Tvrdost těla

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Tvrdost těla

Příspěvekod horal » ned 23. kvě, 2010 23:01

Už mám nějaké roky a tak pro mě cvičení karate není o sportovních utkáních. Cvičím pro sebe. S obdivem sleduji některé mistry a to jak dlouholetým cvičením proměnili své tělo. Někteří mi připadají jako z kamene. Uvědomil jsem si, jak měkký jsem po těch mnoha letech mého cvičení a rozhodl se to změnit. Zabýval jste se někdo podobnou úvahou? Jak zdokonalit tělo, vypěstovat tvrdost takovou, kdy se o vás přerazí prkno a s vámi to nehne.
horal
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 35
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

 

Re: Tvrdost těla

Příspěvekod luen » pon 24. kvě, 2010 0:07

horal píše:Už mám nějaké roky a tak pro mě cvičení karate není o sportovních utkáních. Cvičím pro sebe. S obdivem sleduji některé mistry a to jak dlouholetým cvičením proměnili své tělo. Někteří mi připadají jako z kamene. Uvědomil jsem si, jak měkký jsem po těch mnoha letech mého cvičení a rozhodl se to změnit. Zabýval jste se někdo podobnou úvahou? Jak zdokonalit tělo, vypěstovat tvrdost takovou, kdy se o vás přerazí prkno a s vámi to nehne.


Prerazeni prken na exhibicich asi neni tou pravou ukazkou toho, jak je nase telo pripravene na boj. Je to vetsinou jen kabaretni vystoupeni. Konecne velmi aktivni v teto oblasti byl i nam vsem znamej "mistr" R.Hladik a v zadnem pripade se u nej neda hovorit o jakemkoli umu ve vztahu k bu.
Behem chvilky te zasvetim do taju prerazeni betonovejch kvadru na jakekoli casti tela atd... Tohle preci zvlada kdejakej radoby fakir :wink:
Neco jineho je ustat bomby od soupere :!:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Gino » úte 22. čer, 2010 9:15

:idea:
Naposledy upravil Gino dne sob 28. kvě, 2011 12:20, celkově upraveno 1
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

Příspěvekod Makoto » úte 22. čer, 2010 10:41

Gino píše:Tohle téma je poměrně zajímavé a škoda, že zapadlo...

horale... my v budžucukanu cvičíme tzv. "kotekitae", což není nic jiného, než klasické otloukání, které znají jak japonské, tak čínské styly. Forem kotekitae je víc a to jak obyčejným mlácením se ve dvojicích do předloktí (předloktí o sebe), tak nácvik krytů - obojí až tak, že to bolestí skoro nejde vydržet (posiluje to psychiku taky, hihi) a dělají se z toho pěkné modřiny a podlitiny. Možná se jako forma kotekitae dá brát i makiwara, kde se udíráním do ní také otloukají jak klouby, tak předloktí, dlaně atp.

Kotekitae se pak cvičí nejen na ruce, ale i na nohy - okopávání holení do oblastí nad kolenem. Člověk se učí jak odhad vzdálenosti, načasování, tak techniku a přesnost a zároveň si zvyká na bolest a otužuje se.


Tome a jak je to s potreninkovou peci o tyhle casti tela? Vim, ze Pavel Macek z CBU na to ma nejakou meducinu, ktera je suprova a pomaha rychleji zregenerovat. Mate z Japanu take neco podobneho? Nerikej mi, ze se jen mlatite a nijak to dal neosetrujete ;-) Vim, ze na nasem trhu jsou ruzne masti, ale zajima me, jestli mate neco primo z Japanu a jestli to take pravidelne uzivate :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod Gino » úte 22. čer, 2010 12:26

:idea:
Naposledy upravil Gino dne sob 28. kvě, 2011 12:20, celkově upraveno 1
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

Příspěvekod pm » úte 22. čer, 2010 13:29

mirny offtopic:

ad "lecivka" - funguje, pro seriozni trenink imho nutnost, basic info zde

http://www.lghk.org/cz/clanky/dit_da_jau.htm

(neni to reklama, 7,5 litru co mam ted ready ve skole uz je davno predem prodano - mame za tyden camp, ktery se bez dit da prezit neda :-) )

tvrdy ruce jsou fajn, zdeformovany hnaty, tresouci se chapadla, studeny konecky prstu, umrtveny nervy etc. ne - to je alespon pristup CBU. osobne bych zeleznou ruku/zelezne cokoliv za zdravi rozhodne nemenil. spousta drsnejch kluku kterejm to regeneruje o sto sest a maji prah bolesti jinde - super, ale na jak dlouho - za par let budou z postele vstavat dvacet minut jak je bude bolet celej clovek, a fanouskum se ani nepodepisou. koks, led dtto. nerikam ze spatne, ale je to proste neco za neco, jako ostatne vsechno, at hlavne kazdej vi, co za co.

psychicky prinos? full sparring ve full vybaveni, pokracovat po zasahu na solar/jatra nebo nejakej hardcore cardio workout je imho lepsi psychicky prinos nez si rozsekavat modrinu ze vcerejska

k puvodni otazce: udelat pesti diru do zdi je jasne obdivuhodny kousek, ale celkove bojove schopnosti to nevypovida nic (jak psal ukrop), je to jen jeden z mnoha dilku puzzle v celkove skladance. izolovany skill, bohuzel casto prezentovany vyse vedenymi cirkusackymi kousky bez kontextu (jak psal luen)
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Gino » úte 22. čer, 2010 13:52

:idea:
Naposledy upravil Gino dne sob 28. kvě, 2011 12:20, celkově upraveno 1
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

Příspěvekod pm » úte 22. čer, 2010 14:39

Gino, zdravim!

- lecivka me bohudik nezivi :-), je to predevsim pro moje kluky a pro par kamaradu - succes stories postnu nekdy priste, i s tou Tvoji az si nekdy prijdes pro lahvicku ;-)

- s modrinama to vidim jinak nez s rymou. rozsekanej nemuzu poradne trenovat. to ze to dneska telo vezme je fajn, ale ja vidim cviceni BU v perspektive desitek let (kdo v Hung Kyun zemrel mladis sta let, zemrel mlady :-D ). borcu co sli v mladi na dren a dnes maji zdravotni obtize vseho druhu jsou plne ortopedicke cekarny. takze - zraneni jsou v poradnem treninku nevyhnutelna, stejne tak je nevyhnutelne je neprohlubovat, ale lecit je.

- nejen co, ale "jak" - v tom se 100% shodneme, neni to o CBU vs. JBU jakekoliv jine BU. "otloukani" je rozhodne vice nez to ze se dva frajeri postavej proti sobe a zacnou mlatit predloktim o predlokti - jako na vse mame i na "otloukacky" metodiku, stejne jak verim i vy. modriny jsou nechteny vedlejsi produkt, kterym se snazime vyhnout co to jde, kdyz uz se nasekaji (a ony se samozjme nasekaji), nesekame do nich dale, ale lecime je

- chtel jsem polemizovat s psychickym prinosem dalsiho rozbijeni jiz roztlucenych okoncetin - dle meho nazoru je to spatne; krome sparringu jsem zminil i drsnejsi kardio, jako priklady smysluplnejsich cviceni na "mental toughness". pro me BU znamenaji mnohem vice nez jestli dam nekomu na kokos :-D

- otuzovani nema se sparringem, nic spolecneho? nesouhlasim. proc jinak otloukat ruce a bouchat do neceho, prip. nechat bouchat do sebe? pouziti je onen obrazek, ktery daji ony dilky puzzle dohromady - zaklady, otloukani/posilovani/kardio, dechova cviceni, meditace, strecink, technika, aplikacni drily, sparringove sestavy, sparringove drily, situacni drily, x ruznych levelu a podob sparringu. (rada dilku ma samozrejme radu jinych prinosu, coz je na TBU to co me bavi, ale otloukani mezi ne zrovna moc nepatri, cas venovany "otloukackam" - a ze je nemaly - by sel vyuzit pro rozvoj cloveka nemajiciho zajem o bojovou stranku rozhodne jinak)

Nebo se tvůj názor změnil od té doby, co jsi navlékl rukavice a začal cvičit sanda?


ha, nerozumim, sanda jsme ani ja ani nikdo z mych kluku cvicit nezacali, saan da = sparring/volny treninkovy boj, a ten je soucasti CBU odjakziva, a ten se da cvicit na x levelech, s y vybavenim v z podobach, viz http://www.lghk.org/cz/curriculum/deui_ ... _lin.htm#4
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod pm » úte 22. čer, 2010 14:43

podrazdena a zbrkla reakce? ale kdepak, jen to co mam od sveho ucitele a x jinych mistru vsech moznych stylu, plus osobni zkusenost moje, mych zaku, a x kamaradu :-) nechodim se sem na server hadat, ani nikoho presvedovat - a polemika neni doufam hadka. kdyz skoncime u toho ze ty Spartu a ja Slavii, ty holky a ja vdolky, je to ok :-D
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Gino » úte 22. čer, 2010 15:24

:idea:
Naposledy upravil Gino dne sob 28. kvě, 2011 12:21, celkově upraveno 1
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

 

Příspěvekod pm » úte 22. čer, 2010 15:49

ha ha, tak ja uz ani ty vdolky ne :-)

kdepak, nemusim se bit za vsechno co je v nasi linii. respekt samozrejme kde ma byt, ale: funguje pro me - beru; nefunguje - neberu, respektuju, zkousim dal, funguje nebo bude fungovat nekomu jinemu, jinde.

musime neco vydrzet: jasne, ale o tom - alespon u nas otloukani - rozhodne neni. otloukani je kazdy den, treba 10-30 minut, trochu, po dobu x mesicu/let, ne (dam extremni priklad ju?) jednou tydne a do mrte. vzdycky rikam - "neni to soutez o nejvetsi modrinu". stale si stojim za tim, ze otloukani neni o mental toughness, neni to o pomerovani se, o tom kdo vice vydrzi, ale o spravnem, pravidelnem a dlouhodobem zlepsovani urciteho izolovaneho skillu.

sanda/sanda/sanshou- nejde o prepis, jde o vyznam, v jakem se vyznamu pouziva, proto jsem nepochopil co a jak tim vubec myslis, cituji: "od té doby, co jsi navlékl rukavice a začal cvičit sanda" - rukavice jsem poprve navlekl v San Franciscu, kdyz jsem v r. 1997 zacinal Hung Kyun cvicit

podobnosti spousta, vo tom zadna, jak my tak vy mame dle me teroie a vyzkumu koreny ve fujianskemu bilemu jerabovi (Fukgin baak hok)

uzivej, at to chodi!
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod RUNAR » úte 22. čer, 2010 16:04

Ovšem průšvih je ten že ty opravdu nebezpečný zásahy, třeba ani nijak nebolí, a nejde se proti nim nijak otužit.
Jsem dostal několikrát jenom škrtanec, žádná bomba, ustál jsem už mnohem větší řachy bez problémů, ale tohle mě jenom škrtlo, ani jsem nebyl otřesenej a šel jsem k zemi.
Jindy dostanete řachu a ani to s váme nehne, ani náznak ztráty rovnováhy.

Někdy ale stačí škrtanec co sedne a jdete k zemi, s bradou a otřesem to nemá nic společnýho.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 2841
Registrován: ned 07. říj, 2007 23:00

Příspěvekod cudles » úte 22. čer, 2010 18:00

ukropcany píše:Ja osobne otužovanie nemám rád, lebo v tom nevidím prínos... v dobrej bitke áno, tam má človek všetkého dostatok, ale konkrétne k tejto izolovanej veci nemám pozitívny vzťah... aj kvôli tomu čo píše ranař... vydržať úder keď ho čakám je iné ako keď o ňom neviem... aj keď teda beriem, že niekomu jednou ranou vypnúť ruku je sexy... 8) otázka je, či to takto funguje aj v boji... ľudia dobúchali tak rozsekaní, že nejaký bum po ruke je nič... najhnusnejšie údery sú "štrajchy", kedy udierajúci človek úder ani poriadne necíti, že trafil, ale súper je off...

Možná blbá otázka, ale čim to je? Při jednom sparringul s chlapem o 10-15 kg těžšim,mě celý kolo řezal a tlačil, a po jednom mym háku zůstal na chvíli stát otřesenej a vypadal trochu dezorientovanej, přitom jak píšeš - vůbec jsem necejtil že bych ho dobře trefil, navíc v tu chvíli byl pevně zabalenej ve dvojáku..
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 691
Registrován: úte 04. zář, 2007 23:00
Bydliště: Chomutov

Příspěvekod Gino » úte 22. čer, 2010 18:26

:idea:
Naposledy upravil Gino dne sob 28. kvě, 2011 12:21, celkově upraveno 1
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

Příspěvekod fakt » úte 22. čer, 2010 21:23

Fajn napíšu svojí zkušenost s otužováním:
1) AKJ - přehozy jako v judu, šlapání po sobě, ragby na rozcvičku
2) kungfu - 3 hvězdy
3) goyuryu - otloukání
4) xbox - sparring

Výsledek:
add 1) neustálé naraženiny, ale odolnost
add 2) omezenost, statičnost
add 3) jen párkrát s praktikantem GR - bohaté a pokud bych to někdy cvičil, tak zajímavé
add 4) nemám potřebu - fyzickou a tecnickou přípravu směřuju na sparring a tam otužování neřeším
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod zbek » stř 23. čer, 2010 7:29

co je kungfu - 3 hvězdy ? 8O

Dik
zbek
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 80
Registrován: pát 04. čer, 2010 23:00

Příspěvekod Clarke » stř 23. čer, 2010 7:37

fakt píše:Fajn napíšu svojí zkušenost s otužováním:
...
1) AKJ - přehozy jako v judu, šlapání po sobě, ragby na rozcvičku
...
4) xbox - sparring
...


ad1) Tak to máme podobný. U nás na AKJ je to fotbal - s tím že kdo má míč není "hájenej" (teoreticky, v praxi jde každej po každým). Údery, kopy, i takedowny jsou povolený. Nedávno sice z týhle rozcvičky měla jedna holčina zlomenou ruku v zápěstí, ale jinak souhlas: pokud si člověk dává majzla a nikdo se nechová jako idiot, tak má sice naraženiny, ale odolnost velkou. I tu psychickou, ono vlítnout do šrumce a ten míč si vybojovat, to chce srdíčko. :)

ad4) Opět souhlas. ze začátku na MT jsem "utíkal" po každým bitch slapu. Ale jak si člověk pravidelně ťuká, zlepšuje se to (i když pomalu). Prostě přestávám analyzovat každej pidi štípanec a víc se soustředím na co mám.
Clarke
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 85
Registrován: úte 04. pro, 2007 0:00

Příspěvekod fakt » stř 23. čer, 2010 8:06

zbek píše:co je kungfu - 3 hvězdy ? 8O

Dik

Tady bude přesnější odpověď od PM. On je chodící encyklopedie CBU.
Já to popíšu jak mi zobák narost:
pink, pink, pink
protože když uděláš řách, řách, řách, tak s tebou nechce nikdo cvičit.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod fakt » stř 23. čer, 2010 8:13

Clarke píše:ad1) Tak to máme podobný. U nás na AKJ je to fotbal - s tím že kdo má míč není "hájenej" (teoreticky, v praxi jde každej po každým). Údery, kopy, i takedowny jsou povolený. Nedávno sice z týhle rozcvičky měla jedna holčina zlomenou ruku v zápěstí, ale jinak souhlas: pokud si člověk dává majzla a nikdo se nechová jako idiot, tak má sice naraženiny, ale odolnost velkou. I tu psychickou, ono vlítnout do šrumce a ten míč si vybojovat, to chce srdíčko. :)



Jo ty rozcvičky byli hodně dobrý. Sice spoustu kluků z původní party nakonec sedělo, ale díky nim a trenérovi, který to pouštěl, to mívalo koule. V nedaleké vesnici žila byla v malé chaloupce Drahonická bába kořenářka a ta uměla léčit kosti a tahat vodu z kolene tak, aby se nevracela. Myslím, že ji náš ústav poctivě zásoboval.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod pm » stř 23. čer, 2010 8:16

Obrázek
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků

cron