plynule reagovat a pouzivat.- nepredpokladam dokonca, ze by sa napr. spisovatel a pod. vracal k tomu, ze si precvicuje "mama ma emu" a vybrane slova .... Takze chlape bud zly priklad, alebo potom pruser ako mraky pretoze je az moc dobry a uplne vyvracia celu teoriu o katach ako o niecom co treba cvicit cely zivot .... skor to stavia do polohy naucit sa v co najkratsom case a potom precvicovat realne situacie s pouzitim pohybov ...
marvin píše:mamushi - no povedzme kaligrafia je vec estetiky t.j. je to subjektivne co je vyborne a co je na prd.
marvin píše:...Len v tomto pripade nie je mozne z tvojeho pohladu zaujat objektivne kriticke stanovisko k vykonu cvicenca b.u. - t.j. je to ako tanec, kulturistika, gymnastika, krasokorculovanie a pod. - v protiklade z presne objektivne stanovenym vyberom napr. v behu, vzpierani, jude??? zaujimave no ... vyber si ... Mam na vec iny nazor ....
pavela píše:Marvin, máš v podstatě pravdu, s boucháním do pytle a do lap a podobnými nesmysly nemám v podstatě žádné zkušenosti, většinou na tréningu bouchám do spolubratrů , a oni zase do mě, zatím každý mistr se kterým jsem cvičil preferoval bouchání do lidí, pytel totiž nereaguje a nebrání se. Uveď to tedy na pravou míru,pokud máš s pytlem nějaké zkušenosti rád se poučím. Takže já se budu držet toho čemu rozumím,jediné bouchání které má smysl kromě bouchání do partnera je otloukání těla, když není nikdo nablízku, sdílím názor mých učitelů, že živý člověk je na cvičení lepší než nějaký povislý pytel :wink:
player píše:Dovolte mi tedy otazecku,k cemu tedy cviceni kat je,kdyz to neni o drilovani posloupnosti urcitych technik na urcite utoky imaginarnich souperu?Jak mi pomuze cviceni sestav do praxe?V cem?
Nepomuze mi na nacviceni uderu ani kopu,protoze uder/kop do neceho je uplne o necem jinem nez uder/kop do prazdna.Nenauci me odhad vzdalenosti k souperi.Nenauci me "citit" soupere,pokud jde o boj na blizko.Nenauci me reagovat prirozene na jakykoliv souperuv utok,protoze v sestave je utok pokazde stejny,prirozene.
Tak budte tak laskavy,sdelte mi konkretne,v cem me mohou sestavy zdokonalit,myslim to vazne.
Skutecne mi nejde o "rychlokurs" sebeobrany,ale na druhou stranu nemam az zase tolik casu,abych venoval cast treninku na cviceni sestav.Na to bude cas v duchodu,az se nebudu pohybovat na mistech,kde bych nejaky druh osobniho ohrozeni cekal.
Pod pojmem BU si predstavuju umeni prizpusobit se jakekoli situaci,jakemukoliv souperi,jakymkoliv zpusobem(nejen holyma rukama,ze) v ramci svych schopnosti apod.Rozhodne nevidim smysl BU ve cviceni sestav,ikdyz nepopiram,ze to s tim souvisi.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník