Jde to použít???

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Jde to použít???

Příspěvekod jkz » sob 16. čer, 2007 7:26

Zdravím všechny kdo cvičí!!!
Mám otázku:Je v praxi(i když toto už jsem někde četl) možné dobře uplatnit karate někde na ulici když jde do tuhého?Aspon z mého pohledu to uplně nejde použít určité techniky.Pokud někdo proti vám stojí a je třeba větší nebo menší to je v celku jedno co udělat???Za¨útočit nějaké cuki, nebo uraken nebo sekanec nakrk.To si dokážu představit ale jen tehdy pokud je protivník ještě ve statickém postoji moment překvapení a bác jednu mu udělit nebo dvě a jít pryč(to asi jde), nebo si nacvičit momenty v překvapení-to bude časem až se to zažije,ale co když už je někdo v box. postoji a jede??!!??
Cvičím karate pouze 1 rok(Shotokan) takže časem přibudou i zkušenosti když se něco semele(doufám,že ne nedělám to k vůli rvaní ale ochraně co kdyby člověk neví copotká za blázna) to jen tak na okraj.Díky))
jkz
diskutér - nováček
diskutér - nováček

.

Příspěvekod luen » sob 16. čer, 2007 8:48

Ahoj,
podivej ... pouzit jde "vsechno", zalezi na situaci, na tom jak mas natrenovano a jak dokazes byt dejme tomu kreativni ... Pises, ze delas rok karate ... trochu trpelivosti priteli :wink: a take zalezi na tom kde cvicis, jak intenzivne cvicis, s jakym nasazenim ... atd ... atd ...

Ale na druhou stranu ... jestli cvicis rok a resis tyto otazky a timto zpusobem, tak ... neco bude v neporadku! Zeptej se trenera na vsechny tyto veci a bylo by na case je zacit trenovat :!: :!: :!:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tomkins » sob 16. čer, 2007 11:45

Ubránit se pomocí karate? S Kyokushin možná, ale se shotokan.... Než se do tebe někdo pustí, tak mu ukaž nějaký katy a možná ho to odradí, jinak nevím... Karate se necvičí kvůli tomu, aby se využívalo v pouličních rvačkách :wink:
®ivot je fajn, jen lidi jsou svině...

One princip, any style (sorry - pride syndrom)
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod xavier » sob 16. čer, 2007 12:18

jkz: zajdi si na trenink (thai)-boxu, dej si s nekym lehky sparring a uvidis sam... samozrejme, ze jde teoreticky pouzit vsechno - prakticky je to uz o neco horsi.
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » sob 16. čer, 2007 12:58

Tomkins píše:Ubránit se pomocí karate? S Kyokushin možná, ale se shotokan

Na tyhle kecy nedej - to je ohraný song :lol:
Nejde o to, co děláš, ale jak to děláš. Konflikty se dají zvládat i jinak. A pokud už to jinak nejde, tak to bude věc reflexů, postřehu, rychlosti - a hlavně psychiky. Kryty budou v kyokushin, shotokan atd. +/- podobné - záleží na tom, jak je použiješ, když tě někdo napadne.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » sob 16. čer, 2007 13:29

Tomkins píše:Ubránit se pomocí karate? S Kyokushin možná, ale se shotokan.... Než se do tebe někdo pustí, tak mu ukaž nějaký katy a možná ho to odradí, jinak nevím... Karate se necvičí kvůli tomu, aby se využívalo v pouličních rvačkách :wink:

Aleee ... copaaak ... nejaka spatna osobni zkusenost :?: Ja cvicil karate jako mladoch a problemy ohledne sebeobrany jsem nikdy nemel :!: :lol:
Mozna v tvem pripade bude chybicka jinde ... :wink:

Presne jak napsal graver ... a ze je shotokan jen na cviceni kat - jsou jen hloupe recicky nejake zhrzene dusicky :arrow: opravdu zalezi jen na kvalite treninku a na tvem pristupu :!: :!: :!:

Ono totiz neznamena, ze ucast v jakemkoli klubu, treba v thaiboxerskem udela z nekoho bouchace ... flinkove a flakaci jsou asi ve vsech klubech, skolach, stylech ... proste vsude :!: Nazev neceho neni proste zaruka niceho! Ale to uz dnes vi asi kazdej trouba. Dulezita je metodika.
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tomkins » sob 16. čer, 2007 14:55

luen píše:Aleee ... copaaak ... nejaka spatna osobni zkusenost :?: Ja cvicil karate jako mladoch a problemy ohledne sebeobrany jsem nikdy nemel :!: :lol:

Ále, ani ne... Jen podotýkám, že existují i BU, která jsou více zaměřena na boj na ulici, kde se nejede podle pravidel, a nevíš, co od toho druhýho čekat. Karate mi přijde účinný zase jenom proti karate, ale proti pouličním rváčům, to už je na pováženou.... No, nevnucuju ti svůj názor.

luen píše:Mozna v tvem pripade bude chybicka jinde ... :wink:

Já karate necvičím :D

luen píše:Ono totiz neznamena, ze ucast v jakemkoli klubu, treba v thaiboxerskem udela z nekoho bouchace ... flinkove a flakaci jsou asi ve vsech klubech, skolach, stylech ... proste vsude :!: Nazev neceho neni proste zaruka niceho! Ale to uz dnes vi asi kazdej trouba. Dulezita je metodika.

Přesně tak, když na sobě zapracuješ, je jedno, kterej styl cvičíš. Ale původní otázka zněla, zda je karate dobře uplatnitelné na ulici. Já si myslím, že uplatnitelné je, ale jen v určitých hranicích, a jak už jsem řekl, některé BU jsou "uplatitelnější" - prostě použitelnější :D
®ivot je fajn, jen lidi jsou svině...

One princip, any style (sorry - pride syndrom)
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod xavier » sob 16. čer, 2007 15:04

Kyokushin bych neprecenoval (absence uderu na hlavu je docela minus, ackoliv to chapu kdyz nemate chranice). Taky samozrejme thai box bych neprecenoval - presne tak, flakaci jsou vsude.

To, co bych nepodcenoval, je metodika. Nemam rad ty ohrane klise "zalezi, co si z toho vemes a jak trenujes" ... Pokud se nekde udery jen naznacuji nebo vedou tak lehce, ze je mi fuk, jestli se kryju nebo ne (protoze se mi nic nestane), tak nejspis nestaci vymenit klub, ze? v dnesni dobe by se nemel precenovat styl jako takovy, protoze to, ze v nejakych davnych dobach byl nejaky system opravdu bojovy, mi je k nicemu, kdyz dnesni situace je takova, jaka je... Proto verim v systemy, ktere jsou jednoduche a klade se duraz i na fyzicku... v dnesni dobe, kdy je BU velmi dobry privydelek pro mnohe "mistry" jsem uz slysel ledacos (na fyzicce nezalezi, BU mohou delat i lide na voziku, atd...).

jkz: nejlepsi bude se zeptat trenera, ten by ti mel umet odpovedet + poradit... pokud budes pochybovat, vyzkousej jinej klub nebo bojovy sport.

jinak souhlas, ze na ulici je to hodne o postrehu, psychice, ... ale to uz se rozebiralo snad milionkrat.
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 16. čer, 2007 16:30

On se muže ubránit človek,kterej delá jen katy ,když má duši bojovníka a není přizdisráč :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » sob 16. čer, 2007 16:52

Hlavne predstava, ze karate je jen o katach je naivni ... ja treba delal karate cca 5 roku a katy jsem delal jen na zkousky ... zkousky jsem delal jen kvuli tomu, abych mohl zavodit v kumite a kvuli vykonnostni tride! Je tedy fakt, ze trener byl hodne v pohode a ze ten klub ve kterem jsem trenoval byl tenkrat vyhlasenej kumitakama! Je pravda, ze i karate se posunulo a to jak v dobrem, tak nekde i v tom spatnem slova smyslu, ale z toho bych nedelal zadne pravidlo!!!

CELE JE TO JEN O METODICE A PRISTUPU :!: Nikdy v tom nic jineho nebylo a tezko kdy bude :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » sob 16. čer, 2007 17:23

hoj karate se dá použít znám hodně karatáků co dělají vyhazovače a jsou obávaní a dělají čistě karatčo sice kumite ,ale to je jedno.Píšeš ,že trénuješ rok tak to budeš asi mezi začátečníkama nevím jestli trénují všichni spolu nabo jak,ale podívej se na pokročilé a uvidíš jestli to má cenu a důležité je ,aby se z karate kumite nevynechávalo znám hodně lidí co říkají cvičením kata a kihonu budeš dobrý v kumite ,ale to není pravda.Takže pokud se tam netrénuje vůbec tak bych doporučil změnu.Nebo když jsme se bavili třeba o kata nemělo by to být jen cvičení prázdných pohybů,ale důležité je procvičování i jejich aplikací.Jen problém v čr je ,že hodně mistrů si vymíšlí svoje aplikace pak si přizpůsobují kata a nakonec vznikne to ,že každý klub cvičí ty kata jinak a vznikne z toho guláš.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » sob 16. čer, 2007 17:29

OFFTOPIC: Sice je to uplne off, ale pokud nekdo z vas dela judo, urcite si vsimne, ze zakladni postoj je uchop za kimono na 2 mistech. Jedno na hrudi a druhe nekde pobliz loktu. A mne by zajimalo, jak chcete pouzit judo nekde treba na ulici kdyz ma nekdo tricko berz rukovu, nebo s kratkymi rukavy? Asi ho nechytnete za kuzi :D Ma nekdo z vas s timto zkusenosti?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » sob 16. čer, 2007 17:44

ghekon píše:OFFTOPIC: Sice je to uplne off, ale pokud nekdo z vas dela judo, urcite si vsimne, ze zakladni postoj je uchop za kimono na 2 mistech. Jedno na hrudi a druhe nekde pobliz loktu. A mne by zajimalo, jak chcete pouzit judo nekde treba na ulici kdyz ma nekdo tricko berz rukovu, nebo s kratkymi rukavy? Asi ho nechytnete za kuzi :D Ma nekdo z vas s timto zkusenosti?

ne třeba vem si taeotoši tak ho chytneš za zápeští a tou druhou ho chytneš ze spodu za loket že ti ruka udělá takovou vydličku(nevím jestli jsem to dobře popsal) nebo u jiných chvatů držíš za hlavu nebo za boky ...ale dobrá otázka tež jsem se tím zabýval .
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » sob 16. čer, 2007 17:46

jedna ruka drzi nad loktem, druka za krk :)
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » sob 16. čer, 2007 17:54

Sice chodím na Sambo/Judo, ale prostě mě to tak nějak napadlo, když máme cvičný souboje tak je vždycky počáteční postavení držení za kimono... Ještě že za chvíli už budu dělat Sambo a časem Combat Sambo, kde už to tak není :D BTW: Kiku myslíš si že je to dobré pořadí? :) Judo (jenom základy, pády atd.), potom Sambo a časem Combat Sambo?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » sob 16. čer, 2007 18:37

ghekon píše:A mne by zajimalo, jak chcete pouzit judo nekde treba na ulici kdyz ma nekdo tricko berz rukovu, nebo s kratkymi rukavy?

Já to teda neumím, ale úplně výborně 8)
Tak třeba takhle,

http://www.youtube.com/watch?v=P2I1rG0LOo4
http://www.youtube.com/watch?v=EdTVTObWeGs
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lcKUS9a44
http://www.youtube.com/watch?v=jFAFKQThj9U

bohužel se tyhle věci v rámci juda v ČR téměř necvičí, věčná škoda. Podobný věci se jedou v MMA klubech.
Naposledy upravil Toman dne sob 16. čer, 2007 18:44, celkově upraveno 1
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » sob 16. čer, 2007 18:43

OK, dobra videa, ale co kdyz pude utocnik na pesti? Nenude te chtit chytit, ale rozbit ti hubu? Na tom videu se snazi normalne judisticky chytit, ale to se na ulici asi snazit nebudou :( To mi v judu docela chybi :(
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tomkins » sob 16. čer, 2007 18:54

ghekon píše:OK, dobra videa, ale co kdyz pude utocnik na pesti? Nenude te chtit chytit, ale rozbit ti hubu? Na tom videu se snazi normalne judisticky chytit, ale to se na ulici asi snazit nebudou :( To mi v judu docela chybi :(

Tak pokud chceš jet i pěsti, od toho jsou jiný bojový umění... Ale některý hody z juda můžeš podle mě použít, i když tě útočník nebude chtít chytit. Stačí, když mu vykryješ nějakej úder, a on tam nechá ruku o trochu dýl než je zdrávo :wink:
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: .

Příspěvekod jkz » sob 16. čer, 2007 21:08

Luen napsal:
Ale na druhou stranu ... jestli cvicis rok a resis tyto otazky a timto zpusobem, tak ... neco bude v neporadku! Zeptej se trenera na vsechny tyto veci a bylo by na case je zacit trenovat :!: :!: :!:[/quote]

Jak jsi to prosim Tě myslel.®e řešim tyto otazky a že je něco špatně(nemyslím na bitky jestli mysliš toto)
jkz
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Panda » sob 16. čer, 2007 23:19

jsem se tak zamyslel a víte že jsem nikdy nepoužil karate ani nic jiného z toho co jsem kdy trenoval? V první řadě se použily reflexy samy a v druhem planu jsem použil hlavu :)
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...