andromeda píše:Rozlišujme pojmy - mnoho tradičních škol nabízí sebeobranu a přitom praktikuje klasický výcvik - to je podle mne špatně - a mělo by se správně pojmenovávat, co je co. Přitom to může stále být součást jedné školy, či systému.
Mnoho škol, které o sobě tvrdí, že jsou tradiční...

není tak úplně tradičních
Nemůže to být součástí jedné školy, protože se to neučí s tímto cílem... aby mohlo být, muselo by se to upravit, aby se to mohlo upravit, nebude to už tradiční systém... ten kdo to smí upravit už to má zmáknuté... a když to má zmáknuté, už nemá tu potřebu...
Mikeone zmínil Donna Draegera... jeho texty a studie jsou docela zřetelné... kobudžucu, kobudo, šinbudžucu & šinbudo... mimoto to rozdělil na civilní a vojenské... Když si to někdo přečte, nestačí to ještě k tomu, aby si to představil...
Pro ukázku jukni na tohle
http://www.furyu.com/onlinearticles/shindojo1.html to je první kata klasického džódó... (Donn Draeger) takhle se učí a cvičí a je úplně jedno, že jí nepoužiješ na ulici... kdo jí bude učit jinak, něco k ní přidá nebo odebere, tak jí neumí...
...a ty policajti, co jsem o nich psal tuhle katu určitě nedělaj... za to ale umí držet džó, použít kime a odhadnout vzdálenost... učil/ učí je to totiž někdo, kdo umí tu katu nahoře...

ale pozor, Ti policajti se neučí tuhle školu (kobudó), ale keibó sóhó (šinbudó).
Když se vrátím k tomu, co jsem psal o zadržení protivníka s mečem... myslíš, že to můžu udělat, když nebudu nic vědět o načasování a vzdálenosti?
Patrik