Karate Shotokan ???

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 20:11

ukropcany píše:
4fireball - čo je na kope do kolena čudné?

Zdar.

No z Tvojho pohľadu thaiského boxu nič ;) - bez urážky.

Myslel som hlavne priamy kop zpredu a to isté z boku.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 20:13

RBR píše:to Low

"naucis se blokovat bo a ktery je rovny ale normalni uder at uz boxerskej nebo nejakyho amatera jde po jiny nez primy draze.."
Především se naučíš pracovat se vzdáleností, časem a feelingem, když má soupeř zbraň. Jen pro zajímavost s BO jde dělat jak přímé údery tak obloukové. Kolikrát v jsi na tréninku pracoval se klackem?

RBR

Zdar.

Hmm podľa určitých pánov Karate bloky nie su. Ako ich učíte a používate vy?

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 20:22

RBR píše:
Zkus malý test. Použij nějaký bo. (Jen abys měl víc času na reakci, jiný smysl to nemá). Sparing jednou po tobě půjde obloukovým úderem (může klidně na hlavu) a potom přímým bodnutím (může jít na obličej, ale bacha raději pomalu). Popiš potom co se ti krylo lépe, kde byl na tebe vytvořen větší tlak.
Další poučení je z historie. Proč se Evropě všichni šermíři více věnovali školám které preferují bodaní (španělská, fancouská, italská škola) než těm, které sekají?

RBR

Zdar.

No môj ale s tým šermom si sa moc netrafil. Na začiatku bolo ešte ake také brnenie, takže sa hlavne sekalo. Talianska škola zo začiatku skoro iba seky. Bodať sa začalo hlavne preto že vymyzlo brnenie a taktiež pri šerme rapírom - čo bola viac menej bodná a duelantská zbraň. No a dnešný šerm je hlavne o bodaní, ale už je to hlavne iný šerm, šermuje sa iba po jednej línii atď.
Je síce pravda že priamy úder je rýchlejší ale takisto slabší a náročnejší na presnosť, pretože funguje iba v momene dopadu, kdežto oblkúkový úder je silnejší a má účinnosť zhruba 30° výsek z kruhu. Okrem toho v mnohých štýloch karate sú rôzne oblúkové údery, takže by som ich isto nezavrhoval.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 28. led, 2006 20:23

Low píše:ale útočník většinou karate nedělá ptoto neví že má použít přímej úder

To je jedině dobře. Trochu jsem uhli od tématu.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 20:24

Zdar.

Ešte malá poznámka. Ďalšia výhoda háku je v tom že ho nevidno. V stresovej situácii - hlavne v boji - vzniká tunelové videnie, teda vidíš priamo dopredu a oblúkový úder niekedy človek ani nezbadá, ale toto je nadlhšiu debatu.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » sob 28. led, 2006 20:28

no nevim jestli je silnější. sice jde po delší dráze ale myslim že se do něj tolik nepřenese váha těla
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 20:45

ukropcany píše:4fireball - yo, ja viem, že ľudia z toho majú veľký rešpekt (právom), ale trafiť koleno je strašne ťažké a treba to cvičiť...

Áno to je pravda ;)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 20:47

Low píše:no nevim jestli je silnější. sice jde po delší dráze ale myslim že se do něj tolik nepřenese váha těla

No do háku ide jednoznačne viac váhy aj sily, už len kvôly rotácii tela, teda ak ide o hák zo zadnej nohy ;)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » sob 28. led, 2006 20:54

fireball: nevim když to zkusim tak mi direkt ze zadní nohy přijde silnější než hák
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 20:58

Low píše:fireball: nevim když to zkusim tak mi direkt ze zadní nohy přijde silnější než hák

Možno ide aj o to, že priamy úder znesie súperovo telo ľahšie ako úder zo strany. Ale možno aj o to, že priamy úder je technicky ľahší než hák.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 28. led, 2006 21:02

Fireball píše:
RBR píše:
Zdar.

Je síce pravda že priamy úder je rýchlejší ale takisto slabší a náročnejší na presnosť, pretože funguje iba v momene dopadu, kdežto oblkúkový úder je silnejší a má účinnosť zhruba 30° výsek z kruhu. Okrem toho v mnohých štýloch karate sú rôzne oblúkové údery, takže by som ich isto nezavrhoval.

Pat

Já háky vůbec nezavrhuji, pouze jsem chtěl LOWovi naznačit, že v karate se zvolila cesta od těžšího k lehčímu. Pokud si dokážeš poradit s přímým úderem tak zvládneš i hák.

Spíš je hák jednodušší na provedení a lépe se do něj zapojuje síla těla. Pokud jde o přesnost tak jsou na tom oba údery stejně. Stačí se podívat na nějaká sportovní střetnutí. Můžeš mít v úderu obrovskou sílu, ale pokud se trefíš do správného místa tak je ti to houby platné.
Na těch šermířských školách jsem chtěl právě demonstrovat přechod od obloků k přímým úderům.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » sob 28. led, 2006 21:05

rbr: mi máme i hák i zvedák. třeba jsem neviděl katu kde by byl hák :)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 28. led, 2006 21:12

Fireball píše:
Low píše:fireball: nevim když to zkusim tak mi direkt ze zadní nohy přijde silnější než hák

Možno ide aj o to, že priamy úder znesie súperovo telo ľahšie ako úder zo strany.
Pat

