Moderátor: Picard
akusan píše:Chtěl jsem zeptat jestli v čechách jsou taky školy jujutsu.Zatím co jsem poznal jujutsu -tak to byla směs aikida,karate,taekwondo,atd.Prostě nejmín 5bojových umění SMÍCHANÝCH dohromady pod názvem jujutsu.Díky
akusan píše:Chtěl jsem zeptat jestli v čechách jsou taky školy jujutsu.Zatím co jsem poznal jujutsu -tak to byla směs aikida,karate,taekwondo,atd.Prostě nejmín 5bojových umění SMÍCHANÝCH dohromady pod názvem jujutsu.Díky
Makoto píše:akusan píše:Chtěl jsem zeptat jestli v čechách jsou taky školy jujutsu.Zatím co jsem poznal jujutsu -tak to byla směs aikida,karate,taekwondo,atd.Prostě nejmín 5bojových umění SMÍCHANÝCH dohromady pod názvem jujutsu.Díky
Ja to malicko opravim, at odpoved Zdenka nezni tak jednoznacne. Pred valkou se k nam dostalo jujutsu, ktere jiz ve skutecnosti bylo judo (ale protozer judo bylo v te dobe novym a neznamym sportem, pouzil se klasicky marketingovy trik, kdy se pripoji ke zname tvari/logu/stylu neco noveho a casem prebere komplet image). Tusim, ze v roce 1942 se rozhodlo, ze uz se tomu nebude rikat jujutsu, vynechaly z toho nebezpecne tehcniky a oficialne se zacal propagovat nazev judo (zdroj Mikulasek Dziu dzitsu, nakladatelestvi tusim Tosenovsky, 1944). Po druhe svetove valce tedy v Cechach prakticky jj neexistovalo a pokud ano, bylo to judo. Prisli komancove, kteri zamezili kontakty do zahranici a proto se tu mohlo ucit jen box, karate, judo a zapas. Zbytek byl kapitalisticky vymysl. Nicmene lide se doslechli o tom, ze judo vzniklo z jj, ktere bylo klasickym sebeobrannym umenim a chteli cvicit neco, co se da pouzit aj na ulici. Jenze jak se to ucit, kdyz nemuzeme vyjet ven a u nas to neni? Tak spojime judo, karate, aikido dohromady, vsechno jsou to preci BU z Japonska, tak proc ne (teto neuveretilne myslenkove konstrukce se drzeli ti, kteri to nemeli az tak v hlave vyhrabano jako ostatni, kteri se snazili pozdeji implementovat do jj WCh, Thaibox, apod.). A nejde nakonec ani tak o to, ze kazdy styl je "z jine vsi", ale ze kazdy styl pouziva jine principy. Vznikl tedy mismas, ktery mel v sobe udery a kopy (z karate), hody a zem (z juda) a zbrane....to si troufnu tvrdit jako cistou improvizaci plus to, co si budouci instruktori prinesli z armady ci od policie. Nastesti prisla Sametova revoluce, ktera umoznila pristup k informacim a hlavne skutecnym jj skolam, takze Hakko ryu Zdenka Minarika JE jj, ale JJ Lojzy Konecneho....rekneme, ze to s jj uz tolik spolecneho nema.
Ukazalo se vsak take, ze jj v zahranici take prilis nesledovalo vyvoj a z mnoha skol se staly skoly samy pro sebe. Sparring, pokud tam vubec nejaky byl, se uskutecnil jen v ramci skoly a "hloupe" dotazy, jak se ubranit boxerovi byly smeteny ze stolu lidmi, kteri nikdy box nedelali, ale pysne ukazovaly obranu. Jak to dopadalo v realu si asi dokazes predstavit. Diky tomu jj ziskalo velice spatnou reputaci lidi, kteri si hraji s tonfou, nunchakami, bo, jo a kdovi cim jeste, ale prvni kickboxer zacatecnik je sestreli. Chodi vsak v cerne hakame, znaji nazpamet mistry do x-teho kolene a "dokazi vycitit uder jeste predtim, nez prijde" (btw, osobne takoveho manika znam
I u nas se zacaly nakonec skoly jj profilovat do tri zakladnich smeru: sportovni, sebeobranne a tradicni. Zadny smer neni horsi ani lepsi tak jako neni horsi ani lepsi kladivo od sroubovaku od psaciho pera. Pokdu chces soutezit, dej se na sportovni formu, pokud chces zazit kus historie stareho Niponu, dej se na tradicni formu a pokud se chces naucit branit, najdi si oddil, kde je sparring na dennim poradku, kde misto tonfy a bo pouzivaji teleskop, nuz, atd.
Dulezita vec na zaver. Tohle neni vyvoj jen v jj, ale troufnu si tvrdit, ze podobnou cestu absolvovaly ci jeste absolvuji i jine styly. Proste "mistri" nabizi to, po cem je poptavka. Ted je po military a real self defense, proto vetsina skol ma ve sve prezentaci info, ze je zarucene self defense. V Rusku je to hezky videt, tam je zase vsechno Specnaz, KGB, OMON system od cloveka, ktery v te ktere jednotce byl a ted se rozhodl to ucit verejnost.....a zakazniku ma habadej.
Velice zkracene recena historie JJ v CR, nechytejte mne prosim za slova.
Picard píše:Co se tyce opravdoveho japonskeho dzudzucu ve smyslu korju (ted to neberte jako neco proti modernim system), tak v CR vim o tomhle (oboji se tu pravdepodobne regulerne nevyucuje):
- Jindra Ziegelheim se v Japanu ucil Tennen Risin Rju, ktere v sobe ma i Dzudzucu, parkrat to tu ukazoval, delal se i ukazkovy trenink s par technikama, bylo to hodne zajimave. Zkontaktovat pujde pres prazske kendisty
- Dzudzucu ma i Katajama Hoki Rju, ukazoval a mozna i ucil to tu pan Akai, co jsem videl, tak se mi to moc libilo. Kontakt bude pres ceskobudejovicke kendisty/iaidisty.
NOKT píše:Se docela divím, že je třeba ještě nikdo nekontaktoval a nezkoušel to vyučovat...
patrik píše:NOKT píše:Se docela divím, že je třeba ještě nikdo nekontaktoval a nezkoušel to vyučovat...
Já vůbec ne.
1) oboje je úzce spojené s mečem... tj. Tennen Rišin rjú džúdžucu je součást školy kendžucu, přičemž v JPN i tady se cvičení podmiňuje předchozím cvičením kendó
a
něco podobného platí i u Katajama Hóki rjú, které jako komplet funguje spolu s iai a kendžucu a aby ses k tomu dostal, potřebuješ (krom učitele) dostatečnou zkušenost v seitei iai; navíc u Hóki rjú i pan Akai říkal, že se u nich nevyučovalo a z toho plyne, že ani on (se 4. danem) to nikoho učit nemůže/nebude
2) Dále, koho by zajímalo džúdžucu, které je tak moc propojené s mečem? IMHO zase jen lidi kolem meče... atd. atd
Patrik
NOKT píše:ad bod dva... No Aikidisti jsou defakto taky "kult meče"... Nebo ještě když jsem cvičil tak se tvrdilo, že pohyby vychází ze zacházení s mečem. Já si myslím, že ikdyž to má mnoho společného s mečem tak by o zájemce nebyl problém.
Hlavne zadny kulty prosimNOKT píše: No Aikidisti jsou defakto taky "kult meče"...
patrik píše:Mno ono je těžký definovat džúdžucu. IMHO to, co popisuje Picard je korjú džúdžucu, který má ale velmi málo společnýho s tím, co popisuje Makoto, nebo co sem přišlo před válkou s džúdem. Jenže to je skoro všude stejný a korjú džúdžucu je rarita i v Japonsku
Patrik
jeikob píše:to je zajímavý doma mám takovou knížku kdysi jsem ji koupil v antikvariatu vyšla za protektorátu je to jiu jitsu. ale docela by mne zajímalo jestli systém a metodiku měla už třeba ck. police za františka josefa co třeba cvičila jeho ochranka.a co za první republiky trenovala policie a specialní utvary.a jestli to někdo dneska ještě umí nebo zná
kamiwaza píše:Pokud se budeme bavit o příručkách od Matrase a Lebedy, tak je to judo nebo JJ? A navíc to jejich cvičení v civilním oblečení, venku apod. Na tu dobu prostě bomba, i když chápu že to není úplně košer, teda korjů
kamiwaza píše:Jinak co dělali Japonci provozující BU, studovali JJ u nejrůznějších mistrů, co dělal Funakoši, studoval nejrůznější formy okinavských BU dnes nazývané souhrnně karate, co dělal Wally Jay atd., atd.
Abych to shrnul, pokud obohacujete svůj systém prvky jiných stylů něčím, co tam chybí, tak je to jen a jen dobře
Makoto píše:kamiwaza píše:Pokud se budeme bavit o příručkách od Matrase a Lebedy, tak je to judo nebo JJ? A navíc to jejich cvičení v civilním oblečení, venku apod. Na tu dobu prostě bomba, i když chápu že to není úplně košer, teda korjů
Covece, prave Lebeda a Matras se, verim ze ne umyslne, zaslouzili o to, ze je jj vnimano jako mix juda a karate. Podivej se na jejich karatisticke postoje. Ale jinak klobouk dolu, co dokazali, opravdu.kamiwaza píše:Jinak co dělali Japonci provozující BU, studovali JJ u nejrůznějších mistrů, co dělal Funakoši, studoval nejrůznější formy okinavských BU dnes nazývané souhrnně karate, co dělal Wally Jay atd., atd.
Abych to shrnul, pokud obohacujete svůj systém prvky jiných stylů něčím, co tam chybí, tak je to jen a jen dobře
No jo, ale je obohacovat a obohacovat. Pokud nechces kur..t styl, pak musis za kazdou cenu zachovat principy te ktere skoly, protoze technika je az stupen dva ci tri, bez principu neni techniky. To treba nepochopil Jarda Polak se svym Nintsundo. Jde o to, ze jdes treba na seminar karate a odtud prineses tvrde tlacne udery....jenze principem jujutsu neni jit proti sile, ale ustoupit, obejit. Tam nejde o linearni prime utoky, jako v karate. A tehdy to je mixovani principu. Pokud se vsak vratis ze seminare karate s tim, ze jsi zjistil, ze obrana, kterou jste se doted ucili nefunguje, protoze je a) moc blizko, b) moc daleko, c) kur..vsky rychle zkrati vzdalenost, d) hned navazuje druhym uderem, apod. a nasledne upravis obranu tak aby fungovala (vetsinou staci upravit footwork, pripadne nespoustet ruce, apod), pak to je upgrade stylu. "Tradicionaliste" te sice narknou, ze to neni jiz jj, ale bud to bude zivotaschopny system nebo muzeum.
Verim, ze i v dobach samuraju to bylo podobne. Prisel zak za mistrem a zeptal se ho, jak resit tu kterou situaci. Mistr mu ukazal aplikaci principu a hotovo. Jenze casem se misto mece, holi a tanto zacaly pouzivat teleskopy, karambity a jine typy nozu a technika (ne princip) se musi opravit a netrvat tvrdosijne na svem. Ja vim, ze mec, tonfa, bo jsou tak krasne japonske zbrane na rozdil od teleskopu, atd., ale sebeobranny system je o zachrane zivota a ne o cviceni s "narodnimi zbranemi". Kdysi jsem se na jedne prednasce ptal Lubose Pokorneho, ktery sem dotahl Hatsumiho ninjutsu, proc stale cvici s temi archaickymi zbranemi a dostal jsem odpoved, ze je to proto, ze pak dokazi lehce pouzit cokoliv jineho....pominu-li fakt, ze mi to pripada jako skrabani se pres ruku (ci jak se to rika), pak ninjutsu bylo prezentovano jako system boje k preziti....a tedy se ucili pouze nutne veci k preziti a s nutnymi predmety/ zbranemi a ne to, co cvicili jejich prapraprapradedove, kdyz meli jeste apartma na strome.....proto ninjutsu prezentovane na verejnosti vypada tak jak vypada. Jezisi, ja se rozkecal, sorry. Kratce receno, respekt lidem, kteri se snazi uchovat jj v nezmenene podobe (tedy korju jujutsu), ale nemuze to byt prezentovano jako sebeobranny system soucasnosti, protoze to z vyse uvedenych duvodu zkratka neni.
Co jsem to vsak na zacatku chtel rici? Jo uz vim - jj NENI mix, ale samostatne existujici BU. Tak to jsem asi tak chtel rici
tohle jsem nějak nepochopil.... proč by se měla upravovat technika podle zbraně.... je přece celkem jedno co držím za zbraň jediné čemu se přizpůsobuji je délka, váha, tvar čepele ... technika pracuje pořád stejně... stejně jako footwork se lehce přizůsobí vzhledem k podkladu na kterém stojím a prostoru v kterém se pohybuji, jinak funguje stejně. Přece když jsem bos nebo mám boty nemělo by to mojí techniku ani styl boje pozměnit.Makoto píše:...Jenze casem se misto mece, holi a tanto zacaly pouzivat teleskopy, karambity a jine typy nozu a technika (ne princip) se musi opravit a netrvat tvrdosijne na svem. Ja vim, ze mec, tonfa, bo jsou tak krasne japonske zbrane na rozdil od teleskopu, atd., ale sebeobranny system je o zachrane zivota a ne o cviceni s "narodnimi zbranemi".
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků