Janoj píše:4luen:
Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří podceňují dovednosti a znalosti těch druhých, takže o lolech nemůže být ani řeči.
Trochu mě může mrzet, že ses z celého toho mého ranního nedělního snažení zaměřil hlavně na to, jak dlouho cvičím taiji, zvláště když je to tak nerelevantní údaj a navíc jsem si číslice popletl a místo 8,5 jsem napsal 7, za což se omlouvám, ale nějak se z toho určitě dostanu sám
Taky jsem si nevzpomněl, že mám raději odměřování praxe ve skutečných hodinách (tam se teprve ukáže, zda jak se říká: „rybář jde jeden den na ryby a tři dny pak suší sítě“. Přivedl mě na toto odměřování po hodinách můj oblíbený Čchen taijiquan mistr - Tu-Ky Lam, který třeba doporučuje, že, aby se člověk naučil dobře držet hlavu a zvedat její vrcholek nahoru, měl by absolvovat desítky a stovky hodin tréninku. Když ještě dodám, že se to děje hlavně proto, aby nějaké qi a jing mohly volně stoupat po páteři nahoru a také do paží, kde se provádí nějaké fa-jing, tak bych skoro začal uvažovat, jestli ty hodiny strávené tímto, na první pohled hloupým tréninkem, by nebylo lepší strávit u piva v hospodě.
4Pavela:
I Tobě díky za vyjádření k mému snažení . Monádu nazývá“ obrazec tchaj-ťi“ Vít Vojta ve své knize „Umění tchaj-ťi čchüan“ a nepsal jsem, že princip jin-jang je platný jen pro taijiquan – to by totiž znamenalo, že semináře bagua s He Jinghanem většinou asi prospím.
Čchi (Qi) – dobře, uznávám, že jsem to trochu popletl, ale jsem přesvědčen, že jsem v souvislosti s Qi viděl složitější čínský znak než jsi sem uvedl, takže nevím jestli to není mezi námi nedorozumění a každý nehovoříme o ničem jiném. Nicméně by bylo určitě zajímavé vědět, co potom znamená spojení qi-gong v tom, co myslíš Ty a co myslím já. Já jsem qi pochopil,že je to kromě vzduchu také bio-energie, , která proudí např. v lidském těle, aby mohlo vůbec existovat, takže to určitě není něco ezotorického a mystického. Jako bio-energy or life energy o ní hovoří např. zase ten už zmíněný Tu-Ky Lam (vřele doporučuji se seznámit s jeho knihou s příznačným názvem „Demystifying Tai Chi Cuan“). Protože je tady také někdy zvykem uvádět linie, tak Tu-Ky Lamův mistr je Ma Hong a dál ta linie pokračuje – Chen Zhao-kui a jeho otec Chen Fake. Myslíš si Ty a nebo někdo další tady na bu.cz, že bych tomuto člověku měl přestat věřit? Já mezi takové lidi rozhodně nepatřím. Navíc bych musel také přetrhat to roční pouto, které nás k sobě váže a k tomu opravdu nemám ani jednu chuť.
Ještě k tomu odstrčení: jsem rád, že jsi mi potvrdil, že aspoň někdy je tam správné odstrčení a někdy ne. Sice jsem si do nyní myslel, že odstrčení - An dělám já – dědula a někoho – partnera - odstrkuji (viz. též ten můj příklad s tím autem) a tou oporou pro odstrčení, která tam pro vnějšího pozorovatele může být právě mistrovsky utajená, jsem myslel dědulovu oporu (viz. ta moje poznámka o tom, že vůbec nezpochybňuji jejich dovednosti (kungfu) - viděl jsem na DVD i jiná videa –, kde třeba tím dědulou byl syn mistra Fu Zhongwena a ten "figurant" vypadal na jeho syna. Nevypadalo to, že by byli domluveni, spíše to někdy dělalo dojem, že je zde potlačováno ego toho "figuranta". To aby to nebyli zrovna jen „čengmančchingovci“ jejichž umění odstrčit je tady už od začátku zpochybňováno). Myslím si, že rozumím, cos tím chtěl říci. Jen si nemyslím, že by ten „figurant“ byl schopen tu oporu pro svoje odstrčení u toho mistra najít, protože se jeho síla totiž propadne do prázdna (právě díky té vlastnosti, kterou Sun nazval citlivost a která je vypěstována dlouhým tréninkem) a pak už je to v režii jen právě toho děduly. Nebo si myslíš, že by zrovna za tolik odcvičených let v tréninku taijiquan, co ti dědulové mají, by praktikovali sílu proti síle a nikoliv následování (poznávání) oponenta, aby si s ním mohli pak dělat co chtějí?
Jinak, možná, když se někdy příště zase dobře vyspím, tak bych se Ti mohl zeptat i další svojí čínské kamarádky také z Nového Zélandu – Malisa Ng, která cvičí styl Čchen v linii mistra Zhu Tian Cai a několik let chodí si zacvičit push-hands právě s tím Wee Kee Jinem, který tady v tomto vlákně figuruje už od začátku. Ale protože v tomto věřím zážitkům Yvana, který s Wee Kee Jinem také cvičil push-hands, tak já s tím problém opravdu nemám a bylo by to čistě jen ze zvědavosti a až někdy, až bude čas a chuť
4Sun: Tobě bych v těchto souvislostech řekl jen něco z Járy Cimrmana: „Děkuji Ti, náčelníku, že jsi se mě zastal“ a že jsi mě také nezklamal. Moc pěkně jsi to vystihl. Myslím si, že by Vincent Chu měl z Tebe radost
Myslel jsem, že to bude dnes u mě kratší, ale vypadá to, že jsem odsouzen to mít stále dlouhé
Janoj
Zdar chlape. My uz jsem diskutovali nad "Onim" nad hlavou, ze? Ja predesilam, ze jsem ponaucitelnej, ne neverici Tomas. Jenze svou "viru" nedavam snadno v sanc

Rozumej uz jsem se tolikrat ozral, ze nejake opijeni rohlikem ... je zzenstela zabava
Nechci a nebudu s kazdym, kdo dela "vnitrni" gung fu mluvit jako s blaznama - byt jich mate ve svejch radach vic, nez si zaslouzite - ale to je vlastne vas bordel a je na vas, jak ho vymetete
Bude to znit divne, ale ja mam vnitrni gung fu rad. Dokonce si myslim, ze zvenku se neda jit jinam nez dovnitr a naopak. Jenze ono rozdeleni je pochybne. Ne pro svou teorii, ale dik prezentatorum - kteri jsou casto pochybni a tim to cele ztraci kouzlo a hlavne autenticnost - a to nejen pro me. Je to obecny jev, je obecne vniman a nalehavost reseni na sebe neda dlouho cekat.
Vnitrnaci jsou casto jak chasidi. Zid, jenz neuznava stat Israel (ac v nem zije), cte thoru (ceka na spasotele Abramovo potomku), nepracuje (ale vyzaduje statni podporu) atd ... Kdo je mezi vama ten, jenz umi, co vsichni svorne obhajujete? Ukazes mi to? Polozis na me sve ruce a ja budu tancovat breakdance, jako ti na videich?
NE, NE a stokrat NE ...
V cem je tedy sila one argumentace? Jednou to prijde? Jednou bude na Zemi raj - tyhle nabozenstvi netrvaji dlouho.
Byt uhlazenej akuratnik, jenz se snazi zit radnym zpusobem uvedomeleho obcana a jeste vyzarovat pozitivni energii ... jak uslechtile, lec neprakticke.
Rekni (jen sam sobe) o kolik se citis bezpecneji na nasi Zemi po svem temer 9letem vycviku na TJ (nemyslim TJQ obecne, ale to co cvicis prave ty)? Jake sance na ubraneni jsi mel pred 10 lety a jake je mas dnes? Nebudu zabredat do jmen jako je napr. Fjodor Emelienko (nebylo by to vuci tobe fair), ale treba se mnou? Jen jsem chtel byt konkretni, tak jsem nejkonkretneji nabidnul sebe

Neni v tom nic osobniho a nechci, aby to tak vyznelo.
Myslis, ze ma vetsi progres hnidopich a nebo ten, kdo se nenecha vtahnout do hry o nejvetsiho znalce jakodokonalosti?
Ja nemam a nikdy jsem nemel problem s teorii toho, co se obecne tvrdi. Jen poukazuji na fakt, ze nas uci byti lidmi opice. Ze nam kaze vodu ten, kdo pije vino a ze nas predklada teorii ten, kdo ma 0 praxi. V tom je problem, kterej se neustale zamlzuje a zahrava do outu
Ja mam rad nejen sparing, nejen gung fu, ja mam dokonce rad i TJQ

Jen ty lidi kolem, kdyby mene mudrovali a vice se snazili, aby jim to o cem radi mluvi, take slapalo
Pak by mili priteli odpadlo 90% ubohych diskuzi bez obsahu
A ted na rovinu. Vidis na tech videich ten cirkus nebo ne? (jedno jake pro nej najdeme vysvetleni). Veris na pohadky a nebo je to pro tebe jen unik z hnusneho sveta? Znas nekoho ve vasi skole, kdo ma po 10 letech cviceni srovnatelne vysledky jako napr. boxer po 2 letech? Vazne zeres vychrtlemu hipikovi, ze svejma teoriema pomuze nabusene mlaticce? Vazne jsou "vnejsaci" v situaci, kdy potrebuji pomoci od "vnitrnaku"? Vazne je "vnejsak", ktermu jeho gung fu chodi, ten hlupec, kterej potrebuje radu od cloveka, jenz bez liceni muze hrat v hororu nemrtveho? Vazne by sis nechal radit o sexualni vychove od 3 leteho ditete, kterej svou argumentaci opre o to, ze to neni tak dlouho, co byl vyroben a jeste si to vlastne zive pamatuje? Akceptujes radu (dobre minenou) od cloveka, kterej nema za mak prakticke zkusenosti, radi na zaklade cviceni se vzduchem a radi co a jak v kontaktu ... (kontaktem nemyslim, polozit na sebe ruce a hladit se po nich) ...
Asi jsem paranoidni, ale ja v tom vidim jen same zle veci, ze kterych nebude nic opravdu pozitivniho. Krome toho - jen Zorka Jandova si mysli, ze pozitivni je to, kdyz myslim na prijemne veci.
Nemam zadny zaver, nebavi me kohokoli presvedcovat po siti ve virtualnim svete. Proc? Ono to nema konce, ono to nema zadne vysledky a hlavne to nema nama vsema milovanej kontakt! Preci tenhle server byl nedavno plnej lidi, kteri vedeli jak lepe a kvalitneji ... Kdo z nich koho svojim umem presvedcil, kdo ukazal, kdo demonstroval, kdo nasel sve "koule" a kdo je stale marne hleda???
Znovu pripominam, ze diskutuji v obecne rovine, nehledej prosim v mem prispevku nic osobniho
PS: delku ti chvalim, zenske to potesi