... vs Bujinkan

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod graver » pon 04. kvě, 2009 9:36

Golom píše:drž se ševče svého kopyta (v mém případě Bujinkanu) ale zajdi si sem-tam (a pokud možno pravidelně) zabouchat, ať se naučíš přijímat a rozdávat

Tím slovem *ale* jsi to shrnul: jsou BU/BS, kde je to *pouze* o fyzické konfrontaci, pak takové, kde můžeš spárovat dle libosti a pak takové, kde se to nenosí vůbec nebo minimálně. Takže jak já chápu to, co se tu někteří pokoušeli sdělit: jsou BU (např.........), kde si nezaboucháš, ani kdyby ses pos*al - protože to tam není.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

 

Příspěvekod Golom » pon 04. kvě, 2009 9:48

...tak tak - a nenaučíš se nejenom bouchat ale hlavně se nanaučíš přijímat. A ten tlak při tréninku ve stylu jak to popsal Ukrop (postavit, udeřit, počkat, spadnout, postavit se) tam taky není. A ak jsme nakousli už dřív - zkus nasadit páku "hejbajícímu se" člověku. Chce to ten sparring - ale že bych musel zase z každého tréninku odcházet s opuchlejma očima a natrženým obočím... nechci aby ze mne byl ringovej bijec (a to při mé tělesné konstituci asi ani nepůjde :D ) Naučit se správně techniky a jejich praktickou aplikaci je vlastně něco úplně jiného. A já jsem ve fázi učení se technik - ale je pravda že zůstat u téhle fáze až do konce svých dnů je chyba...
Golom
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 58
Registrován: úte 17. úno, 2009 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Golom » pon 04. kvě, 2009 10:34

neříkám že nejsou aplikovatelné - ale že je třeba se ty aplikace taky učit a hlavně je zkoušet. Což je v BS samozřejmost ale u BU spíš výjimka...
Golom
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 58
Registrován: úte 17. úno, 2009 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Golom » pon 04. kvě, 2009 10:44

Ukrop - chci se tě jen zeptat na tvého kolegu který cvičí i Aikido - jak ho využije v ringu, ve sparingu apod. Dává mu to aikido nějaké výhodné nebo nevýhodné návyky? Zkrátka - využívá i techniky z aikida?
Golom
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 58
Registrován: úte 17. úno, 2009 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod roza » pon 04. kvě, 2009 12:33

"Lenže to by ich tak musel trénovať... ver mi, že kopnúť koleno, alebo trafiť úder nie je o nič jednoduchšie ako spraviť ogoshi... "
Presne tak ,jak pise Ukrop - spousta lidi se tu zaklina technikou,jeji narocnosti a jejich poctem a historii ale nechapou,ze narocnost a prinos treninku je nekde jinde.
A pokud pro nacvik nejsou podminky,neprinasi samotna technika zadny vysledek.
Myslim tim vysledek relevantni pro BU/BS.
Prinosy esteticke,filosoficke a socialne terapeuticke nezohlednuju.....rozhodne ne v prvni ani druhe rade.....

Zkusenosti jako timing,feeling a distanc jsou nedilnou soucasti techniky,kde nejsou ony,neni ani technika.....nerikam,ze to musi absolvovat zelenac hned na prvnim treninku,ale musi mu to byt od zacatku jasne,ze to k tomu smeruje,musi okolo sebe videt starsi zaky,ze tak trenujou a samozrejme ucitele,kterej neokecava proc tomu tak neni....

Lidi,kteri takovy trenink absolvujou,maj potom odlisnou zkusenost,jinak vidi zpetne to,co dosud studovali a lepe umeji dal smerovat vlastni trenink.
Ten rozdil v zkusenosti a nazoru je citit i tady v diskusi.....vicemene je to duvod neshody....

Ale treba ja to nevidim jako svoji vinu - mam zkusenost s treninkem tradicnich zalozitosti,stejne jako Ukrop a mnozi dalsi.....kdo z nasich oponentu ma ale srovnatelnou zkusenost s plnokontaktnim treninkem?

Jenom kecaj o tom,co v zivote nezkusili,melou o tupym mlaceni a zdravotnich dopadech.....blabla....

Ukrope,stejne ti nikdo neuveri,ze "direkt v bambuli a koleno" je stejna drina a piplacka,jako jejich "hlazeni fenixova pera ve svitu mesice"......jak by mohli?....... :?

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod fakt » pon 04. kvě, 2009 13:16

roza píše:"hlazeni fenixova pera ve svitu mesice" :?

Roza




Ty romantiku. Po tolika letech manželství mě zajímá každá nová technika. Nejdřív jsme to chtěli dělat jako nindžové, ale nechat si .... No v každým případě to vypadá pohodlněji.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod graver » pon 04. kvě, 2009 13:51

Golom píše:zkus nasadit páku "hejbajícímu se" člověku.

Já už jsem to zkoušel - a právě na základě výsledku svého pokusu občas vybízím ostatní, aby to zkusili oni na mě :!:
Golom píše:Naučit se správně techniky a jejich praktickou aplikaci je vlastně něco úplně jiného.

No, to asi ne. Jistě, bojová podoba technik asi bude od té modelové mírně odlišná (mluvím za karate - vyšší postoj, menší nápřah...), ale něco *úplně* jiného asi ne - na co by se ta technika učila *úplně* jinak, než se provádí? Můj učitel říká, že předčasný sparring může techniku zabít, protože dokud ji nemáš aspoň trochu v krvi, tak ji při sparringu vůbec nedokážeš použít a je z toho rvačka. Já to vidím sám na sobě, ale přesto (nebo právě proto) bych rád spároval ještě víc.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod fakt » pon 04. kvě, 2009 13:52

Pravdou je, že primární směřování k realitě je od začátku nutnost. Nedostaneš se tak do pozice, kdy si po letech uvědomíš, že to samo nepřichází. Nespasí tě ani intenzivní trénink zabíjení jedním úderem a podobný pí....ny. Většina má pak problém si to přiznat a zaujímají zcela zvláštní pózy.
Už to tady někde v diskusích padlo:
"spousta lidí přechází z BU na BS"
"asi nikdo nepřechází od BS na BU"
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » pon 04. kvě, 2009 14:29

Když už jsem byl diskutérem Maxo dosazen do role Trolla, tak sem hodím takovou jednoduchou otázku.

Včera ve zprávách byl popsán jeden incident, kdy se dva sousedi někde ve sklepě pohádali. Jeden z nich dal tomu druhému pěstí nebo facku, to je jedno, a druhý ho za to pobodal 20 ranami nožem. Připraví Vás na tento střet Vale Tudo a MT z pozice neozbrojeného útočníka?

Stačí říct ANO či NE. Myslím si, že není třeba to nějak okecávat. Neřeším teď, že Vás na to nepřipraví ani Bujinkan, Aikido, atd. Teda stylem jejich přístupu k tréninku, že.

To jsem sem hodil jen proto, jak se tady všichni oháníte tou realitou a jak je Vale Tudo a MT nepřekonatelné. Jinak dělám taky kontaktní sporty, aby jste mě nenapadali, že si někde hraji s dětmi na honěnou. :wink:
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 281
Registrován: čtv 29. pro, 2005 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod ghekon » pon 04. kvě, 2009 14:37

graver: Moc ti nerozumim, co je tezkeho na nasazeni paky hybajicimu se cloveku? Je logicke ze clovek nebude lezet a nehybat se, ale ze se bude snazit zabranit nasazeni paky nebo utect...

BizonCZ: Jsem cekal kdy na nas vytahnes nuz :lol: A kdyz jsme u toho, myslim, ze BS te na nuz pripravi lepe nez BU, jednoduse z duvodu ze na BS se klade vetsi duraz na fyzicku, tim padem muzes dele a rychleji utikat o toho noze :wink:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1182
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod roza » pon 04. kvě, 2009 14:42

BizonCZ -
na takto polozenou otazku - NE

Muzu ti taky polozit otazku?
Nekolik?

-Co z toho plyne?

-Chces nam teoreticky ukazat,ze kdyz nas nikdo nebodnul nozem tak nemuzem v prispevcich pouzivat termin "realita",kdyz neco vytykame ninjum?

-Chces se ztrapnit neznalosti zakladniho pravidla - trenink je o zvysovani pravdepodobnosti uspechu sebeobranne akce,nikoliv o jistote - neplati ANO / NE,neplati Jelito / Superman?

-Vis ze pri zkoumani incidentu na Namesti Nebeskeho klidu vyslo najevo,ze ten clovek rozjety tankem byl mistr stylu SamTingWong a tudiz je jasny ze stal za hovno jak on tak i jeho styl s celou stoletou tradici?
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » pon 04. kvě, 2009 14:49

ghekon píše:BizonCZ: Jsem cekal kdy na nas vytahnes nuz :lol: A kdyz jsme u toho, myslim, ze BS te na nuz pripravi lepe nez BU, jednoduse z duvodu ze na BS se klade vetsi duraz na fyzicku, tim padem muzes dele a rychleji utikat o toho noze :wink:


Dělám to velmi nerad, ale v tom s Tebou souhlasím. :twisted:

I když na rovinu. 100% obrana proti noži, dle mě, neexistuje. Teda krom toho útěku. :wink: Ale je pravda, že se dá to procento přežití určitým tréninkem ( výcvikem ) dost zvýšit. Nebo aspoň zvýšit na takovou mez, aby jsi mohl útéct. :)
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 281
Registrován: čtv 29. pro, 2005 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » pon 04. kvě, 2009 15:00

roza píše:-Chces se ztrapnit neznalosti zakladniho pravidla - trenink je o zvysovani pravdepodobnosti uspechu sebeobranne akce,nikoliv o jistote - neplati ANO / NE,neplati Jelito / Superman?


Já psal něco o tom, že Tě to 100% připraví na střet s nožem. Já se jen zeptal, zda Tě na tento střet připraví MT nebo Vale Tudo. Nic více nic méně.

Nedivím se, že mi podsouváš něco, co jsem nenapsal. To je zde zvykem, když se Vám něčí příspěvky nevlezou do krámu.

No. Diskuze o Bujinkanu skončila někde na "15" stránce. Nyní je to jen o tom, jak je Vale Tudo a MT nej na real, street boj. A vše ostatní je haluz a lež. Tak to vidím já a cítím z těch postů. Což se mi nelíbí.

Měl nebo mám to čest s MT i Vale Tudo ( nebo spíše Free fightem, aby jste mě nechytali za slovo ) a nemůžu s Vámi ve většině názorů než souhlasit, ale nelíbí se mi, když někdo hlásí, že vše je šit a hlavně uráží staré mistry, kteří toho dokázali mnohem víc než on. A nemluvím o tom urážení a nazývání lidí sprostými slovy jen proto, že, pro ně bohužel, zatím neměli to štěstí, aby jim někdo otevřel oči.
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 281
Registrován: čtv 29. pro, 2005 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod graver » pon 04. kvě, 2009 15:13

ghekon píše:graver: Moc ti nerozumim, co je tezkeho na nasazeni paky hybajicimu se cloveku? Je logicke ze clovek nebude lezet a nehybat se, ale ze se bude snazit zabranit nasazeni paky nebo utect...