Proč? To je blbost. Jde o to se trefit. Je jedno, kterým úderem. Hlavně TREFIT
Pokud jde o sílu háku a přímého úderu. Slyšel jsem, že není mezi němi rozdílu. Pokud jsou oba údery provedeny technicky správně, tak jsou stejně přibližně stejně silné. Spíš záleží na osobním pocitu, jak kdo se v čem cítí lépe. Někomu jdou háky, jinému přímáky. Každý nakonec použije to co čemu věří víc.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 21:28

[/quote]

Proč? To je blbost. Jde o to se trefit. Je jedno, kterým úderem. Hlavně TREFIT
Pokud jde o sílu háku a přímého úderu. Slyšel jsem, že není mezi němi rozdílu. Pokud jsou oba údery provedeny technicky správně, tak jsou stejně přibližně stejně silné. Spíš záleží na osobním pocitu, jak kdo se v čem cítí lépe. Někomu jdou háky, jinému přímáky. Každý nakonec použije to co čemu věří víc.

RBR[/quote]

Pretože ak máš dobrý postoj tak spredu do hlavy je ťažko niečo dobr zasiahnuť, ale zo strany je toho omnoho viac a aj z hľadiska stability a zneseniua úderu.
No a s týmy údermy môže byť,niekto radšej hák a niekto direkt ;)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 28. led, 2006 21:31

Low píše:rbr: mi máme i hák i zvedák. třeba jsem neviděl katu kde by byl hák :)

No zvedák tam je a několikrát, i když není v provedení na jaké jsi nejspíš zvyklý. Třeba hean godan. Tam je princip zvedáku použit u jedné techniky.
S hákem si mě dostal. Nejsem si 100% jist, ale mám tucha, že kdesi je. Jenže já neznám všechny katy co v karate jsou. Divil bych se, že by tam princip oblokového úderu, podobného háku nikde nebyl.
I když v karate se hák technicky provádí kapku jinak, než boxu. Popřemýšlím a prokonzultuji to s klukama na semináři, pak se ozvu.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 21:36

RBR píše:
Low píše:rbr: mi máme i hák i zvedák. třeba jsem neviděl katu kde by byl hák :)

No zvedák tam je a několikrát, i když není v provedení na jaké jsi nejspíš zvyklý. Třeba hean godan. Tam je princip zvedáku použit u jedné techniky.
S hákem si mě dostal. Nejsem si 100% jist, ale mám tucha, že kdesi je. Jenže já neznám všechny katy co v karate jsou. Divil bych se, že by tam princip oblokového úderu, podobného háku nikde nebyl.
I když v karate se hák technicky provádí kapku jinak, než boxu. Popřemýšlím a prokonzultuji to s klukama na semináři, pak se ozvu.

RBR

No skús hlavne pozrieť staršie kata než Heiany. I v Goju ryu v Taikyoku kata toho až tak veľa z pôvodného karate nie je ;)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 28. led, 2006 21:44

Fireball píše:

Pretože ak máš dobrý postoj tak spredu do hlavy je ťažko niečo dobr zasiahnuť, ale zo strany je toho omnoho viac a aj z hľadiska stability a zneseniua úderu.

Pat[/quote]

To už není o samotném úderu. Tady spíš záleží na situaci, někdy se tam dostaneš hákem, někdy přímo, záleží na tom jakou ti soupeř poskytne šanci. Když bude stát dobře v postoji tak těch míst kam se můžeš trefit moc není (skoro nic). To je o tom jej rozhýbat, dostat pod tlak a on už nějakou chybu udělá. Tu pak musíš využít. Smůla je, že on bude dělat to samé :lol: Takže, kdo se první dobře trefí vyhrál.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 21:58

RBR píše:
Fireball píše:

Pat

To už není o samotném úderu. Tady spíš záleží na situaci, někdy se tam dostaneš hákem, někdy přímo, záleží na tom jakou ti soupeř poskytne šanci. Když bude stát dobře v postoji tak těch míst kam se můžeš trefit moc není (skoro nic). To je o tom jej rozhýbat, dostat pod tlak a on už nějakou chybu udělá. Tu pak musíš využít. Smůla je, že on bude dělat to samé :lol: Takže, kdo se první dobře trefí vyhrál.

RBR[/quote]

Toto je síce fajn, ale ak tak v zápase v kumite, ale na ulici nie, tam na nejaké rozhýbanie nie je čas ;)
Ja to beriem hlavne z tohoto hladiska ;)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 28. led, 2006 22:00

Fireball píše:
RBR píše:
No skús hlavne pozrieť staršie kata než Heiany. I v Goju ryu v Taikyoku kata toho až tak veľa z pôvodného karate nie je ;)

Pat

Pouze jsem uvedl příklad, který mě první napadl. Heany jsou nejvíc známé. Další zvedáček je v Kanku dai. Určitě se najde i jinde.
Taikyoku kata to už je úplný úlet. Heany jsou poskládány z jednotlivých pasáži mistrovských kat. Takže jsou na techniky a principy o něco bohatější.
Proto se z nich dá čerpat.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 22:04

RBR píše:
Fireball píše:
RBR píše:

Pat

Pouze jsem uvedl příklad, který mě první napadl. Heany jsou nejvíc známé. Další zvedáček je v Kanku dai. Určitě se najde i jinde.
Taikyoku kata to už je úplný úlet. Heany jsou poskládány z jednotlivých pasáži mistrovských kat. Takže jsou na techniky a principy o něco bohatější.
Proto se z nich dá čerpat.

RBR

Vcelku môže byť, lebo o šotokan heyanoch moc neviem, kedysi som cvičil iba tie ďalšie kata Tekky tuším sa to volá asi.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...