Suzukiho strečink

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod jeikob » ned 20. pro, 2009 20:22

ukropcany píše:
jeikob píše:no a taky před tím strečingem bejt dostatečně rozehřátej . to asi každej ví,ale pro sichr
Načo?


rozehřátej sval se líp uvolnuje .za další prevence proti natržení či nepříjemnýmu namožení. jinak rozehřátí je zároven prokrvení ,tedy i vyživení svalu. no ono to uvolnování a protahování svalů je můj denní chleba ,kterej bych si odpustil tak že lecos o tom vim.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1450
Registrován: úte 26. pro, 2006 0:00

 

Příspěvekod jeikob » ned 20. pro, 2009 21:04

ukropcany píše:No v pohode, keď už je to Tvoj denný chleba... :D Ja som to tiež vždy tak robil a úspech nula, každé ráno na šrot či so strečingom, či bez. Len zrazu ranné cvičenie bez rozhriatia a ráno sa budím a som úplne v pohode... 8) Natiahnutý sval vôbec neviem čo je, joga nič také nepozná, je to proti jej princípom, ale v pohode... 8)



jako vedlejší produkt transplantace je tzv reakce . a ta se u mně projevuje tím že mi tuhne kůže ,na některých místech a tím pádem se mi zkracujou svaly. radikálně se to zhoršilo před tak asi 5 rokama,když mi snížily léky co uměle potlačujou imunitu. je to trochu podobnej problém jako maji lidi po popáleninách. no a to senm ztuh že sem se skoro vůbec nemoh hejbat. a jediná léčba je soustavný každodení cvičení několik hodin denně ,zlepšování jde šíleně pomalu .ale časem se to dostaví. no ale tím pádem sem prošel kdejakejma rehabilitacema a to i v německu. a všude se ty svaly co se maj protáhnout nahřívaj .dokonce je na to takovej tekutej sajrajt v igelitu co se dá do vařící vody. a v německu na rehabilitaci maji bazén z horkou vodou. no dobrý je to po horký sprše. jinak asi když neni člověk ztuhlej sezením nebo zimou ? jo a hodně mi pomohli rady pavla macka ,v podstatě podobnej princip jako rehabilitace . napětí ,uvolnění a druhý napětí jde trošinku dál a zároven u toho správně dýchat.
jo k tomu namoženýmu nebo přetaženýmu svalu z nerozehřátí. ještě jako zdravej bylo na podzim a ne moc teplo a šel jsem si zacvičit a aniž bych se rozehřál tak jsem začal provazem a pak kopama mawashi na hlavu a ura mawashi a podobný . a pak mně boleli tři tejdny záda . dokonce mi tam píchali injekci. od tý doby sem se vždycky nějak rozehřál radši. dobrý bylo švihadlo
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1450
Registrován: úte 26. pro, 2006 0:00

Příspěvekod jeikob » ned 20. pro, 2009 21:48

ukropcany píše:Jaj, no tak postizometrická relaxácia je samozrejme neustála súčasť cvičenia, bez toho by to nešlo... 8) Keď si hentak na šrot, tak nejaké nahriatie asi bude fajn, ale myslím, že pre zdravého človeka to nie je potrebné, myslím to nejako v duchu "pred bitkou sa tiež nejdem najprv rozcvičiť, že" :D A ten natiahnutý chrbát, no jasné, keď niekto začína "strečing" kopačkami do hlavy, tak to je dosť problém. No ale tak koho by to napadlo, že... :twisted: :wink: Napr. mňa... 8) Jediný "strečing" pred tréningom čo robím je, že si pred klinčom ponaťahujem 3x krk a to je všetko. Highkicky kopem bez rozcvičky hneď... špagát ale samozrejme nespravím... 8)


tak další věc je určitá dispozice. jo a u vás trening nezačíná rozcvičkou nebo rozběháním či něčím takovým. na všech sportech co sem kdy dělal ,krom skate tam se rozcvičovalo cígem nebo jointem:) tak vždycky byla rozehřívací rozcvička ? jinak dobrá knížka jsou tam všecky možný metody a hafo cviků a přímo zaměřených na určitý konkretní sport se přímo jmenuje strečing a vydala to grada
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1450
Registrován: úte 26. pro, 2006 0:00

Příspěvekod player » ned 20. pro, 2009 23:32

Ukrop: a ty pribehy o celozivotnich kuracich co se dozili "ve zdravi" 80 let si slysel?Cili by se z toho dalo vyvodit, ze zahlcovani organismu dehtem a jinyma s*ackama neni zdravi skodlive.Souhlas?Asi ne, vid;)
Stejne to je u strecingu, tva prvni reakce me celkem prekvapuje, pokud si ji skutecne myslel vazne;)
Ze se nekdo nepotrebuje pred fyzickou namahou zahrat a posleze protahnout je znacne individualni a rekl bych ojedinele, pokud to nebude mit za nejaky cas negativni zdravotni nasledky.
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod luen » pon 21. pro, 2009 0:17

Souhlas s playerem, ze je to individualni ... s cim se jeden narodi, na to se druhej nadre jako mezek a treti se u toho bez vysledku strhne ...

Jinak k tomu koureni:

Vite, ze Tomas Dvorak byl a je pomerne silnej kurak?

http://forum.ronnie.cz/post120148.html
http://www.dokurte.cz/index.php?stranka ... ypsat=2076

...

Vim min. o 5-ti dalsich vrch. sportovcich, kteri kouri a nemyslim prilezitostne. Konec koncu muj deda byl spickovej zapasnik a hulil od 13-ti do 87 a pak mu to doktor zakazal, ze pry to neni zdrave, tak s tim seknul a rekl, ze to bude jeho smrt, a ze do roka umre ... no a 5 dni pred limitem vazne umrel.

Nicmene k tomu strecovani:

1) uvedom si, ze z pocatku spise nez strecovat, se budes ucit naslouchat svemu telu a sahnes si na to, kde jsou tve hranice - cili zahrej se pred tim!!!

2) spravnej strecink te nejen roztahuje, ale predevsim posiluje tve upony a na to je dobre v tele rozproudit krev zahratim!!!

3) dbej na to, at se nezamerujes jen na flexibilitu, ale take na mobilitu!!!

4) strecink neni jen o uponech, ale i o kloubech, resp. by mel pokryt celej pohybovej aparat!!!

5) je naivni hledat info na netu. zajdi do nejake skoly bu/bs a zaplat si par lekci strecovani. aspon ti to nekdo ukaze, vysvetli a opravi te. cvicit neco podle obrazku a internetove diskuze je dost pochybna metoda, ktera bude mit spise pochybnej vysledek!!!
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod pm » pon 21. pro, 2009 9:32

ukropcany: tvoje metodologie btw. temer kompletne kopiruje i moderni poznatky na tema strecink, typu

- netreba se rozehrivat
- pred treninkem maximalne lehky strecink, jinak v zasade strecink pred treninkem ztrata casu
- etc.


jinak: dulezite je si uvedomit, kdo, proc, jak a na co potrebuje byt vystrecovany, muze to byt i kontraproduktivni. lidi se zamerujou na (pasivni) flexibilitu, ale jde predevsim o flexibilitu aktivni a mobilitu, nehlede na to ze vetsinu lidi co chtej strecovat bych nejdriv nahnal na intenzivni posilovani, to jen na okraj
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod wushupetr » pon 21. pro, 2009 11:04

to Luen:
ty jo, muj pradedecek byl taky zapasnik a smrt mel stejnou. neni to ten samej? no asi ne :wink:
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 746
Registrován: ned 11. lis, 2007 0:00

Příspěvekod bobo933 » pon 21. pro, 2009 12:59

Co je lepsi ? Suzukiho nebo tento http://www.otokodate.com/docs/strecingKvasnicka.pdf ??
bobo933
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 49
Registrován: pát 11. pro, 2009 0:00
Bydliště: saf

Příspěvekod RastOne » pon 21. pro, 2009 13:38

Hele ono najdš sto vědeckejch poznatků kde vyzkoumali,že je strečink před treninkem zbytečnej a sto kde inženýři vyzkoumali že je nezbytnej. Tyhle vědecký výzkumy se bijou mezi sebou a čemu věřit? Asi záleží taky na tom jaký pohyby máš v plánu dělat. Pro mě třeba taky neni problem kopnout na hlavu bez roztažení,ale takovej whir wind (nevím jestli se tomu takhle nadává,když tak mě opravte) jde o otočku s kopem kde se necháš jednou nohou vytáhnout do vzduchu a odrážející nohou kopeš,bych bez protažení nedal a spíš si ublížil.. Pro někoho možná je strečink zbytečnej,ale myslím že škodlivej nejni... :)
RastOne
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 70
Registrován: ned 06. pro, 2009 0:00

Příspěvekod bobo933 » pon 21. pro, 2009 13:53

No ono nejde pred treningem ja to proste delam doma :-) abych pak zvladl vsechny ty kopy ;-)
bobo933
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 49
Registrován: pát 11. pro, 2009 0:00
Bydliště: saf

Příspěvekod pm » pon 21. pro, 2009 14:22

RastOne píše:Hele ono najdš sto vědeckejch poznatků kde vyzkoumali,že je strečink před treninkem zbytečnej a sto kde inženýři vyzkoumali že je nezbytnej. Tyhle vědecký výzkumy se bijou mezi sebou a čemu věřit?


mno, kolik jich mas nastudovanejch? ja asi tucet, mozna dva? abychom se meli o cem bavit a co rovnavat :-)

RastOne píše:Pro mě třeba taky neni problem kopnout na hlavu bez roztažení,ale takovej whir wind (nevím jestli se tomu takhle nadává,když tak mě opravte) jde o otočku s kopem kde se necháš jednou nohou vytáhnout do vzduchu a odrážející nohou kopeš,bych bez protažení nedal a spíš si ublížil.. Pro někoho možná je strečink zbytečnej,ale myslím že škodlivej nejni... :)


jo, presne - proc bych treba ja, starsi pan, delal takovy skopicinky jako popisojes vyse :-)

jinak - stojim si za tim, ze strecink muze byt kontraproduktivni, predevsim bez radne silove zakladny; nekdo potrebuje strecink vice (...treba baletky), nekdo mene. strecovat proto, abych se mohl frajerit pred holkama provazem ci kopackou ve vyskoku mi prijde imho ztrata casu (dneska; ve ctrnacti jsem to chtel taky umet :-) )
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod jeikob » pon 21. pro, 2009 16:44

tak ono jako ve všem zaleží na situaci .mám pocit že přijít v tomhle počasí do tělocvičny a začít hned s nějakejma náročnejma pohybovejma aktivitama ztuhlej od mrazu asi není dobrý. tak je asi dobrý se rozehřát a uvolnit. na druhou stranu v kvetnu ,když člověk není rozeseděnej zkanclu a na trening jde kus pěšky.
no druhá věc je pokud někdo chce zvýšit pohybový rozsah kloubů a o to asi tady jde. tak by měl dodržovat danou metodiku a to je asi nejlepší poradit se s někým kdo tomu rozumí a ušije mu to na míru a pokud v rámci bude rozehřívání nebo joga ? to už zaleží na tom konkretním
Jo ještě ale na druhou stranu plno cviků typu předklon ,ruzná protahování o stěnu ,na záda je třeba výbornej ten velkej míč a podobně ničemu neublížej
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1450
Registrován: úte 26. pro, 2006 0:00

Příspěvekod Angus » pon 21. pro, 2009 16:54

Z hlediska své přece jen dlouholeté praxe souhlasím úplně s Ukropem.
Jistě, zahřátí neuškodí, zvláště u lidí, kteří jsou ztuhlí a myslí si, že to 2x až 3x týdně na tréninku doženou. Bez rozehřátí se bez rizika neroztáhnou - neuvolní tak, aby mohli třeba pořádně kopat, ale to není principem strečinku, to je z nouze ctnost, jak si alespoň neublížit při tréninku. Jenže techniky, které nejsem schopen provést bez rocvičení jsou z hlediska využití k sebeobranné praxi k hovnu, a to tím určitě samozřejmě Ukrop myslel :wink: . Já po mírném zahřátí (už jsem přece jen starší člověk :lol: ) několik protahovacích cviků absolvuji, ale to za strečink příliš nepovažuji, na tom to nestavím. Jinak stejnná praxe jako Ukrop - kdysi pár ásán z hathajógy ráno, dnes už ze stejných důvodů jako on spíše večer (pokud nejdu na pivo :lol: ).

Luene, obecně máš určitě pravdu. Ale - rada k návštěvě škol BU nemusí být taktéž ideální, protože v mnoha školách to dělají úplně špatně, tak, jak se to kdysi začalo a bez patřičných znalostí a souvislostí. Chápu, žes tím myslel, že je daleko lépe, když to adeptovi někdo osobně vysvětlí a ukáže, navíc ne každý je schopen i výborně napsaný text převést do praxe. Problém je, že u mnohých učitelů ta praxe taktéž silně kulhá.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: pon 23. čer, 2003 23:00

Příspěvekod player » pon 21. pro, 2009 18:13

Je fakt, ze kdybych trenoval co Ukrop, tak bych to mozna taky s tim zahrejvanim nehrotil, pac on se predpokladam zahrejva prubezne behem samotneho trenovani, ktere spociva prevazne v "boxu" + nejaky ty lowkicky, pushkicky a kolinka, dyztak me oprav;)
Buduli mluvit za sebe, tak uz se mi mnohokrat stalo, ze jsem si bez zahrati a protazeni vyhodil zebro nebo natahnul steheni sval.Muj ucitel si ho behem tenisu(aby se nereklo, ze se to muze stat jen v BU/BS), kdy mel mezi zapasy kratkou pauzu a tim padem "vychladl", rovnez natahnul.
No a zrovna momentalne mam uz pres mesic natazenej sval zadovej(jo, taky jsem byl prekvapenej, ze i ten se da podelat:)), protoze jsem podcenil zahrati a sel cvicne sparovat s metrakovym judistou a pri tom tahani, valeni se po sobe a svalovem vypeti se to proste zas vys*alo:)
Co se tyce realnosti pro sebeobranu, pak pravidelne strecuju(respektive strecoval, ted uz to tak nehrotim, v mem veku uz se ty upony nastesti nezkracujou;)) nohy prave z toho duvodu, abych se dostal do te urovne protazeni, ze me pote necini problem kopnout na hlavu i prave bez zahrati a protazeni, aniz by mi hrozilo natazeni nebo natrzeni svalu, nebo abych to alespon do co nevjvetsi miry preventivne eliminoval.
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod kwaicheng » pon 21. pro, 2009 19:06

player píše:Je fakt, ze kdybych trenoval co Ukrop, tak bych to mozna taky s tim zahrejvanim nehrotil, pac on se predpokladam zahrejva prubezne behem samotneho trenovani, ktere spociva prevazne v "boxu" + nejaky ty lowkicky, pushkicky a kolinka, dyztak me oprav;)
Buduli mluvit za sebe, tak uz se mi mnohokrat stalo, ze jsem si bez zahrati a protazeni vyhodil zebro nebo natahnul steheni sval.Muj ucitel si ho behem tenisu(aby se nereklo, ze se to muze stat jen v BU/BS), kdy mel mezi zapasy kratkou pauzu a tim padem "vychladl", rovnez natahnul.
No a zrovna momentalne mam uz pres mesic natazenej sval zadovej(jo, taky jsem byl prekvapenej, ze i ten se da podelat:)), protoze jsem podcenil zahrati a sel cvicne sparovat s metrakovym judistou a pri tom tahani, valeni se po sobe a svalovem vypeti se to proste zas vys*alo:)
Co se tyce realnosti pro sebeobranu, pak pravidelne strecuju(respektive strecoval, ted uz to tak nehrotim, v mem veku uz se ty upony nastesti nezkracujou;)) nohy prave z toho duvodu, abych se dostal do te urovne protazeni, ze me pote necini problem kopnout na hlavu i prave bez zahrati a protazeni, aniz by mi hrozilo natazeni nebo natrzeni svalu, nebo abych to alespon do co nevjvetsi miry preventivne eliminoval.


Já to mám podobně. Vždycky jsem s tím měl problémy, snadno se mi něco natáhlo...často stehna (myslím, že to bude i tím, že jsem je oproti zbytku těla zanedbával v posilování takže míň vydržely), záda taky, i břišáky jsem si natáhl, playere, natáhnou jde kde co..měl jsem nataženej i pilovitej sval, věř nevěř...moje specialita je biceps a předloktí přední ruky v boxu..stává se mi to často, jak tam seknu ostrej direkt, tak je ruka v pytli..do toho tenisák.. moje druhá noční můra jsou natažený úpony prsních svalů.. jo, staroba je zlá 8)
kwaicheng
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 180
Registrován: pát 18. zář, 2009 23:00

Příspěvekod luen » úte 22. pro, 2009 1:05

kwaicheng píše:...jo, staroba je zlá 8)


Kolik ti je roku? Jinak souhlasim :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Angus » úte 22. pro, 2009 19:49

Ještě něco z praxe ke strečinku.
Zhruba co půl roku chodím s nejstarší dcerou (bude ji 7 let) na cca 10 lekcí rehabilitačních cvičení (vrozená vývojová vada). Rehabilitační cvičení absolvovalo již více členů naší rodiny. Cvičení probíhá vždy bez zahřátí a spíše ve stylu jógy. Náplní rehabilitačního cvičení je velká část cviků používaných při strečinkových cvičeních. Takže rehabilitační odborníci cvičí všechny protahovací cviky taktéž bez nějakého zahřívání a potvrdili mi tak můj názor opírající se o dlouholetou praxi (mou i Ukropovu :wink: ).
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: pon 23. čer, 2003 23:00

Příspěvekod kwaicheng » úte 22. pro, 2009 21:07

luen píše:
kwaicheng píše:...jo, staroba je zlá 8)


Kolik ti je roku? Jinak souhlasim :wink:


Bude mě 22. :D
kwaicheng
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 180
Registrován: pát 18. zář, 2009 23:00

Příspěvekod player » úte 22. pro, 2009 22:03

Angus píše:Ještě něco z praxe ke strečinku.
Zhruba co půl roku chodím s nejstarší dcerou (bude ji 7 let) na cca 10 lekcí rehabilitačních cvičení (vrozená vývojová vada). Rehabilitační cvičení absolvovalo již více členů naší rodiny. Cvičení probíhá vždy bez zahřátí a spíše ve stylu jógy. Náplní rehabilitačního cvičení je velká část cviků používaných při strečinkových cvičeních. Takže rehabilitační odborníci cvičí všechny protahovací cviky taktéž bez nějakého zahřívání a potvrdili mi tak můj názor opírající se o dlouholetou praxi (mou i Ukropovu :wink: ).


Tohle preci vubec nemuzes srovnavat.Pouziju prirovnani.Kdyz jdu ven na prochazku, tak se pred tim take nezahrivam.
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod player » úte 22. pro, 2009 23:08

Ukrop: poslednim souvetim sis sam odpovedel;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků