aikido ?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

pro Kurta

Příspěvekod psvoboda » pát 04. bře, 2005 13:51

ad 2)

rozumím kam směřuješ a je v tom kus pravdy. Deset let je asi opravdu dost. "Problém" aikida je v tom, že o-sensei sám znal velmi dobře ju-jutsu a "karate" jenže to byl člověk na tak vysoké morální úrovni, že vytvořil bojové umění o harmonii.

Bude záviset na konkrétním senseiovi,který Ti aikido bude předávat. Jestli budeš 10 let cvičit jemnou, ale čistou (neútočnou) formu, nebo jestli Ti hned ukáže cestu, jak naučenou techniku použít přímočaře a nekompromisně.

Osobně si dovedu představit boj s pomocí technik aikido, a snad i úspěšný. Ovšem to není pravé aikido. O-sensei nikdy nechtěl v aikido soutěžit. Není mi známo, zda bylo někdy uskutečněno nějaké shiai či kumite. Je mi však známo, že aikido si toto za cíl neklade.

Díky za odpověď.

Sob
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: pro Kurta

Příspěvekod kurt78 » pát 04. bře, 2005 14:16

psvoboda píše:ad 2)

..............
Osobně si dovedu představit boj s pomocí technik aikido, a snad i úspěšný. Ovšem to není pravé aikido. O-sensei nikdy nechtěl v aikido soutěžit. Není mi známo, zda bylo někdy uskutečněno nějaké shiai či kumite. Je mi však známo, že aikido si toto za cíl neklade.

Díky za odpověď.

Sob

ja si boj aikidistu neviem dost dobre predstavit, a preto by som rad videl nejaky ultimatny zapas aikido vs XXXX. O- sensei nechcel sutazit v aikido lebo to sa z principu jeho neutocenia ani neda, ale ja nehovorim o strete 2 aikidistov ale o aikido vs XXXX takze to si myslim, ze by slo....
preto se ptam , videl to uz nekdo, nekde???
apropo verim, ze o-sensei bol aj dobry fighter ktoremu to fungovalo tak se ptam, neubera sa Aikido inym smerom ako to bolo povodne myslene?
/mysleno cisto pri realnom uz fyzickom bojovom strete/...
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 04. bře, 2005 14:25

:D :roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 20:28, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » pát 04. bře, 2005 14:36

to marvin: super prispevok /az clanok/ :) 8)
to sob: 1. co ty na to? 2. jo proc se na aikido ucite reagovat na tak divne utoky, s ktorymi sa na lim100% v realu nestretnes? :?:
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod psvoboda » pát 04. bře, 2005 14:42

Marvine, z celého srdce Ti děkuji, myslím, že jsi postavil vejce na stole (myslím to zcela vážně, nikoli ironicky).

Doplnit bych jen, že to, co popisuješ funguje úplně stejně i v ostatních b.u. Přijde mi, že aikido trochu vyčuhuje z řady a tak je to tam nejvíce vidět. Samozřejmě si dovedu představit, že se po 5 letech tréninku aikido někdo ubrání. Ale (a psal jsem to v textu předchozí reakce) to bude záviset na tom, kde se aiki budeš učit.

Sob
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

pro Kurta

Příspěvekod psvoboda » pát 04. bře, 2005 14:47

opět ad 2) :D

Hádal bych, že ty "nesmyslné" druhy útoků dostanou smysl ve chvíli,kdy si do ruky vezmeš tanto nebo bokken.

Sob

P.S. Ještě mě něco napadlo... Není právě skutečnost, že se v aikido "nefajtí" právě důvodem toho, proč aikido vyučuje kde kdo? Nenapadám NIKOHO konkrétního, ale osobně znám dva držitele stupně DAN, kteří mi po hodině tréninku (když jsem projevil zájem o oživení tréninku aikido) řekli "Ty jsi dřevo a vůbec mi nechodíš tak, jak se má...". Není to divné 8O
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kurt78 » pát 04. bře, 2005 15:20

to sob: no vacsinou sa dnes musim na ulici branit utoku bokenu, alebo po klaciacky......... :lol: :lol:
to p.s. som nejak nepochopil.....o com to akoze? ---dik
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » pát 04. bře, 2005 15:20

zas 2x tak mazem :roll:
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod psvoboda » pát 04. bře, 2005 15:29

Ahoj,

ta druhá část byla reakcí k Marvinovo článku.

A odpověď na Tvou reakci :

No jasně dneska čeká na každém rohu lump s bokkenem v ruce, to nevíš? :) Ale konec srandy. Osobně musím přiznat že trénink obrany proti napadení bokkenem mi dodal jisté sebevědomí, že nemám strach proti někomu, kdo je ozbrojen holí či něčím podobným. Netvrdím ale, že nemám respekt. Podcenit útočníka se zbraní by mohla být asi poslední ta chyba :)
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kurt78 » pát 04. bře, 2005 15:43

to: psvoboda
ok, to 100% suhlasim,tak sa podme bavit o obrane proti nozu - takze: zober si teda drevene tanto na trening, daj ho svojmu ugemu a nech sa ta s tym nozom snazi dostat/dobodat a dorezat az na pasiky a sitko/ nie akoze jedna jedina technika vedena pomaly po obluku, ale nech sa sprava tak ako by mal ozajstny noz a ozajstne tachcel dostat aj vypadmi a odskokmi, a ty sa skus ozajstne branit, som moc zvedavy na vysledok, pak napis jak to dopadlo. :wink:

2. tomu ps som aj tak nepochopil :? :)
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 04. bře, 2005 18:02

P.S. Ještě mě něco napadlo... Není právě skutečnost, že se v aikido "nefajtí" právě důvodem toho, proč aikido vyučuje kde kdo? Nenapadám NIKOHO konkrétního, ale osobně znám dva držitele stupně DAN, kteří mi po hodině tréninku (když jsem projevil zájem o oživení tréninku aikido) řekli "Ty jsi dřevo a vůbec mi nechodíš tak, jak se má...". Není to divné 8O

Ak mozem cosi podotknut - sice som aikido nikdy ani len neskusal, ale na druhej strane, ono to ma dost blizko k vnutornym stylom, takze par laickych postrehov:
1. Aikido ma jednu zvlastnost, a sice, ze umyselne netrenuje "pociatocnu fazu", kontakt s oponentom, ako sa dostat do tohto kontaktu. Mozte si vsimnut, ze kazda technika ma dohodnute "pravidla" pociatocneho kontaktu a samotny trening aikido je o tom, co nasleduje az potom, po tomto kontakte. Ak clovek tuto "pociatocnu fazu" nenastuduje niekde inde, s najvacsou pravdepodobnostou bude mat velke problemy pouzit aikido v reale. Nebudem sa pustat do spekulacii preco tomu tak v aikidu je, ale je to velmi dolezity poznatok, ktoreho by si mal byt vedomy kazdy aikidoka.
2. Co sa tyka "chodenia", to iste funguje napriklad aj v taiji (napriklad v tuishou). Ked praktikuju dvaja ludia pomerne velkeho kvalitativneho rozdielu, co je pripad ucitela a ziaka (ale plati to i pre rovnocennych napriklad na sutaziach v tuishou), ten slabsi musi pocuvat (rozumej nacuvat sile) a "chodit" podla silnejsieho, inak pride k urazu (pretoze ten silnejsi automaticky pocuva tiez a automaticky reaguje na stuhlost a chyby svojho supera), napriklad ak silnejsi jemne zatlaci a slabsi odporuje a vyvinie protisilu, silnejsi ju okamzite vyuzije, pomoze jej a zvelici ju, takze vysledok je, ze slabsi leti... Samozrejme, na to aby clovek mohol "chodit", musi byt makky a poddajny, ak je clovek tvrdy ci dreveny, leti... To je velmi lahke ukazat, kazde "drevo" sa polame raz-dva, len ten ucitel musi vediet, ako ho polamat - a tu sme pri probleme, ze mnohi ucitelia to uz nevedia, pretoze dalsi problem (i ked je to vlastne jeden a ten isty problem) je, ze castokrat sa chodenie stava "zvykom" a zacne mat specificku formu (to jest, ked urobim toto, Ty "musis" ist presne takto a nijak inak), vtedy sa z bojoveho umenia stava akysi ritual a zacina sa minat ucinkom. Chodenie by malo zavisiet od najdrobnejsich detailov sily "vedenia" danym majstrom, clovek by mal chodit podla sily, nie z principu, a kedze vedenie je takmer vzdy ine (vzdy su tam drobucke odlisnosti v postoji, smerovani sil atd.), aj chodenie by takmer vzdy malo byt ine, ale vzdy v ramci urciteho rozsahu. Samozrejme, aikido je velmi vysoky stupen bojovych umenia (mozno to je dovod, preco sa nevenuje takym "prizemnostiam" ako pociatocna faza) a je urcene ludom, ktori su schopni vidiet a citit silu a hlavne, aktivne s nou pracovat (resp. to je samotnym ucelom aikido, zdokonalit sa vo vnimani a pouzivani sily). Takychto ludi (ktori su schopni vidiet, citit ci pracovat so silou) je vsak aj v kruhoch ludi praktikujucich bojove umenia velmi malo a tak vysledok je obecne povedomie, ze aikido je bullshit. Nic nie je vzdialenejsie pravde, avsak na druhej strane je absolutne zrejme, ze pre drvivu, mohutne drvivu vacsinu ludi, ktori ho praktikuju, je aikido prilis narocne, proste nanho vobec nemaju, nemali by ho cvicit.
Berte vsak moj koment s rezervou, pliz, bola to iba taka mala polnocna spekulacia. :wink:

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 04. bře, 2005 18:17

P.S.: Ale ani s makkostou a chodenim sa to nesmie prehanat, inak to dopadne tak tragicky, ako napriklad v tejto zufalej ukazke, ktora viac nez presvedcivo ukazuje, preco tak mnohi fightri maju na taiji tak opovrzlivy nazor:

http://www.roxburytaichiacademy.com/products.htm

Kliknite na obrazok kamery vlavo.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 04. bře, 2005 18:23

Miro píše:(...) Mozte si vsimnut, ze kazda technika ma dohodnute "pravidla" pociatocneho kontaktu a samotny trening aikido je o tom, co nasleduje az potom, po tomto kontakte. (...)

Většina starých japonských škol tohle používá... to je kata. Jeden je uke (přijímá), druhý tori (dává) ;) - může to být také učidači, ukedači a na druhé straně nage, šite nebo šidači...

Ve starých školách učidači vede šidačiho, umožňuje mu dělat a učit se techniku... obvykle tuhle "roli" přijímá zkušenější z dvojice, často učitel...

Aikidó je moderní škola, ale v tomhle se podobá těm starým. Podobný princip je v kendó, naginata, džódó katách... moderních i starých...

V aikidó je ale příliš mnoho lidí, kteří tuto katu porušují, a tak se dostávají do situace, kdy jim forma nefunguje ani v nácviku...

O tom fungování, nefungování... blabla, mě osobně je to ukulele, cvičím, protože mi to dělá radost, ale pravda je taková, že aikidó je disciplína ovlivněná školami "chytání se", vychylování a zahazování... s údery, jaký známe dneska nebo sevřeními se v těchto školách asi moc nepočítalo.

btw to psvoboda: Vezme-li aikidista do ruky bokken, je nebezpečnej především sám sobě... :)

Nicméně souhlas s tím, že záleží na tom, kdo učí...

Patrik... eee IMHO
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 05. bře, 2005 0:02

psvoboda píše:opět ad 2) :D

Hehe, dyž sem tudle "navštívil" aikido, tak mi jeden Dan taky řek něco podobnýho že sem nešel jak sem měl. Enemže :idea: to řek až dyž mi v tej texnice naznačil tako vej fajnovej kop do koulí, pro kerej sem si tim blbym "choděnnim" vodkryl díru jako vrata. :oops: A bylo na něm vidět jak se móóóc přemáhal, aby jen naznačil. :oops: :lol: Noo, tak to pak vod něj znělo trochu ináč, žejo... 8)

Dbalo se tam na "správný chodění", ale šla zvěst že na cvičení pro vyšší Kyu si navopak dělaj co nejvíc schválností. Což sem ale neviděl na vlastní voči. (Tam se totiž nehrálo na tu blbost se společnajma tréninkama dycky pro všechny :roll: .)

Ináč, co se tejče těch počátečních útoků, tak jooo, bylo tam hodně takovejch cvičnejch úchopů, ale ty údery na solar mi zas tolik moc nereálný nepřišly :?

Taky mi připadlo, že to má cenu hlavně pro člověka, co už si ňáký praní nacvičil jinde a tady chce spíš ňákej další level. Už kdyby jen kvuli tomu že mládí se potřebuje na tréninku BU trochu vymlátit, no :wink: No a nebo pro toho co je rád, že má konečně příležitost se někde proběhnout po parketách :lol:

No alle stejně, ty pánové s dlouhejma příspěvkama přede mnou zjevně věděj vo čem mluvěj. Hm, takovej seminář se Saitem nebo Nemotem, to musí bej tocela psina, žejo? :twisted:
___
Jox
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » sob 05. bře, 2005 6:22

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 20:28, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 05. bře, 2005 15:01

Mno,nedá mi to,ale trošku se Soba musím zastat-znám ho velmi dobře a je to přítel :wink: ......Sob je KARATEKA.A to velmi dobrý!
Bojová umění jsou jeho vášní,mánií a láskou.....velmi přemýšlí o každém pohybu,který kdy vykonal,hledá vždy myšlenku a gró techniky.
Proto zřejmě v Aikidó vidí něco,co tam nikdo už nehledá,nebo nechce....bez nějaké nadsázky si myslím,že Sob o BU přemýšlí tak,jako Osensei,Kano a další velikáni.Netvrdím,že je jako oni....jen podobný typ člověka.
Tím,že mluvil o technice až na 2.místě nemyslel nic zlého.Docela často jsme se na tohle téma bavili(taky jsem s ním trochu nesouhlasil),ale až po delší diskuzi jsem pochopil,o čem mluví...(internet je v tomhle trošku sviňa,písemnou formou se dost věcí blbě vysvětluje).To,že píše,že je potřeba dlouho cvičit...no,dát pěstí se naučíš rychleji,než dobrou ránu pěstí zachytit a upáčit(tady ta věta také nevystihuje přesně,co se snažím vyjádřit,ale nenapadá mne,jak to říci).A další věc...už někdo viděl 60-letého thaiboxera s podobnou vitalitou a s takovou grácií,jako byl Ueshiba,Kano,Funakoshi a jiní.No Offence,ale chápete o čem mluvím?Thaibox a jiné jsou plnohodnotná BU,jako každá jiná.Jen jak člověk stárne,tělo už tento styl nezvládá tak,jako v 25 letech(ano,jsou i vyjjímky-Urdiquez,Hoost,Valera,ale stejně).Myslím,že v tomhle by ho trošku mohl chápat Miro,vidím hodně podobnosti v jeho debatách a Taiji vs cokoliv jiného.Tam taky kolečka soukolí dlouho zapadají(pro ostatní je to jen taneček),ale až zapadnou,posune to dovednost někam,kam se jiným ani nesní.
Fakt je ten,že aikidó se v Evropě asi nikdo nenaučí(jak píšou kluci-Marvin,Ukropčány....).Na druhou stranu,viděl jsem něco z tréninku v Nagomi u p.Mádla a tam to bylo také o "něčem jiném".Jednalo se,zřejmě,o aikijutsu(ale nevím,co to bylo za styl a ani nevím,jaký je rozdíl mezi aikidó a aikijutsu :oops: ).Nicméně,nikdo tam neútočil jinak,než by útočil "v reálu",žádné domluvené tanečky.....prostě útok a obrana.Tak,jak by to asi mohlo vypadat......
Vidím to tak,že ve všech příspěvcích tady je spousta pravdy,teď už ji jen utvarovat tak,aby to byla ta jedna jediná :idea: Největší pravdu ale vidím v Kurtově otázce....Neubírá se dnes Aikidó někam jinam,než bylo původně myšleno?????Odpovědět si zkuste každý sám..... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: aikido ?

Příspěvekod Clodman » pon 07. bře, 2005 10:27

XiaoYu píše:Zaujimalo by ma co si tu pritomny myslia o modernom aikide ?

Podle me nema aikido s realnym bojem prachnic spolecneho. Vzdyt kdy se tam cvici kontaktni sparringy jako treba v kickboxu. Ja hned poznam jak na tom sem a co si muzu dovolit, ale aikidisti na ulici vubec nevedi jak na jsou a taky podle toho vetsinou dopadnou:) (Kamaradi a znami co cvici aikido porozpraveli:)
Clodman
Clodman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chorche » pon 07. bře, 2005 14:00

to clodman: rozved to, co vypraveli znami... :) moc me to zajima, jsem neco jako sberatel podobnych story. ale bohuzel jsou velmi tezko k nalezeni...
chorche
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » pon 07. bře, 2005 19:02

Ja sběratel nejsem, ale taky by mě to zajímalo. Už jenom jako bývalého aikidóku....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. bře, 2005 19:17

No,chlapi....už zase 8O Pořád se na to díváte jako na záležitost stylu.Přitom jde jen o lidi,co to cvičí.
Jeden můj kamarád(pro Soba-Pepa :wink: :lol: :lol: )-150kg živé váhy,něco málo pod 2 metry,také cvičil aikido(a hanbojitsu).Koho chytí,toho zmačká...... :wink: 8) 8) Můžete namítnout,že je to "obr",ale techniku má taky a neradno se mu dostat do rukou.Mnozí by mohli vyprávět...... :twisted:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...