Panda píše:Nevim jestli jste to nemysleli jinak než jsem to pochopil, asi v zavislosti na aikido, ale já docela nesouhlasím.
Mam takovou zkušenost že když je někdo dobrý fighter s mečem dokáže se o sebe docela dobře postarat i bez něj, respektive neznám ani jednoho dobrého šermíře který by se neuměl i dobře poprat ručně...
Tohle je jednak zajímavá úvaha a potom pro "šermíře" asi populární teorie, ale já to myslel přesně jak jsem napsal - tedy (aikidó/neaikidó)
Podle prace s mecem poznas jen praci s mecem.
Jestli má šermíř nějaké lepší předpoklady pro streetfight nebo co nevím a je nepodstatné - cit pro vzdálenost, načasování, sílu. Podle toho, jak pracuje/tedy cvičí s mečem poznáš opravdu jedině to, jak pracuje/cvičí s mečem. Nic víc. A navíc 90% procent toho, co uvidím na japonském šermíři nejsem štonc zhodnotit. Naprosto nejsem způsobilý poznat, jestli mu to funguje nebo ne.
Pando, kolik znáš dobrých šermířů? Třeba z Ittó rjú? Nebo z Kašima šin rjú? Já osobně ani jednoho. Nevím, neumím posoudit
Viděl jsem ukázky fakticky skvělejch technik z různých škol a můžu si myslet, že by byli šikovní i bez meče, ale nevím to a nemám to nijak ověřené nebo potvrzené
Ale to je totální oftopic

Srry, přesuňte to jinam

Tady je to IMHO strašný
Patrik