Sestavy (kata) v bojových uměních

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod pucmaz » stř 06. říj, 2004 6:11

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 12:27, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 06. říj, 2004 6:24

Player napisal:

A opakuju po stopadesteprvni,tohle te kata nikdy nenauci,reagovat instinktivne!

Pocuvaj, a Ty si sa uz naucil aspon jednu jedinu katu? Tak aby si jej aj porozumel a nie iba plaval nasucho? Som si isty, ze nie, pretoze je absolutne jasne, ze vobec nevies, co hovoris. Co povies na taky extremny nazor, ze okrem katy uz vobec nic k studiu bojovych umeni nepotrebujes, pretoze katy obsahuju komplet vsetko, co k boju potrebujes? Ver mi, ze je este stale pomerne dost starych machrov, ktori stale drzia tento nazor a vedia to obhajit teoreticky aj prakticky.
Takze zhrnute: kata Ta nauci aj odstup od supera, aj timing, dokonca aj instinktivne reakcie - pravdaze, ak vies, ako tu katu cvicit. Vsetky tie tuishou (cvicenia na rozvoj senzitivity), sanshou (fighting drills) atd. su iba pre tych, ktori sa prilis ponahlaju. Pretoze senzitivita nezavisi od supera, ale od Tvojej vlastnej citlivosti, pretoze vzdialenost a timing takisto nezavisia od supera, ale od Tvojej schopnosti intuitivne vnimat, pretoze instinktivnost nie je iba reakcia na podnet (to by sa nazyvala reakcia, nie instinkt), ale prave naopak, je to predvidanie podnetu a tym padom je to opat senzitivita, co je zase iba Tvoja vlastna citlivost...
Skus raz civicit jednu jedinu zostavu takych osem hodin denne po dobu dvoch ci troch tyzdnov, cvic ju s maximalnym sustredenim a pozornostou a potom nam prid povedat, ci kata naozaj nema zmysel, dobre?

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 06. říj, 2004 7:40

Miro, myslím si, že pokud nebude vědět, na co se má soustředit během cvičení sestavy, tak mu to bude i tak asi na nic. I když, kdo ví. Velice taky záleží na tom, na jaké je zrovna úrovni, že jo. I v sestavě se dá mnoho věcí uspěchat nebo prostě podcenit. Možná by bylo lepší pro začátek těch osm hodin stát v nějakém postoji a dýl než dva, tři týdny. Ale to je na blázinec. Samozřejmě to rozdělit dvě hodinky ráno,dvě v poledne, dvě odpoledne a dvě večer. Ale to by nezvládl a taky nemá, proč by to dělal. Chce přesvědčít on nás. On v tom má přeci 100% jasno. :wink:
Jinak skvělá zmínka o rozdílu mezi reakcí a instiktem. Ovšem musím přiznat, že jsem si taky na začátku myslel, že reflexivní reakce je důležitá pro bojování. Na tom je vidět, jak myšlení je překážkou veškerého kvalitnějšího rozvoje. Od té doby, co člověk začal myslet, to jde s námi z kopce. :-)
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Čaj

Příspěvekod BenGuri » stř 06. říj, 2004 10:01

YiWane! !
SLÍBIL JSI, ®E SE ZASTAVÍ© NA TEN ČAJ, NĚJAKÝ SE U MNE JISTĚ NAJDE, KDY® TAK PUERHU JE V®DY DOST.
KDY® U® JDE O ČAJ
AHOJ- Z KOPCŮ BG
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Čaj

Příspěvekod Anonymní » stř 06. říj, 2004 10:22

BenGuri píše:YiWane! !
SLÍBIL JSI, ®E SE ZASTAVÍ© NA TEN ČAJ, NĚJAKÝ SE U MNE JISTĚ NAJDE, KDY® TAK PUERHU JE V®DY DOST.
KDY® U® JDE O ČAJ
AHOJ- Z KOPCŮ BG

:oops: Zdar a silu!
jasne, pristi tyden to jisti !!! Zavolam!
cest
yw
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Už toho nechám, pžeberte někdo na chvíli štafetu

Příspěvekod pavela » stř 06. říj, 2004 12:53

Yiwane, máš pravdu, už toho nechám, moje manželka říká krásné čínské přirovnání, obdoba našeho ty o voze a já vo koze, čínsky Wo Qian Men Lou, Ni Jiba tou!!! (v překladu z této jadrné pekingštiny do slušné češtiny: Já o bráně Qian Men, a ty vo "špičce pánského pohlavního údu" Takže co to slyším, snad mě zde opět nenavštívíš? To zas dopadne, (výzkum wušu a litry akutolu!!!!!) Už se těším! Mám tady teď vzácnou návštěvu, našeho společného Kungfu dědečka ze ©aolinu, mnicha Shi De Shuai, takže si připrav játra :? Ještě Mirovi, musíš k playerovi mluvit pokud možno v holých větách, má v hlavě jenom ten svůj pytel a tomu co jsi napsal pochybuji že porozumí..... :roll: 8O
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Už toho nechám, pžeberte někdo na chvíli štafetu

Příspěvekod Anonymní » stř 06. říj, 2004 13:46

Zdar a silu pavela (ostatnim se omlouvam neni to k veci) !!!

pavela píše:Yiwane, máš pravdu, už toho nechám, moje manželka říká krásné čínské přirovnání, obdoba našeho ty o voze a já vo koze, čínsky Wo Qian Men Lou, Ni Jiba tou!!! (v překladu z této jadrné pekingštiny do slušné češtiny: Já o bráně Qian Men, a ty vo "špičce pánského pohlavního údu"

je videt , ze Tvoje manzelka rozumi a vi o co jde :-)

Takže co to slyším, snad mě zde opět nenavštívíš? To zas dopadne, (výzkum wušu a litry akutolu!!!!!) Už se těším!

ti si pis, a budu v Beijingu dyl nez minule, takze ne ze se budes zapirat a schvalne nebudes mit cas na dobrodruzny vypravy po okoli apod...!!!

Mám tady teď vzácnou návštěvu, našeho společného Kungfu dědečka ze ©aolinu, mnicha Shi De Shuai, takže si připrav játra :?

:-) , tak vyrid pozdravy a ze se za nim stavim v lednu v Shaolinu !!!

cest
yw
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Yiwane

Příspěvekod pavela » čtv 07. říj, 2004 6:42

Chachá, kdyz mi dá moje drahá polovička volno, provedu tě všema bordelákama v Pekingu(tedy všema ne, to bysme nezvládli ani za 20 let ale...za pokus to stojí) apropó, minule jsi ty vypadnul ani jsi mi nezavolal, douzfám, že zase nezmizíš po anglicku!!! Hele, jestli plánuješ navštívit naše drahé mistry v ©aolínu, jedu taky! Už se chystám pěkně dlouho.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Yiwane

Příspěvekod Anonymní » čtv 07. říj, 2004 10:01

Pavela zdar !!!

pavela píše:Chachá, kdyz mi dá moje drahá polovička volno, provedu tě všema bordelákama v Pekingu(tedy všema ne, to bysme nezvládli ani za 20 let ale...za pokus to stojí)

ja mel na mysli navstevy starych kungfistu, klasteru, ....

apropó, minule jsi ty vypadnul ani jsi mi nezavolal, douzfám, že zase nezmizíš po anglicku!!!

neboj, ted jedu nejdriv do Guangzhou a potom Beijing, takze nikam nebudu pospichat. Minule nebylo moc casu...

Hele, jestli plánuješ navštívit naše drahé mistry v ©aolínu, jedu taky! Už se chystám pěkně dlouho.

jo, planuju, s Tebou pochopitelne pocitam.
cest
yw

PS - asi mi pis do posty at to tu nezahltime recma co nejsou k veci...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 07. říj, 2004 11:40

Miro píše:Player napisal:

A opakuju po stopadesteprvni,tohle te kata nikdy nenauci,reagovat instinktivne!

Pocuvaj, a Ty si sa uz naucil aspon jednu jedinu katu? Tak aby si jej aj porozumel a nie iba plaval nasucho? Som si isty, ze nie, pretoze je absolutne jasne, ze vobec nevies, co hovoris. Co povies na taky extremny nazor, ze okrem katy uz vobec nic k studiu bojovych umeni nepotrebujes, pretoze katy obsahuju komplet vsetko, co k boju potrebujes? Ver mi, ze je este stale pomerne dost starych machrov, ktori stale drzia tento nazor a vedia to obhajit teoreticky aj prakticky.
Takze zhrnute: kata Ta nauci aj odstup od supera, aj timing, dokonca aj instinktivne reakcie - pravdaze, ak vies, ako tu katu cvicit. Vsetky tie tuishou (cvicenia na rozvoj senzitivity), sanshou (fighting drills) atd. su iba pre tych, ktori sa prilis ponahlaju. Pretoze senzitivita nezavisi od supera, ale od Tvojej vlastnej citlivosti, pretoze vzdialenost a timing takisto nezavisia od supera, ale od Tvojej schopnosti intuitivne vnimat, pretoze instinktivnost nie je iba reakcia na podnet (to by sa nazyvala reakcia, nie instinkt), ale prave naopak, je to predvidanie podnetu a tym padom je to opat senzitivita, co je zase iba Tvoja vlastna citlivost...
Skus raz civicit jednu jedinu zostavu takych osem hodin denne po dobu dvoch ci troch tyzdnov, cvic ju s maximalnym sustredenim a pozornostou a potom nam prid povedat, ci kata naozaj nema zmysel, dobre?

Miro

Dá se nějak specificky cviči a rozvíjet intuice/intuitivnost? Meditace? Taoistická alchymie?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Honzo

Příspěvekod pavela » čtv 07. říj, 2004 12:51

Dá,dyk na to je kurva právě ta sestava... :idea:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Honzo

Příspěvekod Raptor » čtv 07. říj, 2004 12:54

pavela píše:Dá,dyk na to je kurva právě ta sestava... :idea:

:lol:
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 07. říj, 2004 17:32

Lionel:dost blby stanovisko s prominutim.Docela by me zajimalo,jak by se na to tvoje stanovisko ohledne sestav tvarili treba thaiboxeri :D

Raptor:Vtipe,v cem je(mela byt) podle tebe pointa vycviku zasahove jednotky??Aha,hlavni je sebeobrana jednotlivce,jasne.To je presne to hlavni,o com pri nejakem zasahu jde.Tak nejak nevim,ale zkus se vice informvovat o jejich praci :wink: Asi budu za blbce,ale zatim sem to povazoval jen jako tymovou spolupraci nekolika lidi.Uz vidim,jak se pri zasahu napr. na nejake teroristy rozebehne kazdej sam na vlastni triko,zadna spoluprace apod.....A nebo ze by to bylo tak,ze tu sestavu cvici 4 lidi vedle sebe a tim simuluji zatah? :lol:
Video sem nestahoval,nezajima me to.

Pucmaz:Rekni mi katu,kde se vyskytuje ko uke.Dekuji.

Miro:budes se divit,ale rok a pul sem v kuse drel kat rovnou 5.A vis co mi takovyhle trenink dal do praxe?Jen to,ze sem pak dostal kdysi v jistem "kickbox" zapase dobre pres cumak,takze ty sve reci,ze kata neboli machani rukama nohama do vzduchu,muzes strcit do sve hlavy.Tvemu egu to jiste bude plnohodnotne do zivota stacit a budes nejobavanejsi bojovnik :wink:

Vcera sem zrovna kecal s byvalim spoluzakem.Dela zavodne basketbal.Po hodine rozhovoru sme se dostali k nasim "sportum".Zeptal sem se ho,jak jako nezaujatej vidi cviceni sestav v bojovych umenich.Nebudu to rozvadet,strucne.Nedovedl si predstavit,ze by se na zapas pripravoval jen tim zpusobem,ze by si napr. rozmistil kuzely a mezi nimi dribloval a zkousel triky jen tak sam.Rekl,ze by byl pak pri zapase pro smich,pac cvicit "sam se sebou" je do zapasu nepouzitelne,obehral by ho pak i "malej jarda".
Neni to uzasne,jak sou si i zdanlive rozdilne sportovni odvetvi podobne? :P
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 07. říj, 2004 17:38

oprava,doplneni..........Jen to,ze sem pak dostal kdysi v jistem "kickbox" zapase dobre pres cumak,takze ty sve reci,ze kata neboli machani rukama nohama do vzduchu plnohodnotne staci do praxe na ulici,si muzes strcit do sve hlavy.......
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod WT_Martin » čtv 07. říj, 2004 17:53

Ano, _SPORTOVNI_ odvetvi jsou si velmi podobna. :-)
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » čtv 07. říj, 2004 17:55

2 player: že ty boucháš do toho pytle hlavně hlavou? Je to dost poznat ... ;)
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lionel » čtv 07. říj, 2004 18:24

Raptor: souhlas!! :D

player: jak by se měli tvářit? Asi dost překvapeně. jak říkám, někomu stačí málo, někdo potřebuje násilí... jsme sice v 21 století, ale jsem pořád barbaři, že.
Je-li mysl zvládnuta, jsou zvládnuty všechny věci.
Lionel
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » čtv 07. říj, 2004 18:36

2 Player: Plácáš nesmysli. Už toho prosím tě nech.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 07. říj, 2004 19:01

Lionel:rozhodne se nebudu nejak "zastavat" boxeru,thaiboxeru a spol.Koneckoncu i s nimi sem vedl zajimavou diskusi ohledne jejich efektivnosti do praxe.Nicmene musim z praxe(ne sve) konstatovat,ze sikovnej thaiboxer dokaze s prehledem zrubat jakehokoli noumu co lpi na sestavach.Nebo lepe receno lpi prevazne na sestavach.A je to prave zpusobeno tou prirozenou "barbarinou",jak si napsal :? Nedelal vice ci mene dulezite serepeticky kolem,ale jdou primo na jadro pudla,tedy na kontakt se souperem,ikdyz jen v chranicis apod.

Anonymni:doufam ze si si alespon vsiml,ze se vyjadruju konkretne,vychazim pouze ze svych pocitu,zkusenosti,ne jako nekteri jini zde,kteri na me pusobi spise dojmem,ze veri svym idealum,vecem popsanym v knizkam atd.Jinak receno:"delam veci protoze jsou spravne podle osnov,ne proto,ze se mi delaji dobre".Tenhle pristup se mi zda k cloveku samotnemu dost neuprimny,ja se snazim nic si nenalhavat,proto sem se naivne konkretne zeptal,cpo mi kata daji dobreho do praxe,nedockal sem se uprimne konkretne odpovedi,pouze jen nekolika vykriku do tmy a par "urazek".Nekteri se mi moc jako vyrovnani lide bohuzel nezdaji,presto mam tu trpelivost vest s nimi plnohodnoutnou diskusi jako s kymkoli jinym,vcetne tebe.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » čtv 07. říj, 2004 20:16

Playere, bez jakekoliv urazky: Porad pises to svoje, i kdyz se ti to tu hodne zkusenych lidi pokouselo vysvetlit. Zkus si v klidu a s otevrenou mysli precist a promyslet co tu napsali.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...