Moderátor: Picard
Golom píše:jeikob: ....a mám pocit že plno věcí co se tam zkouší proti mlátičce neobstojí...
to že máš "pocit", neznamená že je to pravdou.![]()
...za další mi přijde že toho je strašně moc těch technik a aspektů.tudíž je otázka nakolik to zvládne moderní člověk co má povinosti i jinné nadrillovat tak aby mu to fungovalo...
to je právě ta chyba - brát techniku jako hotovou věc. V Bujinkanu je základních technik jen pár. Zbytek je o tom, ne se učit techniku, ale prncip oné techniky, pocit z ní. Jako začátečník nemáš šanci si ty techniky zapamatovat, ale "pocit" z techniky (ten nepřenositelný slovy) je to co by sis měl odnést. Nebo máš "pocit"že po semináři někdo umí o deset technik víc a umí je bezchybně použít. O to vůbec nejde...
...aneb lépe umět jednu techniku než znát stotechnik...
pokud máš "pocit"že tato jedna technika ti pomůže ve všech situacích stejně, budiž. Na ulici, v lese, na ledě, v úzké chodbě, v hospodě, proti tlustému, hubenému, rychlému, vysokému, malému, obrněnému, psovi, ozbrojenému - mačetou, pepřákem, pistolí, lopatkou... já mám právě z technik Bujinkanu "pocit"
že čím déle je cvičím, tím víc jsou "neprůhledné", ale také více použitelné v rozdílných situacích. Proto tolik technik - je to vlastně jen několik málo základních pouček, ale nekonečně rozvíjených a stále dokolečka trénovaných. To je podle mne lepší dril než 350x za sebou bouchat stejný úder do vzduchu.
kanja-san píše:Buji píše:Jestli na nekoho takoveho narazis, tak musis mit zeleznejsi bradu a vetsi srdce
Svatá pravda.. Ale je to spíš o srdci než o bradě..
Hele, bez urážky? srdce je velice důležitá věc a musí tam být. Ale na druhou stranu, srdce nestačí. Víš s vírou je to tak, že ji můžeš mít a čekat doma až tě osvítí duch svatý a nebo mu můžeš jít naproti a tvrdě na sobě pracovat.
Proč myslíš, že byl trénink dříve u Hatsumi senseie tak tvrdý, jak jej popisují staří studenti. Nezlob se na mě, ale to je argument, který se sice hezky poslouchá, ale také se musí podle toho žít. Bez práce nejsou koláče.
Říká ti něco Shin-Gi-Tai. Je to srdce/odhodlání - forma/technika - tělo. tyto tři věci musejí jít společně. Pokud budeš preferovat pouze dobre srdce můžeš být třeba dobrý člověk, ale nebudeš dobrý bojovník.
Nemá cenu někam psát, když nemáš argumenty. Neurážej lidi tady ani nikde jinde. Chodí jsem i ti, kteří mají o věci opravdovej zájem a o aroganci tu nikdo nestojí.
kanja-san píše:ghekon píše:Jde jen o to, ze v ringu nikdo nebude davat udery jako na zminenych videich a padat na povel sveho trenera, protoze je to prece valecne umeniNekomu po peti letech treninku bych proti prumernemu wrestlerovi nebo strikerovi daval tak dvacet sekund.
To je sice hezké, ale lidé pod vlivem drog by sem neměli nic psát.
Samosebou, že ne všichni co cvičí Bujinkan jsou bojovníci, ale to je otázkou jejich tréninku. Ne toho co cvičí. Víš co jeď do japonska a vem některého z místních Shihanu a dej mu na tlamu. Jestli nechceš a nebo nemůžeš nech si kritizování bojového umění a uvědom si, že je to o lidech a ne Budo.
Mimo jiné znám v Bujinkanu tady v Čechách dost kluků o kterým mohu říci, že jsou bojovníci. ale tebe neznám a tak o tobě nebudu říkat nic.
petrk píše:kanja-san: Můžeš napsat něco, jak u vás probíhá randori? Jaká jsou pravidla, použití chráničů, holé ruce, zbraně, prostředí,... My jsme maximálně jeli henka, ale randori se u nás nikdy necvičilo.
Golom píše:kanja-san: ale všechny techniky podle mne a mého cítění vycházejí právě z oněch základních principů - tj. taihenjutsu, Sanshin-no-kata a Kihon happo. A tím se dostávám k tomu, co jsem chtěl říci... z tohoto pohledu je znalost technik až druhořadá - mimo vyjmenované tři oblasti. Ty je třeba zvládnout - ale bližší seznamování s nimi přichází dost často skrze složitější techniku která ale odkazuje k oněm základům - bez nich se technika nepodaří. Vezmi si např. jak velké množství technik končí jednou ze základních pák na ruku - tím jsi zpět u Kihon happo. Veskrze je to vždy nějaký obecný princip - postoj, úder, blok, páka, kop - jen různě zkombinované - jednou zleva, podruhé zprava, jednou nejdříve to a potom ono, v jiné naopak. Princip je důležitý, ne množství naučených technik. Na druhou stranu je pravda že kritika je na místě - ale spíš mne sama - často na ony základy zapomínám nebo je nedostatečně procvičuji a tím se dostávám do situace kdy technika - ať sebejednodušší - nefunguje
ghekon píše:Ne, Shin-Gi-Tai mi nerika absolutne nic. Stejne jako nevim, jaky byl trenink u Hatsumi senseie a popravde receno, vubec mne to nezajima. Nikoho neuraziim ani tady, ani jinde, nejsem arogantni, a nechodim tady abych si zvysoval sve ego, ale za tim, ze srdce dela v poulicni rvacce 80% si stojim. A nejen v poulicni rvacce. A nerekl jsem nic o dobrem srdci, ale o velkem srdci, v cemz je velky rozdil.
kanja-san píše:Pepah píše:Pouzivat jako argument reci o mistrovi velmistra ... ??
Myslis, ze Takamatsu se ucil stejnym zpusobem jakym probiha dnesni vyuka v Bujinkanu ? Ja s tim jak ten system znam o tom dost pochybuji. Apropo neni tajemstvim jak dlouho se venujes Bujinkanu a zda jsi delal i neco jineho ?
Ale jistě, že to je argument. Jen čisté kecy jsou o ničem. Styl je styl a škola je škola. Hatsumi sensei již nemusí nikomu nic dokazovat, za něj mluví to, co již dokázal. A protže píšeš to co píšeš tak o tom opravdu moc nevíš a jen hloupě kecáš.
Jak dlouho studuješ Bujinkan ty? Někde si ho vidět, třeba na Youtube a nebo si někde byl? Viděl si ho v podání jednoho učitele či více různých učitelů z různých Dojo? Nebo je pro tebe důležité vidět sparring ve které teče po rukavicích krev? Co je pro tebe argument reality? snad ne www.bojovaumeni.cz?
Jinak opět tu musím zmínit to, že v minulosti pod Hatsumi senseiem byly tréninky hodně tvrdé a nebezpečné. Také mnoho studentů mluví o velkém množství úrazů na tréninku.
Vyuka Hatsumiho dnes v jeho 76 letech se musí odehrávat trochu jinak, než když mu bylo 30-40 nemyslíš chytráku?
Pokud chceš něco kritizovat tak to chvilku dělej a dej si dost prace s tim jezdim za treninkem a uciteli at se neco dozvis. nestaci jenom psat o necem co jsem nekde videl a nekde slysel.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků