Proc vetsina odsuzuje aikido?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Re: :-)

Příspěvekod kumori » sob 24. lis, 2007 10:13

patrik píše:
kumori píše:nošení hakama a to i v BU, NIKDY nebylo podmíněno žádným STV..., to asi chlapci z Aikikai jsou papežštější než papež :roll:

Taky jsem si to myslel, ale není to až tak úplně pravda. Nošení hakama mohlo být a dosud je podmíněno mnoha okolnostmi, včetně "technického" stupně. Aikidó (tedy linie Aikikai) je jen nejzřetelnější případ.

a kterými Patriku?Pokud vím, tak O Sensei převzal systém kyu/dan z Kodokan Judo a v Kodokan cvičil v hakama jen Kano sensei a to jen kata.
jak jsem už uvedl ve svém dřívějším příspěvku, hakama je součást tradičního japonského oděvu a každý kdo se hlásí k tradicím japonské kultura, kam BU neodmyslitelně patří, by měl mít možnost, pokud se tak rozhodne, v hakama cvičit aniž by byl nějak omezován.
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 24. lis, 2007 10:52

Ohledně těch příkladů, viz Ingwe, já přidám Kašima šin rjú. Tam je to taky.

Jinak ohledně toho přebírání systému kjú - dan.
IMHO Osensei Uešiba nic takového nepřebral, tedy neslyšel/nečetl jsem o tom, že by pořádal nějaké zkoušky na kjú apod. Rozdával stupně dan komu se mu zachtělo. Ty dany převzala "společnost" :)

Hakama byla, je součást tradičního oblečení, o tom není žádná, ale i v historii si hakamu mohli dovolit jen Ti bohatší samurajové. Vyprávěl nám jeden pan učitel, že existuje tzv. ronin zaši, zasunutí meče bez hakamy pro cestování... a k tomu odpovídající techniky. A když koukneš na dobový malby, zjistíš, že zdaleka ne každej v boji měl "hakamu". Prostě zjednodušování je pitomost.

konec OT :)

Patrik
Naposledy upravil patrik dne sob 24. lis, 2007 11:01, celkově upraveno 2
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 24. lis, 2007 10:59

kumori píše:TSK©R patří mezi nejstarší BU, souhlasím, pak mi ale nějak neštymuje v tomto případě souvislost se systémem Kyu a Dan, který byl ustanoven až Kano Sensei.Jistě, předtím existoval nějaký systém vyspělosti, ale nezapomínej, že hakama byla součást každodenního oděvu a zcela určitě neužívaná jen k výcviku umění boje.

Mno ingwe napsal, že to "zhruba" odpovídá tomu stupni dan, i.e. zase kvůli společnosti, která nezná systém mokuroku používaj tuhle terminologii.

K tomu každodennímu výcviku. Myslím, že právě tohle je omyl. Vždycky záleželo hlavně na movitosti toho či onoho. Jestliže neměl dost koku rýže ;), cvičil s holou řití, byť byl samuraj. Na druhou stranu, samotného by mě zajímalo, jestli existují pravidla v těch dvou zmíněných školách odjakživa, nebo jsou "nové". To se přiznám nevím.

kumori píše:Tak abych to uzavřel, nošení hakama při cvičení BU nebylo nikdy podmíněno nějakým STV dan, prostě jsi měl finanční prostředky na ušití hakama, tím pádem jsi ji měl a cvičil jsi v ní.Jenže doba sebou přinesla potřebu se odlišovat a tím pádem se ustanovila jakási pravidla a to i v barevné škále hakama.A pokud cena hakama výrazně převyšuje cenu gi, jistě je rozumné počkat a našetřit nebo si ujasnit, jestli mi vůbec ve cvičení vyhovuje, ale každopádně ji doporučuji všem, kteří to s tradičními BU myslí vážně a to bez ohledu na kyu nebo dan, ikdyž toto asi není případ Aikikai, tam se nedá hovořit ani o tradičním BU ani o boji

To je jenom jeden z pohledů na věc ;)

Mno a jinde mají svůj. A koho to natolik omezuje, že se s tím nesrovná, tak jde o dům dál. Vždyť je to tak prosté.

Patrik
Naposledy upravil patrik dne sob 24. lis, 2007 11:04, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » sob 24. lis, 2007 11:02

kumori píše:
Higen píše:tendle trend se nosi pouze v CAA a SAA ... v BA se hakama nosi, jestlize zak ma spravny pohyb a noseni hakama mu jiz nekomplikuje jeho dalsi studium. (teda melo by to tak byti ;-) ...)

a proč tomu tak je, vždyť jsem velmi často četl, že aikido je jen jedno...nebo zase ten Mirek :lol: ?

To je jedna z demagogickych frazi, kterou mnoho ucitelu klasickeho smeru pouziva. Pokud todle tvrdi, pak oni aikido necvici, protoze aikido je jen jedno a to O senseiovo... :-P

Ne vazne: aikido bylo chapano vsemi zakladatelovymi zaky trochu rozdilne, proto vznikla ruzna ryu, ktere se kazde vyznacuje jinym pristupem k aikido jako budo ... filozofie je temer vzdy "stejna".
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ingwe » sob 24. lis, 2007 11:05

kumori píše:...
TSK©R patří mezi nejstarší BU, souhlasím, pak mi ale nějak neštymuje v tomto případě souvislost se systémem Kyu a Dan, který byl ustanoven až Kano Sensei.Jistě, předtím existoval nějaký systém vyspělosti, ale nezapomínej, že hakama byla součást každodenního oděvu a zcela určitě neužívaná jen k výcviku umění boje.
...

psal jsem "hakama se nosí až od určitého stupně, který by mohl zhruba odpovídat 1. danu". zhruba odpovídat... s Kano senseiem náš systém tradičních certifikátů nemá co do činění.

hakama samozřejmě byla součástí každodenního oděvu. ale je potřeba zamyslet se proč je povolená až od určitého stupně. je to kvůli kontrole práce nohou. ne kvůli tomu, že to vypadá pěkně, a že je to určitá pocta, na kterou si vydobudeš právo až po nějakém tom pátku cvičení. kontrola práce nohou byla potřeba stejně tehdy jako dnes. nevím jak to tehdy řešili... jestli si tehdy nováčci museli před keikó své hakama sundat, nebo si je jen vykasali... kdo to může s jistotou říct.

důležitý je, že hakama se nechápe jako "já mám hakamu a ty ne, musíš mně poslouchat, říkat mi o-sensei a hluboce se mi klanět", ale "nemáš hakama abych ti viděl na nohy a mohl tě opravovat"...
nebo by to tak aspoň mělo bejt...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » sob 24. lis, 2007 11:17

patrik píše:...
Na druhou stranu, samotného by mě zajímalo, jestli existují pravidla v těch dvou zmíněných školách odjakživa, nebo jsou "nové". To se přiznám nevím.
...

to by mně taky zajímalo. selským rozumem, aby se v těch školách systém, který vládne teď, dochoval nezměněný stovky let, o tom pochybuju. ale kdo ví...

na druhou stranu, jak jsem psal, důležitý je proč to tak je. proč hakama až od určitého stupně. povrch, systém se změnil, ale jádro, důvod, (možná, snad) zůstal... jak jsem psal, třeba cvičili s vykasanou hakamou... ale třeba ne, třeba je to totální novota. taky by mně to moc zajímalo.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 24. lis, 2007 11:21

Mně osobně šlo hlavně o to, uvědomit si, že ani MK a ani nikdo jinej tady nezavinil nějaké pravidlo a že to pravidlo neexistuje pouze tady a pouze v jedné skupině. (Jak jsem psal výš, taky jsem si to myslel :)) Je docela šumák, jestli je to pravidlo od danu nebo vyššího kjú. A IMHO to nemá vliv na kvalitu/nekvalitu aikidó nebo jiného BU.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

.-)

Příspěvekod kumori » sob 24. lis, 2007 13:10

další zajímavá diskuze na tom malém dvorku jménem BU v ČR.Dříve šlo především o to, z jakého materiálu byla hakama vyrobena, jestli z domácího nebo z drahého čínského hedvábí.hakama z bojovníků nenosil tak možná nějaký ronin.

co se týká příspěvku, kde autor uvádí, že hakama má za úkol krýt pozici nohou, tak to platí především pro zbraňové systémy, v JJ to až tak neplatí
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » sob 24. lis, 2007 19:08

patrik píše:Mně osobně šlo hlavně o to, uvědomit si, že ani MK a ani nikdo jinej tady nezavinil nějaké pravidlo a že to pravidlo neexistuje pouze tady a pouze v jedné skupině. (Jak jsem psal výš, taky jsem si to myslel :)) Je docela šumák, jestli je to pravidlo od danu nebo vyššího kjú. A IMHO to nemá vliv na kvalitu/nekvalitu aikidó nebo jiného BU.

Patrik

OK, mám v tom jasno a rozumím tomu a hlavně se Mirkovi omlouvám, není to tedy jeho výmysl, jako hlavy ČAA
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xenon » ned 25. lis, 2007 13:11

akido je dobré,ale musite ho ovladat fakt 100 percentne lebo inac je nepouzitelne.Take kung-fu sa da vyuzit aj po 3 rokoch cvicenia celkom slusne.
xenon
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod cudles » ned 25. lis, 2007 18:16

xenon píše:akido je dobré,ale musite ho ovladat fakt 100 percentne lebo inac je nepouzitelne.Take kung-fu sa da vyuzit aj po 3 rokoch cvicenia celkom slusne.

Hele,jako nic proti,ale mohl bys mi tu vypsat ten vzorecek,podle ktereho to vypocitavas? :lol: :lol: Zalezi na tom co do toho davas,jak cvicis,jakeho mas trenera,atd,atd :idea:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fox78 » stř 02. led, 2008 12:52

neviem ci to tu uz bolo- zaujimave video s Tissierom, toto uz vyzera
podla mna celkom dobre. urcite realnejsie ako typicky aikido balet:

http://www.youtube.com/watch?v=F3NmaYu2Kvc
fox78
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kurt78 » stř 02. led, 2008 13:09

fox78 píše:neviem ci to tu uz bolo- zaujimave video s Tissierom, toto uz vyzera

a kde je to video?
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fox78 » stř 02. led, 2008 13:24

kurt78 píše:

a kde je to video?

jak ze kde? zobrazuje mi to nejako divne tu stranku, ale video je nizsie- roluj, roluj!!!
fox78
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod fox78 » stř 02. led, 2008 13:26

ak by vam ten link nesiel, zadajte na youtube do vyhladavania:

irimi nage tissier

...a najde vam to
fox78
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kurt78 » stř 02. led, 2008 13:31

nene ty si ma nepochopil, mne to video :
typicky aikido balet:

jede suprovo,
, ale ja sa pytam kde je to video toho realnejsieho aikida?
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » stř 02. led, 2008 13:39

spravne, taky se ptam, co je na tom realnejsiho?
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pe25tr » stř 02. led, 2008 13:44

Higen píše:spravne, taky se ptam, co je na tom realnejsiho?

Ahoj :D , ale sehrany jsou pekne, to se musi nechat...
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fox78 » stř 02. led, 2008 14:21

kurt78 píše:

nene ty si ma nepochopil, mne to video :
typicky aikido balet:

jede suprovo,
, ale ja sa pytam kde je to video toho realnejsieho aikida?

OK- myslel som tym realne vzhladom na to, ze je to aikido a aj to som
myslel len na to skratene irimi nage bez tej zdlhavej uvodnej fazy. neviem ze co je na tom az take nerealne, myslim ze to je praveze asi jedna z mala veci v aikide ktora by sa dala pouzit, ale kedze nemam 10 dan, ani som zatial este nevyhral UFC tak to neviem zhodnotit celkom objektivne:-)
fox78
diskutér - nováček
diskutér - nováček

.

Příspěvekod luen » stř 02. led, 2008 20:10

Jedna vec je na tom, ale vazne pekna ... ty lidi, kteri jsou jako mlaceni, umeji vyborne zahrat to, ze ten co je bije je dobrej. Na tehle taneckach ani nesleduji toho "lepsiho", ale vzdy toho mlaceneho. Cim sikovnejsi je ten s kym se ma vymetat, tim lepsi aikido :lol: :wink:

Davaji se take nejake dany za to jakou kdo umi hodit "drzku" :?:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...