Aikido - info

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod luen » stř 17. zář, 2008 16:20

Saasi píše:Přiznejme si, že pokud jde o obranu na ulici, je hlavně o psychice. Ale pochopitelně ty videa co si zaslal jsou pro takovou obranu jak stvořené, ale trénink je trénink.

Ani nahodou to neni tak jednoduche a ploche ... mimochodem co myslis pojmem "je to hlavne o PSYCHICE" ... co to je ta "psychika"??? Boj na ulici je hlavne o tom byt na to co se tam stane ci muze stat, pripraven!!! Byt pripraven komplexne, umis bouchat, umis kopat, umis hazet ... umis to kombinovat, umis nakoupit, ustat to a kontrovat ... atd ... atd ... Mas pravni vedomi, dobreho pravnika a mnohe zkusenosti??? atd ... atd ... pak vis o cem mluvis :wink:

Zaroven s tim prijde i psychicka priprava ... ona jde totiz ruku v ruce s tou fyzickou pripravou :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saasi » stř 17. zář, 2008 16:21

Název cesta harmonie ducha s tělem se k realnému aikidu nehodí to je pravda. V podstatě mi to trochu připomíná vzdáleně styl Gozo Shiody (zakladatel yoshinkan aikido). Všechno má svůj směr a snaží se přizpůsobit požadavkum doby a to je dobře, protože i snaha se cení.
Saasi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » stř 17. zář, 2008 16:29

Saasi píše:Název cesta harmonie ducha s tělem se k realnému aikidu nehodí to je pravda. V podstatě mi to trochu připomíná vzdáleně styl Gozo Shiody (zakladatel yoshinkan aikido). Všechno má svůj směr a snaží se přizpůsobit požadavkum doby a to je dobře, protože i snaha se cení.

Na zacatku (par mesicu) ano, ale casem musi snaha prejit v praktickou dovednost, jinak je to naprosto bezcene :wink: Kolik lidi se o neco snazi a kolik je uspesnych??? Pak jim nezbejva nez se utesovat tim, ze snaha se ceni ...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 17. zář, 2008 16:34

Saasi píše:jinak pro orientaci taková menší ukázka realního aikida
http://www.youtube.com/watch?v=n9BQinShwZM

Jak už zde někteří utrousili, nic realistickýho na tom není. :? Sice se to na první pohled tváří jako "drsná ulice", ale útoky jsou zase naprosto nerealistický. Útočník se zbraní schovanou za zády vždy do strejdy nejprve strčí, ten zaujme bojovej postoj a útočník na něj teprve pak s velikým nápřahem naběhne a nechá se povodit... :roll:

Jinak k tématu obecně: My aikido skeptici sem nepíšeme kvůli tomu, abychom se aikiďákům pošklebovali. Spíš se je snažíme varovat, jak je to s účiností jejich technik v reálu, ať si někde zbytečně nenaběhnou... Lepší je na to přijít tak, že tady někdo z nich zapochybuje, najde odvahu si vyzkoušet cvičně zabojovat s někým jiným a ejhle - ono na těch kecech oněch "antiaikidistů" něco bude. Horší varianta je ta, že o tom někdo přemýšlí na JIPce, po té co se na ulici například zastal někoho v nesnázích... :? Každej z nás byl mladej a mnozí měli své idoly z oblasti BU, někdo Bruce Leeho, jinej Seagala... Ale jak jsme dospívali a nabírali osobní zkušenosti, tak mnozí pochopili, že oni idolové byli spíš herci než bojovníci a že to BU co x let dělali (a nemuselo jít jen o aikido), je sice super cvičení v dobrý partě, ale že to bohužel nefunguje pro sebeobranu... :( Ale všichni z toho nevyrostli, neboj... :lol: Závěrem odkaz na celkem "profláknutej" klip, kterej celkem vtipnou formou poukazuje od odtrženosti mnohých "mistrů" BU od reality... :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=SEPxtD_fVNQ
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » stř 17. zář, 2008 16:39

Saasi: Subjektivní názor. Shiodu Goza mi ti nepřipomíná ani náhodou. Ten říkal, že se má aikido cvičit tvrdě a disciplinovaně. (řekněme jako závodní BS) Paradoxně do něho se často odpůrci aikida naváží opravdu hodně.
To co jsem viděl na tvém videu můžu s klidem označit opět za tanec(který je sice pro techniky aikida nutný nacvičovat, ale pouze skrze něj cesta k úspěchu nevede).
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saasi » stř 17. zář, 2008 16:45

http://www.youtube.com/watch?v=7dAqZ8Be ... re=related
už sem to myslim posílal, ale prostě bych do toho chlapa nešel. Opravdu rád, a to nemyslim teď špatně, bych chtěl vidět někoho z Vás skeptiků právě třeba proti němu, abych si udělal představu. Ovšem já chodim s kámošem k němu do sklepa trénovat údery a kopy do pytle, betonů a občas sparing. Chodim pravidelně do posilky a nespoléham se narozdíl od někoho jenom na aikido v tom je ten rozdíl. Když bylo pár potyček před jednim klubem, kam chodíme, tak sem to nikdy ani nezkoušel. Pouze jednou jak už sem psal, když mě ten člověk chytnul, ale nic víc nedělal. Aikido má 3000 technik a z toho každá 16 variant je otázka jestli jsou tedy všechny bezcenné a tudíž zakladatel byl člověk, který o boji nevěděl nic, což bych zrovna netvrdil :wink:
Saasi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod cudles » stř 17. zář, 2008 17:00

Tyhle řeči o množství technik a množství variací daných technik,mě snad nikdy nepřestanou bavit :lol: :lol: :lol:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saasi » stř 17. zář, 2008 17:12

jo a jestlipak víš jak se proslavilo aikido v U.S.A ? ®e jeden jistý aikidoka porazil pět nejlepších americkejch judistů najednou :D každopádně uzavírám tuhle diskusi já vs zbytek fora :D
Saasi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jendis » stř 17. zář, 2008 17:36

Musíš koukat ne na toho,kdo si tam "honí",ale na útočníky. To nejsou reálné útoky...ruka dole,druhá letí strašně dlouho "odněkud".....nebo v těch prvních videjkách....s klackem obrovský nápřahy,s nožem strašně pomalé a také velké nápřahy.....
Mrkni jak tlučou boxeři,jak "nestojí" na fleku......a představ si,jak do toho vstoupíš.....co představ...stav se na meetingu BU.cz vol 3.......on Ti to tam někdo rád předvede.....jen tak...lehkej sparring,myslím,bude stačit.
Takhle se jen mlátí hubou.....spousta zbytečných slov.....a věřím,že bude stačit 5 minut na žíněnce.

Story s 5-ti judistama bych nevytahoval a tisíce technik už vůbec ne. Kolik jich opravdu umíš....reflexivně,podvědomě????Tak,že nad nimi nepřemýšlíš,ale prostě je uděláš????
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » stř 17. zář, 2008 18:35

Ukropcany: No,beru to jako tvou zkušenost a v moha ohledech to tak je...jediné co mě mrzí je, že lidé co si to přeštou si na základě toho utvočí obrázek,jedno zda-li to tak ve většině případů je nebo není(a ono je). No nevím jestli jsem se vyjídřil tak abys to pochopil,ale snad pochopíš jak to myslím..
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 17. zář, 2008 18:50

ukropcany píše:Alebo niekto videl Seagala krepčiť tie krásne pohyby na týpka čo je rovnako veľký?

se vším souhlas,s tímhle ne.....dokonce i s vyššíma a těžšíma......a bylo vidět,že se trošku dře,ale .....dal je....díky scénáři???! :wink: :twisted:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » stř 17. zář, 2008 19:01

ukropcany píše:Nemusí to tak byť všade, preto som tam dal STDEV :lol:

a jak já mám vědět co to je STDEV :lol:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 17. zář, 2008 19:06

Saasi píše:http://www.youtube.com/watch?v=7dAqZ8Be0zw&feature=related
už sem to myslim posílal, ale prostě bych do toho chlapa nešel. Opravdu rád, a to nemyslim teď špatně, bych chtěl vidět někoho z Vás skeptiků právě třeba proti němu...

