MS Wushu

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod luen » pát 30. říj, 2009 19:15

OK. ja snad uzavru formy. Prece je spousty BU/BS kde zadne formy nemaji a stipe jim to ... cili za timto vysledkem evidentne forma neni :!: :!: :!: :wink:
Jinak jako dedek si treba budu velmi rad cvicit veci, ktere ted nesnasim ...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

 

Příspěvekod wushupetr » pát 30. říj, 2009 20:22

pm píše:- ty kdo v tom maji jasno, to neresi: muj prispevek byl pro kamarada Honzika, ve smyslu - tezko vysvetlit nekomu jak chutna pomeranc, kasli na toooo Honzoooo (jeden nas spolecny cinsky znamy se nam lamanou cestinou snazil vysvetlit, ze v Cine se rika neco jako hrat kravam na kytaru; prislovi jsem dohledal, zni to doslova neco jako "hrat volum na citeru", asi neco jako nase "hazet stenu na hrach", marnit cas atp.)

- je legrace sledovat tvoje prispevky dnes a pred par mesici lety - pomerne solidne nazorovy shift, ale doufejme k lepsimu, coz se ceni (i kdyz jak to ctu, stale sama voda, sama voda... )

- zase reagujes (jako na kazdy muj prispevek) jako hysterka, nechapu Tvoji osobni valku, ale jsou to Tvoje problemy a Tvoje valka :D

all the best


Valku?jakou ty chytroline? ty vzdycky delas velkyho sefa, kdyz se ptam, jako bys byl jedinej, kdo muze odpovedet. Ja po tobe nic nechci. Kdyz ti nesedim tak mi nepis. Pred rokem jsem taky netvrdil, ze Sportovni Wushu je BU. Tak mi dej pokoj stim, ze ujizdim na sestavach. Nikdy jsem BU netrenoval a ted kdyz jsem s tim zacal, tak svuj trenink rozhodne nestavim na sestavach. Hlavne, ze to tu pisu. Ale ty jsi vseznalek a vis jak trenuju tak to chapu.
Ja pokud vim, tak jsem se dneska bavil o Sandistech co soutezej i ve formach pac se na to nekdo ptal, snad dokonce ses na to ptal ty maestro. Tema sportovni moderni, co je lepsi a starsi a modernejsi blabla jsem nezacal. A pak jsem se s Luenem normalne bavil bez hadek nadavek a tak. A dosli ke stejnymu bodu, tedy ze mam stejnej nazor jako on. Takze osobni valku tu vedes ty.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 746
Registrován: ned 11. lis, 2007 0:00

Příspěvekod wushupetr » pát 30. říj, 2009 20:27

luen píše:OK. ja snad uzavru formy. Prece je spousty BU/BS kde zadne formy nemaji a stipe jim to ... cili za timto vysledkem evidentne forma neni :!: :!: :!: :wink:
Jinak jako dedek si treba budu velmi rad cvicit veci, ktere ted nesnasim ...

Jasny to tvrdim taky. Je plno skol, kde se uci tahle sestava a tahle a tahle a kazdej kdo tam chodi uz umi dvacatou sestavu a tim to konci.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 746
Registrován: ned 11. lis, 2007 0:00

Příspěvekod pm » sob 31. říj, 2009 10:06

:lol: :lol: :lol: vzdyt rikam, hystericka zenska :lol:

neprekvapis, rozciluj se a nadavej dal (...jak pise tusim Herakelitos nebo Platon, "opice, nenadavej na zrcadlo, kdyz mas krivou hubu" :-) )
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod wushupetr » sob 31. říj, 2009 10:13

Jasny a ty pis k veci.nenadavam
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 746
Registrován: ned 11. lis, 2007 0:00

Příspěvekod pm » sob 31. říj, 2009 11:30

supeeer :D

k veci: i v Cine je rada systemu, kde nemaji vubec zadne sestavy, a jak jim to chodi, ovsem majorita je povazuje za jeden (z mnoha!) dulezitych nastroju (jeden z mnoha! v urcitych stadiich treninku ruzne dulezitych - pro zacatecniky, stredne pokrocile, pokrocile). osobne povazuji cviceni sestav - a ted mluvim o Hung Kyun - za jednu z klicovych soucasti uceleneho systemu pro rozvoj sebeobrany a zdravi. jednu ze soucasti (well, mame zakladni dovednosti, stinove drily, aplikacni drily, sparringove sestavy, bojove sekvence a sparringove drily, volny boj, posilovani a otloukani, dechova cviceni, zbrane, sparringove drily se zbranemi, sparringove sestavy, principy a koncepty.... , viz http://www.lghk.org/cz/curriculum/index.htm ). jasne ze jde neco vynechat, ale pak uz to tak ci onak nefunguje, aneb recept neni se na cviceni neceho vykaslat, ale umet vyuzivat spravny nastroj ve spravny cas a pro spravne ucely, necvicit s ucelem "aby to bylo pekny", ale s ucelem "abych procvicil to a to" (a musim vedet presne co a co)

jinak cituji z noveho cisla casopisu Kung-Fu Tai- Chi:

(o nandu a souteznim wushu)

"scoring system mimics that of olympic gymnastics and figure skating, where techniques of extreme difficulty are given a point value"

...

"these are stunt moves with no practicality. there is no connection to real fighting, and when martial srtist looses this connection. it becomes just and empty dance."

....

"why would anyone want tp watch gymnastics with fake swords?"

...

"wushu practitioners have a short lifespan. few can sustain competitive wushu past thirty"

...

"I have no beef with spectacular martial arts moves in movies and videogames... with wushu losing support both inside China and abroad, i feel for those athletes who have commited so much time and energy to a dying sport. hopefully they can convert to real martial arts before their knees give out"

etc.

-------------------

zni to povedome?

smutne je, ze spousta "sestavaru" se bude za par let smat vsem zdravotne oddelanejm fighterum, ale (!) i wushu sestavarum - ty se pravidelne oddelavaj jeste hloupeji a bezucelneji nez ty ktery cvicej jen a jen pro combat
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

.

Příspěvekod luen » sob 31. říj, 2009 13:10

:lol: Pajus, tak dame nazorovou vymenu spolu? :lol: :wink:

Jsem asi blazen, ale na boj ... opravdu nemaji formy zadnej vliv. Jasne zdravi, a dalsi aspekty, ktere souviseji s bojem spise okrajove ...

Ja jsem porad zastancem minoritni teorie, ze lidi gung fu/BU nezajima ... Neni velkej zajem o system jako takovej, ale o "par" veci, ktere by lidem pomohly vyresit konfliktni situaci ve ktere se nachazeji. A kvuli sebeobrane neni nutne, ba ani rozumne otravovat lidi s celou koncepci systemu.

Pokud se casem clovek ukaze jako vhodny kandidat na strazce brany ... O.K., ale do te doby ucit jen potrebne a nutne ...

Asi zvednu vlnu nevole, ale neni tohle prave jeden z aspektu toho, proc se lidi citi byt svazovani jakousi tradici a bla, bla, bla??? A utikaji k tzv. modernim bojovym systemum, ktere jsou mnohdy nejvetsi sracky vubec ...
Naposledy upravil luen dne sob 31. říj, 2009 13:12, celkově upraveno 1
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod wushupetr » sob 31. říj, 2009 13:10

pro pm:
Ok, pokusim se jet po odstavcich. Jen rikam, ze neumim moc anglicky, tak snad si to prelozim spravne. Jo a muzes prosim napsat, kdo napsal ten clank? Dik.

1)
Mam otazku, proc sem vubec ten clanek davas, kdyz o tom neni rec? Bez provokace. Ja odpovidal na otazku ohledne sandistech, co jedou i ve Sportovni Wushu. Nasel jsem nejakyho a dneska dalsi. Pak jsem se ptal Luena, jestli uci sestavi ve svy skole, kdyz rika, ze se cvicit nemusi a o tom byla rec. Sportovnimu Wushu rozumim, cvicim ho okolo desiti let, tak snad budu schopnej odpovedet na jednotlivy odstavce.

2)
Kdyz se budem bavit o sestavach: Kdyz jsem zacal trenovat opravdovy Wushu, vsichni rikali, ze pri ty sestave nemusim podavat umeleckej vykon a to byl muj pohybove nejvetsi hendikep v sestavach. Casem jsem to zacal napravovat, ale pletlo se mi to se Sportovnim Wushu, pac pak jsem na treninku Sportovniho Wushu jakobych ztratil ten cit (ne ze by byl nejak oslnujici). Pak ale casem uz jsem to dokazal prepnout a ted uz mi to na treninku skoro nereknou. Takze ne cil, ale pokrok. Dobry. Mozna jsem to spatne napsal, ale chapu to tak, ze v BU jsou sestavy dulezity, ale neni to vsechno a je spousta jinejch veci co se k tomu musi cvicit nebo co je nahradi.
Nemusis mi to pripominat dokola, ze BU se cvici pro prakticnost a ne pro krasu. To vim.

3)
Ted k tomu anglickymu:
Jo je pravda jde o umeleckej dojem, krasu pohybu, vejsku vyskoku, rychlost a tak, jo souhlasim s tim moves with no practicality. A z toho duvodu je to co? Sport.

4)
Fake swords
Kdyby ti bezkari na lyzich meli opravdovou pusku, to by bylo o hubu. Da se tim zranit, to jo, ale je to bezpecnejsi. Stejne tak s tim mecem. Da se s nim zranit, ale jde o bezpecnost. A proc na to chce nekdo koukat? Protoze se to nekomu libi a nikdo nema pravo mu to zakazat.

5)
Zivotnost a do kolika se cvici
Jo atazka. Je to ruzny. Proste kdo jak vydrzi. Kazdej je jinej. Stejne jako ve fotbale, tenisu, gymnastice a asi vsude. Sportovni Wushu ma plno atletu okolo tricitky. Nejlepsi je jeden z Pekingu, tomu uz je davno po tricitce.

6)
Dying sport?
V zadnym pripade. Nevim jak v Cine, ale ve svete v zadnym pripade. Sportovni Wushu zaziva velikej boom.
Ten clanek mi prijde jako psanej ve stylu PROC TO CVICI, KDYZ SE TIM NEDA BOJOVAT A NICEJ SI TELO? Odpoved je takova, ze to clovek, kterej k tomu nema vztah nepochopi. Stejne jako krehky maminky nepochopi, proc se lidi honej za tim kulatym nesmyslem a proc se ti dva rezou v tom ringu. Je to vzdycky jen neci zivot a sen bez kteryho by nechtel byt. Ja vim, ze to na klouby neni dobry. Jsem mladej a uz mam kycle jak dedek a kolena taky zacinaj bolet, ale jsem smirenej. A nikdo netvrdi, ze se pak neprechazi na opravdovy Wushu. Tady je to celkem bezny, ze kdyz nekdo ukonci svoji Sporovni Wushu karieru, jestli se to da tak napsat, zacne s tim bojovym. V Tianjinu znam jednoho mastra, co dela Pakua, Xingi a tak a rikal, ze do zhruba triceti delal jen gymnastiku pak prestoupil na BU. Dnes je to dedek a je jak ze zeleza.
Naposledy upravil wushupetr dne sob 31. říj, 2009 13:49, celkově upraveno 2
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 746
Registrován: ned 11. lis, 2007 0:00

Příspěvekod luen » sob 31. říj, 2009 13:18

Jinak tahle diskuze koukam vazne nikam nevede ... kasleme na sportovni wushu, uz to chciplo, jen si to par fanousku nechce priznat. Opakuji, ze cinanum se nepodarilo dostat wushu na olympiadu, nebudou to podporovat a jde to do haje ... Ja tedy smutnej nebudu :wink: Me stve jen saan da ... :evil:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod wushupetr » sob 31. říj, 2009 13:23

luen píše:Jinak tahle diskuze koukam vazne nikam nevede ... kasleme na sportovni wushu, uz to chciplo, jen si to par fanousku nechce priznat. Opakuji, ze cinanum se nepodarilo dostat wushu na olympiadu, nebudou to podporovat a jde to do haje ... Ja tedy smutnej nebudu :wink: Me stve jen saan da ... :evil:

Jenomze Sportovni Wushu je uz celosvetovej sport a tak Cina uz neni jedina kdo v tom ma slovo. Takze jestli chcipne v Cine, neznamena to ze to bude tak vsude. Nebude smutnej nikdo. Sanda je v prdeli vic.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 746
Registrován: ned 11. lis, 2007 0:00

Příspěvekod mnich » sob 31. říj, 2009 13:33

wushupetr píše:
pm píše:- ty kdo v tom maji jasno, to neresi: muj prispevek byl pro kamarada Honzika, ve smyslu - tezko vysvetlit nekomu jak chutna pomeranc, kasli na toooo Honzoooo (jeden nas spolecny cinsky znamy se nam lamanou cestinou snazil vysvetlit, ze v Cine se rika neco jako hrat kravam na kytaru; prislovi jsem dohledal, zni to doslova neco jako "hrat volum na citeru", asi neco jako nase "hazet stenu na hrach", marnit cas atp.)

- je legrace sledovat tvoje prispevky dnes a pred par mesici lety - pomerne solidne nazorovy shift, ale doufejme k lepsimu, coz se ceni (i kdyz jak to ctu, stale sama voda, sama voda... )

- zase reagujes (jako na kazdy muj prispevek) jako hysterka, nechapu Tvoji osobni valku, ale jsou to Tvoje problemy a Tvoje valka :D ////Hele jeste vis houby co je to valka

all the best


Valku?jakou ty chytroline? ty vzdycky delas velkyho sefa, kdyz se ptam, jako bys byl jedinej, kdo muze odpovedet. Ja po tobe nic nechci. Kdyz ti nesedim tak mi nepis. Pred rokem jsem taky netvrdil, ze Sportovni Wushu je BU. Tak mi dej pokoj stim, ze ujizdim na sestavach. Nikdy jsem BU netrenoval a ted kdyz jsem s tim zacal, tak svuj trenink rozhodne nestavim na sestavach. Hlavne, ze to tu pisu. Ale ty jsi vseznalek a vis jak trenuju tak to chapu.
Ja pokud vim, tak jsem se dneska bavil o Sandistech co soutezej i ve formach pac se na to nekdo ptal, snad dokonce ses na to ptal ty maestro. Tema sportovni moderni, co je lepsi a starsi a modernejsi blabla jsem nezacal. A pak jsem se s Luenem normalne bavil bez hadek nadavek a tak. A dosli ke stejnymu bodu, tedy ze mam stejnej nazor jako on. Takze osobni valku tu vedes ty.
mnich
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 59
Registrován: pon 20. bře, 2006 0:00
Bydliště: teplice/praha

Příspěvekod luen » sob 31. říj, 2009 15:02

wushupetr píše:
luen píše:Jinak tahle diskuze koukam vazne nikam nevede ... kasleme na sportovni wushu, uz to chciplo, jen si to par fanousku nechce priznat. Opakuji, ze cinanum se nepodarilo dostat wushu na olympiadu, nebudou to podporovat a jde to do haje ... Ja tedy smutnej nebudu :wink: Me stve jen saan da ... :evil:

Jenomze Sportovni Wushu je uz celosvetovej sport a tak Cina uz neni jedina kdo v tom ma slovo. Takze jestli chcipne v Cine, neznamena to ze to bude tak vsude. Nebude smutnej nikdo. Sanda je v prdeli vic.


Nebude podpora verejnosti, nebude podpora medii, nebude podpora sponzoru, nebudou prachy na rozvoj ... koho dnes zajima v bedne gymnastika, koho dnes zajima krasobrusleni, na to zadnej sportovni kanal neutahnes a bez sponzoru, to pujde do haje ... jen se budou vymyslet jeste vetsi hovadiny nez v tom jsou ... nema to budoucnost ... kdo bude sypat prachy do takoveho sportu???

Saan Disti, ale nemji problem, prechod na MT nebo jine discipliny nebude zas az tak tragickej, ale bude to proste jen skoda ...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod wushupetr » sob 31. říj, 2009 15:14

pro Luena:
Tak pokud jde o podporu to snad Sportovni Wushu nemelo nikdy. Samozrejme nejaky velky tymy jo treba Rusko, Cina mela myslim dokonce Nike.
Ma kazdej sport svuj kanal a pravidelnej vysilaci cas? Jde to pomalu, ja o Sportovnim Wushu slycham casteji a casteji. Uz i byla v cechach v telce jedna soutez z Pekingu. Je jasny, ze slavy jako ma fotbal a hokej se ji nedostane, ale to neznamena, ze zanikne. Nevim koho zajima a koho ne, ale je to v telce nechci rict kazdou chvili ale daloby se rict pravidelne.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 746
Registrován: ned 11. lis, 2007 0:00

Re: .

Příspěvekod pm » sob 31. říj, 2009 20:53

luen píše::lol: Pajus, tak dame nazorovou vymenu spolu? :lol: :wink:

Jsem asi blazen, ale na boj ... opravdu nemaji formy zadnej vliv. Jasne zdravi, a dalsi aspekty, ktere souviseji s bojem spise okrajove ...

Ja jsem porad zastancem minoritni teorie, ze lidi gung fu/BU nezajima ... Neni velkej zajem o system jako takovej, ale o "par" veci, ktere by lidem pomohly vyresit konfliktni situaci ve ktere se nachazeji. A kvuli sebeobrane neni nutne, ba ani rozumne otravovat lidi s celou koncepci systemu.

Pokud se casem clovek ukaze jako vhodny kandidat na strazce brany ... O.K., ale do te doby ucit jen potrebne a nutne ...

Asi zvednu vlnu nevole, ale neni tohle prave jeden z aspektu toho, proc se lidi citi byt svazovani jakousi tradici a bla, bla, bla??? A utikaji k tzv. modernim bojovym systemum, ktere jsou mnohdy nejvetsi sracky vubec ...


jasna paka Honziku :-) nekolik vecernich uvah:

v prvni rade treba si ujasnit, jake "sestavy" - prece jenom siu nim tau (Wing Cheun)nebo tit sin kyun (Hung Kyun) jsou nekde hodne jinde nez rekneme sestavy z CLF, Baak Mei, druha pulka sestav z Hung Kyun etc. rekni nekomu z "Draku" nebo CLF ze cviceni sestav je k nicemu :-) nketere jsou vice "stinovaci", nektere vice "posilovaci", nektere "konceptualni", nektere "bojove"

jinak: ma na boj vliv posilovani? nacvik mechaniky tela? dech? regenerace? idea? jasne ze to jde vsechno nacvicit jinak, ale sestava je rozcestnik k temto dalsim specializovanym cvicenim, celkovy jednotici ramec - z neho se vychazi, k nemu se vraci. nekdy tvori 50% cviceni (a je to malo), nekdy 5% (a je to az az). jak kdy, jak pro koho a v jake fazi jeho treninku

i kdyz si rozhodne nemyslim, ze prinos sestav je ciste zdravotni, nesouhlasim s tim ze zdravotni apsket souvisi s bojem jen okrajove - kdyz je clovek chcipak nebo lazar, jak muze bojovat? muze byt clovek venujici se bu/bs vecne nemocnej nebo vecne zranenej? nutno to tam dobastlovat zpetne necim z jine vsi (viz x lidi z bs, MMA apod. - joga, sanchin... )? nesouhlasim ani s jednim extremnich taboru zde na bu.cz - ani "dejchacema", ani "stipacema", protoze bu/bs - alespon pro me - nejsou bud sebeobrana nebo zdravi, ale sebeobrana a zdravi. poperu se jednou za rok, spis ani to ne, ale zdravi, silu, vitalitu potrebuju kazdej den. pro me jeden z nejdulezitejsich aspektu, cim jsem starsi, tim vice.

jinak jasne, co do bojoveho aspektu existuje tisic a jeden zpusob jak to udela rychleji a efektivneji, samozrejme i v tzv. tbu, ale - vzdycky, vzdycky je to neco za neco, a je na kazdym, co obetuje za co. idlani cesta vse za nic neeexistuje

gungfu se da cvicit jako tanecky, da se cvicit jako klon x boxu, ale oboji je imho degenerace a vice nez krok stranou - proc nejit rovnou na tanecky/gymnastiku, nebo x box, kde se to clovek nauci rychleji a lepe? co tedy zaklada identitu cbu oproti jinym bu/bs? kasani se ze jsme lepsi je stejna blbost jako ponizovani se ze jsme meneceni/stejni.

jinymi slovy, bez ohledu na zalostny stav cbu ve svete i u nas bych nerad se spinavou vodou vylil i dite. casto diskutovane zalezitosti typu sestavy, qi apod. jsou integralni soucasti cbu, i kdyz rozhodne jinak, nez si naprosta vetsina lidi mysli a cvici.
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Re: .

Příspěvekod luen » sob 31. říj, 2009 22:58

pm píše:jasna paka Honziku :-) nekolik vecernich uvah:

v prvni rade treba si ujasnit, jake "sestavy" - prece jenom siu nim tau (Wing Cheun)nebo tit sin kyun (Hung Kyun) jsou nekde hodne jinde nez rekneme sestavy z CLF, Baak Mei, druha pulka sestav z Hung Kyun etc. rekni nekomu z "Draku" nebo CLF ze cviceni sestav je k nicemu :-) nketere jsou vice "stinovaci", nektere vice "posilovaci", nektere "konceptualni", nektere "bojove"

jinak: ma na boj vliv posilovani? nacvik mechaniky tela? dech? regenerace? idea? jasne ze to jde vsechno nacvicit jinak, ale sestava je rozcestnik k temto dalsim specializovanym cvicenim, celkovy jednotici ramec - z neho se vychazi, k nemu se vraci. nekdy tvori 50% cviceni (a je to malo), nekdy 5% (a je to az az). jak kdy, jak pro koho a v jake fazi jeho treninku

i kdyz si rozhodne nemyslim, ze prinos sestav je ciste zdravotni, nesouhlasim s tim ze zdravotni apsket souvisi s bojem jen okrajove - kdyz je clovek chcipak nebo lazar, jak muze bojovat? muze byt clovek venujici se bu/bs vecne nemocnej nebo vecne zranenej? nutno to tam dobastlovat zpetne necim z jine vsi (viz x lidi z bs, MMA apod. - joga, sanchin... )? nesouhlasim ani s jednim extremnich taboru zde na bu.cz - ani "dejchacema", ani "stipacema", protoze bu/bs - alespon pro me - nejsou bud sebeobrana nebo zdravi, ale sebeobrana a zdravi. poperu se jednou za rok, spis ani to ne, ale zdravi, silu, vitalitu potrebuju kazdej den. pro me jeden z nejdulezitejsich aspektu, cim jsem starsi, tim vice.

jinak jasne, co do bojoveho aspektu existuje tisic a jeden zpusob jak to udela rychleji a efektivneji, samozrejme i v tzv. tbu, ale - vzdycky, vzdycky je to neco za neco, a je na kazdym, co obetuje za co. idlani cesta vse za nic neeexistuje

gungfu se da cvicit jako tanecky, da se cvicit jako klon x boxu, ale oboji je imho degenerace a vice nez krok stranou - proc nejit rovnou na tanecky/gymnastiku, nebo x box, kde se to clovek nauci rychleji a lepe? co tedy zaklada identitu cbu oproti jinym bu/bs? kasani se ze jsme lepsi je stejna blbost jako ponizovani se ze jsme meneceni/stejni.

jinymi slovy, bez ohledu na zalostny stav cbu ve svete i u nas bych nerad se spinavou vodou vylil i dite. casto diskutovane zalezitosti typu sestavy, qi apod. jsou integralni soucasti cbu, i kdyz rozhodne jinak, nez si naprosta vetsina lidi mysli a cvici.


Tak jasne, ze je to videno skrze formy wing cheunu a zaplat panbu za ne, osobne si nedovedu predstavit cvicit neco jineho nez je nim tau, tit sin ... :lol: To je mozna duvod, proc se mi tak zamlouval zapas, judo atd ... i na shotokanu stesti, ze kata bylo treba cvicit jen na pasek - stejne cviceni kata v te dobe nedavalo temer zadnej smysl a ty vecne dohady kolem forem ... proste z meho pohledu, malo muziky na ukor vseho ostatniho.

Ja i se zenskyma preferuji radeji osobni kontakt, nez ten vzdusnej ... no a s bu to nevidim jinak. Mam z toho vseho pocit, ze forma je asi to posleni, co v bu vzniklo a ne vzdy to byl progres stylu. Nikdo nevyskladal z formy BU, ale naopak si to dovedu predstavit. Vznika tak spousta shitu jako, my cvicime to originalni, stary, puvodni ... Jako by to cokoli znamenalo. Jako kdyby byl ten nejplodnejsi spisovatel ten, kdo pise porad husim brkem - naopak byl by to maximalne ober mgor. Ucit se bu jde i bez forem (netvrdim, ze lepe), to je pouze muj pocit, ale nemusi to tak byt. Dejme tomu, ze formy ve wing cheun zacaly vznikat koncem 18.stoleti (muj nastrel) a co pred tim? BU nechcipne se zapomenutim forem, ale se zapomenutim jejich obsahu. Pokud uchovam obsah bu jinou formou, nez sestavou, tak se vubec, ale vubec nic nestane ... Ja ve forme vlastne zadne kulturni dedictvi nevidim, stejne vetsina lidi nepochopi jak s timto nastrojem pracovat. Takze si bud zapamatuji jakousi verejnou show verzi a jeste stezi udrzi aspon ty zakladni napady ... a pak druhej extrem, kdyz maji na kazdej napad novou formu a stejne se je ani nenauci ...

Zname to i ze skoly:

1) se uci vse nazpamet
2) se uci logicky odvozovat

Naucit se dlouhou baladu odrikavat a pak si ji nechat vylozit, je jen jeden ze zpusobu uceni, ale rozhodne bych byl opatrnej tvrdit, ze je nejak a necim vyhodnejsi ... ba naopak v kontextu veci mi to prijde jako informacni smog, ale to uz asi zachazim zbytecne do extremu ... Je jedno jestli vim zpameti kolik je 56234:68, kdyz vim jak se to pocita.

K tomu, co ma vliv na boj ... ani jedna z tech veci na to nema vliv. Clovek je bud selma a nebo potrava. Vsechny ostatni veci ho jen zlepsuji v tom, co mu nadelila priroda, ale zadne bu neudela z mysi, tygra. Mys se muze naucit skakat, kousat, pokud bude sikovna ... treba i stekat, ale porad to bude mys. Muze hrat divadlo a to velmi zdarile. Zadne zviratko v potravnim retezci pod ni, nebo na stejne urovni nepozna, ze je to mys, ale tygr se nepodela z mysky jenz umi psi kousky ...

Ve finale je uplne jedno jakym specializovanym cvicenim clovek projde, pokud se vse porad nemota kolem sparingu a vse k nemu nesmeruje. Jenom ten kontakt dava smysl vsem tem cvikum, drilum, stinovni, posilovani, lapovani, cviceni na aparatech ...

Jasne ani jsem to nemyslel tak, ze forma je dobra pouze pro zdravotni ucely. Uz jsem videl i formy jenz spise skodi, ale o to nejde ... Urazy prijdou at chceme, ci ne ... Zadna metodika tomu nezabrani a pokud ji tak nekdo postavi, tak je z nej hipik ... Kdyby hlavnim motorem bylo zdravi, delal bych ayurvedu, nebo bych se jen motal kolem TCM (tradicni cinske mediciny). Preci jen mam pocit, ze delat bu pro zdravi je jako delat yogu pro fight. Je nadhera pokud je tam i neco vic nez jen prava, leva ... ale to bych ted take nechal stranou.

Kdyz je clovek chcipak nebo lazar muze uplne v pohode a velmi uspesne fightit ... Nebude uspesnej mezi profi sportakama na jejich parkete, podle jejich pravidel, ale kdo rika, ze fight musi mit tyto gentlemanske dohody ... I ja vidim zdravi, jako to nejdulezitejsi pro plnohodnotnej zivot, ale i totalni chcipak mi muze zivot vzit - to nemusi byt zadnej apollon.

Abych rekl pravdu ja moc nerozumim basnickemu pojmu gung fu/gong fu ... Naprosto zamerne se tomuto pojmu vyhybam, jak to jen jde. Je to vlastne dosahovani ceho? Dokonalosti? To vlastne znamena vse a zaroven vubec nic. Je na kazdem z nas jak celou vec uchopi a pojme. Zrovna tak by se dalo rici, ze na ukor zdravotnich aspektu a dalsih kulturne-systemovych "balastu" (filozofie, ...) mrhame casem a necvicime se v boji jako takovem (jedno jestli ve sportovnim nebo poulicnim). Netvrdim, ze to tak je, jen premyslim ...

Nemusi to byt neco za neco, tedy ve smyslu obeti casu, usili atd ... ano, ale jinak asi ne. Ani nemusime soutezit v rychlosti (tzn. kdo udela z nekoho rychleji stipace je lepsi trener) ... Pro zacatek by nam uplne stacilo ty lidi nebrzdit balastem, nezatezovat je zbytecnostma, ktere je brzdi - to je totiz to, co vetsina TBU dela a je jedno jestli je to cina, japonsko, korea ... Lidi vlastne zacali sami podvedome citit, ze jsou svazovani necim, cemu zacali naivne rikat tradice - proto od toho utikaji (muj nazor).

Jinak je to velmi zajimave tema a myslim, ze nam zde zbytecne zapadne :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod jeikob » ned 01. lis, 2009 0:44

no k tomu pojmu gung fu. jak jsem to pochopil . muj job je grafika kreslení. hodně dlouho jsem postavičky kreslil tak,že jsem je musel konstruovat a šlo to ztuha neměl dokonale vžitou anatomii a perspektivu a tak jsem začal denně si dělat studie tu kost,tu svaly a perspektivu.a už je to rok a ted už kreslím daleko víc z lehkostí,ale pořád je ještě co dělat.
no a k tomu boji to je tak že člověk má svižnější reakce a pohyby, učinější udery a víc vydrží:)) a ty formy jsou jedno z mnoha cvičení. jinak jen studiema a skicama konečný dílo nevznikne? ale ony hodně ulehčí časem tu práci na díle,obraze a tak dál.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1450
Registrován: úte 26. pro, 2006 0:00

Příspěvekod luen » ned 01. lis, 2009 9:14

jeikob píše:no k tomu pojmu gung fu. jak jsem to pochopil . muj job je grafika kreslení. hodně dlouho jsem postavičky kreslil tak,že jsem je musel konstruovat a šlo to ztuha neměl dokonale vžitou anatomii a perspektivu a tak jsem začal denně si dělat studie tu kost,tu svaly a perspektivu.a už je to rok a ted už kreslím daleko víc z lehkostí,ale pořád je ještě co dělat.
no a k tomu boji to je tak že člověk má svižnější reakce a pohyby, učinější udery a víc vydrží:)) a ty formy jsou jedno z mnoha cvičení. jinak jen studiema a skicama konečný dílo nevznikne? ale ony hodně ulehčí časem tu práci na díle,obraze a tak dál.


Kubooo ... ja te poprosim, drz se zpatky. Ja samo znam tisice vykladu slova gung fu, prave proto radeji pouzivam vyrazy jako je kyun seut, mou seut td ... Byl to dotaz na pajuse ... jinak recnicka otazka :wink:

ukropcany píše:Mňa by hrozne zaujímalo, ako to s tými zostavami vlastne je... :D

Keď sme ešte chodili na aikido, tak sme cvičili nejaké kata so zbraňami a furt nám nejako nedávali zmysel. Cvičili sme ich celkom dosť veľa (nie kát, ale času :D ), ale furt nám nekako unikal zmysel niektorých vecí. Neskôr som pochopil prečo - keď som videl džaponca... 8) Zrazu som pochopil, že tá ktorá zostava je zostavená tak a tak preto, aby rozvíjala nejakú konkrétnu schopnosť... keď bola zacvičená s partnerom... :idea: :idea: :idea: Keď sa cvičila bez partnera, tak to bolo preto, aby si to debílek (študent) opakoval do nemlátom a nezdržoval partnera tým, že nevie čo je ďalej... :D Keď niekto nevie pichnúť štokom do luftu, tak ťažko s ním poriadne pichne do súpera... náhodou by sa ešte trafil a vypichol partnerovi oko... :twisted:

Takže neviem presne ako to asi bude v TBU, ale u nás je to tak, že tieňujem na to, aby som sa 1. rozcvičil, 2. precvičil si veci, na ktoré partnera nepotrebujem = môžem cvičiť sám, 3. precvičil si veci, ktoré mi nejdú ani do vzduchu a nieto s partnerom. Čo tým získam? No hlavne to, že premáchnem úder, tak mi nevyskočí lakeť, ako karatisti pre mňa nepochopiteľne dekrarujú... :roll: Samozrejme, keď budem len tieňovať, tak sa v živote nenaučím mať bombu, na to potrebujem pytel... v živote sa ale na pytli nenaučím hýbať, lebo čuduj sa svete, ani on sa moc nehýbe... na to potrebujem lapera. Lenže laper musí byť lepší ako ja, aby mi dokázal spraviť také nehostinné prostredie aby som ten pohyb rozvíjal. Stáť proti sebe a búchať do láp nedáva veľký zmysel, že... :D A môžem byť kľudne majster sveta v tieňovaní, aj na pytli, aj na lapách, ale živý protivník je živý protivník a až tam zistím, či tá doterajšia prax bola dobrá. Tie veci sa výborne dopĺňajú, ale nie sú pre seba úplne nevyhnutné. Jediné, čo je nevyhnutné je prax :D Ako mi povedal minulý týždeň jeden boxersky tréner - že tieňujem nejako rozlietane, že tie drily tiež nič moc... ale v sparingu dostali na búdku... 8) (dobre, boli to menej skúsení štípači, tí skúsení chodia aj ku nám, takže sa poznáme) A ja som tam išiel spárovať, nie tieňovať... :idea:


To strasne zalezi jak je forma vyskladana. Ve wing chun nemame takove ty stare formy, kde se hodne chodi a zabiji mnoho lidi (pokud si mohu dovolit toto stupidni porovnani). Je to spise osnova napadu, obvykle je jedno jak jdou po sobe a maji se cvicit tak, ze si vytahujes jednotlivosti a ty si cvicis na mnoho zpusobu (stinovacka, aparaty, sparing ...). Cvicime je ze stejnych duvodu, ktere jsi sam uvedl, jen je treba podotknout, ze tam jsou casto schovane napady se zbranema, aparatama ... V cine bylo par velmi tezkych let, kdy se muselo cviceni maskovat. V te dobe byla asi nejvetsi poptavka po "maskovacich" formach, "show" formach ...

Prace se stinovanim problem nebude, na pytli a na ostatnich apartech v nekterych skolach take ne, lapovani ... to je jedna velka tragedie a sparing obvykle take ...

Az budes nekdy v praglu, tak pokecme o koncepci forem :wink:

PS: K tomu promachnuti, v cine to tak nemaji, doufam ze v japanu resp. na okinawe take ne ... to bude zase nejspise made in karate svaz a jejich geniove. Pak se na to nabaluji reci o chirurgicke presnosti uderu a pod.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod pm » ned 01. lis, 2009 10:41

luen, ukropcany: super prispevky, je fakt skoda ze to tady zapadne.

jinak "gungfu". ve smyslu b.u. se pouzival jen na jihu, dneska uz to domacnelo. puvodne samozrejme neznamena bu, ale "cas a usili", "kazdodenni drina" "dovednost/mistrovstvi" dosazene touto drinou. v bu se tento vyraz pouzival pri drilovani jedne veci znovu a znovu - to ze cvicim x krat denne tit sin kyun, cviceni typu zelezna dlan, otloukani, posilovani. u lidi co se venovali bu ta drina byla ocividna, proto se bu (kterym se jinak rikalo kyun, kyun seut, kyun faat, mou seut etc.) rikalo a rika mj. i gungfu
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod pm » ned 01. lis, 2009 11:07

wushupetr píše:Jo a muzes prosim napsat, kdo napsal ten clank? Dik.


- nejakej typek a snad zenska, "nandu pro a proti", Annie Beaneu a August West. zenska nandu a wushu brani, typek je jednoznacne proti. jinak v tomtez cisle je rozhovor s jednim masterem z Ciny, ktery popisuje trenink wushu v 60. a 70. letech, stejnymi slovy (wushu lidi = gymnasti, bojovy aspekt = 0)

wushupetr píše:1)
Mam otazku, proc sem vubec ten clanek davas, kdyz o tom neni rec? Bez provokace. Ja odpovidal na otazku ohledne sandistech, co jedou i ve Sportovni Wushu. Nasel jsem nejakyho a dneska dalsi. Pak jsem se ptal Luena, jestli uci sestavi ve svy skole, kdyz rika, ze se cvicit nemusi a o tom byla rec. Sportovnimu Wushu rozumim, cvicim ho okolo desiti let, tak snad budu schopnej odpovedet na jednotlivy odstavce.


- proto abych ukazal, ze soutezni sestavy pomuzou sandistovi asi tak stejne jako vodni polo, sachy nebo skoky na lyzich, tj. ze se jedna o dve naprosto nesouvisejici discipliny. kdyz sandista bude behat nebo vzpirat, udela lip. horsi situace nez v karate, kumite vs. kata.

wushupetr píše:2)
Kdyz se budem bavit o sestavach: Kdyz jsem zacal trenovat opravdovy Wushu, vsichni rikali, ze pri ty sestave nemusim podavat umeleckej vykon a to byl muj pohybove nejvetsi hendikep v sestavach. Casem jsem to zacal napravovat, ale pletlo se mi to se Sportovnim Wushu, pac pak jsem na treninku Sportovniho Wushu jakobych ztratil ten cit (ne ze by byl nejak oslnujici). Pak ale casem uz jsem to dokazal prepnout a ted uz mi to na treninku skoro nereknou. Takze ne cil, ale pokrok. Dobry. Mozna jsem to spatne napsal, ale chapu to tak, ze v BU jsou sestavy dulezity, ale neni to vsechno a je spousta jinejch veci co se k tomu musi cvicit nebo co je nahradi.
Nemusis mi to pripominat dokola, ze BU se cvici pro prakticnost a ne pro krasu. To vim.


- me to je jasny od zacatku, Tobe par mesicu, super! jinak samozrejme, jak jsem psal vyse a jinde, samotna sestava nedela bojove umeni bojovym umenim: nejde jen o to Co, ale JAK se cvici, navic je to jeden z mnoha dilu skladanky, jeden z mnoha prostredku (zaklady, drily, aparaty, aplikacni drily, posilovani/otloukani, sparringove drily, sparring... viz vyse)


wushupetr píše:4)
Fake swords
Kdyby ti bezkari na lyzich meli opravdovou pusku, to by bylo o hubu. Da se tim zranit, to jo, ale je to bezpecnejsi. Stejne tak s tim mecem. Da se s nim zranit, ale jde o bezpecnost. A proc na to chce nekdo koukat? Protoze se to nekomu libi a nikdo nema pravo mu to zakazat.


- ha ha, kdo se zrani vlastni zbrani je tucko a v bu nema co delat. to je preci blbost ze se fakovy zbrane pouzivaji z tohoto duvodu - pouzivaji se proto, ze jsou lehke, da se s nimi rychle mavat, daji se s nimi delat libive kousky ktere se skutecnou zbrani neudelas etc. my je taky pouzivame (drevene, wushu steel, spring steel), ale na nauceni; na cviceni mas combat steel a specialni super tezke varianty zbrani


wushupetr píše:6)
Dying sport?
V zadnym pripade. Nevim jak v Cine, ale ve svete v zadnym pripade. Sportovni Wushu zaziva velikej boom.


- nesouhlasim, tim ze wushu nebylo prijaty na olympiadu, zaziva ohromnej, ale ohromnej megaupadek, mraky lidi se na to vykaslali, i organizatori od toho davaji ruce pryc, ve svete i u nas. zadnej boom, ale totalni propad. pokud na olympiadu vezmou japonske karate, Cinani se zahrabou i s wushu tricet metru pod zem a budo predtirat ze nikdy nic jako sportovni wushu neexistovalo

wushupetr píše:Ten clanek mi prijde jako psanej ve stylu PROC TO CVICI, KDYZ SE TIM NEDA BOJOVAT A NICEJ SI TELO? Odpoved je takova, ze to clovek, kterej k tomu nema vztah nepochopi. Stejne jako krehky maminky nepochopi, proc se lidi honej za tim kulatym nesmyslem a proc se ti dva rezou v tom ringu. Je to vzdycky jen neci zivot a sen bez kteryho by nechtel byt. Ja vim, ze to na klouby neni dobry. Jsem mladej a uz mam kycle jak dedek a kolena taky zacinaj bolet, ale jsem smirenej. A nikdo netvrdi, ze se pak neprechazi na opravdovy Wushu. Tady je to celkem bezny, ze kdyz nekdo ukonci svoji Sporovni Wushu karieru, jestli se to da tak napsat, zacne s tim bojovym. V Tianjinu znam jednoho mastra, co dela Pakua, Xingi a tak a rikal, ze do zhruba triceti delal jen gymnastiku pak prestoupil na BU. Dnes je to dedek a je jak ze zeleza.


- proc lidi fetujou? berou anabolika? zerou shit? ...? pro me osobne je proste soutezni wushu - stejne jako rada jinych sportovnich cinnosti - naprosto nepochopitelna vec, snazit se bejt dobrej v totalnim nesmyslu, kterej je prakticky k nicemu, rika si bojove umeni a neni, a cloveka jen a jen huntuje. sportem k trvale invalidite, smarja. jen otazka: kdyz si zacinal sportovni wushu cvicit, verim ze sis myslel ze cvicis bu, prozreni prislo az pozdeji, je to tak?

diky, hezkou nedeli preju (vidis jak se dokazeme bavit jako lidi? super)
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod RUNAR » ned 01. lis, 2009 12:31

sorry....překlep.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 2841
Registrován: ned 07. říj, 2007 23:00

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků

cron