PapaZhai

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

PapaZhai

Příspěvekod roza » pát 13. lis, 2009 8:52

Protože mě to uniklo,přiznám se že už moc nemrhám energií na podobný šity,předpokládám,že by to mohlo uniknout i někomu z vás.
A protože to obsahuje životně důležité informace,nemohu se s váma nepodělit.Speciálně doporučuju kydy ve druhém odstavci a informaci o protažení všech kanálů žákyni Evě,protože o té ještě evidentně uslyšíte.....

Kéž by se to ujalo jako dobrý nápad:

Mistr Zhai Hong Yin se rozhodl v plném rozsahu dnem 6. října 2009 ukončit svou výuku:


Vážení čeští přátelé,

bylo mi ctí, že jsem mohl s Vaší podporou a respektem předávat zde po dobu 8 let tradiční čínská bojová umění. V průběhu více než osmi let jsem postupně prováděl výuku 9 stylů wudangských a 15 stylů shaolinských metod (názvy dříve probíraných sestav bojových umění už jsou na těchto stránkách uvedeny, nebudu je tedy zde opakovat).

Rozdílné náhledy a způsoby myšlení dané historickými a kulturními rozdíly, jakož i odlišnými společenskými podmínkami mezi Východem a Západem, jsou příčinou odlišného přístupu ke cvičení bojových umění a čchi-kungu mezi lidmi tady a u nás. Tradiční přístupy spojené s bojovými uměními, jako jsou „ctít si mistra a milovat žáka“, „mistr a žák jsou jako otec a syn“, „provádět výuku podle individuálích daností“, „cvičit boj a necvičit mistrovství je jen zbytečným plýtváním“ a další, lidé na Západě stěží mohou znát a pochopit. Avšak ještě mnohem nesnadnější je pak porozumět starým čínským praktikám. To vše je příčinou nesnází předávání tradičních umění východním mistrem bojových umění žákům na Západě.

Po dobu dlouhých osmi let jsem vyvíjel maximální úsilí, abych své žáky co nejlépe naučil. Kromě trpělivého a opakovaného objasňování slovem i pohybem jsem pro skupinu starších žáků otevřel dva kurzy „taijigong“ a „shaolingong“. Ani jeden nebyl úspěšný a oba se bohužel rozpadly. Přes veškeré mé úsílí byly výsledky velice velice nepatrné! Je to skutečně politováníhodné! Abychom již nadále nepokračovali ve vzájemném mrhání časem, rozhodl jsem se nepokračovat s výukou tradičných čínských umění kungfu a taiji.

Z mnoha stylů, které jsem v průběhu osmi let vyučoval, styly „taijiquan sedmi hvězd“ a „taiji 13 forem“ patří k tradičním taoistickým vnitřním uměním. Snadno se učí, ale nesnadno se osvojují. Všechny pohyby v těchto sestavách těsně souvisejí s dráhami čchi a vnitřními orgány lidského těla. I v Číně je málokdo zná, pokud není žákem skutečného taoisty. Ze všech lidí, kteří se mnou cvičili v Čechách, jedině moje osobní žákyně Eva dosáhla zprůchodnění drah čchi, porozuměla metodám a pochopila podstatu umění. Proto odteď může místo mne vyučovat styly „taijiquan sedmi hvězd“ a „taiji 13 forem“.

Ještě jeden ze žáků dosáhl zprůchodnění malého nebeského okruhu, ovšem poté přestal sám cvičit praktiky na dvanáct řádných dráh a osm mimořádných drah, a proto již nemohl plně pochopit podstatu a metodu vnitřních umění. To je velká škoda, bohužel!

Co se týče ostatních žáků, snažil jsem se upřímně a ze všech sil jim pomoci zprůchodnit dráhy čchi. Využíval jsem k tomu i podpůrná cvičení a naučil jsem je učinné taoistické metody k otevírání drah, jako jsou „umění prodýchávání tří dantianů“, tiché umění taiji 13 forem“, „umění vyváženosti“ s „zhanzhuang bezhraničného“ a „qi-gong pěti zvířat se spontánním pohybem“. Kromě toho pomáhala i moje osobní žákyně Eva vysvětlením systému drah v lidském těle, ovšem výsledky u žáků byly nadále velice slabé, bohužel. Pro většinu lidí je to jenom relaxace nebo něco zajímavého, nikoli pěstování umění a ozdravování těla. A pokud i občas blýsklo světélko, byl to jenom záblesk. Nelze proto věci násilím tlačit kupředu.

Člověk, který ještě nedosáhl zprůchodnění svých drah v těle, nikterak nemůže cítit ani chápat účinky vnitřních umění. Proto též nemůže porozumět vztahům mezi metodami cvičení a jeho podstatou, ani požadavkům a smyslu pohybů u bojových umění. Tím méně pak si uvědomuje nebezpečí z toho, když čchi proudí v drahách nesprávným směrem! Proto rozhodně nesmí svévolně učit jiné lidi vnitřním uměním.

Počínaje dnem tohoto oznámení nenesu odpovědnost za žádné potíže či nebezpečí, které by v budoucnosti mohly vzniknout v důsledku toho, že někdo bude vyučovat „taijiquan sedmi hvězd“ a „taiji 13 forem“.

Co se týče ostatních mnou vyučovaných wudangských a shaolinských stylů (tedy sestav mimo taiji sedmi hvězd a taiji 13 forem), všichni, kteří je se mnou cvičili, mohou cvičit dále sami nebo je mohou učit jiné. U nich žádné nebezpečí nehrozí.

V Praze dne 22. června 2009, shi fu Zhai Hongyin
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

 

Příspěvekod Miro » pát 13. lis, 2009 14:53

Velka vdaka Roza,

pretoze samozrejme som o tom nemal ani sajn... Prekvapilo ma to, prekvapilo ma to az natolko, ze si naozaj zacinam mysliet, ze v Cechach su dokonca az dvaja ludia, ktori rozumeju vnutornym stylom (Du Fukuna som navstivil osobne a zrejme stary pan Zhai tomu rozumie taktiez). Ste stastna krajina (na Slovensku nie je absolutne nikto) a hoci ZHY sa rozhodol uz neucit a nie som si isty, ci DFK este realne uci, predsa len az sa niekedy najde niekto, kto ma o umenie skutocny zaujem (i ked je mi jasne, ze takych ludi bude v celych Cechach asi tolko, kolko tych ucitelov), predsa len bude mat moznost ich na kolenach uprosit...
ZHY pise:

Člověk, který ještě nedosáhl zprůchodnění svých drah v těle, nikterak nemůže cítit ani chápat účinky vnitřních umění. Proto též nemůže porozumět vztahům mezi metodami cvičení a jeho podstatou, ani požadavkům a smyslu pohybů u bojových umění.


Bohuzial ma pravdu - takze jeho volba neucit je plne logicka - normalny Cech ci Slovak nema sancu porozumiet ci sa to naucit (volne citujem stary vyrok Pavelu). Moja poklona staremu panovi za jeho rozhodnutie.

Zdravi
Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

Příspěvekod roza » pát 13. lis, 2009 15:07

Ahoj Miro,
když sarkasmus tak sarkasmus :wink: ,taky ti děkuji za názor.

Každopádně jsem rád,že mi pan Zhai dal za pravdu - že jeho žáci neumí,až na Evu 8) ,vůbec nic.

Jemu to sice trvalo nějakých 8 let,já to řikal už před 5....ale co.....BU nás učí trpělivosti,ne? :wink:

Veř mi,v rámci bratrské pomoci bych moc rád podobne "mistry" poskytl Slovensku,takhle je to fakt nespravedlivé.........ať si Ukrop taky užije :lol:

Měj se
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod luen » pát 13. lis, 2009 16:11

Kdyz nas tady mohl zanechat kral popu Obrázek tak se nejak musime vyrovnat i s timto ...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod marian » sob 14. lis, 2009 1:43

Dakujem majstrovi, za vsetko co som sa od neho naucil, pre mna zatvorenim skoly vztah majster- ziak nekonci. Tiez dakujem Eve za podporu a pomoc ked bolo treba.

Este nieco ku kvalite vyuky majstra Zhai, ja som dochadzal do kurzov shaolinu dva roky, potom som odisiel studovat do Ciny a pokracoval som v cviceni veci co ma majster naucil. Za tie vyse dva roky co som v Cine, som sa zatial nestretol s tym, ze by niekto neuznal, ze zaklady ktore mam od majstra Zhai su na spickovej urovni. A ludia co to uznali su dlhorocni praktikanti cbu. Ale je to o tom, ze sa musi cvicit a tym nemyslim cvicit dva krat do tyzdna na hodine. Gongfu=cas, ak sa nevynalozi cas na cvicenie, tak nech je to akokolvek dobre, nebude to fungovat.

Marian Lassak
marian
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 54
Registrován: pát 03. lis, 2006 0:00

Příspěvekod littleass » sob 14. lis, 2009 13:34

No Konečně :!: :lol:

8)
littleass
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 268
Registrován: pát 03. dub, 2009 23:00

Příspěvekod toddb » sob 14. lis, 2009 13:52

Roza: Nezbejva nez doufat, ze to Eva zmakne!
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
Uživatelský avatar
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 908
Registrován: sob 10. pro, 2005 0:00
Bydliště: Ústí calling

Příspěvekod Janoj » čtv 03. pro, 2009 17:29

4Róza:
Michale, to už mi příště, prosím, nedělej. Dát sem příspěvek po jehož přečtení se mi málem zbortil svět a začínám se rozhlížet po jiném hobby. Vždyť jsem se z něho dozvěděl, že vlastně cvičím špatné sestavy taiji a už vůbec nerozumím tomu, proč se mám odteď bát, že by se mi mohl v meridiánech přetočit směr čchi. Naposled jsem takový úlek zažil, když jsem slyšel o tom, jak škodlivé je začít sestavu taiji na druhou stranu.
Vím, že je to jen moje neznalost věci do té patřičné hloubky. Osobně dávám přednost tomu se zaměřit na dodržování principů taiji (např. správné uspořádání těla, spojení mysli a těla a vůbec obecně dodržování pro mě základního principu - tj. principu jin-jang ) v Zhan Zhuangu i při cvičení sestavy než vyzdvihování nějaké sestavy nad ostatními.
V žádném případě nechci zpochybňovat tímto zásluhy pana Zhai,kterému nesahám určitě ani po kotníky, a přeji mu tímto hodně úspěchů a štěstí v tom co bude dělat. Jen mi prostě někdy více a někdy zase méně nadzvedne z židle určité zdůrazňování jedinečnosti (někdy až mystéria) jednoho oproti druhému, přestože oboje by se mělo řídit stejnými principy. Proč někteří mistři dokáží o těch věcech hovořit normálně a jiní to takto "přikrášlí"?
Hezký den Tobě i ostatním.
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 138
Registrován: pon 11. pro, 2006 0:00
Bydliště: Plzeň

Příspěvekod roza » čtv 03. pro, 2009 19:52

Ahoj,
tak já se budu snažit to už neudělat :)
Evidentně nás to oba zdrtilo podobně.
Jen já mám oproti tobě výhodu,ty by sis musel nové hobby teprve hledat,já už chlastám nějakej ten pátek....... :lol: :wink:

Tobě taky hezký den
Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod fakt » čtv 03. pro, 2009 20:26

roza píše:Jen já mám oproti tobě výhodu,ty by sis musel nové hobby teprve hledat,já už chlastám nějakej ten pátek....... :lol: :wink:

Tobě taky hezký den
Roza


Já mám za sebou těch pátků víc. Vítej v klubu a mám radost, že jsem proti tobě pokročilý aspoň v tomhle.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

 

Příspěvekod roza » čtv 03. pro, 2009 22:55

fakt -
Koho jste potkali?
Co vám to nalhali?
Ty a víc pátků?
Ten klub jsem já zakládal!
Na Jardu,ocel a chlast nám Kladeňákum nešahejte........

.....na takovouhle urážku může jeden zareagovat jen jedním způsobem :
Tak pojď!!!!!! :twisted:
Teď je to jenom mezi mnou a tebou.....a spoustou různých druhů alkoholu!!!

Roza

PS: a klidně si zase přiveď i bráchu :D
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod wushupetr » pát 04. pro, 2009 14:03

Nevim, dle meho nazoru to neni od nej. Mozna neco takovyho napsal nebo rek, coz je normalni, kdyz nekdo chce ukoncit vyuku, ale neverim tomu, ze to bylo prelozeno tak jak to rek.
Co jsem tak slysel a ptal se, tak za to muze nekdo jinej nez on.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 746
Registrován: ned 11. lis, 2007 0:00

Příspěvekod Miro » pát 04. pro, 2009 17:42

Roza a Janoj,

sorry, ale fakt neviem, o com tocite a co tu staremu panovi zazlievate... Roza, Ty si myslis, ze stary pan to nevedel, ze ziaden z jeho ziakov nic nevie? Samozrejme to vedel, ucitelovi staci jeden pohlad a vie, ci dotycny vie alebo nie, ci jeho ziak vcera/dnes cvicil alebo nie atd. Akurat cakal, ci nahodou sa nenajde niekto, koho by mohol ucit. Za celych 8 rokov nikoho nenasiel (ani jedineho studenta, do ktoreho by sa mu oplatilo investovat) a tak to zabalil, divis sa mu? Okrem toho, az po odoslani mojho minuleho prispevku mi doslo, ze ved Ty si vlastne cvicil Yiquan, nie? Ved ten je cely len a len o energiach... Wang Xiangzhai bol povodne xingyi expert, ktory pochopil, ako su vo vnutornych styloch energie dolezite, a tak vytvoril styl, z ktoreho vyhodil vsetko telesne a ktory je cely od A do Z postaveny len a len na energiach (samozrejme to prepiskol, bez telesnej stranky to tiez nejde, ale to uz je ina vec). Co sa Ti teda nepaci na prudeni energii v meridianoch, ked na tom vlastne stoji a pada system, ktory cvicis (alebo si cvicil, neviem ci si s tym uz nesekol)? A je to vo vsetkych styloch vnutornych umeni, napr. v bague, ktoru robim, kazda jedna zostava (bez vynimky) zacina roztocenim mikrokozmickeho orbitu (maleho nebeskeho okruhu, xiao zhou tian), pomocou telesnej sily, ktora vznika napinanim prislusnych telesnych partii...
Janoj, ok, stary pan nevie vsetko (nikto nevie vsetko), zrejme studoval skolu, ktora uci iba jeden smer toku a tak este neprisiel na to, ze energie mozu prudit oboma smermi, resp. ze oba smery su rovnako bezpecne, ak su ucene spravne (podla toho, co chceme dosiahnut, alebo ako praktikujeme - rozne skoly a metody maju rozne, i protichodne smerovania tokov), takze ok, v tomto mas pravdu - ale nikde som tam nenasiel tvrdenie, ze by tvrdil, ze bez energie su to nespravne zostavy. Akurat tvrdi, ze bez citenia energie nemas sancu pochopit podstatu taiji - a ma pravdu. Ved sa spytaj sam seba, odkial sa vzali tie principy, podla ktorych cvicis. Si myslis, ze si ich vycucali z prstu? Len a len z energetickeho prudenia, lebo vtedy je prudenie najlepsie (ano, tie principy su iba dosledky: su "xian tian" = "pred stvorenim" co sa tyka cvicenia, ale su "hou tian" = "po stvoreni" co sa tyka taiji). O principe yin-yang ani nehovoriac... Nie je yin-yang len a len prudenie energii? To nie su realne entity, to je zmena, zmena coho? Dokonca aj zhanzhuang a mabu su len a len na to, aby si precitil energie - preco inak by sa stalo 3 roky v mabu? Preco tak dlhu dobu? Prave preto, ze to trva dlho, kym sa dostanes do hlbky... Uz si niekedy cvicil mabu (trebars aj vysoke) hodinu denne po dobu aspon 6 mesiacov? Mozem Ti povedat len jedno: vyskusaj (hoci je to kurevsky tazke, ani nie tak stanie samotne, ako disciplina to odstat pravidelne kazdy den) a uvidis sam, tvrdim, ze po roku cvicenia mu das plne za pravdu...
Naozaj nechcem nikoho urazit, ale fakt nechapem, co proti nemu mate. Je Cinan, teda sa musi vyjadrovat inak ako vy, ma 70 ci kolko rokov, teda sa musi vyjadrovat inak ako vy, ma kompletne iny zivot, inu skusenost, ine poznanie, samozrejme ze sa musi vyjadrovat inak ako vy. Preco sa nepokusite ani len trochu porozumiet tomu, co hovori?

Zdravi
Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

Příspěvekod roza » pát 04. pro, 2009 18:52

Ahoj Miro,
posledních pár let spolu diskutujeme jen sporadicky,takže už o sobě navzájem nemáme v paměti určité informace - rád bych tedy jen opravil,že jsem cvičil wingchun,ne Yiquan.
Přesto máš pravdu,Yiquan mě velmi ovlivnil a vděčím mu za mnohé.
Proto mě překvapuje,co o Yiquanu a jeho zakladateli píšeš - mimo notoricky známý Zhanzhuang je tento styl známý používáním západních tréninkových metod,sparingu v rukavicích a konfrontace.WSZ napsal několik velmi kritických děl různého rozsahu proti stavu,v jakém se komunita BU tehdy nacházela,kritizoval misteria a cirkusáctví.
Jeho žáci vyhrávali fulkontaktní turnaje díky celkovému přístupu k tréninku,který v případě ostatních BU zdegeneroval do něčeho,co obvykle prezentuješ ty.

Nejsem si jist,jestli hovoříme o tom samém!? Četl jsi někdy o něm něco?Nebo mě jen zkoušíš?Viděl jsi alespoň tréninková videa Yao father and bros?

Nemam nic proti proudění energie v meridiánech,strávil jsem hodinovým stáním v Zhanzhongu několik let ,myslím že umím pracovat - na nízké úrovni - s malým okruhem......

Ale víš,proti čemu mám teda hodně NĚCO?
A zároveň ti tím i odpovím na tvůj úvodní dotaz....
Starému pánovi zazlívám stejně jako tobě,že z určitých důvodů (osobní preference,finance,nepochopení,co já vim)prezentuje BU tak,jak jsi to právě předvedl ty na příkladu Yiquanu - "a tak vytvoril styl, z ktoreho vyhodil vsetko telesne a ktory je cely od A do Z postaveny len a len na energiach ".
Buď to skutečně nevíš nebo záměrně klameš.Yiquan je plný fyzicky náročných cvičení a konfrontací,které SPOLU s jemějšími vnitřními cvičeními vytvoří FUNKČNÍ KOMPLET.
Jen KOMPLETNÍ METODIKA spávně kombinuje dovednosti a zkušenosti a posunuje cvičence.Jen tak je schopen demonstrovat relevantní výsledky BU.

Ty a dědek si prostě vybíráte kousky,ke kterým vás to táhne a zbytek odmítáte.Což nepřinese výsledky.
Děláte to stejně s libovolným BU.A to je špatně.

Píšeš :"Roza, Ty si myslis, ze stary pan to nevedel, ze ziaden z jeho ziakov nic nevie?" - ano,věděl,a o tom celou dobu mluvim :-) ,prostě je obelhával a nechal je vytvořit sektu.....

Píšeš:"Za celych 8 rokov nikoho nenasiel (ani jedineho studenta, do ktoreho by sa mu oplatilo investovat) a tak to zabalil, divis sa mu?"
- Miro,ty už ani pořádně nečteš,je tam přece jasně řečeno,že EVU to naučil a pověřil vyučováním.

Takže můžeš být klidný,odkaz tohoto "Mistra" u nás pokračuje a Eva může dalších deset let za bratru pár stovek měsíčně hledat dalšího vhodného následníka.....

THE LEGEND CONTINUES........
:D

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod wushupetr » pát 04. pro, 2009 19:48

Pro Rozu:
Neber to jako utok nebo tak. Znal jsi ho osobne nebo trenoval si s nim nebo neco takovyho? Nebo jeho uceni znas jen z letaku? Ptam se protoze ja sice Papu nejak tak od videni znam a z ty rodiny ho znam nejmin, spis jen tak z vypraveni, ale za to dobrej zdroj. Prej jeho silna stranka, kdyz za mlada jel na plno, bylo Shuai Jiao, takze vec na ferovku dost silova. To i ucil. Jak jsem rek nebudu jmenovat, ale co mi bylo receno, tak jsem z toho pochopil, ze daloby se rict stal loutkou jednoho cloveka, kterej prej zpusobil rozvrat i v jeho rodine. Proto si myslim, ze on ucitel mohl bejt dobrej a ty sestavy sice ucil, ale treba ty keci okolo neprezentoval on. Samozrejme jestli s nim mas zkusenost, tak se podel.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 746
Registrován: ned 11. lis, 2007 0:00

Příspěvekod fakt » pát 04. pro, 2009 21:04

roza píše:fakt -
Koho jste potkali?
Co vám to nalhali?
Ty a víc pátků?
Ten klub jsem já zakládal!
Na Jardu,ocel a chlast nám Kladeňákum nešahejte........

.....na takovouhle urážku může jeden zareagovat jen jedním způsobem :
Tak pojď!!!!!! :twisted:
Teď je to jenom mezi mnou a tebou.....a spoustou různých druhů alkoholu!!!

Roza

PS: a klidně si zase přiveď i bráchu :D


Řekl sis o pěkný trojboj.
1. Jarda říkají na ledě mě.
2. Ocel si nechám rád ukázat, nechci soudit podle videa.
3. Víš dobře, že živím rodinu. Takže souboj v konzumaci za vlastní režii je nefér.

add 1. Led zajistím do konce sezóny.
add 2. Gym není problém kdykoliv.
add 3. Prosím o strpení, po svátcích budu finančně zdatnějším soupeřem.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod xiuwei » pát 04. pro, 2009 22:06

ROZA :
Takže můžeš být klidný,odkaz tohoto "Mistra" u nás pokračuje a Eva může dalších deset let za bratru pár stovek měsíčně hledat dalšího vhodného následníka.....


Eva se na to také vys...a
"Dne 6. října 2009 jsem definitivně ukončila veškerou svou činnost, (tedy jak výukovou, tak i poradenskou a publikační), v oboru čínská medicína i v oblasti čínských cvičebních technik. Děkuji za váš dlouholetý zájem"
Eva Zimmelová
http://www.cinskamedicina.net/
xiuwei
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 521
Registrován: úte 06. čer, 2006 23:00
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Janoj » sob 05. pro, 2009 1:36

Zdravím Tě Miro :)

Jen se trochu pokusím ještě více objasnit, co jsem napsal v tom svém minulém příspěvku. Neviděl jsem sice cvičit sestavu 7 hvězd přímo pana Zhai a ani ne jeho nejdůležitější žačku Evu, ale jiné jeho žáky. Z pohledu mého dosavadního poznání na ní neshledávám nic tak zvláštního oproti jiným sestavám. Když to řeknu zjednodušeně, tak bych jí mohl přirovnat v některých jejích částech k ještě o něco více prodlouženější Dlouhé formě stylu Jang, ale to je opravdu hodně zjednodušené.

Nejspíše se shodneme, že taijiquan gongfu není tak v tom, jakou sestavu cvičím, ale jakým způsobem ji cvičím. Ty sám jsi mě před 4-mi lety ukázal cestu, kdy dokonce nezáleží na tom, zda cvičím celou sestavu, ale jen třeba jednu formu, ale důsledně podle principů. Moc si toho vážím :D

Také si pamatuji o rok později slova mistra He Jinghana na semináři taijiquan v Praze - Volně přeloženo: "Budu vás učit principy a vy si je cvičte klidně na své sestavě, kterou běžně praktikujete" A že nás tam byl tenkrát pěkný mix lidí různých stylů a sestav.

Prostě já ty přívlastky k sestavám nebo různým qigongům typu "bylo to vytvořeno pro západní lidi" nebo "je od wudangského mnicha a ty energie tam tečou o hodně více, než v jiných sestavách", moc prostě nemusím.

Citace z jeho vyjádření:
Z mnoha stylů, které jsem v průběhu osmi let vyučoval, styly „taijiquan sedmi hvězd“ a „taiji 13 forem“ patří k tradičním taoistickým vnitřním uměním. Snadno se učí, ale nesnadno se osvojují. Všechny pohyby v těchto sestavách těsně souvisejí s dráhami čchi a vnitřními orgány lidského těla. I v Číně je málokdo zná, pokud není žákem skutečného taoisty.

Opravdu si myslíš, že je to tak vyjímečné, že jsem neměl právo o tom pochybovat z pohledu svých dosavadních znalostí a zkušeností. Myslím si, že by se nás tady našlo více než já a Roza a dokonce bych řekl, že je tady někde celé vlákno na toto téma, které se nese v podobném duchu.

Když se pak člověk na to podívá blíže,tak třeba zjistí, že např. v qigongu "Orel v hnizdě" , který byl také "zaručeně vytvořen šitý na míru Zapaďákům", je např. jedna forma, jejíž jméno říká něco o "tažení zlaté niti" a není to nic jiného než " Plující oblaka", které bych asi našel ve všech formách napříč styly taijiquan.

To je ten hlavní důvod, proč jsem se do toho příspěvku pustil a to je také to, co mohu panu Zhai ze svého pohledu vytknout.

A samozřejmě také jsem to napsal,abych po delší době pozdravil svého kamaráda Rozu :D

Jinak Ti chci ještě říci, že nepatřím rozhodně mezi ty,kteří si myslí, že qi znamená jen dech nebo vzduch. Zase bych tady našel nějaké vlákno na toto téma, kde jsem už to zmiňoval.

Také si myslím, že trochu vím , proč je tak důležité cvičit Zhan-Zhuang, který je řazen do "gong" . Nikdy jsem v něm nestál 1hod. a už vůbec ne pravidelně 1/2 roku. Praktikuji ho bohužel zatím nepravidelně a tak do té 1/2hodiny maximálně :(
Není to sice žádný výkon, ale ty principy se už začínají klubat. Já nikam nespěchám :) Necvičím to jako wuji a meditaci, které se někdy preferují v taijiquan, ale podle Zhan Zhuangu v Yiquanu. Myslím,že to tam mají lépe propracované a proč toho tedy nevyužít. Důležité je, že to splňuje zase to, co se od toho očekává - kultivace životní energie (qi) a síly celého těla (jing) a s tím související budování správného uspořádání těla právě podle toho principu jin-jang. Tento způsob se mi zdá i příznivější pro to, že se pořád něco děje a člověk nemá tolik sklon trpět samotou a nudou :)

BTW: Člověk, od kterého teď hlavně čerpám zkušenosti, dokáže stát v Zhan Zhuangu pravidelně i 2 hodiny. Proč také ne - cvičí už léta Taijiquan a Yiquan a je už přes rok v důchodu :wink: :lol:


Roza a Fakt,

zjišťuji, že na vás kluky z Kladna a Písku my Plzeňáci prostě nemáme :(
A to jsem si myslel, jaké v Plzni pro to máme předpoklady a zdroje, a nebojím se to říci, i pra-zdroje :) Zdá se, že ty základny v Božkově a blízko středu města jsou prostě málo :wink: :)

Také mi, prosím, odpuste,že jsem vás oba chvilku podezíral, že jste off topic. Pak jsem si ale uvědomil svůj omyl :D
Co když ti kluci měli na mysli praktikování jedné v taijiquan velice známé formy, která se tuším také vyskytuje napříč stylům a sestavám?
Její často používaný název je " Couvnout a odehnat opici" :lol:

Zdraví vás všechny,
Janoj
Naposledy upravil Janoj dne sob 05. pro, 2009 8:11, celkově upraveno 1
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 138
Registrován: pon 11. pro, 2006 0:00
Bydliště: Plzeň

Příspěvekod pavela » sob 05. pro, 2009 8:09

HAHAHA, tak to je sranda. 1. Miro nebuď naiva a nevěř čemukoliv, co o sobě kdejakej Číňan nebo jeho žačka napíše. 2.Mistr Zhai by předtím, než začne kritizovat nepochopení "tradic" hloupými Čechy měl upřít zrak na svojí rodinu. To co jako hlava klanu Zhai vyvádí je tradice podle všech čínských principů jen co je pravda...3. Jeho "wudangské taiji" je blábol splácaný z nevímkde okoukaného Xingyi a Bagua,Taiji a já nevim z čeho... nevím kdo ho to naučil ale něco mi říká, že 120letý taoista jehož jméno je tak tajné, že ho ani Zhai neví (hádám, že se bezpochyby jmenoval Čang San Feng :lol: ) to NEBYL . Pro méně chápavé, když se studuje tradiční čínský styl, a na to jsou potřeba léta strávená s mistrem, je nemyslitelné, že by neznal jméno svého mistra, spolužáků a strýčku. To co tvrdí je trapná lež. To je jako kdybych nevěděl, že mým mistrem je Du Fu Kun a jeho Čang Pao Jang... Ledaže by mi to nechtěli prozradit, tajnůstkáři jedni... 4. To že jediné jen žákyni profouknul meridiány je obecně známo 5. jestli kritizuje neschopnost žáků něco se naučit, tak by měl nejdříve hledat příčinu u sebe. Měl by se podívat na žáky Du Fu Kuna po 15 letech cvičení, ukázali by mu takovej "Wudang", že by puknul závistí. I bez 120 letejch bezejmennejch taoistů a podobnejch debilních pohádek pro debilní žáčky. Případně se podívat alespoň na žáky svojí dcery Zhai hua. Nemají sice otevřené "dračí žíly", třetí voko ,poklopec či já nevím co ale světe div se, UMÍ STÁT POŘÁDNĚ V MABU! Jojo starej pane, ono to taky chce UMĚT učit a pořádně se žáky cvičit, místo profukování meridiánů či jiných dírek. 6. celou tuhle idiotskou a zejména k rodině Zhai velmi trapnou historii, lemovanou tajemnými taoisty, korunuje odkaz mistra Zhai, tam kde zklamal velký čínský Shi Fu, má pokračovat jeho žákyně s profouknutými čakrami a bezpochyby otevřeným třetím okem.Ještě že má dost soudnosti, že to vzdala. 7. A poslední, velmi mě zajímá, jestli se Velký Mistr, zklamaný nehodnými a neschopnými žáky, odebéře zpět do svých prdelovic u Huludao a odejde někam do krásných čínských do hor státi se taktéž nesmrtelným taoistou neznámého jména. To by mě opravdu zajímalo... :lol: :lol: :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1707
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Peking-Praha

Příspěvekod pavela » sob 05. pro, 2009 8:12

Miro: ad: normalny Cech ci Slovak nema sancu porozumiet ci sa to naucit (volne citujem stary vyrok Pavelu) . To je sice pravda, ale měl by se o to alespoň pokusit. :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1707
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Peking-Praha

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků

cron