POSILOVANI NOHOU...

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod Jendis » čtv 16. zář, 2004 7:22

pucmaz píše:Tak kdyz to nikdo playerovi na plnou hubu nerekne, tak to udelam ja. Vietnam dzucu te (znacek je ovsem bozi :lol: ), je proste spatlanina uplne stejna jako nin tsun do atp. Kdyby jste z toho chteli udelat vietnam te dzucu, jeste bych to mozna chapal, ale takhle se to prici vsem pravidlum (japonstiny). Za cloveka, ktery tohle vymyslel bych nedal ani zlamanou gresli a tobe playere bych doporucoval od nej rychle odejit a najit si nejake skutecne bojove umeni, nic co si nekdo cuca z prstu.
Namitnes, ze tvuj ucitel se styl naucil od toho "nejakeho vietnamce", ale proc tedy jako pokracovatel stylu (skoly) nepouziva vietnamsky nazev, tedy puvodni nazev? Cele to trochu moc smrdi...


Ale tak,když se mu tam líbí a vyhovuje mu to,proč by měl odcházet??Nikdo z nás jsme to neviděli,tak bych s odsuzováním trošku počkal.... :wink: Ten název je sice trošku( 8O ) divný,ale takových by bylo...... :wink: :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

 

Příspěvekod Anonymní » čtv 16. zář, 2004 10:27

Já bych měl ještě menší doplnění k sestavám a k tradičnímu původu vietnam jutsu te:

Podle mého názoru v tradičních školách bojových umění, ať už vietnamských, čínských, japonských nebo třeba korejských, existují sestavy (taolu, katy) především proto, že v sobě nesou zakódovány charakteristiky stylu, rozvoj základních principů příslušného stylu, správné tělesné mechaniky, podvědomých (instinktivních) reakcí, timingu, rovnováhy a na vyšší úrovni i trénink psychiky, mysli, vůle a práci s vnitřní energií (qi, ki) atd.

Součástí těchto bojových systému jsou samozřejmě mimo sestavy i různé jiné prvky, jako jsou různá základní cvičení, cvičení pro rozvoj vnitřní energie - qigong, volný sparring - san-shou, cvičení se zbraní a podobně ... ale sestavy patří k základu těchto tradičních rodinných bojových systémů právě z důvodů uvedených v předchozím odstavci.

Pokud tedy je vietnam jutsu te tradiční rodinný styl pocházející z Vietnamu (a já to rozhodně nemíním zpochybňovat, protože jsem to neviděl a mám k takovému soudu málo informací), tak bych tam právě ty sestavy mimo jiné hledal, protože např. většina čínských rodinných bojových systémů sestavy v sobě zahrnuje ... a co si budeme namlouvat, Vietnam je v bojové oblasti Čínou hodně ovlivněn.


A ještě taková osobní zkušenost:

Zajímavý prvek sestav mimo jiné je, že s tím, jak se sami rozvíjíme, tak se s námi rozvíjí i naše úroveň chápání sestav. Uvedu to na příkladu bojových aplikací obsažených v sestavě - ze začátku jsem sestavu chápal pouze jako pár kopů a úderů poslepovaných za sebe. Postupem času, až jsem se ji naučil cvičit správně (což rozhodně nebylo hned ;) ), zažil si ji a bylo mi ukázáno, jak se na ni můžu dívat, jsem při dalším cvičení sestav přišel na to, že to v sobě obsahují daleko víc než jen ty zjevné kopy a údery, ale i hody, porazy, chin-na (zhruba páky), dian-xue (útoky na vitální body), které už tak zjevné na první pohled nejsou ... takže pro mě osobně cvičení sestav není rozhodně žádná zbytečnost ani stereotyp, ale pokračující dobrodružství ;)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Raptor » čtv 16. zář, 2004 10:30

Anonymní píše:... Já bych měl ještě menší doplnění k sestavám a k tradičnímu původu vietnam jutsu te ...


©laka, zapomněl jsem se přihlásit - takže to jsem psal já ...
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned 12. zář, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod player » čtv 16. zář, 2004 19:12

Jeje,moc prispevku,vemu to obecne,co si pamatuju.
Tak predne me opet prekvapuje,ze me vidite jako nekoho silene sebevedomeho a ja nevim co jeste.Asi budu muset zacit psat uplne jinym stylem,jista monemtalni nadsazka pravdepodobne nelze vycist.
Kazdopadne,kdyz vas vemu za slovo,k cemu mi bude muj zpusob boje,kdyz ho nebudu povazovat za idealni,rekneme za efektivni?Cimz pak bude samozrejme dochazet k one sebevedomosti vychazejici z popisu meho zpusobu boje.
Pokora.Zajimave slovo.Ale komu bych se mel jako pokorovat?Ja respektuju jine styly,ale zaroven v nich vidim slabiny,ktere oni zrejme nevidi,nebo lepe receno nechteji videt ci si je nepripousti.To je prave to,proc obdivuju Leeho.Nenechal se nikym ovlivnovat,stal si za svym a dokazal to i nalezite prakticky predvest.A presne tak to vidim i ja u sveho ucitele.Jakmile mam pochybnost o smylu techniky(coz se stava vyjimecne),vzdy me dokaze vyvest z omylu.
Nejvic se mi libi(ironicky mysleno),jak se ve spouste boj. umeni uci utok a obrana na svuj styl,kdyz to tak reknu.Jeste nikde sem se nesetkal,aby se efektivnost toho ci onoho stylu demonstrovala na komkoli,tedy at velkem,malem,tlustem ci hubenem,privrzencem jakehokoli stylu.Treba na budoshow,naramna ukazka WT.Ale to je tak hezky na ukazky cviceni,ale ne na efektivnost stylu na realnou sebobranu.A o tu me jde "az" na prvnim miste.Proto jsem vdecny za cas meho ucitele(a to co ma na nasivce je mi skutecne ukradne,to je jeho vec,nechapu,jak by to mohl byt duvod k odchodu od jeho uceni) a za to,ze mi netluce do hlavy veci nezalozene na jeho praktickem overeni,ze necvicime pouze obranu a utok na nas zpusob boje,ale i na veskere dalsi,samozrejme v ramci moznosti.

Jiz sem rikal,domorody vietnamec(momentalne ucici tento styl v Nemecku,tusim) to nazyval vietnamske karate.Proc,to ja nevim,proto nespekuluju.Mozna si rikal,ze kdyby rekl neco v domorodstine,asi by to "blbej ceskej clovicek" nepochopil.Kdo vi :wink:

Vite,mam pocit,ze se zde objevuje jista lidska vlastnost.Prvne to pocitil Bruce,kdyz prisel s necim novym,co nikdo neznal.V tu chvili se vynorila spousta "zavistivcu",ktery jim opovrhovali,ikdyz ani nevedeli,o co vlastne jde.Hned ho pomlouvali,ze je barbar,ze mrvi styly,ze je priserne arogantni a ja nevim co jeste.Ovsem nazev Jee kune do mu snad nevytykali,ne? :wink: :lol:

Co se tyce sestav,tak jen jednou sem videl ucitele cvicit sestavu a to kvuli jednomu jeho zaku,ktery holt byl mene vnimavy,takze mu snad sestava pomohla pochopit nektere cviky,ale to jsem blize nestudoval,nebudu se k tomu vyjadrovat.

Zaverem bych chtel dodat,ze ucitel neni jen prostredek k predavani nejakych "mouder",ale je to zaroven muj dobry pritel(nemysleno partner! :D ) a nemam sebemensi duvod neduverovat mu,zrovna tak jako on duveruje me.
Angus:dekuji za opravu :wink:
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod Jendis » čtv 16. zář, 2004 22:54

To mě zajímá....jak cvičíte ten boj proti jiným stylům???Zvete si na trénink lidi,kteří ten dotyčný jiný styl ovládají....????Nebo jezdíte někam na sparring???

Add nadsázka - ze psaného příspěvku to není poznat.....chybí hlasová intonace :wink: :wink: :wink: 8)

Ale teď vážně...fakt nehodnoť nějaké zdánlivé slabiny určitých stylů,pokud o těch stylech nic nevíš(tzn,nejsi alespoň pokročilý cvičenec v jednom každém z nich) :wink: Může se Ti cokoliv zdát divné,ale Ty víceméně netušíš,proč to tak je a pouze se domníváš..... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Sennin » pát 17. zář, 2004 8:11

Joe_boxerka píše:
player píše:Pucmaz:za slovo kung fu bych volil vyraz jeet kune do,jako to udelal na konci citatu.Proc to je tak jak to je,to ti ja nepovim.Zrejme hovori o kung fu,ktere praktikoval on,tam nemely nejake formy misto.
Expert karate?Zrejme ano,kdyz dokazal pripravit Joe Lewise a Chucka Norrise na turnaje tak,ze se stali nekolikanasobnymi mistry sveta :)
Na Brucovi se mi nejvic libi,ze se nestaral o to,jestli nahodou nevynechal ve cviceni tradicni to ci ono(zato ho taky spousta "mistru" nemelo rado-zpochybnoval jim tim jejich status quo;),ale venoval se pouze praktickym vecem a hlavne vecem,kterym rozumnel,necvicil nic,co by cvicil jako ze jen tak,aby doplnil rekneme "seznam technik".Treba napr. v TKD je snad 3000 technik.Myslis si snad nekdo,ze vsech 3000 technik je smysluplnych,tedy mysleno praktickych?Haha.... :wink:


Ha ha ha , a uz je to tu znova - BRUCE LEE :lol: .
Zacal cvicit nekdy ve 13 ti letech, do USA odjel kdyz mu jeste nebylo ani 20. Nevim co se do te doby mohl stihnout naucit (podle me nic moc - kdyz ho vidim na starych zaberech, jak napriklad tluce a kope do boxovaciho pytle jako kdyby to nikdy pred tim nevidel a nevedel k cemu to je :lol: ), ale vim uplne jiste, ze potom co odjel do USA nevenoval se uz nikdy potom SYSTEMATICKEMU treninku a neslo mu o nic jineho nez se nacpat do JAKEHOKOLIV filmu a zacit tak svoji vysnenou karieru. O jeho BOJOVNICKYCH schopnostech (ale ostatne i CHARAKTERU) lze uspesne pochybovat. Nikdy NIKDO ho nevidel ve sparringu s nekym jinym nez s jeho zaky (hrdina), a co se tyce ze "vytrenoval mistry sveta"... TO SI DELAS PRDEL, Playere!!! Jednak uz mistri byli (sveta) a druhak je NIKDY NETRENOVAL, jenom jim velkohube RADIL (on, kterej nikdy nezapasil) jak maji zapasit lepe.
Co se tyce jeho "JKD", je to bohuzel SRACKA, ktera nema obdoby. Zadny systematicky trenink, spousty poucek a metod UKRADENYCH Z JINYCH STYLU (o kterych tvrdil ze jsou stare a spatne a kvuli tomu se taky porval s Wong Jack Manem, neni pravda ze kvuli tomu ze ucil belochy, ne ne, zadny rasismus v tom nebyl - zkratka uz lezly krkem jeho velkohuby KECY ostatnim cinskym mistrum a tak tam poslaly jednoho, ktery byl vekem Bruce Leemu nejbliz. Mimochodem, Bruce se po "vyhranem" zapase neukazal tyden na ulici, na rozdil od Wong Jack Mana, ktery sel druhy den rano normalne do prace, bez jakychkoliv monoklu apod.) a nepatrny zlomek toho co si pamatoval ze svych mladych let, kdyz jeste cvicil kun fu a ktere evidentne stejne nepochopil vida to co potom vyprodukoval..
O KARATE nemel ani PARU, precti si nektere jeho clanky v BLACK BELTu z te doby, on byl proste tak arogatni, ze si MYSLEL, ze "rozumi vsemu"!!!
Ja ti Playere neco povim - nebyt jeho prihlouplych filmu a doby ktery chtela hrdinu (James Dean byl mrtvej uz dlouho a Elvis byl jeste na zivu :wink: ), nevedel bys ze nejakej Bruce Lee a nejake JKD existuje, pripadne bys na to nadaval jako se nadava na stovky takovych "Bruce Leeu" ktery si vymysli svoje "fantasticke styly", cucaji si je z prstu o sto sest a tvrdi, ze sestavy jsou na nic, tradice taky, co potrebujes je "byt realny" apod. Jediny co tyhle lidi deli od Bruce Leeho, jsou jeho filmy a to ze zijou. NIC VIC.

