Ju jitsu, Jiu jitsu, Ju jutsu?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Ju jitsu, Jiu jitsu, Ju jutsu?

Příspěvekod Gino » pát 30. črc, 2004 9:49

Hih, vážně by mne zajímalo, co mi k tomu kdo řekne... sleduju, že s "názvoslovím" jsou velké problémy ať už tady, či jinde. Takže vy, co víte o čem je řeč a máte na to vlastní názor... ať už čistě vlastní, nebo nějak podložený - ozvěte se!! :D :D
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Ju jitsu, Jiu jitsu, Ju jutsu?

Příspěvekod patrik » pát 30. črc, 2004 9:52

Gino píše:Hih, vážně by mne zajímalo, co mi k tomu kdo řekne... sleduju, že s "názvoslovím" jsou velké problémy ať už tady, či jinde. Takže vy, co víte o čem je řeč a máte na to vlastní názor... ať už čistě vlastní, nebo nějak podložený - ozvěte se!! :D :D

japonské kandži :arrow: čeština :arrow: džúdžucu

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 30. črc, 2004 9:56

Patriku ano... česky džu džutsu, džu džitsu... ale jde mi o to... někdo říká, že jsou to jen chyby v překladu do angličtiny (jiu jitsu), němčiny (ju jitsu) a polštiny (ju jutsu). Někdo říká, že japonský znak pro jutsu je uplně jiný, než pro jitsu... a jinak samozřejmě velmi oblíbené "moderní dělení" Jiu jitsu a Ju jitsu na tvrdé (jiu) a měkké (ju) provedení.... a pak také na moderní (jiu) a tradiční (ju) provedení.... tak co .-) Hih, pak chápu laiky, kteří na to hledí a netuší která bije natož co si vybrat .-)
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 30. črc, 2004 10:03

Gino píše:Patriku ano... česky džu džutsu, džu džitsu... ale jde mi o to... někdo říká, že jsou to jen chyby v překladu do angličtiny (jiu jitsu), němčiny (ju jitsu) a polštiny (ju jutsu). Někdo říká, že japonský znak pro jutsu je uplně jiný, než pro jitsu... a jinak samozřejmě velmi oblíbené "moderní dělení" Jiu jitsu a Ju jitsu na tvrdé (jiu) a měkké (ju) provedení.... a pak také na moderní (jiu) a tradiční (ju) provedení.... tak co .-) Hih, pak chápu laiky, kteří na to hledí a netuší která bije natož co si vybrat .-)

(MŮJ NÁZOR, SAMOZŘEJMĚ)

bez ohledu na všechno...

použiješ japonské kandži, jejich čtení má určité zákonitosti... koukneš na fonetický přepis (hiragana) a dáš to na papír... do češtiny...

potom tě angličtina nemusí zajímat...

vtip vidím v tom, že většina z nás má učitele na Západě, ty disciplíny přišly od nich... ale právě tam je ten problém... angličtina neumí přesně přepsat to slovo tak, jak ho my čteme...

jinak, cvičím džódó... anglicky se to obvykle napíše jodo (tam už chybí čárka nad o, takže to přečteš tak, že ti nebude rozumět Japonec...)

když to přepíšeš hiraganou do angličtiny je z toho JYOUDOU (nekecám), ale česky (znáš-li "funkce" písmen v hiraganě) to bude jen a pouze džódó

Patrik

P.S.
Když píšu svému učiteli do ©výcarska, použiju JODO, aby věděl o čem je řeč.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 30. črc, 2004 10:08

OKay, takže správně tedy džúdžucu? To bych anglicky napsal tedy Ju jutsu .-) Ne, vím jak to myslíš.. problém je v tom, že jsem neslyšel o hiragana a kandži... možná ano a jen to nevím .-)
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 30. črc, 2004 10:11

Gino píše:Hih, vážně by mne zajímalo, co mi k tomu kdo řekne... sleduju, že s "názvoslovím" jsou velké problémy ať už tady, či jinde. Takže vy, co víte o čem je řeč a máte na to vlastní názor... ať už čistě vlastní, nebo nějak podložený - ozvěte se!! :D :D

No máš pravdu, je v tom bugr. Já osobně jsem pro používaní české transkripce, Džudó, Kendžucu ..... než anglické Judo, Kenjutsu. Protože mluvíme a píšeme česky a používání cizí transkripce z cizího jazyka mi přijde jako pěkná krávovina.

Neco jiného je samozřejmě kdyz píšeme anglicky, tam zas je třeba použít anglickou transkripci, aby nám adresáti rozuměli :)

Transkripce z Japonštiny do čestiny je poměrně jednoznačná a má jasná pravidla jak psal patrik, takže tady nemůže být pochyb, co je správný přepis.

Nejvíc mě dostávají splácaniny typu Buutsu :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 30. črc, 2004 10:11

Gino píše:OKay, takže správně tedy džúdžucu? To bych anglicky napsal tedy Ju jutsu .-) Ne, vím jak to myslíš.. problém je v tom, že jsem neslyšel o hiragana a kandži... možná ano a jen to nevím .-)

KAND®I = japonské znaky (často mají mnoho různých způsobů čtení)
HIRAGANA = jedna ze dvou základních "abeced"

Počkej na pucmaze, až se tu zjeví, vysvětlí to líp... já Japonsky nemluvím.

:wink:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 30. črc, 2004 10:16

Picard píše:Nejvíc mě dostávají splácaniny typu Buutsu :-)

jj... potom jsou taky dobrý články (i novinové) s kombinacema...

"Judo je bojové umění z Japonska... v Japonsku žil samuraj..."

čti

"Džudo je bojové umění z Japonska... v Japonsku žil samuradž..."

To potom potřebuješ za každým slovem nápovědu, jak se to čte...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 30. črc, 2004 10:24

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:49, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 30. črc, 2004 10:29

A.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:48, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

:-)

Příspěvekod Anonymní » pát 19. lis, 2004 14:07

Asi píšu teda dost pozdě, vzhledem k datumu vašich příspěvků :-D
Měl bych jednoduchej argument proč "jujutsu"
Z různých "jutsu" (jitsu) - umění vznikaly "do", cesty. Rozdíl pojetí není teď rozhodující...Jako příklad kenjutsu-kendo, jujustu-judo...
Jen čistě logicky, aspoň teda pro mě, je správný výraz pro "jemné umění" jujutsu - "ju" se dá odvodit z juda (jiudo by bylo poměrně úsměvný :wink: ), "jutsu" prostě z obecného označování. Ja nevim jak vy, ale nikdy sem neslyšel termíny kenjitsu, bojitsu a pod :-)))
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 19. lis, 2004 14:34

Slo o transkripci do cestiny :)

Skutecne nevidim duvod, proc pouzivat v cestine anglickou transkripci, prijde mi to uhozeny. Viz vyse.

Spravne tedy Džudó, Džúdžucu, Kendžucu... vyhneme se tak zbytecnym nedorozumnenim
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » pát 19. lis, 2004 14:40

ju jiu ju jutsu jitsu ving wing tsun tzun ... ach jaj
je to vec prekladu alebo skorej "obchodnej" znacky??
mne to shuma fuk zaklad co jednotliva skola a styl ti vie dat . :idea: suma: ide o kvalitu vyucby a nie o pismenka.
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 19. lis, 2004 14:41

kurt78 píše:ju jiu ju jutsu jitsu ving wing tsun tzun ... ach jaj
je to vec prekladu alebo skorej "obchodnej" znacky??

Prave ze to tak vubec neni, ze by jina transkripce oznacovala jiny styl nebo vetev... je to jenom zbytecny bordel vznikly z nesmyslneho pouzivani anglicke transkripce v cestine.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 19. lis, 2004 19:59

Problém je, že spousta lidí opravdu rozlišuje jiujitsu, jujutsu, jujitsu. Bez legrace... ne podle psaní, ale podle stylu... berou to jako že jiujitsu je označení pro moderní džúdžucu, jujutsu jako staré a jujitsu jako skomoleninu. A jsou schopni se o to neskutečně tvrdě přít.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 03. kvě, 2005 11:17

Doslechl jsem se,ze vznikla v dubnu zase nova federace pod vedenim L.Petrase.Neni v Cechach trosku moc federaci na tak malo klubu? Co takhle zalozit federaci federací.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ighy » stř 04. kvě, 2005 18:42

Co sa tyka prepisov znakov, je to naozaj na jednotlivych majstroch a prekladateloch. Co sa tyka mojich skromnych znalosti japonciny, jitsu (citaj džitsu) v preklade znamena "den" :D . Tak neviem. Naozaj je to o dohode a prepise a tak. Osobne pouzivam skor anglicke prepisy ako Ryu Kyu a nie Rju Kju, Judo a nie Džudo a tak podobne....
Ighy
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » stř 04. kvě, 2005 21:58

serme na formu, sustredme sa na akciu. moze mi niekto odporucit dobry klub ju jutsu v BA? najlepsie v petrzalke al. starom meste. a pocul som o nejakom klube Ju te do, kde to vedie typek ktory robil predtym ju jutsu. nasledujuce dva mesiace ale nemam moc casu a potom su prazdniny, ale napriek tomu by som uvital vase navrhy a nazory. dakujem.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saddamir » stř 04. kvě, 2005 21:59

Anonymní píše:Doslechl jsem se,ze vznikla v dubnu zase nova federace pod vedenim L.Petrase.Neni v Cechach trosku moc federaci na tak malo klubu? Co takhle zalozit federaci federací.

To ses doslechl správně. Založil novou organizaci, protože byl společně s Ivanem Vágnerem vyloučen z FJJČR. Jestli chceš vědět proč tak si přečti na http://www.jujitsu.cz/Listopadky/2005/O ... 3_4_05.pdf PŘÍPAD PETRÁ© & VÁGNER na straně 17
Saddamir
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » stř 04. kvě, 2005 23:20

to ukropcany: aj to jutedo ma vraj byt v sokolovni, co si tam podavaju klucky? napis mi teda nejake blizsie info, aj ked realne budem moct az od septembra... vdaka :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...