ukropcany píše:
4fireball - čo je na kope do kolena čudné?
Zdar.
No z Tvojho pohľadu thaiského boxu nič

Myslel som hlavne priamy kop zpredu a to isté z boku.
Pat
Moderátor: Picard
RBR píše:to Low
"naucis se blokovat bo a ktery je rovny ale normalni uder at uz boxerskej nebo nejakyho amatera jde po jiny nez primy draze.."
Především se naučíš pracovat se vzdáleností, časem a feelingem, když má soupeř zbraň. Jen pro zajímavost s BO jde dělat jak přímé údery tak obloukové. Kolikrát v jsi na tréninku pracoval se klackem?
RBR
RBR píše:
Zkus malý test. Použij nějaký bo. (Jen abys měl víc času na reakci, jiný smysl to nemá). Sparing jednou po tobě půjde obloukovým úderem (může klidně na hlavu) a potom přímým bodnutím (může jít na obličej, ale bacha raději pomalu). Popiš potom co se ti krylo lépe, kde byl na tebe vytvořen větší tlak.
Další poučení je z historie. Proč se Evropě všichni šermíři více věnovali školám které preferují bodaní (španělská, fancouská, italská škola) než těm, které sekají?
RBR
Low píše:no nevim jestli je silnější. sice jde po delší dráze ale myslim že se do něj tolik nepřenese váha těla
Low píše:fireball: nevim když to zkusim tak mi direkt ze zadní nohy přijde silnější než hák
Fireball píše:RBR píše:
Zdar.
Je síce pravda že priamy úder je rýchlejší ale takisto slabší a náročnejší na presnosť, pretože funguje iba v momene dopadu, kdežto oblkúkový úder je silnejší a má účinnosť zhruba 30° výsek z kruhu. Okrem toho v mnohých štýloch karate sú rôzne oblúkové údery, takže by som ich isto nezavrhoval.
Pat
Fireball píše:Low píše:fireball: nevim když to zkusim tak mi direkt ze zadní nohy přijde silnější než hák
Možno ide aj o to, že priamy úder znesie súperovo telo ľahšie ako úder zo strany.
Pat
Low píše:rbr: mi máme i hák i zvedák. třeba jsem neviděl katu kde by byl hák
RBR píše:Low píše:rbr: mi máme i hák i zvedák. třeba jsem neviděl katu kde by byl hák
No zvedák tam je a několikrát, i když není v provedení na jaké jsi nejspíš zvyklý. Třeba hean godan. Tam je princip zvedáku použit u jedné techniky.
S hákem si mě dostal. Nejsem si 100% jist, ale mám tucha, že kdesi je. Jenže já neznám všechny katy co v karate jsou. Divil bych se, že by tam princip oblokového úderu, podobného háku nikde nebyl.
I když v karate se hák technicky provádí kapku jinak, než boxu. Popřemýšlím a prokonzultuji to s klukama na semináři, pak se ozvu.
RBR
Fireball píše:
RBR píše:Fireball píše:
Pretože ak máš dobrý postoj tak spredu do hlavy je ťažko niečo dobr zasiahnuť, ale zo strany je toho omnoho viac a aj z hľadiska stability a zneseniua úderu.
Pat
Fireball píše:RBR píše:
No skús hlavne pozrieť staršie kata než Heiany. I v Goju ryu v Taikyoku kata toho až tak veľa z pôvodného karate nie je
Pat
RBR píše:Fireball píše:RBR píše:
No skús hlavne pozrieť staršie kata než Heiany. I v Goju ryu v Taikyoku kata toho až tak veľa z pôvodného karate nie je
Pat
Pouze jsem uvedl příklad, který mě první napadl. Heany jsou nejvíc známé. Další zvedáček je v Kanku dai. Určitě se najde i jinde.
Taikyoku kata to už je úplný úlet. Heany jsou poskládány z jednotlivých pasáži mistrovských kat. Takže jsou na techniky a principy o něco bohatější.
Proto se z nich dá čerpat.
RBR
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků