Moderátor: Picard
dandax píše:Dobry den, chtel bych se naucit paky a hody z Aikido, idealne pokud je soucasti treninku i cviceni s bokutô, jak tomu je v pripade Aikiken. Nicmene, barbarsky, nemam zajem o techniky na zemi a doprovodne - snad krome padu.
Znate nekdo, v Praze, klub kde by meli takovehle zamereni, nebo natolik individualni pristup abych se mohl domluvit na danych osnovach?
Dekuji.
ukropcany píše:Myslím, že sa snažíš o "nemožné". Cieľom Aikido nie je bojovať, ale pestovať džaponskú kultúru v "tradičnej" forme - typicky suwari waza a bokken. V našich zemepisných šírkach skutočne nemá zmysel ani jedno ani druhé. Je logické, že si chceš vybrať z torty len čerešňu a ten cukrový humus naokolo nechceš, ale to nie je reálne. Typický aikiďák totiž na to nehľadí Tvojimi očami a žerie to cakum pakum ako to je aj s chlpami. Ak chceš páky na džaponský štýl, tak choď na nejaké jujutsu, prípadne ak to chceš ozaj 100%ne funkčné, tak MMA. Ďalším problémom je to, že typický aikiďák je chcípák a s takým trénovať nemá zmysel. Potrebuješ nabitého agresívneho protivníka, vtedy vieš "s istotou" že to funguje. Aikido v čistej podobe len na ešte väčšieho chcípáka...
ukropcany píše:Daj vedieť ako si dopadol, pretože to by ma celkom zaujímalo. Boj totiž nie je spravidla nikdy "elegantný". Keď si na YT napozeráš ako vyzerajú pouličné bitky, tak možno lepšie pochopíš, prečo sa tie systémy snažia byť "efektívne" a nie "elegantné". Na elegantné zvládnutie boja musíš mať brutálne navrch a túto výhodu Ti aikido poskytne žiaľ len ťažko. No ale daj vedieť či si niekoho našiel.
dandax píše:Mel jsem na mysli obecne techniky, koncici pakou na zemi, mohl bych se je naucit a pripadne nepouzivat, ale prijde mi to jako ztrata casu, kdyz dostat se s protivnikem na zem, i pro ucel fixace, je imho neprakticky -ikdyz asi neni, proto me spis nez paky jako takovy, zajimaj hody a jejich vyuzivani k nim.
Cose tyce bokkenu, mam nekolik casti z vice bojovych umeni a systemu, a prace s bokutô je supr pohybova cast, stacila by mi kata na chvili treninku, ktery bych se pak venoval sam do priste atd... jde mi spis o pochopeni principu a pouziti mece, ale nechce se mi venovat kuli tomu Kendo.
Aikido sem asi rok delal, ikdyz sem se tam poradne nic nenaucil -proto snaha preskakovat, nemyslim ale ze by to vyzadovalo primo soukromy lekce, pokud existuje klub s osnovou podobnou, treba v pokrocile skupine, pady mam s kym natrenovat, pripojil bych se k nim a doucil potrebne
fyi, televizi nemam ^^
majkx píše:co s koncetinou kdyz ji chytnu, jak ji chytit, pripadne jeho a urychlit mu cestu na zem
Obávám se že to je přesně to co se v aikidu nenaučíš reálně využít a použít, tomu všemu předchází umět vstoupit do takového útoku a tuhle dovednost v česky pojatém aikidu asi nezískáš.
dandax píše:majkx píše:co s koncetinou kdyz ji chytnu, jak ji chytit, pripadne jeho a urychlit mu cestu na zem
Obávám se že to je přesně to co se v aikidu nenaučíš reálně využít a použít, tomu všemu předchází umět vstoupit do takového útoku a tuhle dovednost v česky pojatém aikidu asi nezískáš.
asi si me pochopil nejlip zatim, a nezkousilevém.prodat zadny hry
ales zni jako by byli vsichni v CR neschopny, tomu se mi nechce moc verit...asi to bylo nadneseny, ale stejne, proc si to myslis?
will píše:No, aby ti fungovali páky nemusíš cvičit dalších já nevím kolik bu, ale v první řadě musíš mít najetý ty páky a fyzickou sílu.
mysmys píše:Páky to je siroke tema, pacit se daji ruce( prsty, zapesti, lokte, ramena)i nohy (kolena, kotniky, kycle). Kazde se hodi na neco jineho.
Sve opodstatneni maji, v pripadech, ze te nekdo drzi, ci ty jiz drzis ruku protivnika ci jej chces "lidsky" donutit k poslusnosti (kontrolovat, znehybnit, odvest, paralyzovat) a ne jej rozbit (utlouct, ukopat). Kdyz kopnes, bouchnes, ne vzdycky se da predpokladat, co to s protivnikem udela.... Proto je treba pouziva Policie ve vycviku.
V japonskych BU jako dzudo ci aikido jdou paky v ruku v ruce s atemi technikama - treba Gosin dzucu no kata v dzudo: http://www.youtube.com/watch?v=q9SfzhSDjBw
Paky jsou casto jsou hybnym momentem pri hodech protivnika. Sila k provedeni pak je treba, cim ma clovek lepsi techniku, tim ji potrebuje min a dokaze spravne vystihnout moment nasazeni.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků