defendu píše:4 La-jia
Co se ti na Systemě líbí?Zkus jí trochu zhodnotit ze svýho hlediska.
Předem dík za odpověď

Tak téhle otázky jsem se trochu bál, protože bych nerad aby tu zase vznikla nějaká názorová přestřelka a já byl jeden z účastníků. Co se mi na Systemě líbí je pouze můj subjektivní názor a ten tu zatím prezentovat jako celek nechci, už jenom proto, že se Systemě věnuju krátký čas a ijá jsem teprve ve vývoji. Jako dílčí pozitivum třeba beru to, že jak už jsem říkal sebeobranné systémy jsou k tomu, aby člověk, který má problém (je napaden apod) přežil s co možná nejmenší újmou (jsem názoru, že nemusí vyhrát) a třeba Systema
stejně jako všechny ostatní BU tě na to abys dostal přes hubu fyzicky připraví tvou fyzickou schránku(pozor tohle není alfou a omegou tohoto systému, je to prostě jen bonus jako všude jinde). Takže vlastně se Systema ve filozofii BU nějak neodlišuje, je to prostě jen dosáhnutí stejných cílů jiným prostředkem.
Není ani lepší ani horší. Já jsem ujetej na čínský bojový umění, Systema (a to je opravdu jen můj názor, který mě byl už i potvrzen) k nim má blízko a v historii jimi byla asi taky ovlivňována. Zatím co technicky byla ovlivněna (a to nejen ČBU), po té filozofické stránce se vyvíjela samostatně, a naše myšlení má rozhodně blíž k východoevropskému než k východoasijskému. Zkrátka některé infomace jsou pro čecha pochopitelnější. A naposled opakuji, Systema není ničím vyjímečná (teda kromě Starova, ale v každém BU se najde nějakej dobrodruh) a hlavně mě nebijte za můj osobní názor.