Moderátor: Picard
666terrorist píše:Nevíte někdo, proč byl Spiegler Joachim vyloučen z ČSJiu?
Viz. předchozí odkaz- kolonka trenéři Jiu Jitsu:
http://csjiu.sweb.cz/
Docela by mě to zajímalo.
kumori píše:666terrorist píše:Nevíte někdo, proč byl Spiegler Joachim vyloučen z ČSJiu?
Viz. předchozí odkaz- kolonka trenéři Jiu Jitsu:
http://csjiu.sweb.cz/
Docela by mě to zajímalo.
těžko říct, to budou vědět jen páni v prezídiu svazu...
kamiwaza píše:K JJ u nás:
K nám se dostalo JJ počátkem 20. století a bylo hodně spjato s judem (mimochodem já chápu judo jako jednu školu JJ), posléze bylo judo přetvořeno pro potřeby sportu, ale není problém ho cvičit jako sebeobranu. Nicméně pokud někdo přestane soutěžit v judu a začne se věnovat sebeobraně s tím, že používá věci zakázané v sportovním judu, tak dle mého soudu cvičí JJ, nebo co to byla kniha od Krákory a ©ímu džiu-džitsu? Bylo to JJ, judo, nebo oboje, sport i sebeobrana?
kumori píše:4 makoto-naprostý souhlas, protože drtivá většina těch, kteří se dnes v ČR prezentují jako mistři JJ jsou bývalí judisté, kteří si verifikovali své judo Dan na JJ Dan.Jenže ono to při výcviku sebeobrany funguje trochu jinak a Ty to víš ,proto tady vesměs JJ (čest vyjímkám) funguje jako kompilát technik judo, karate a aikido...
Makoto píše:kamiwaza píše:Ja bych malicko oponoval tomuto vykladu
kumori píše:Kumori se tady snaží zesměšňovat JJ scénu a jejich bojové schopnosti, ale zároveň se mu nelíbí, když někdo vzešel z juda a jak uvádí on, verifikuje si STV. Já řeším, jestli něco umíš nebo ne a hotovo.
ano, zesměšňuji, protože je to k smíchu a dám Ti hned jeden případ, v roce 1998 byl v PL na seminář pozván Leo Theyssen, pán,který v té době cvičil víc než 25 let a byl držitelem 3.dan JJ!jeho styl výuky a repertoár technik byl velmi zajímavý, jednoduché, přímé JJ, bez "parádiček, zvedaček a veletočů" jakými je zapleveleno české JJ, které je opravdu jen derivátem českého judo s příměsí šotokanu a aikikai, stačilo zamíchat, uležet a podávat, samozřejmě s patřičným obalem.Podívej se, mně teď už LP nezajímá, co jsem se dozvěděl mi stačí a plně mi to potvrdilo to, co jsem si myslel, teď jsou tu jiní "bouráci" ze svazu jiu-jitsu, kterým právem náleží tilul "mistři judo-jitsu" , jejich stupně Dan jsou do očí bijící, plně akceptuji pana Kollmana a Lorenze, ale ten zbytek...je pravda, že pod JJ se tu schová vše...
kamiwaza píše:Už několikrát se tady řešila situace ohledně JJ v ČR, tvoje ju do-jitsu …. Já tvůj názor akceptuji, ale mám odlišný. To že někdo dělá techniky ala aikido či karate neznamená, že tyto věci pocházejí z těchto systémů. Proč tak usuzuješ??? Proto že někdo z JJ dělá mae geri a šiho nage??? S těma „motanicema“ souhlasím, pokud je cvičíš jako sebeobranu a ne pro ukázky, či pro pohybové vyžití. Ale jinak. Kde je napsáno, že nemůžeš některou pohybovou sekvenci z dané kombinace použít? Motanice nesmí převládat ve cvičení, ale na tréninku JJ své místo mají. Ale záleží co není motanice, a co už motanice je. Vytvoř definici, ať vím přesně o co jde![]()
To že má někdo 3. dan neznamená nic víc, než to, že složil zkoušku na 3. dan dle určitého zkušebního řádu. Znám lidi co mají 3., 2. … kyu a o jejich schopnostech nepochybuji, ale je to v lidech. I když budou hrát šachy, tak to v sobě budou mít. Rozumíme si?
Jinak většina technik tači waza v judu pochází z kito ryu, což jak víš byla jedna ze škol JJ, ne waza (takenouči), atemi (tenšin šoden), takže pokud judisté přestanou soutěžit a začnou na sobě pracovat, tak proč by si po čase nemohli verifikovat STV v JJ. Vždyť, jak tě tak poslouchám, tak JJ je celkem jednoduché.
A ještě k tvému derivátu. Viděl jsem systémy JJ, které používají i prvky čínských a filipínských BU a nemyslím si že je to špatně. Ty ano???
Jinak akceptuješ Kollmana a Lorenze (já samo taky, ale nejen je), ale to jsou také lidé, kteří dělali hlavně do juda. Semináře s p. Lorenzem byli zaměřeny na JJ, ale ukazoval techniky Kodokanu Judo, tak jak to je. Co je JJ, co je Kodokan a kdo má právo být nazýván jiu-jitsukou?
zm píše:Dovolím si vstoupit do debaty.
zm píše:Pokud dělá techniky ála aikido či karate, dělá techniky aikido a karate a znamená to, že jeho techniky pocházejí z těchto systémů. Pozor - nehodnotím, zda je to dobře nebo špatně, ať si každý dělá, co chce, nebo co mu umožní jeho instruktor. Jedno je jisté ju-jitsu nevzniklo ani z aikido ani z karate ani z judo, ať si říká kdo chce, co chce. ®e jsou tam stejné principy pohybu? Omyl, jen podobné, což často vede k záměně.