Ty možná myslíš zem nebo něco, kde se páka užívá prvoplánově. Já myslím páky z voleje - proti úderům, kopům apod. Ne že to nejde, ale já to vidím jako hodně těžký na naučení a nikdy to pro mě nebude první volba.
Taky jsem spekuloval o použití pák při držení ve stylu "hospoda". Vždycky mi z toho vyšlo, že bez navolnění to nejde a po navolnění už bude protivník mnohem víc nasranej, než kdybych se "jenom" vyprostil :wink: . Tzn. v reálu to není jen technika, ale taky psychologie.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod jeikob » pon 04. kvě, 2009 15:20

no mám z diskusí pocit že každej hají to své jako abolutně univerzální teda jistě ne všichni. bojové umnění vidím jako cosi co má naučit velkou část lidí ruzně disponovaných a talentovaných jakýmsi sebeobraným dovednostem a je logický že vetšina těch lidí nemůže trenovat jako sportovci.samozřejmě že bez simulace boje tedy sparringu to nejde!!! zaleží pak na každém nakolik z toho vytěží.
Na druhou stranu sport je prostě sport,má nějaká pravidla cíle .není to prostě sebeobranna i když je jasný že boxer se ubránit umí.
No a pak jsou bojový umnění jako nin jutsu a podobně bych přirovnal k historickému šermu.jistě že člověk získá nějaký dovednosti,ale v současnosti už je to relikt i když jasné některý prvky můžou fungovat
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1450
Registrován: úte 26. pro, 2006 0:00

Příspěvekod roza » pon 04. kvě, 2009 15:23

BizonCZ -

v klidu,nic ti nepodsouvam,napsals "Stačí říct ANO či NE. Myslím si, že není třeba to nějak okecávat."

Pokud nemuzu "okecavat" a musim si vybrat odpoved mezi ANO a NE,pak vybiram mezi 100 a 0 procenty......

Muzem se lisit v nazorech na trenink,ale v nazorech na logiku......?

S tvyma prispevkama neni problem na mym krame,zadny nemam,nic totiz neprodavam....

Blabla...urazeni starych mistru...bla...nic jste nedokazali....gro diskuse snad spociva v tom,jaky vysledky tu muzou ninjove po 20 letech treninku prezentovat,nemyslis?


A jeje,jeikob,budou ninjovsky filmy...... :roll: :wink:
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod jeikob » pon 04. kvě, 2009 15:35

jasně sho kosugi a michael dudikoff.ale mně tyhle filmy nebavili:) šogunovi nindžové to už bylo jiné kafe:) jo a lone wolf
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1450
Registrován: úte 26. pro, 2006 0:00

Příspěvekod ghekon » pon 04. kvě, 2009 16:48

lone wolf rulezz :lol: :lol:

Graver: Jo, samozrejmne jsem myslel zem, jak ty rikas "paky z voleje" muzou fungovat na cuki v zpomaleni 10x, ale ne na normalni uder... Paka je ukoncovaci technika a musi se souperi vnutit silou ( technika je dulezita, ale kdyz vidim ty videa se sedmdesatiletymi dedecky, kteri paci ruce jako o zivot, tak se musim smat ) a to se dela tezko, kdyz neni souper znehybneny ze...
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1182
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod jeikob » pon 04. kvě, 2009 16:56

ghekon píše:lone wolf rulezz :lol: :lol:

Graver: Jo, samozrejmne jsem myslel zem, jak ty rikas "paky z voleje" muzou fungovat na cuki v zpomaleni 10x, ale ne na normalni uder... Paka je ukoncovaci technika a musi se souperi vnutit silou ( technika je dulezita, ale kdyz vidim ty videa se sedmdesatiletymi dedecky, kteri paci ruce jako o zivot, tak se musim smat ) a to se dela tezko, kdyz neni souper znehybneny ze...


v karate a v kung fu hlavně je páka nasazovaná po krytu .jako možnost pokud je vhodná situace!!!
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1450
Registrován: úte 26. pro, 2006 0:00

Příspěvekod graver » pon 04. kvě, 2009 17:02

jeikob píše:v karate a v kung fu hlavně je páka nasazovaná po krytu .jako možnost pokud je vhodná situace!!!

Jo, přesně tohle myslím (kromě těch pák z úchopu, které děláme taky) - vykrýt a na ruku v úderu nasadit páku (tzn. z voleje jsem nemyslel přímo z úderu, i když... :wink: )
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků