Bojutsu

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 13:24

patrik píše:add tradice na ulici pro a-medu

tak jinak... není to tohle, protože je to defacto hrozně jednoduchý... máš-li tu zbraň... a nemáš-li jí, budeš zřejmě podobně rychlej a schopnej reagovat na pohyb (přemístění, vzdálenost), jako vytrénovanej boxer...

ale, když někdo vezme hůl a řekne tohle je technika z tohoto starého bojového umění, neznamená to, že jí ovládá a bude moct použít... na to musí ovládat to staré bojové umění

Patrik

Ale, .... vypadá to, že s tebou konečně v něčem souhlasím :D
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » pon 07. čer, 2004 13:28

mikeone píše:
andromeda píše:Vše vychází z jedné jediné věci - mnoho lidí potřebuje sebeobranu (teď nemluvím o mistrovství v BU) co nejrychleji umět a moci použít - v situacích násilí. Nemají roky čas.

V tom pripade neni tradicni vyuka japonskych B.U. to prave orechove. Kdyz to dovedeme ad absurdum, je pak idealni koupit si raketomet (kanystr s napalmem, granat atd.) kde je minimalni obsluha, snadna manipulace a vysledek zarucen. Skoleni v rozsahu cca 2 hodin, vcetne praktickych zkousek. (ale to je opravdu hodne absurdni rozvedeni a tak to berte).
Je jen malo jedincu, kteri dokazi dokonaly system sebeobrany tak, aby byl ucinny v podani kazdeho. Jeet kune do bylo tak dobre diky svemu predstaviteli, Win Tsun je vhodne i pro zeny (aspon chodim kolem prezencniho plakatu, kde tvrdi, ze se staci naucit kop do rozkroku ...), Musado dokaze provozovat clovek v plne vystroji a po narocnem pochodu atd. Obavam se, ze svaty gral snadneho uspechu po par tydnech treninku neexistuje. Pak uz je to prilis individualni, nez abychom tady mohli stvorit nejakou odpoved...

Jistě. Souhlas. Ano, raketomet beru jako vtípek :D

Mám ještě jednu otázku - rok tréninku JEET KUNE DO - rok tréninku Aikido.

Kdo se lépe ubrání, když mu půjde o život ?

Samozřejmě, i tady je to individuální, ale ........ úplně jistě ne :D
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mikeone » pon 07. čer, 2004 13:29

mikeone píše:Prvni dva roky by si me dal k veceri kazdy stejne dlouho studujici evropsky sermir, proste proto, ze kladli vetsi duraz ve vyuce an prakticke aplikace.

To ale mluvíš o porovnání technik dobrého šermíře

- Ne to nemluvim, mluvim o porovnani treninku teoretickeho, kde se cvici dokola technika provedeni nekolika malo pohybu, oproti vyuky stylem volneho zapasu s omezenim poctu technickych prvku.

andromeda píše:Rozlišujme pojmy - mnoho tradičních škol nabízí sebeobranu a přitom praktikuje klasický výcvik - to je podle mne špatně - a mělo by se správně pojmenovávat, co je co. Přitom to může stále být součást jedné školy, či systému.

Co je potom spatne ? Ze nerikaji, ze to budou lide umet v prakticke situaci pouzit behem relativne kratke doby, nebo ze dnes uz se vetsina zbrani klasickych skol v praxi nepouziva ? Pak je potreba definovat zakladni prvky dobre sebeobrany, co potrebuje clovek k tomu, aby se dobre ubranil. Dobry pohyb, prehled, rychle nohy, zbran v ruce ? To je nejspis ten kamen rozluky, u ktereho se vsichni rozejdeme do svych skol...
A mluvime-li o sebeobrane beze zbrane, pak se dostaneme na zaklad pohybu. V pripade zbrane je to ta zbran, ktera dava vyhodu. Bohuzel zvladnuti neceho, co neni neodelitelnou soucasti tela, aby to clovek jako soucast tela mohl pouzivat, bohuzel nejakou dobu trva... Kazda zbran se da pouzit k sebeobrane, ale drtiva vetsina lidi ji jako sebeobrannou nepouzije. Pak v cem je smysl diskuse ?
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » pon 07. čer, 2004 13:31

Andromeda,

**Proto se ptám na aktuální využití toho, co se využije v tradičních systémech - umí žák tradičních škol (ve věku 15- 25 let) po jednom roce výcviku čelit pouličnímu násilí ?**

Sorry, ale toto je nezmyselna otazka. Poulicne nasilie ma mnoho foriem, od prostej sikany medzi spoluziakmi az po streetfightrov - takze sa na to neda odpovedat jednoznacne.
V tradicnych skolach cinskeho kungfu nie je a nikdy nebolo ucelom naucit ziaka celit poulicnemu nasiliu za rok ci dva... Niektore moderne eklekticke skoly a la Brucik Lee sa o to snazia, ale vyrabaju iba nepodarky - absolventi vacsinou su schopni zahnat na utek staru babku, ale padnu za obet kazdemu rodenemu grazlovi ci ciganovi s britvou. Osobne si myslim, ze taketo skoly robia viac skody ako uzitku, pretoze davaju svojim ziakom falosny pocit, ze sa vie ubranit.
Ak si myslis, ze Tvoja skola dokaze naucit studentov sa branit, mozem zabezpecit bandu ciganov s britvami, uvidime, kto ako dlho vydrzi celit poulicnemu nasiliu.

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 07. čer, 2004 13:32

andromeda píše:Rozlišujme pojmy - mnoho tradičních škol nabízí sebeobranu a přitom praktikuje klasický výcvik - to je podle mne špatně - a mělo by se správně pojmenovávat, co je co. Přitom to může stále být součást jedné školy, či systému.

Mnoho škol, které o sobě tvrdí, že jsou tradiční... :cry: není tak úplně tradičních

Nemůže to být součástí jedné školy, protože se to neučí s tímto cílem... aby mohlo být, muselo by se to upravit, aby se to mohlo upravit, nebude to už tradiční systém... ten kdo to smí upravit už to má zmáknuté... a když to má zmáknuté, už nemá tu potřebu...

Mikeone zmínil Donna Draegera... jeho texty a studie jsou docela zřetelné... kobudžucu, kobudo, šinbudžucu & šinbudo... mimoto to rozdělil na civilní a vojenské... Když si to někdo přečte, nestačí to ještě k tomu, aby si to představil...

Pro ukázku jukni na tohle http://www.furyu.com/onlinearticles/shindojo1.html to je první kata klasického džódó... (Donn Draeger) takhle se učí a cvičí a je úplně jedno, že jí nepoužiješ na ulici... kdo jí bude učit jinak, něco k ní přidá nebo odebere, tak jí neumí...

...a ty policajti, co jsem o nich psal tuhle katu určitě nedělaj... za to ale umí držet džó, použít kime a odhadnout vzdálenost... učil/ učí je to totiž někdo, kdo umí tu katu nahoře... :wink: ale pozor, Ti policajti se neučí tuhle školu (kobudó), ale keibó sóhó (šinbudó).

Když se vrátím k tomu, co jsem psal o zadržení protivníka s mečem... myslíš, že to můžu udělat, když nebudu nic vědět o načasování a vzdálenosti?

Patrik
Naposledy upravil patrik dne pon 07. čer, 2004 13:36, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mikeone » pon 07. čer, 2004 13:36

andromeda píše:Mám ještě jednu otázku - rok tréninku JEET KUNE DO - rok tréninku Aikido.

Kdo se lépe ubrání, když mu půjde o život ?

- to je nesrovnatelne, vzdycky bude zalezet na konretnich souperich. Oba systemy znam jen teoreticky, takze nejake rozreseni bych ode mne necekal :-). Ostatne, kde by se ten prvni dnes mohl ucit Jeet kune do, kdyz z nej zbyly jen principi a de facto neexistuje ? Nemyslim si, ze existuje odpoved na otazku Je moje B.U. lepsi nez tvoje ?, kterou by si mohli polozit libovolni dva adepti B.U. a nemyslet tim svuj osobni telesny rozvoj, ale skutecne obsah, formu, provedeni a vsechny dalsi otazky, ktere formovaly ta dve konretni B.U. Je mi lito, ale to je nekorektni otazka a neznam odpoved, byt byt se sam priklanel k nektere z variant.
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » pon 07. čer, 2004 13:47

Andromeda,

**Rozlišujme pojmy - mnoho tradičních škol nabízí sebeobranu a přitom praktikuje klasický výcvik - to je podle mne špatně - a mělo by se správně pojmenovávat, co je co. Přitom to může stále být součást jedné školy, či systému.**

Well, to je prave Tvoj problem. Urobil si si nazor, ze je to zle, ale bez toho, aby si tu tradicnu skolu absolvoval - teda kritizujes nieco, co nepoznas. Najdi si dobreho ucitela, ktory Ti vysvetli, preco je to tak, ako to je - a ktory Ti to vysvetli este pred tym, nez si urobis svoj nazor a zavrhnes to.
Tradicne styly tvrdia, ze v zaciatocnych stadiach treningu nie je mozne spojit sebaobranu s klasickym vycvikom - a kazdemu, kto do tradicnych bojovych umeni co len trochu vidi, to musi byt uplne zrejme.
Pomenujme spravne: Bruce Lee vytvoril vlastny styl, pretoze nic z bojovych umeni nevedel. Dnes to po nom opakuje kdekto, kdekto si zaklada vlastne styl, pretoze nic nevie.

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pon 07. čer, 2004 13:57

ak môžem....andromeda dostal po čumáku na inom topicu (konkrétne o ňom), vytkli mu tam, že na iných sa nezúčastňuje, tak chytro prešiel i sem, aby nebol "out"... :lol:
fakt mi to začína pripadať tak, že sem chodí po rozumy, aby vedel ako a čo má žiakom hovoriť....
tradícia vs.realita? to sa tu už rozoberalo mnohokrát...aj tradičné umenie môže byť dobré na sebaobranu (jibengong vo wushu je super, aspoň vieš, ako nohou rukou či zbraňou švihnúť), naopak niektoré vyslovene "realistické" sebaobranné systémy sú úplne naprd, lebo učia ľudí len zložité nepoužiteľné kombinácie, v reále dostane potom adept bombu do čela a je "out"... :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 07. čer, 2004 14:05

2wushi

hlavně se tu dozví (nejen a-meda), že se nedá nic umět hned ;), že se musí cvičit a učit od zkušenějších...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pon 07. čer, 2004 14:10

...o tom mi niečo hovor....raz mi môj (bývalý) majster povedal, že by svoje dieťa nikdy nedal na výuku BU...prečo? je to len makačka stále dookola, proste neustála drina...práca na sebe samom...a keďže nikto učený z neba nespadol, tak sa treba stále učiť, učiť, učiť...(žeby Lenin??? 8O ) :lol:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 07. čer, 2004 14:22

wushi píše:...o tom mi niečo hovor....raz mi môj (bývalý) majster povedal, že by svoje dieťa nikdy nedal na výuku BU...prečo? je to len makačka stále dookola, proste neustála drina...práca na sebe samom...a keďže nikto učený z neba nespadol, tak sa treba stále učiť, učiť, učiť...(žeby Lenin??? 8O ) :lol:

souhlas až na to, že právě proto, že je potřeba pořád makat bych tam svoje dítě zapsal... a taky jsme to udělali :wink:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pon 07. čer, 2004 14:41

len som interpretoval názor "majstra" ja sa snažím synátora doviesť k ceste BU, zatiaľ sa mi to nie veľmi darí, no chce to čas... 8)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pon 07. čer, 2004 14:48

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 23:01, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. čer, 2004 18:31

Rozdíl mezi "evropanem" a "japoncem".....v podstatě se technika shoduje,jde spíše o mentální přístup k boji....tam je rozdíl.Konkrétně v šermu je pro japonce nemyslitelné jen tak řezat protivníka,spíše si počká na "čistý útok",kdy ho setne(pokud se pletu,opravte mne).Evropan bude poskakovat,tady bodne,támhle řízne a snaží se soka oslabit,udolat.(Japonec klidně přijme svou smrt,evropan hledá možnost,jak se jí vyhnout).
Co se týče evropského pojetí boje s holí,zdá se mi trošku chudší.....japonské(a koneckonců i čínské) pojetí tyče je rozmanitější....více větví(stylů) a nepřeberné množství technik.Tady se taky možná pletu,ale evropských mistrů evropské hole moc není(jestli vůbec-já nikoho neznám)-materiálů taky moc není-to se ale odvíjí od historie.V japonsku byla hůl(nejen) zbraní nižších vrstev-viz zákaz nošení meče(tady by mohl něco napsat Patrik,pořípadě Pickard :wink: ).V evropě se spíše rozvíjeli zbraně střelné.....
K té otázce - p.Poláku,takhle se to opravdu postavit nedá......ale zkusím odpovědět......pokud budou oba cvičit stejnou frekvencí a budou to stejné typy(postava,váha,reflexy),vyhraje ten,který bude mít více štěstí :lol: :lol: :lol: Za rok se naučí leda tak prd.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 07. čer, 2004 19:01

