marvin píše:Gohattó - som viel cca 2 roky dozadu ... - tam som si vsimol, teda ak ak mozem film z jp produkcie brat aspon s 50% vypovednou hodnotou, ze bokken pouzivali trosku s inou filozofiou ako napr. na treningu u nas.
Vtedy ma napadla ta paralela na soft nahradu zbrane aj ked sa to moze zdat na prvy pohlad tvrde - ale udreta ruka je lepsi ako useknuta

Když jsem na ten film koukal, ocenil jsem realizovatelné a na první pohled nenacvičené techniky... (ne jako Krujz)... určitě to bylo nacvičené to dá rozum a taky dá rozum, že se ti chlápci museli "prát", aby techniku vyzkoušeli... ale pro nácvik se zřejmě drželi kat...
Je potřeba si uvědomit, že jsou ty školy strašně jiný... viděl jsem (fotky), že jedna škola (asi z devatenáctýho století) Hokušin Ittó rjú používá takový tlustý rukavice (jak na hokej...) a jiná Maniwa Nen rjú (14.století) k tomu má ještě přilbu, která se podobá přilbě na box... a ještě cvičej s fukuro šinaiema... obě mají katy, ale zdá se, že se rubou dost silně...
Když jsem slyšel poprvý něco o kendu, pochopil jsem to tak, že to byla náhrada za skutečný meč... a protože to bolelo, udělali chrániče a šinaje... Takže se s tím původně asi bušili/řezali/píchali... jako v Gohattó... Pravda je, že když Ti ten klacek dopadne na ruku, vypovídá to o tom, že jsi dostal zásah, jsi zraněný a v pohybu omezený... ne mrtvý, takže akce pokračuje...
Jenže abys to potom udělal se skutečným mečem, musíš to mít nacvičený, nějakou formou... katou... a tady se budu opakovat. V japonských starých školách se běžně cvičí katy ve dvojici
marvin píše:Je zaujimave aj to co hovoris o "sundome".
... jo, jo... i v těch katách se udeříme (sensei Krieger říká tak na 20 - 40%, jinak s dámou, jinak s nějakým udělancem

)
marvin píše:Ked som si to zratal tak mi vyslo, ze aj v tradicnom aikido sa pouziva bokken len ako nastroj na cvicenie kat a predpisanych kumitachi v zmysle naucit spravne drzanie tela a presun. Kdezto jeho vlastne vyuzitie je daleko hlbsie.
Nebudu Tě nasírat, proto nebudu nijak komentovat tradiční aikidó... pravda je, že ve srovnání se starejma katama, toho v tomhle typu pohybu (kumitači Iwama rjú) ten prohrávající moc nevymyslí... Ale jako zajímavá forma studia pohybu je to príma... sorry
marvin píše:Pride mi to ako keby som si nasadil box. rukavice, cvicil s nimi pred zrkadlom a namyslal si aky som dobry boxer ... Chcem tym povedat, ze pri tych presne predvidatelnych a dopredu dohodnutych relativne pomalych pohyboch, ktore sa s tym robia pri takomto cviceni by sa to dalo zvladnut aj s iaito bez nejakeho zranenia ...
Takze bokken vznikol asi na vyuzitie hlavne pri nacviku kenjutsu kde prebieha aj volny "sparing" zo zbranami ... ak som to teda cele dobre pochopil ...
No tady bych taky nesouhlasil... viděl jsem záběry z ukázek v císařském paláci (nějaký třicátý léta 20. stol.) a tam prezentovali Katori ©intó rjú... tady mi nikdo nechtěl věřit, že jsou to katy... ta rychlost a dynamika byla úžasná... a vloni jsem viděl podobnou ukázku ve Francii (Phil Relnick a jeho manželka Nobuko Relnick)...
Oni ty katy nejsou, jax popsal před zrcadlem... když já cvičím s Pascalem Kriegerem a on dělá učidačiho (prohrává, používá meč), tak mám pocit, že jde o krk... V těhle starejch školách se musíš vejít do hrozně prťavýho prostoru - všechno musíš nechat na jedinou (poslední?) chvíli... piluješ to sice pomalu, ale zacvičit s partnerem to musíš správně (to není vždycky rychle)...
...já, když vítězím používám sundome (20 - 40%), ale ten co prohrává, ten co mi umožňuje tu techniku provést jede na 100...
Nedávno jsem se ptal kamaráda doktora, co se stane když provedu ten a ten zásah holí na 100pro... popsal jsem mu dvě techniky a on (i když tohle necvičí) potvrdil, že v první technice může dojít k zástavě srdce (mimochodem, není mířená na srdce) a v druhém případě k proražení jater respektive sleziny, takže k vnitřnímu krvácení...
...si představ, že se budeš rubak klackem na 100pro... a zároveň budeš mít zvládnutou techniku... kam bys ty lidi zahrabával?
Patrik