Moderátor: Picard
Predevsim maji asi pravdu Ti, kdo tvrdi, ze ninjutsu se dneska moc nevyucuje. Ani Bujinkan neni uplne skolou ninjutsu. Je to tezke vysvetlit kratce, ale proste v tradici tech 9 skol, ktere jsou soucasti Bujinkanu, je ninjutsu, ale to jeste neznamena, ze se to takto vyucuje. Spis bych rekl, ze Soke Hatsumi smichal cele Budo (tedy skoly ninju i samuraju) dohromady, protoze proc take ne - jenom spojil to, co se v prubehu casu oddelilo. Take zrejme z tohoto duvodu prejmenoval puvodni Bujinkan Ninpo Taijutsu na nynejsi Bujinkan Budo Taijutsu.
Dneska se tedy vyucuji spise techniky boje v Budo (a opravdu nemusi jit ciste o sebeobranné, nicméně již z podstaty filozofie ninjutsu to jsou převážně obranné, nebo lépe ofenzivní techniky). Již se nevyučuje špionáž, meteorologie, léčitelství, apod. Tedy přesněji řečeno Soke o tom někdy povídá na tréninku, ale rozhodně nejde o ucelenou výuku. Hm, jak o tom píšu, cítím, že se vlastně mohu pěkně zamotat, protože říct o Sokem, že něco dělá a něco ne, je strašně ožehavé. On si totiž dělá, co chce ))))) A obecně mám pocit, že spousta lidí tady (myslím obecně v Čechách a vlastně všude mimo Asii) se snaží něco škatulkovat a přesně ohraničit a říct, tohle je toto, a tohle je už něco jiného, a tohle sem patří a tohle už ne. Tak tohle na Soke Hatsumiho neplatí (za ostatní Japonce nemohu mluvit, neznam, ale mam pocit, že Dr. Hatsumi je i v Japonsku trochu exot ) A z tohoto důvodu se Bujinkan moc pochopit nedá, protože dřív, než ho pochopíte, on se zase změní (směrem vývoje vpřed). Dá se jenom cvičit, studovat, apod. A doufat, že to, co jste cvičili před rokem, za rok snad pochopíte (nebo aspoň budete schopni se tomu přiblížit). To je to, proč třeba já cvičím Bujinkan - a černá kukla mě ani moc neláká, leda jako zábava na nedělní odpoledne, nebo na vyblbnutí se s kamarády, studenty, ...
guerrero píše:For makoto: hele ty se mi snad zdas![]()
Ja nechapu proc chces veci porad skatulkovat.Jako napr. nejake scenare, kategorie, techniky atd.
Targa píše:(...)Jinak argument "podivej se na zaznamy 50-70 let zpatky" neberu, kdyz mas obhajovat kontinuitu az do 17 stoleti. Nehlede na to, ze video a fotky nezachyti vsechno. Jinak by se dalo podle nich trenovat i bez ucitele, ze ?(...)
Jo to by mě taky hodně zajímalo. Podle mě připravit se na stres při skutečné akci na ulici je na tělocvičně podle mě těžké, ikdyž se simulují jisté situace, vždy člověk podvědomně ví, že je to jen jako, že jsou proti mě kamarádi/kolegové. Podle mě ani pocit, že vím, že když nezareaguji správně "dostanu stejně jako na ulici" není to pravé, neboť to co dělá stresovou situaci opravdu stresovou je to neznámo, když mám na ulici nějaké konflikt mám proti sobě naprosto neznámého člověka a vůbec nevím co bude.Makoto píše:No a pokud je to treti kategorie, prosim studenty ninpo, aby se s nami podelili, jakym zpusobem trenuji realny boj. Jak se vyporadavate s adrenalinem a stresem pro boji? Existuji nejake postupy, ktere se pouzivaly pred mnoha lety a pretrvavaji dodnes? Ptam se vazne, skutecne me to zajima.
koblih píše:Jo to by mě taky hodně zajímalo. Podle mě připravit se na stres při skutečné akci na ulici je na tělocvičně podle mě těžké, ikdyž se simulují jisté situace, vždy člověk podvědomně ví, že je to jen jako, že jsou proti mě kamarádi/kolegové. Podle mě ani pocit, že vím, že když nezareaguji správně "dostanu stejně jako na ulici" není to pravé, neboť to co dělá stresovou situaci opravdu stresovou je to neznámo, když mám na ulici nějaké konflikt mám proti sobě naprosto neznámého člověka a vůbec nevím co bude.Makoto píše:No a pokud je to treti kategorie, prosim studenty ninpo, aby se s nami podelili, jakym zpusobem trenuji realny boj. Jak se vyporadavate s adrenalinem a stresem pro boji? Existuji nejake postupy, ktere se pouzivaly pred mnoha lety a pretrvavaji dodnes? Ptam se vazne, skutecne me to zajima.
boxer,mt boxer - souhlas. Maji opravdu velkou sanci ikdyz zadny sebeobranny system nenacvicuji hlavne proto ze jednak umi rany rozdavat ale i prijimat a kazdy sportovni zapas ve full kontaktu je vlastne velmi verna simulace boje na ulici, ma proti sobe uplne ciziho chlapka, ktery ho chce sejmout a udela pro to cokoliv(ikdyz v ramci pravidel). Navic jsou tu divaci, fanousci, tedy motivace na obou stranach je velmi velka.Low píše:ale proc se bavite furt o sebeobranejch systemech.. kdyz uz se to nazyva system tak se tomu asi musi venovat stejne casu a pile jako BU nebo BS. A nikdo me nepresvedci o tom ze boxer,mt boxer nebo karatista se neubranej na ulici s daleko vetsi sanci nez tihle adepti sebeobrany, presto ze zadny krizovy scenare atd neznaj, spis rychle prevezmou iniciativu
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník