kumori píše:TSK©R patří mezi nejstarší BU, souhlasím, pak mi ale nějak neštymuje v tomto případě souvislost se systémem Kyu a Dan, který byl ustanoven až Kano Sensei.Jistě, předtím existoval nějaký systém vyspělosti, ale nezapomínej, že hakama byla součást každodenního oděvu a zcela určitě neužívaná jen k výcviku umění boje.
Mno ingwe napsal, že to "zhruba" odpovídá tomu stupni dan, i.e. zase kvůli společnosti, která nezná systém mokuroku používaj tuhle terminologii.
K tomu každodennímu výcviku. Myslím, že právě tohle je omyl. Vždycky záleželo hlavně na movitosti toho či onoho. Jestliže neměl dost koku rýže

, cvičil s holou řití, byť byl samuraj. Na druhou stranu, samotného by mě zajímalo, jestli existují pravidla v těch dvou zmíněných školách odjakživa, nebo jsou "nové". To se přiznám nevím.
kumori píše:Tak abych to uzavřel, nošení hakama při cvičení BU nebylo nikdy podmíněno nějakým STV dan, prostě jsi měl finanční prostředky na ušití hakama, tím pádem jsi ji měl a cvičil jsi v ní.Jenže doba sebou přinesla potřebu se odlišovat a tím pádem se ustanovila jakási pravidla a to i v barevné škále hakama.A pokud cena hakama výrazně převyšuje cenu gi, jistě je rozumné počkat a našetřit nebo si ujasnit, jestli mi vůbec ve cvičení vyhovuje, ale každopádně ji doporučuji všem, kteří to s tradičními BU myslí vážně a to bez ohledu na kyu nebo dan, ikdyž toto asi není případ Aikikai, tam se nedá hovořit ani o tradičním BU ani o boji
To je jenom jeden z pohledů na věc
Mno a jinde mají svůj. A koho to natolik omezuje, že se s tím nesrovná, tak jde o dům dál. Vždyť je to tak prosté.
Patrik