Mno,nedá mi to,ale trošku se Soba musím zastat-znám ho velmi dobře a je to přítel

......Sob je KARATEKA.A to velmi dobrý!
Bojová umění jsou jeho vášní,mánií a láskou.....velmi přemýšlí o každém pohybu,který kdy vykonal,hledá vždy myšlenku a gró techniky.
Proto zřejmě v Aikidó vidí něco,co tam nikdo už nehledá,nebo nechce....bez nějaké nadsázky si myslím,že Sob o BU přemýšlí tak,jako Osensei,Kano a další velikáni.Netvrdím,že je jako oni....jen podobný typ člověka.
Tím,že mluvil o technice až na 2.místě nemyslel nic zlého.Docela často jsme se na tohle téma bavili(taky jsem s ním trochu nesouhlasil),ale až po delší diskuzi jsem pochopil,o čem mluví...(internet je v tomhle trošku sviňa,písemnou formou se dost věcí blbě vysvětluje).To,že píše,že je potřeba dlouho cvičit...no,dát pěstí se naučíš rychleji,než dobrou ránu pěstí zachytit a upáčit(tady ta věta také nevystihuje přesně,co se snažím vyjádřit,ale nenapadá mne,jak to říci).A další věc...už někdo viděl 60-letého thaiboxera s podobnou vitalitou a s takovou grácií,jako byl Ueshiba,Kano,Funakoshi a jiní.No Offence,ale chápete o čem mluvím?Thaibox a jiné jsou plnohodnotná BU,jako každá jiná.Jen jak člověk stárne,tělo už tento styl nezvládá tak,jako v 25 letech(ano,jsou i vyjjímky-Urdiquez,Hoost,Valera,ale stejně).Myslím,že v tomhle by ho trošku mohl chápat Miro,vidím hodně podobnosti v jeho debatách a Taiji vs cokoliv jiného.Tam taky kolečka soukolí dlouho zapadají(pro ostatní je to jen taneček),ale až zapadnou,posune to dovednost někam,kam se jiným ani nesní.
Fakt je ten,že aikidó se v Evropě asi nikdo nenaučí(jak píšou kluci-Marvin,Ukropčány....).Na druhou stranu,viděl jsem něco z tréninku v Nagomi u p.Mádla a tam to bylo také o "něčem jiném".Jednalo se,zřejmě,o aikijutsu(ale nevím,co to bylo za styl a ani nevím,jaký je rozdíl mezi aikidó a aikijutsu

).Nicméně,nikdo tam neútočil jinak,než by útočil "v reálu",žádné domluvené tanečky.....prostě útok a obrana.Tak,jak by to asi mohlo vypadat......
Vidím to tak,že ve všech příspěvcích tady je spousta pravdy,teď už ji jen utvarovat tak,aby to byla ta jedna jediná

Největší pravdu ale vidím v Kurtově otázce....Neubírá se dnes Aikidó někam jinam,než bylo původně myšleno?????Odpovědět si zkuste každý sám.....