kik píše:zase máš pravdu jen z části ! technika s mečem je samozřejmě jiná než když ho nemáš vždy to musíš trochu přizpůsobit ,ale zase principy tam musí být stejné ať už se jedná o jakkékoliv aikido.Pamatuj ,že aikido pochází ze samurajského BU a tam je základ meč!!!!a teď záleží na tobě co chceš cvičit jestli tradiční BU nebo už jen nějakou modifikaci a meč brát jako nutné zlo.
Je to porad dokola... Nishiovo aikido stavi aikido na meci, jine aikido na meci aikido nestavi (Endo...)
Diky za pouceni a o principech aikido. Ale opet zduraznuju, ze kazdy sensei klade duraz na neco jineho a co je v jedne skole chyba to je jinde zakladni forma. Nektere skoly pouzivaji mec a jine ne! Tobe se to libi, tak to cvic a basta fidli!!!
Aikido neni tak uplne tradicni BU! Aikido je prozitek a zkusenost kazdeho ucitele.
kik píše:Jsi sensei tak proč na tréninku neřekneš teď budeme cvičit s bokenem ,ale náše práce s bokenem nenahrazuje práci s katanou ,ale je to jen práce s kusem dřeva. Pak to budu brát ,ale ti lidi věří ,že jim ten boken nahrazuje katanu a žijí v omylu a ty je v tom pak necháváš řekni mi je to správné? Schválně napište mi všichni co jste četli tady ten článek jestli to je pro vás novinka .(ale neříkám ,že se to v boji nestávalo to zas ne)
Ten, kdo si mysli ze prace s bokenem nahrazuje praci s katanou, je asi blazen. Nechapu proc o tom mluvis... A nepodsouvej mi sva slova!