Mistři Ju-jitsu v ČR

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Lilu » sob 24. lis, 2007 19:19

zkus oficialni stranky Ceskeho svazu Jiu-Jitsu:

http://csjiu.sweb.cz/

Lilu ぃぅ

http://www.lilu.cz
Lilu
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod 666terrorist » ned 16. pro, 2007 21:13

Nevíte někdo, proč byl Spiegler Joachim vyloučen z ČSJiu?
Viz. předchozí odkaz- kolonka trenéři Jiu Jitsu:
Docela by mě to zajímalo.
666terrorist
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Ing. PhDr. Alois Konečný

Příspěvekod Angus » úte 18. pro, 2007 14:16

Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

:-)

Příspěvekod kumori » úte 18. pro, 2007 20:08

666terrorist píše:Nevíte někdo, proč byl Spiegler Joachim vyloučen z ČSJiu?

těžko říct, to budou vědět jen páni v prezídiu svazu...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :-)

Příspěvekod kamiwaza » úte 18. pro, 2007 20:35

kumori píše:
666terrorist píše:Nevíte někdo, proč byl Spiegler Joachim vyloučen z ČSJiu?

těžko říct, to budou vědět jen páni v prezídiu svazu...

A taky já, ale splnil jsem slib mlčenlivosti :cry:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » stř 19. pro, 2007 2:17

stejne se to drive nebo pozdeji provali ...
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 19. pro, 2007 11:08

kamiwaza píše:K JJ u nás:
K nám se dostalo JJ počátkem 20. století a bylo hodně spjato s judem (mimochodem já chápu judo jako jednu školu JJ), posléze bylo judo přetvořeno pro potřeby sportu, ale není problém ho cvičit jako sebeobranu. Nicméně pokud někdo přestane soutěžit v judu a začne se věnovat sebeobraně s tím, že používá věci zakázané v sportovním judu, tak dle mého soudu cvičí JJ, nebo co to byla kniha od Krákory a ©ímu džiu-džitsu? Bylo to JJ, judo, nebo oboje, sport i sebeobrana?

Ja bych malicko oponoval tomuto vykladu....K nam se dostalo Judo pod hlavickou JJ a ne naopak. I Kano to vsude prezentoval jako Judo (Jiu jitsu). Az kolem roku 1942 bylo dohodnuto, ze se u nas vypusti JJ z nazvu, vyhazi se odtud vsechny nebezpecne techniky a bude se to prezentovat jako judo. Proto i Kodokan judo je dosti odlisne od juda, jake se cvici v zapadnim svete a specialne u nas.
Take bych malicko nesouhlasil s tak jednoduchym prechodem od sportu k sebeobrane (staci pouzivat zakazane techniky) a to hned z nekolika duvodu:
1. Sam jsem se dosti dlouho venoval judu a proto vim, ze obcas nam trener vysvetlil i techniky, ktere nesmime pri zapase pouzit. Ale ackoliv se nyni venuji sebeobrane, nepouzivam jen judo plus zakazane techniky, protoze zkratka neznam vsechny zakazane techniky (respektive techniky, ktere byly vynaty z juda) a pochybuji, ze existuje seznam toho, co bylo vynato z juda, aby se judo stalo judem a proto nemam vsechny potrebne "nastroje" k sebeobrane.
2. Techniky, ktere byly vynaty pred x lety mohou byt v soucasne dobe jiz neefektivni, protoze se zmenil zpusob utoku, takze spolehat se na to, ze kdyz delam judo a dam do toho udery a kopy a mam vyhrano....je hodne optimisticke.
3. Psychika sportovce a streetfightera se hodne lisi...znam dle vlastni zkusenosti. Full contact sparring neni sebeobrana.
4. To, co bylo prezentovano Simou, Krakorou, atd. se da v soucasne dobe povazovat za tradicni zalezitost a ne za moderni zpusob vedeni boje.
V soucasne dobe je jiz hodne velky odklon Juda od JJ zkratka protoze kazda skola sleduje uplne jine cile. Nicmene to neznamena, ze by judista nemel dobrou prupravu na sebeobranu, prave naopak :)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » stř 19. pro, 2007 16:29

4 makoto-naprostý souhlas, protože drtivá většina těch, kteří se dnes v ČR prezentují jako mistři JJ jsou bývalí judisté, kteří si verifikovali své judo Dan na JJ Dan :D .Jenže ono to při výcviku sebeobrany funguje trochu jinak a Ty to víš ,proto tady vesměs JJ (čest vyjímkám) funguje jako kompilát technik judo, karate a aikido...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod zm » stř 19. pro, 2007 18:30

kumori píše:4 makoto-naprostý souhlas, protože drtivá většina těch, kteří se dnes v ČR prezentují jako mistři JJ jsou bývalí judisté, kteří si verifikovali své judo Dan na JJ Dan :D .Jenže ono to při výcviku sebeobrany funguje trochu jinak a Ty to víš ,proto tady vesměs JJ (čest vyjímkám) funguje jako kompilát technik judo, karate a aikido...

Ono to zas až tak jednoduché není a české judo za to může jen částečně. Obě české organizace, odvozující se od rakouského, italského, německého a britského ju-jitsu, členové World ju-jitsu kobudo organization (WJJKO), jako je Federace ju-.jitsu Česká republika a organizace Ju-Jitsu Česká republika dělají také kompilát technik judo, karate a aikido. Jen nedávají až takový důraz na složku judo (jako např. někteří vysoce graduovaní učitelé). Např. rakouská federace ju-jitsu (také člen WJJKO) pod názvem Österrechische Jiu Jitsu Bund (ÖJJB) se tím vůbec netají a veřejně se prezuntují jiu jitsu jako směsí judo, karate a aikido. Stačí je jen podívat na zkušební řády všech jmenovaných organizací a zjistíme, že je možné tam nají názvy technik ze všech tří bojových umění a sportů. V Itálii, Německu i Británii je to stejné.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » stř 19. pro, 2007 21:38

Makoto píše:
kamiwaza píše:Ja bych malicko oponoval tomuto vykladu

Oponuj si, máš na to nárok, ale ME v Drážďanech v r. 1934 v JJ bylo co? Bylo to dnešní judo bez úderů, kopů. Proč se nepoužívaly tzv. zakázané techniky snad nemusím vysvětlovat. To bylo cca 10 let před knihou ©ímy s Krákorou, kde jsou mimochodem zmíněné věci jako sportovní zápas, sebeobrana, zakázané jednání, rozdíly .... U zrodu JJ stáli lidé, kteří jsou dnes čestnými členy ČSJU, to k podobnosti mezi (Kano) JJ a judem v 1. polovině 20. stol.
Ať je to jak chce, tak mám (i já osobní zkušenosti) s tím, že bývalí "bojoví sportovci" (judokové, ...) mají daleko lepší základ, než někdo kdo se věnuje celý život JJ a nedělá randori (případně nějakou formu sparingu - ale ta se týká spíš jiných BS. Sparring není sebeobrana a "modelovky" také ne :wink: To že na tebe dělá někdo předem domluvený pseudo útok také neznamená, že to dokážeš použít. Jinak nepochybuji o těch, co mají nacvičeny věci právě ze sparringů a podobnejch záležitostí, kde ti soupeř klade odpor a snaží se s tebou vydrbat, stejně jako ty s ním.
Kumori se tady snaží zesměšňovat JJ scénu a jejich bojové schopnosti, ale zároveň se mu nelíbí, když někdo vzešel z juda a jak uvádí on, verifikuje si STV. Já řeším, jestli něco umíš nebo ne a hotovo.
Jinak budu moc rád Makoto, když mi vysvětlíš rozdíly mezi Kodokan Judem, sportovním judem a kosen judem a řekneš, co je nej pro sebeobranu a proč :wink:
Jinak. Myslíte že je špatné to co popisuje ZM, pokud tedy necvičíte tradiční systém. Já chápu JJ jako univerzální BU které jde s dobou :lol:
A k judu. Lze ho použít s přehledem jako sebeobranu s tím, že zřejmě úderovka nebude na úrovni jiných BU, které se věnují úderům, ale je to totéž, jako když budete chtít po karatistovi, aby fajtil na zemi :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » čtv 20. pro, 2007 5:57

Kumori se tady snaží zesměšňovat JJ scénu a jejich bojové schopnosti, ale zároveň se mu nelíbí, když někdo vzešel z juda a jak uvádí on, verifikuje si STV. Já řeším, jestli něco umíš nebo ne a hotovo.

ano, zesměšňuji, protože je to k smíchu a dám Ti hned jeden případ, v roce 1998 byl v PL na seminář pozván Leo Theyssen, pán,který v té době cvičil víc než 25 let a byl držitelem 3.dan JJ!jeho styl výuky a repertoár technik byl velmi zajímavý, jednoduché, přímé JJ, bez "parádiček, zvedaček a veletočů" jakými je zapleveleno české JJ, které je opravdu jen derivátem českého judo s příměsí šotokanu a aikikai, stačilo zamíchat, uležet a podávat, samozřejmě s patřičným obalem.Podívej se, mně teď už LP nezajímá, co jsem se dozvěděl mi stačí a plně mi to potvrdilo to, co jsem si myslel, teď jsou tu jiní "bouráci" ze svazu jiu-jitsu, kterým právem náleží tilul "mistři judo-jitsu" , jejich stupně Dan jsou do očí bijící, plně akceptuji pana Kollmana a Lorenze, ale ten zbytek...je pravda, že pod JJ se tu schová vše...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 20. pro, 2007 8:12

Já chápu JJ jako univerzální BU které jde s dobou
Ono by mozna stacilo kdyby si lide uvedomili, ze to "ja chapu to jako to" jeste neznamena, ze to tak je.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » čtv 20. pro, 2007 14:59

kumori píše:Kumori se tady snaží zesměšňovat JJ scénu a jejich bojové schopnosti, ale zároveň se mu nelíbí, když někdo vzešel z juda a jak uvádí on, verifikuje si STV. Já řeším, jestli něco umíš nebo ne a hotovo.

ano, zesměšňuji, protože je to k smíchu a dám Ti hned jeden případ, v roce 1998 byl v PL na seminář pozván Leo Theyssen, pán,který v té době cvičil víc než 25 let a byl držitelem 3.dan JJ!jeho styl výuky a repertoár technik byl velmi zajímavý, jednoduché, přímé JJ, bez "parádiček, zvedaček a veletočů" jakými je zapleveleno české JJ, které je opravdu jen derivátem českého judo s příměsí šotokanu a aikikai, stačilo zamíchat, uležet a podávat, samozřejmě s patřičným obalem.Podívej se, mně teď už LP nezajímá, co jsem se dozvěděl mi stačí a plně mi to potvrdilo to, co jsem si myslel, teď jsou tu jiní "bouráci" ze svazu jiu-jitsu, kterým právem náleží tilul "mistři judo-jitsu" , jejich stupně Dan jsou do očí bijící, plně akceptuji pana Kollmana a Lorenze, ale ten zbytek...je pravda, že pod JJ se tu schová vše...

Už několikrát se tady řešila situace ohledně JJ v ČR, tvoje ju do-jitsu …. Já tvůj názor akceptuji, ale mám odlišný. To že někdo dělá techniky ala aikido či karate neznamená, že tyto věci pocházejí z těchto systémů. Proč tak usuzuješ??? Proto že někdo z JJ dělá mae geri a šiho nage??? S těma „motanicema“ souhlasím, pokud je cvičíš jako sebeobranu a ne pro ukázky, či pro pohybové vyžití. Ale jinak. Kde je napsáno, že nemůžeš některou pohybovou sekvenci z dané kombinace použít? Motanice nesmí převládat ve cvičení, ale na tréninku JJ své místo mají. Ale záleží co není motanice, a co už motanice je. Vytvoř definici, ať vím přesně o co jde :wink:
To že má někdo 3. dan neznamená nic víc, než to, že složil zkoušku na 3. dan dle určitého zkušebního řádu. Znám lidi co mají 3., 2. … kyu a o jejich schopnostech nepochybuji, ale je to v lidech. I když budou hrát šachy, tak to v sobě budou mít. Rozumíme si?
Jinak většina technik tači waza v judu pochází z kito ryu, což jak víš byla jedna ze škol JJ, ne waza (takenouči), atemi (tenšin šoden), takže pokud judisté přestanou soutěžit a začnou na sobě pracovat, tak proč by si po čase nemohli verifikovat STV v JJ. Vždyť, jak tě tak poslouchám, tak JJ je celkem jednoduché.
A ještě k tvému derivátu. Viděl jsem systémy JJ, které používají i prvky čínských a filipínských BU a nemyslím si že je to špatně. Ty ano???
Jinak akceptuješ Kollmana a Lorenze (já samo taky, ale nejen je), ale to jsou také lidé, kteří dělali hlavně do juda. Semináře s p. Lorenzem byli zaměřeny na JJ, ale ukazoval techniky Kodokanu Judo, tak jak to je. Co je JJ, co je Kodokan a kdo má právo být nazýván jiu-jitsukou? :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 20. pro, 2007 15:17

kamiwaza píše:Už několikrát se tady řešila situace ohledně JJ v ČR, tvoje ju do-jitsu …. Já tvůj názor akceptuji, ale mám odlišný. To že někdo dělá techniky ala aikido či karate neznamená, že tyto věci pocházejí z těchto systémů. Proč tak usuzuješ??? Proto že někdo z JJ dělá mae geri a šiho nage??? S těma „motanicema“ souhlasím, pokud je cvičíš jako sebeobranu a ne pro ukázky, či pro pohybové vyžití. Ale jinak. Kde je napsáno, že nemůžeš některou pohybovou sekvenci z dané kombinace použít? Motanice nesmí převládat ve cvičení, ale na tréninku JJ své místo mají. Ale záleží co není motanice, a co už motanice je. Vytvoř definici, ať vím přesně o co jde :wink:
To že má někdo 3. dan neznamená nic víc, než to, že složil zkoušku na 3. dan dle určitého zkušebního řádu. Znám lidi co mají 3., 2. … kyu a o jejich schopnostech nepochybuji, ale je to v lidech. I když budou hrát šachy, tak to v sobě budou mít. Rozumíme si?
Jinak většina technik tači waza v judu pochází z kito ryu, což jak víš byla jedna ze škol JJ, ne waza (takenouči), atemi (tenšin šoden), takže pokud judisté přestanou soutěžit a začnou na sobě pracovat, tak proč by si po čase nemohli verifikovat STV v JJ. Vždyť, jak tě tak poslouchám, tak JJ je celkem jednoduché.
A ještě k tvému derivátu. Viděl jsem systémy JJ, které používají i prvky čínských a filipínských BU a nemyslím si že je to špatně. Ty ano???
Jinak akceptuješ Kollmana a Lorenze (já samo taky, ale nejen je), ale to jsou také lidé, kteří dělali hlavně do juda. Semináře s p. Lorenzem byli zaměřeny na JJ, ale ukazoval techniky Kodokanu Judo, tak jak to je. Co je JJ, co je Kodokan a kdo má právo být nazýván jiu-jitsukou? :wink:

Dovolím si vstoupit do debaty.
Pokud dělá techniky ála aikido či karate, dělá techniky aikido a karate a znamená to, že jeho techniky pocházejí z těchto systémů. Pozor - nehodnotím, zda je to dobře nebo špatně, ať si každý dělá, co chce, nebo co mu umožní jeho instruktor. Jedno je jisté ju-jitsu nevzniklo ani z aikido ani z karate ani z judo, ať si říká kdo chce, co chce. ®e jsou tam stejné principy pohybu? Omyl, jen podobné, což často vede k záměně.
Mám DVD (bohužel jen DVD :oops: a jen jsem jej viděl ), kde je daitoryu aiki jujutsu, jsou tam kopy, jsou tam páky (i kotegaeshi), jsou tam hody (v jednom jsem vypozoroval stejný princip jako seoinage), bylo to fajn, byla to paráda, ale nebylo to karate ani aikido ani judo. Bylo to prostě jiné - bylo to jujutsu.
Pokud se týká tzv. "motanic", tak tomu se v jujutsu říká "renrakuwaza" nebo "renzokuwaza" (co to je, si zjistěte sami, není to tak složité), je to jen a pouze jedna z částí tréninku. ®e se z toho dělá alfa a omega cvičení? Není divu, je tomu tak i v Itálii, Rakousku, Německu, ... . No a pokud jsme v kontaktu s těmito instruktory, děláme z toho alfu a omegu taky. Toť vše. Je samozřejmě kardinální chyba, vytrhovat jednu část tréninku z kontextu a stavět na tom vše. Proto taky někteří lidé, kteří v tom viděli slabinu, začali obohacovat jujutsu prvky čínských i filipínských bojových umění. Není divu.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » čtv 20. pro, 2007 23:00

zm píše:Dovolím si vstoupit do debaty.

Prosím
zm píše:Pokud dělá techniky ála aikido či karate, dělá techniky aikido a karate a znamená to, že jeho techniky pocházejí z těchto systémů. Pozor - nehodnotím, zda je to dobře nebo špatně, ať si každý dělá, co chce, nebo co mu umožní jeho instruktor. Jedno je jisté ju-jitsu nevzniklo ani z aikido ani z karate ani z judo, ať si říká kdo chce, co chce. ®e jsou tam stejné principy pohybu? Omyl, jen podobné, což často vede k záměně.
Mám DVD (bohužel jen DVD :oops: a jen jsem jej viděl ), kde je daitoryu aiki jujutsu, jsou tam kopy, jsou tam páky (i kotegaeshi), jsou tam hody (v jednom jsem vypozoroval stejný princip jako seoinage), bylo to fajn, byla to paráda, ale nebylo to karate ani aikido ani judo. Bylo to prostě jiné - bylo to jujutsu.

Jak jsem psal v předchozím příspěvku. Mae geri, šiho nage ... nemusí být nutně technikou karate či aikido, nebo jo? Nebereš v vůbec v potaz to z čeho vycházel Kano. To přece byli také školy JJ. A k těm principům a la seoi nage. Buď to funguje a je to použitelné v praxi a nebo si jen na něco hrajeme a to je o ničem. Seoi nage funguje, nebo se mnou chce někdo polemizovat? Pokud ji dělají v daito ryu jinak, proč ne.

zm píše:Pokud se týká tzv. "motanic", tak tomu se v jujutsu říká "renrakuwaza", a je to jen a pouze jedna z částí tréninku.

Tak by to mělo být a já s tebou souhlasím. Proto několik škol JJ, co znám valí lapy, sparingy, randori ... To ale v tradičních školá až tak nebylo, nebo jo?

zm píše:®e se z toho dělá alfa a omega cvičení? Není divu, je tomu tak i v Itálii, Rakousku, Německu, ...

Když to tak dělají, proč ne, ale nemusíme se po nic "opičit", že?. Ale musím uznat, mnohdy to vypadá moc hezky.

zm píše:No a pokud jsme v kontaktu s těmito instruktory, děláme z toho alfu a omegu taky. Toť vše. Je samozřejmě kardinální chyba, vytrhovat jednu část tréninku z kontextu a stavět na tom vše.

Ve WJJKO máš x instruktorů a můžeš se někým ispirovat, něco přejít atd. Je jen na tobě, jak se k tomu postavíša co si vybetreš. v tom vidím krásu JJ.

zm píše:Proto taky někteří lidé, kteří v tom viděli slabinu, začali obohacovat jujutsu prvky čínských i filipínských bojových umění. Není divu.

Proč se divit. Číňani, Korejci, Filipínci ... přebírají věci, tak proč by lidé cvičící JBU nemohli přebírat to, co v jejich systému chybí, není na to kladen velký důraz, cítí tam rezervy atd. Proč ne?
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 21. pro, 2007 10:43

kamiwaza píše:
zm píše:Pokud se týká tzv. "motanic", tak tomu se v jujutsu říká "renrakuwaza", a je to jen a pouze jedna z částí tréninku.
Tak by to mělo být a já s tebou souhlasím. Proto několik škol JJ, co znám valí lapy, sparingy, randori ... To ale v tradičních školá až tak nebylo, nebo jo?
Prosimte, kamiwazo, ty jsi nikdy zadnou tradicni skolu JJ necvicil, mozna jsi videl nejaky libivy sestrih daitoryu na netu, nebo na DVD jako zm, tak by me zajimalo kde ty a jini berete to presvedceni "co v koryu jujutsu je a co neni"? Priste by bylo fer, kdybys dopsal "domnivam se, ze to tam neni, ale nemam o tom vubec zadne znalosti, tak to nemohu posoudit" :wink:

kamiwaza píše:
zm píše:No a pokud jsme v kontaktu s těmito instruktory, děláme z toho alfu a omegu taky. Toť vše. Je samozřejmě kardinální chyba, vytrhovat jednu část tréninku z kontextu a stavět na tom vše.

Ve WJJKO máš x instruktorů a můžeš se někým ispirovat, něco přejít atd. Je jen na tobě, jak se k tomu postavíša co si vybetreš. v tom vidím krásu JJ.
To neni zadna krasa JJ, to je prave ta motanice a smeska, ktera JJ velice silne prestava byt... a zacina byt pouze tim co si kdo pridal, co se komu libi atp. bez ohledu na to, zda to je funkcni, prestava to byt JJ.

kamiwaza píše:
zm píše:Proto taky někteří lidé, kteří v tom viděli slabinu, začali obohacovat jujutsu prvky čínských i filipínských bojových umění. Není divu.

Proč se divit. Číňani, Korejci, Filipínci ... přebírají věci, tak proč by lidé cvičící JBU nemohli přebírat to, co v jejich systému chybí, není na to kladen velký důraz, cítí tam rezervy atd. Proč ne?
V systemu to chybi, protoze to nikdo v tom systemu nezna (jednoduse proto, ze v nem nedosel tak daleko, nebo spis proto, ze ho ani necvici a "motanice" dela uz od zacatku) - to je IMHO to, co chtel zm naznacit - nikdo te nemuze naucit to, co sam nezna. A proto taky na to neni kladen duraz a jsou v tom rezervy - jak proste.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 21. pro, 2007 11:21

for Gino - přesně tak. Bohužel.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 21. pro, 2007 11:37

kamiwaza píše: Jak jsem psal v předchozím příspěvku. Mae geri, šiho nage ... nemusí být nutně technikou karate či aikido, nebo jo? Nebereš v vůbec v potaz to z čeho vycházel Kano. To přece byli také školy JJ. A k těm principům a la seoi nage. Buď to funguje a je to použitelné v praxi a nebo si jen na něco hrajeme a to je o ničem. Seoi nage funguje, nebo se mnou chce někdo polemizovat? Pokud ji dělají v daito ryu jinak, proč ne.

Ano, maegeri shihonage nemusí být nutně technikou karate či aikido, samozřejmě ale jen pokud mluvíš o názvech technik. V jujutsu se tyto techniky provádějí, nebo spíše by se měly provádět, maličko jinak. Znova opakuju, že principy jujutsu jsou jen podobné principům používaným v karate, atd. Daitoryu je prostě jen jiná škola bojového umění, jiný je způsob výuky, jinak jsou požívané techniky, jiná je taktika, ... .
Jestli něco funguje a jestli je něco použitelné v praxi nebo ne je vždy jen otázkou toho kterého jedince, úrovně jeho znalostí, dovedností, zkušeností a dostatečné praxe. Styl nebo technika za nikoho nikdy bojovat enbude, tu práci musí člověk odvést vždy sám. O funkčnosti konkrétních technik polemika být nemůže. Technika je jen technika. Mluvme taky o taktice, strategii, atp. To je to co činí samozřejmě společně s použitou technikou bojové umění bojovým uměním a ne např. bojovým sportem, kde může být technika totožná ale liší se použitím v konkrétní např. taktice.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » pát 21. pro, 2007 19:21

Gino píše:Prosimte, kamiwazo, ty jsi nikdy zadnou tradicni skolu JJ necvicil, mozna jsi videl nejaky libivy sestrih daitoryu na netu, nebo na DVD jako zm, tak by me zajimalo kde ty a jini berete to presvedceni "co v koryu jujutsu je a co neni"? Priste by bylo fer, kdybys dopsal "domnivam se, ze to tam neni, ale nemam o tom vubec zadne znalosti, tak to nemohu posoudit" :wink:

Prosím tě Gino, já koryu JJ necvičím, protože pro to mám své důvody, ale ty zřejmě budeš v této oblasti velká kapacita :wink:

kamiwaza píše:Ve WJJKO máš x instruktorů a můžeš se někým ispirovat, něco přejít atd. Je jen na tobě, jak se k tomu postavíš a co si vybereš. V tom vidím krásu JJ.

Gino píše: To neni zadna krasa JJ, to je prave ta motanice a smeska, ktera JJ velice silne prestava byt... a zacina byt pouze tim co si kdo pridal, co se komu libi atp. bez ohledu na to, zda to je funkcni, prestava to byt JJ.

Jak jsi přišel na to, že něco není funkční. Právě směsky JJ + něco jsou dost funkční, ale není to "tradiční" pojetí chápu :roll: A když si někdo přidá co se mu líbí. Proč ne. Já s tím problém nemám, ty ano? :wink:
A krásu a sílu JJ(ku) vidím v jeho univerzálnosti a v tom, že se nebrání přijímat nové věci. Přečti si pár knih, ať víš o čem mluvím. Cestování budoucích mistru JBU po Číně, školách v Japonsku, studování u více mistrů etc. :wink:

Gino píše:V systemu to chybi, protoze to nikdo v tom systemu nezna (jednoduse proto, ze v nem nedosel tak daleko, nebo spis proto, ze ho ani necvici a "motanice" dela uz od zacatku) - to je IMHO to, co chtel zm naznacit - nikdo te nemuze naucit to, co sam nezna. A proto taky na to neni kladen duraz a jsou v tom rezervy - jak proste.

Protože v tom systému není něco, co se tobě líbí, tak se to naučíš u někoho jiného (čti v jiném BU) a pak to vložíš do stávajícího (svého) systému (ve sportu bychom mluvili o stylu). Jak triviální. Takhle funguje spousta škol JJ. Pokud se mýlím, tak mě Gino pouč :roll:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 21. pro, 2007 19:39

kamiwazo, ja te poucovat nebudu, ty jsi tak sebestrednej clovek, ze by to byla zbytecna snaha. Tva reakce, ve ktere si opet veci vykladas po svem, mluvi za vse. Vetsina tvych prispevku ma stejnou hodnotu jako prispevky tech po kterych se tu rad vozis.

Stydim se sam za sebe, ze na tebe jeste reaguju... :roll:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...