cudles píše:jen stručně - kde není plnokontaktní sparring, tam nelézt, nebude to stát za nic
Ano, lépe a jednodušeji to už říct nejde. Léta jsem v diskuzích "kopal" za tradiční japonskou výuku šermu - kórjů kendžucu, kde se praktikují pouze kata, žádný sparring. Přejímal jsem slepě argumenty, proč sparring není potřeba, a věřil jsem jim.
Řízením osudu jsem v poslední době přesedlal na evropský šerm dlouhým mečem, kde se volný sparring provozuje. Spadly mi klapky z očí, ani to moc nebolelo, spíš jsem nadšeně zjistil, že cesta, která se mi zdála končit v bezbarvém nudném vzduchoprázdnu, vede ještě daleko a je hodně zajímavá. Až teď začínám chápat základy taktiky, tempo, začínám chápat, že bez fyzické kondice to moc nejde. Je to paráda, tréninky mě zase baví a cítím, že mám konečně zase šanci pohnout se vpřed. Né že by kata byly na hovno, taky je dost děláme, jinak člověk techniku nenadriluje, ale technika samotná je na hovno, když ji člověk neumí použít ve sparringu, a tím i samotné katy jsou na hovno, když člověk nedělá sparring.