A proč ne? Co předvádí tak úžasnýho? Provádí techniku razantnějš na někom, kdo mu tam do toho nabíhá a lítá jako hadrová panenka... :roll: Klidně bych se vsadil, že na blízkým setkání bu.cz vol. 3 by se našlo několik lidí, co by mu dali bez problému na benžo. Už jsi někdy zkusil zachytit ruku boxerovi a aplikovat některou z tebou obhajovaných technik? Kdysi jsem měl možnost si přečíst asi jednu z prvních českých "výukových" knih o Jiu Jitsu (vydanou za I. republiky), kde řešili i možnost střetu s někým, kdo umí boxovat. Jako první napsali něco ve smyslu, že pokusit se boxerovi zachytit ruce a aplikovat nějakou páku či hod je totální hloupost, za kterou by ihned zaplatili... Už tehdy věděli proč, ale mnozí aikiďáci to neví ani v roce 2008... Obrázek

Jinak pozoruju, že se (asi po aikiďácku) vyhejbáš reakcím na některé argumentace a víceméně sem akorát postneš nějaký to rádoby akční aikido video a doplníš to nějakýma báchorkama + pár blábolama o nekonečné zásobě aikido technik... :? Postnu ti teda (také dost známé) video "mistra", kterej byl už tak pokročilej v technikách, až si myslel (a i jeho loajální žáci), že dokáže porazit kohokoliv prostřednictvím své energie. Vyzval ho nějakej týpek věnující se původně karate a později BJJ - a podívej se na výsledek: http://www.youtube.com/watch?v=polQLQNl ... re=related
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saasi » stř 17. zář, 2008 19:11

:D do této diskuse já nepatřím :D ikdyž sem si myslel, tak asi patřim mezi ty tisíce dalších lidí, kterým se líbí tancování :D prosím nereagujte na tento příspěvek, protože na toto forum už se neukážu to slibuju :) akorát je potřeba si uvědomit, že každý kdo zaútočí, tak neútočí jak boxer nebo tak něco :) některým technikám věřím, ale hlavně tomu co je v hlavě a jaký máte reflex. Někdo může mlátit jak vzteklej a stačí vyčkat na dobrou chvíli. Jak sem řekl nebaví mě číst po každém mém příspěvku reakci na to, že je všechno špatně :) jak sem řekl prosím nemá cenu reagovat na muj příspěvek, protože na toho forum už opravdu nevlezu :)
Saasi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod RainBows » stř 17. zář, 2008 19:13

Sassi já tě docela chápu .....

Taky jsem věřil........ ukropcanyho a ne jenom jeho přispěvky ohledně aikida mě ..no ..prostě sraly ........ a po vlastním zjištění .......měl pravdu :lol:

Tím ti nechci říct ,aby si sním skončil jest-li tě baví a vyhovuje ti tak v něm pokračuj , ale pokud se chceš naučit bránit ,hledal bych asi něco jiného :idea:

A ohledně "legend" aikido učitelů ........ já taky viděl Toheiovu natrhlou hakamu :)
RainBows
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » stř 17. zář, 2008 19:20

ukropcany píše:Písal som "krásne pohyby", nie silový zápas, ktorý ledva "vybojoval" :wink:

wolle....však já umím číst....to nebylo sotva...díky scénáři měl i ty krásné pohyby. :wink: :twisted:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » stř 17. zář, 2008 19:27

Ukropcany: Ty simpsony mas u me schovany :twisted: :lol:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » stř 17. zář, 2008 20:02

ukropcany píše:..... ale naša motivácia určite nie je niekoho vyháňať....

Bez ironie, tohle jsi napsal velmi hezky.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod bison » stř 17. zář, 2008 21:41

Saasi píše:akorát je potřeba si uvědomit, že každý kdo zaútočí, tak neútočí jak boxer nebo tak něco

Ja ti nevim, spolehnes se na to? A co kdyz utocnik prece jenom nebude takova trubka jako ti na videu?
bison
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Skateordie » čtv 18. zář, 2008 7:53

ukropcany píše:No... mne sa večnými hádkami (ehm diskusiami :wink: ) už relatívne dobre vyjasnil môj vlastný názor na aikido. Ja by som videl totiž viaceré roviny "problému aikido" (názory spĺňajú STDEV 8) ):
1. ľudia ktorí sa naň hlásia - aikido ako správne intelektuálne antišportové BU (v tradičnom :D ponímaní) priťahuje brýlkatých pleškatých atrofovaných chcípákov (nie som pleškatý :lol: ); takýto chcípáci sú vhodný určite na naprojektovanie novej kúpeľne, ale väčšinou nie na boj
2. učitelia - keď kopa z nich vyšla z radov ľudí z bodu 1, tak je to znakom toho, že síce zvládli skúšky technickej vyspelosti, ale s bojom stále žiadna spojitosť, pretože dany nič nehovoria o schopnosti dať po papuli, ale o tom, či viem ako sa cvičí katate tori kuzure shiho nage omote 8)
3. tréningové nasadenie a efektivita - s marvinom sme robievali srandy typu, že išli sme na tréning len pozerať, vybrali sme chalana s 3. danom a počítali koľko toho stihne za tréning odcvičiť. Už neviem čo to bolo, ale pamätám si, že ich sám spravil 80 + rovnaký počet krát letel. To je zúfalo (!!!) málo. Problém je v tom, že sa musím postaviť, zaujať postoj, zamračiť sa, drapnúť súpera, ten urobí ceeeeeeeeelú techniku vrátane držania na zemi. Načo je toto dobré asi nikto nevie, ale všetci to trubky robia Obrázek. Podstatné je predsa nastúpenie a vychýlenie, judisti to vedia, prečo to nevedia aikiďáci. Odpoveď je v bode 4 :D
4. prispôsobovanie sa najslabším ohnivkám v reťazi - toto je totálny klinec do rakvy aikida, pretože strašne ťahá pokročilých dole ťarcha venovania sa začiatočníkom. U nás na tréningu začiatočníci 1/2 - 3/4 roka trénujú spolu a potom šup do kotla k pokročilým. 15 ročný vyklepaný chlapec ešte bez prvých fúzov, ktorý stojí pred 100 kilovým pokérovaným fighterom so 180 zápasmi sa buď zocelí, alebo už sa neukáže :D Lenže ak sa zocelí (t.j. zvykne si na pach vlastnej krvy, polámané rebrá, fokle), tak je ďalšie kladivo na zmdrov na svete. Na aikide sa deje čo. Chlapca s 2. danom dajú nejakému jebovi, čo už možno nikdy nepríde a ten namiesto toho aby makal o život učí trubku padať do kolísky... :roll: Tomu sa hovorí mrhanie potenciálom, deje sa to všade...
5. Seagal - Nica sme žrali asi všetci, lenže prečo tí súperi sú furt takí malí? :D Na cucáka o hlavu menšieho mi stačí facka, nepotrebujem na to BU... :roll: Alebo niekto videl Seagala krepčiť tie krásne pohyby na týpka čo je rovnako veľký?
6. tvrdé aikido - každé BU vie byť tvrdé, aj mäkké. Boxer nemusí blbečka hneď poslať na ARO... lenže všetky ukážky "tvrdého aikida", ktoré som mal možnosť vidieť boli typu "ja som johny a vytieram podlahu s blbečkami" (= kokot učiteľ riskuje zdravie svojich zverencov, páči ako jebnutý, trieska s nimi o zem ako zmyslov zbavený :roll: ). Avšak potom vidieť blbečkov cvičiť a cvičia ako telesne postihnutí (len prirovnanie). T.j. tvrdosť je tam len v momente, keď sa kokot (pardon, učiteľ) potrebuje ukázať (=prídite aj budúci mesiac, určite sa to aj vy naučíte, vidíte ako to ide MNE). Nikde sa žiadny žiaci neštípu. Prečo? Lebo bod 1 a 2. Prečo je učiteľ tvrdý - lebo medzi sráčmi sa našiel tu a tam aj niekto, kto nie je úplné hovno, ale namiesto toho aby išiel štípať medzi potenciálne seberovných, tak sa ukája na blbečkoch... :roll:
7. očakávania - ľudia čakajú, že budú vedieť krásne, elegantne vedieť riešiť problémy. Môže sa podariť (aj marvinovi sankyo krásne fungovalo... metroseksuál v priesvitnom tričku vs. marvin, ktorý má 100 kíl a spraví 50 (päťdesiat) zhybov v kuse). No ale marvin je pitbull, ktorého nechcete nasrať a nie podržtaška čo sa bojí dvihnúť zrak na revízora...

No a to by z mojej dnešnej analýzy asi stačilo, volačo na mňa leze, tak idem do postele... :?

P.S. To čo som napísal sa týka samozrejme aj tajči, WT :wink:

Edit - nejaké preklepy :wink:

Nahodne otvorim tuto diskusiu a toto ma uplne zabilo :lol: :lol: :lol: Pekn si to rozobral :?
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...