Mám DVD (bohužel jen DVDa jen jsem jej viděl ), kde je daitoryu aiki jujutsu, jsou tam kopy, jsou tam páky (i kotegaeshi), jsou tam hody (v jednom jsem vypozoroval stejný princip jako seoinage), bylo to fajn, byla to paráda, ale nebylo to karate ani aikido ani judo. Bylo to prostě jiné - bylo to jujutsu.
zm píše:Pokud se týká tzv. "motanic", tak tomu se v jujutsu říká "renrakuwaza", a je to jen a pouze jedna z částí tréninku.
zm píše:®e se z toho dělá alfa a omega cvičení? Není divu, je tomu tak i v Itálii, Rakousku, Německu, ...
zm píše:No a pokud jsme v kontaktu s těmito instruktory, děláme z toho alfu a omegu taky. Toť vše. Je samozřejmě kardinální chyba, vytrhovat jednu část tréninku z kontextu a stavět na tom vše.
zm píše:Proto taky někteří lidé, kteří v tom viděli slabinu, začali obohacovat jujutsu prvky čínských i filipínských bojových umění. Není divu.
Prosimte, kamiwazo, ty jsi nikdy zadnou tradicni skolu JJ necvicil, mozna jsi videl nejaky libivy sestrih daitoryu na netu, nebo na DVD jako zm, tak by me zajimalo kde ty a jini berete to presvedceni "co v koryu jujutsu je a co neni"? Priste by bylo fer, kdybys dopsal "domnivam se, ze to tam neni, ale nemam o tom vubec zadne znalosti, tak to nemohu posoudit"kamiwaza píše:Tak by to mělo být a já s tebou souhlasím. Proto několik škol JJ, co znám valí lapy, sparingy, randori ... To ale v tradičních školá až tak nebylo, nebo jo?zm píše:Pokud se týká tzv. "motanic", tak tomu se v jujutsu říká "renrakuwaza", a je to jen a pouze jedna z částí tréninku.
To neni zadna krasa JJ, to je prave ta motanice a smeska, ktera JJ velice silne prestava byt... a zacina byt pouze tim co si kdo pridal, co se komu libi atp. bez ohledu na to, zda to je funkcni, prestava to byt JJ.kamiwaza píše:zm píše:No a pokud jsme v kontaktu s těmito instruktory, děláme z toho alfu a omegu taky. Toť vše. Je samozřejmě kardinální chyba, vytrhovat jednu část tréninku z kontextu a stavět na tom vše.
Ve WJJKO máš x instruktorů a můžeš se někým ispirovat, něco přejít atd. Je jen na tobě, jak se k tomu postavíša co si vybetreš. v tom vidím krásu JJ.
V systemu to chybi, protoze to nikdo v tom systemu nezna (jednoduse proto, ze v nem nedosel tak daleko, nebo spis proto, ze ho ani necvici a "motanice" dela uz od zacatku) - to je IMHO to, co chtel zm naznacit - nikdo te nemuze naucit to, co sam nezna. A proto taky na to neni kladen duraz a jsou v tom rezervy - jak proste.kamiwaza píše:zm píše:Proto taky někteří lidé, kteří v tom viděli slabinu, začali obohacovat jujutsu prvky čínských i filipínských bojových umění. Není divu.
Proč se divit. Číňani, Korejci, Filipínci ... přebírají věci, tak proč by lidé cvičící JBU nemohli přebírat to, co v jejich systému chybí, není na to kladen velký důraz, cítí tam rezervy atd. Proč ne?
kamiwaza píše: Jak jsem psal v předchozím příspěvku. Mae geri, šiho nage ... nemusí být nutně technikou karate či aikido, nebo jo? Nebereš v vůbec v potaz to z čeho vycházel Kano. To přece byli také školy JJ. A k těm principům a la seoi nage. Buď to funguje a je to použitelné v praxi a nebo si jen na něco hrajeme a to je o ničem. Seoi nage funguje, nebo se mnou chce někdo polemizovat? Pokud ji dělají v daito ryu jinak, proč ne.
Gino píše:Prosimte, kamiwazo, ty jsi nikdy zadnou tradicni skolu JJ necvicil, mozna jsi videl nejaky libivy sestrih daitoryu na netu, nebo na DVD jako zm, tak by me zajimalo kde ty a jini berete to presvedceni "co v koryu jujutsu je a co neni"? Priste by bylo fer, kdybys dopsal "domnivam se, ze to tam neni, ale nemam o tom vubec zadne znalosti, tak to nemohu posoudit"![]()
kamiwaza píše:Ve WJJKO máš x instruktorů a můžeš se někým ispirovat, něco přejít atd. Je jen na tobě, jak se k tomu postavíš a co si vybereš. V tom vidím krásu JJ.
Gino píše: To neni zadna krasa JJ, to je prave ta motanice a smeska, ktera JJ velice silne prestava byt... a zacina byt pouze tim co si kdo pridal, co se komu libi atp. bez ohledu na to, zda to je funkcni, prestava to byt JJ.
Gino píše:V systemu to chybi, protoze to nikdo v tom systemu nezna (jednoduse proto, ze v nem nedosel tak daleko, nebo spis proto, ze ho ani necvici a "motanice" dela uz od zacatku) - to je IMHO to, co chtel zm naznacit - nikdo te nemuze naucit to, co sam nezna. A proto taky na to neni kladen duraz a jsou v tom rezervy - jak proste.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků