Tohle napíšu všem... přijde mi zbytečné hledat co kdo řekl.
Někdo řekl, že zlomit něco, nebo bla bla že jsou to iluze - chlape, jestli cvičíš něco, kde se používají páky, tak asi dost blbě a lituju tvého učitele... zlomit ruku lze VELICE snadno! Mému bratrovi zlomil ruku na cvičení Ju-jitsu 15-ti letý klučina!! Bohužel dal technice více energie, než je pro nácvik nutné. Bratr by na operaci, musel mít dráty v ruce a po půl roce nemůže s rukou hýbat v plném rozsahu, budeš mi tvrdit, že je to moje iluze? Přijd a já ti ty dráty omlátim o hlavu. Fakt mě dokáže nabudit když vidím, jak tu kolikrát lidé melou bludy pod záminkou toho jak dlouho a co všechno cvičili, nebo trénovali.
Technika nad silou může vyhrát, ale musí být vyjímečně dobrá - a cvičení vyjímečně dobré techniky zabere mnohem více času, než naučení silného úderu - to jest pravda, ale síla ROZHODNĚ není zárukou vítězství - protože tu rychlost, srdce a velikost může mít i ten člověk s dobrou technikou!
Osobně cvičím Ju-jitsu. Přijde mi, že spousta lidí nepochopila vůbec smysl budo. Pokud začnu se studiem bojových umění, tak proto, že mě láká životní styl a disciplína a vše, co se kolem toho točí. Kdybych chtěl nějaké BU studovat jen proto, abych někoho dokázal sestřelit na ulici, tak se na to vykašlu, ušetřim spoustu let tréninku a koupim si zbraň. K tomu, abych se ubránil - reálně, tak cvičím ještě kontaktně - cvičil jsem kick-box a občas to chce zajít do tělocvičny a hodit si zápas jen za použití úderů a kopů - nenechat nic náhodě a představě, že mě BU ochrání samo o sobě jen proto, že ho cvičím. Tím narážím na to, jak někdo psal, že by někoho překvapilo, jak po x letech tréninku BU ho stříská v ringu mladík o 30kg lehčí. Když už půjdu do ringu, tak s přípravou a ne jen s představou jak jsem dobrej. Pokud někdo takovou blbost udělá, pak nechť mu jdou schánět drny na hrob
Jsou údery, jimiž je možno zabít! Jsou místa, která jsou velice nebezpečná z hlediska jejich poranění a ukropcany - v boxe se boxuje 12x3 pro poražení soupeře, ne pro jeho zabití - tos užil vážně habý argument pro vyvrácení faktu, že úderem lze zabít - i jedním úderem.
Věčně se tu někdo handrkuje o tom, které BU je nej, nebo který sposrt je nejlepší pro sebeobranu - vždy je nejlepší ten, který je nejreálnější - a člověk, který ho reálně driluje do hlavy. Může to být MT, ale může to být i to Aikido, věřte nebo ne. A tím už se nezabývejte... pokud jste tak velcí bojovníci, že můžete někoho podceňovat, tak potěš koště... sami víte, že nikoho v boji nesmíte podcenit - je to poloviční prohra. A sami víte, že v boji je spousta faktorů, které ho ovlivní... a rozhodně žádným z nich není fakt, zda trénuju MT, nebo Ju-jitsu. Jde o to, kdo zápasí... záleží hlavně na člověku jak dokáže použít a praktikovat to, o čem se domnívá, že umí. Záleží i na momentální formě, na pocitu, na zdraví... mohu potkaz na ulici super boxera a mohu ho zpacifikovat... a mohu potkaz mladýho kluka, kterej cvičí Jógu a mohu dostat přes čuňu ani nevím jak. Proberte se.
Přeji hezký den.