Joe_boxerka



Tak jsem si zase delší dobu pročítal vícero diskuzních fór...Ale tento výplod zřejmě retardovaného dítěte mě rozesmál... Člověk s nickem Joe_boxerka nemá o BU ani páru, o JKD ani nemluvě a BL zná jen z knížek a co o něm psali "poškození" kungfisti/karatisti/taekwondisti a kdoví jací -isti ještě...

Prosím Joe_boxerko neodpovídat, neboť to nemá smysl...Na bojovaumeni.cz hodlám diskutovat hlavně s odborníky BU, nikoliv s amatéry - toto bez urážky!

Ale musel jsem reagovat.
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod KungPao » pát 17. zář, 2004 8:32

...
Naposledy upravil KungPao dne pon 24. led, 2005 0:41, celkově upraveno 1
KungPao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 102
Registrován: úte 16. bře, 2004 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Dong_wu » pát 17. zář, 2004 9:55

Senin: Mohl bys napsat v cem konkretne s joe_boxerkou nesouhlasis (krome zpusobu jakym svuj prispevek napsal) a proc?
Protoze co se tyce Bruce Leeho, mam dost podobne informace.
Ikdyz samozrejme se mu nedaji uprit vyjimecne fyzicke dispozice a talent. JKD si netroufam posuzovat, jelikoz nenuzu hodnotit neco o cem nemam dostatek kvalitnich informaci.
dik
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 331
Registrován: stř 03. bře, 2004 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Sennin » pát 17. zář, 2004 13:53

KungPao píše:Nezdá se vám že už jste trochu off-topic....? 8O

A zase u Brůklího... :roll:


Ne, nezdá, reagoval jsem na konkrétní příspěvek...to je snad v diskuzním fóru normální, ne???
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Sennin » pát 17. zář, 2004 14:05

Dong_wu píše:Senin: Mohl bys napsat v cem konkretne s joe_boxerkou nesouhlasis (krome zpusobu jakym svuj prispevek napsal) a proc?
Protoze co se tyce Bruce Leeho, mam dost podobne informace.
Ikdyz samozrejme se mu nedaji uprit vyjimecne fyzicke dispozice a talent. JKD si netroufam posuzovat, jelikoz nenuzu hodnotit neco o cem nemam dostatek kvalitnich informaci.
dik


Nebudu zde rozebírat příspěvek Joe_boxerky, který mi připadal velmi povrchní a neznalý...proto jsem reagoval.

Protože se o BL zajímám už snad od roku 1982, snažím sxe získávat další a další informace, nikoliv fámy. Založím na toto téma fórum, protože si myslím, že si to osoba BL i jeho znalosti a dovednosti v oblasti BU zasluhují.

P.S. Prozatím se zde diskutuje na mnoha fórech o antibojovnících typu Hladíka a spol., kterým je věnován nedůvodně značný mediální prostor.
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod KungPao » pát 17. zář, 2004 14:37

...
Naposledy upravil KungPao dne pon 24. led, 2005 0:39, celkově upraveno 1
KungPao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 102
Registrován: úte 16. bře, 2004 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Sennin » pát 17. zář, 2004 14:54

KungPao píše:
Sennin píše:
KungPao píše:Nezdá se vám že už jste trochu off-topic....? 8O

A zase u Brůklího... :roll:


Ne, nezdá, reagoval jsem na konkrétní příspěvek...to je snad v diskuzním fóru normální, ne???


Hmmm... jenže nadpis fóra je Posilování nohou, a ne "Bruce Lee - Bůh nebo jen špatný herec?"


...viz můj příspěvek výše :lol: ...stačí číst pozorně!

K Posilování nohou...hmmm, myslím, že BL nohy posiloval, nebo se mýlím...

P.S. - existuje jeden citát "Vše souvisí se vším" Takže je normální, že při posilování nohou někdo reaguje jako Joe_boxerka - na příspěvky před ním a já jsem reagoval na tento konkrétní příspěvek...

A proto jsem k BL založil nové téma, víš :)
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod KungPao » pát 17. zář, 2004 15:08

...
Naposledy upravil KungPao dne pon 24. led, 2005 0:38, celkově upraveno 1
KungPao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 102
Registrován: úte 16. bře, 2004 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod player » pát 17. zář, 2004 19:08

Jendis:jelikoz sem jeste mlad,tak ve vetsine pripadu vychazim ze zkusenosti meho ucitele,ktery nekolikrat sparoval s ruznymi styly(napr. taekwondisti z nej byli bez nadsazky doslova nestastni :? ).Ale abych to uvedl na pravou miru,spis se jedna o aplikace utoku na ruzne postoje a kryty,ktere jsou co styl to styl dosti odlisne.Proto jsem take upozornoval na to,ze "napriklad" WT ma vesmes zalozeny utok na svuj styl(neber to doslova :wink: ).Vazne bych chtel videt stretnuti thaiboxera a cvicitele WT.Zkratka,kdyz se podivas na WT,karate,taekwondo, atd...tak kazdy "preferuje" vice ci mene jiste postoje a drzeni rukou.Proto se snazime o "variabilitu" utoku,protoze ne kazdy utok se hodi,kdyz sou ruce tak a tak,jinak vytocene telo...kapis to,ne? :wink:
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod Jendis » pát 17. zář, 2004 20:19

player píše:Jendis:jelikoz sem jeste mlad,tak ve vetsine pripadu vychazim ze zkusenosti meho ucitele,ktery nekolikrat sparoval s ruznymi styly(napr. taekwondisti z nej byli bez nadsazky doslova nestastni :? ).Ale abych to uvedl na pravou miru,spis se jedna o aplikace utoku na ruzne postoje a kryty,ktere jsou co styl to styl dosti odlisne.Proto jsem take upozornoval na to,ze "napriklad" WT ma vesmes zalozeny utok na svuj styl(neber to doslova :wink: ).Vazne bych chtel videt stretnuti thaiboxera a cvicitele WT.Zkratka,kdyz se podivas na WT,karate,taekwondo, atd...tak kazdy "preferuje" vice ci mene jiste postoje a drzeni rukou.Proto se snazime o "variabilitu" utoku,protoze ne kazdy utok se hodi,kdyz sou ruce tak a tak,jinak vytocene telo...kapis to,ne? :wink:


Já nevím,myslím,že o stylech to fakt není :wink: Je to jen a jen o lidech....každému prostě vyhovuje něco jiného :wink: 8) 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod player » pát 17. zář, 2004 20:45

Jendis:vsak ja to respektuju,taky tvrdim,ze kazdemu vyhovuje neco jineho.Pokud ale nekdo napriklad zacne tvrdit,ze to a to je uplne super jako sebeobrana a v mych ocich tomu tak neni,tak se zkrtaka ozvu :wink:
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod Jendis » pát 17. zář, 2004 20:49

No jo,jenže v jeho podání tak může být :wink: :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Gino » pát 17. zář, 2004 20:55

playere... a kdo myslíš, že bojuje v ultimatech? Kromě Ju Jitsu a Muay Thay se tam objevují i WT (WCH). Takže můžeš vidět "porovnání".. ale zase jak říká i jendis - jen porovnání lidí, ne stylů.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

Příspěvekod Jendis » pát 17. zář, 2004 21:08

No,WT jsem v ultimátech ještě neviděl.....jen D.Bartáka(a ten byl šikovný).

Gino - Však o tom mluvím :wink: O stylech to není....... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod player » pát 17. zář, 2004 21:22

...ja bohuzel nemam moznost ultimaty sledovat:(
Nicmene,ultimate fighting je silene lzivy nazev.Ale to neresme.Jaka jsou vlastne pravidla,co se nesmi?Mate prehled?
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 23 návštevníků

cron