Jendis píše:Rozdíl mezi "evropanem" a "japoncem".....v podstatě se technika shoduje,jde spíše o mentální přístup k boji....tam je rozdíl.Konkrétně v šermu je pro japonce nemyslitelné jen tak řezat protivníka,spíše si počká na "čistý útok",kdy ho setne(pokud se pletu,opravte mne).Evropan bude poskakovat,tady bodne,támhle řízne a snaží se soka oslabit,udolat.(Japonec klidně přijme svou smrt,evropan hledá možnost,jak se jí vyhnout).

Jednis - zajimava teorie :-) Nic osobniho, ale rekl bych ze prilis vychazis ze zazitych romanovych stereotypu - pokud se nabidne prilezitost tak te evropsky sermir sejme jednou ranou na na nejake orezavani se vykasle a pokud japonskemu sermiri budes odkryvat a nastavovat casti tela k "rezani a opizlavani" tak toho urcite vyuzije taky. Boj na mece je boj na zivot a na smrt, nemeli bychom si to moc "romantizovat".
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 07. čer, 2004 19:10

Jendis píše:pokud budou oba cvičit stejnou frekvencí a budou to stejné typy(postava,váha,reflexy),vyhraje ten,který bude mít více štěstí :lol: :lol: :lol: Za rok se naučí leda tak prd.

Tak s timhle celkem souhlasim, snad az na tu vahu, tak mi moc dulezita neprijde :-)

Za rok se nenaucis prd, ale nejake ty zaklady by ti do krve prejit mohly :-) Nicmene je to urcite mene nez si nekteri rychlokvaskove mysli.

Jak v evropskem tak v japonskem sermu jsou vsechno ze zacatku dost nezvykle pohyby - nic co by clovek znal z bezneho zivota, proto trva velmi dlouho nez si je clovek zazije. A to pomoci drilu a tvrde prace, jinak to nejde. V sermu kordem je to napriklad naprosto neprirozena "krabi" chuze bokem, to trva nekolik let usilovneho treninku, nez se to zvladne na nejake rozumne urovni, tak aby kroky byly plynule a "vlacne" a postoj stabilni.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. čer, 2004 19:25

Jo,jasně....to prd bylo myšleno trošku jinak.A na váze podle mne záleží....pokud by to byl 60-kilovej střízl a 100- kilovej frajer....tak ho ten 100-kilovej jednou trefí a ...dobrou noc :wink: :wink: :lol:
Nebo by ten 60-kilovej musel mít opravdu velký štěstí........ 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 07. čer, 2004 19:48

Nepletes si vahu a silu :-) ?

Jinak veliky a tezky lidi byvaji pomali a jsou tedy snadne cile. Do tlustocha se trefis mnohem snaze nez do mrstneho strizlika :-)

Vaha a sila je samozrejme vyhodou pri boji beze zbrane a v sermu mecem to uz zas takova vyhra neni.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. čer, 2004 21:36

Picard - nepletu.....ta váha je pořádně cítit :wink:
A nemyslel jsem tlusťocha.

Do vazouna se trefíš,to je fakt....ale ať si tluče.Jemu se stačí trefit jednou.(pořád se bavíme o necvičených lidech)

Jinak je fakt,že při šermu záleží na jiných atributech,než jen na síle a váze.A to jak v evropském šermu,tak v japonském.Pouze při boji na sekery či řemdihy(kyje....atd) sílu potřebuješ :lol: Ale to už jsme mimo...
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 07. čer, 2004 21:43

No az jsem z tyhle diskuze dostal hlad :P
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...