Moderátor: Picard
Picard píše:Jinak ta debata o krytech mi teda nejak unika
Jendis píše:...
Poznámky o zubech(či zničení zbraně) tak nějak neberu vážně,sorry...je to zbraň a při použití k jejímu opotřebení prostě dojít musí.
Nemluvil jsem za Sugino-ha, ale za sebe. Nikde netvrdím, nic o tom jak se co vysvětluje. Pouze jsou to mé subjektivní pocity a názory, jak jsem to pochopil. Možná špatně, ale zatím chápu, že pojem krytu je v katori takový zamlžený. Není tam kryt používán ve smyslu tvrdého uke jako v karate /age uke, soto uke atd., ale přesto tam zatoupen je.
Jinak náš meč nebude o nic více zubatý jak ten váš. Není potřeba tolik emocí. Zvlášť, když dobře víš od koho se Hatakeyma katori naučil, takže metodika nebude příliš odlišná.
Jsem začátečník rád se nechám poučit. Jak mě vysvětlíš tači dori, bez pojmu kryt nebo blok. Tělem neuhýbáš, veškerá obrana je jen v práci s mečem. Jak nazveš tu obranou činnost s mečem. Kontrola prostoru asi taky nebude to pravé? Nerýpu je se chci ve svých znalostech posunout dále.
torao píše:To co jsem napsal nebyl útok na Sugino-ha... jen vím, že Sugino sns, některé věci prostě neříká...
Například vysvětlení základních pohybů v kata, jsem nikdy Sugino sns, nikdy neviděl, a co vím tak to neukazují ani jeho žáci.
Píšeš, že se při tachi dorii neuhýbá, mužeš mi napsat v které kata? Kasumi no tachi, nebo hakka no tachi?
Jak dlouho cvičíš TSKSR?
RBR píše:...
Zatím jsem se setkal s tachi tori jen jednou v kasumi no tachi u ukeho.
...
Chvilku 2,5 roku
...
ingwe píše:RBR píše:...
Zatím jsem se setkal s tachi tori jen jednou v kasumi no tachi u ukeho.
...
Chvilku 2,5 roku
...
po dvou a půl letech ještě necvičíš hakka no tači?
RBR píše:(...)
V katori razím ideu, raději cvičit dvě katy pořádně než pět blbě. Všechno má svůj čas je dost možné, že se během prázdnin naučím postup hakka no tači a když ne, tak se nic neděje. Nejsme na dostizích.
RBR
Vždyť říkám, že mám mizernou účast na trénincích. Navíc nikam nespěchám, vždyť ani pořádně necvičím itsutsu-no-tachi (dle svých představ). Pak je tu problém, nějak nám odpadlo několik ostřílených borců, takže bylo nutné naučit se roli ukeho u prvních kat.
V katori razím ideu, raději cvičit dvě katy pořádně než pět blbě. Všechno má svůj čas je dost možné, že se během prázdnin naučím postup hakka no tači a když ne, tak se nic neděje. Nejsme na dostizích.
Zatím jsem se setkal s tachi tori jen jednou v kasumi no tachi u ukeho. Nějakou velkou práci tělem jsem tam u něj nezanamenal. Zatím to chápu tak, že se snaží uke sílu útoku kirikomiho pohltit přes vlastní meč ("vykrýt" obrazně řečeno), než že by primárně úhybem dostal vlastní tělo do bezpečí a mečem jen kontroloval situaci.
V našem dojo se razí myšlenka, že omote jsou čtyři kata, a je nutná znalost všech čtyř, neb vše je plně propojeno.
torao píše:Přímo u nás v dojo, se začínáš učit, obě strany skoro zárověň. Má to spoustu výhod, neb vidíš co v katě dělá ten druhý a lépe se ti chápe co a proč to děláš.
patrik píše:Články doporučuju, čupr čtení...
Patrik
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků